Featured By: Yanie Baharom April 21, 2020 @ 3:00pm

Topeng muka dan tudung buat barisan hadapan di UK, Dr Elies harumkan nama Malaysia

Namanya mungkin tidak sepopular Dr Nur Amalina Che Bakri atau lebih dikenali sebagai Dr Amalina, kerana tiada berita sensasi dihebahkan mengenai wanita cantik ini.

Namun begitu, menyingkap potfolio pemilik senyuman manis, Dr Eliesmaziah Elias, 46, yang berasal dari Melaka ini, beliau melakukan perkara hebat sebagai permastautin di United Kingdom (UK), sekali gus mengharumkan nama Malaysia.

Saintis yang juga pengasas jenama Instant Hijab UK yang menetap di Manchester ini menggunakan kemahiran menjahit dan pengetahuannya mengenai biomaterial untuk menghasilkan topeng muka boleh dipakai berulang kali bagi kegunaan jururawat di wad pediatrik, Unit Panda, Salford Royal Hospital di Manchester.

Foto: Facebook Elies Elias

Difahamkan topeng yang dijahit untuk kira-kira 40 jururawat itu, dipakai oleh mereka ketika hendak ke tempat kerja.

Topeng warna-warni bermotifkan floral hasil buatan tangannya itu diperbuat daripada tiga lapisan kapas Inggeris dengan ruang untuk penapis.

Beliau berkata, kelebihan topeng itu boleh digunakan semula setelah dicuci dan direbus pada suhu 70 darjah Celsius selama 30 minit untuk mensterilkannya.

Foto: Facebook Elies Elias

 

“Bahagian lapisan dalam topeng diperbuat daripada kapas tenunan tertutup mirip lapisan dalam pada tirai.

“Barisan hadapan, seperti pekerja taska dan kakitangan klinik, akan menganggap ini berguna,” katanya yang menetap di UK hampir 30 tahun.

Elies yang juga Doktor Falsafah Kejuruteraan Perubatan dari Universiti Liverpool, menceburi bidang pembuatan tudung segera pada tahun 2018.

Diperhebatkan dengan latar belakang biomaterial, ibu kepada tiga cahayamata itu akui beliau selalu meneroka cara baharu untuk menggunakan bahan fabrik bagi tujuan praktikal.

Foto: MoreSlim

Wabak COVID-19 yang sudah menyebabkan 16,509 kematian di UK setakat pagi 21 April 2020, turut memberi kesan apabila negara itu berdepan dengan kekurangan bekalan topeng muka.

Beliau berkata, permintaan terhadap topeng muka itu agak tinggi, namun beliau berdepan dengan kesulitan untuk mendapatkan bahan memandangkan kedai ditutup demi mematuhi perintah larangan keluar.

“Saya memanfaatkan bahan-bahan yang terdapat di rumah saya,” katanya.

Tidak hanya pembuatan topeng muka, Elies juga menghasilkan pembersih tangannya sendiri, malah menerusi video yang dimuat naik ke laman Facebooknya, Elies berkongsi panduan bagaimana cara membuat cecair pembasmi kuman di rumah.

Beliau juga tidak lokek mengedarkan bahan cecair itu kepada rakan-rakan yang memerlukannya.

Sebagai penyelidik yang selalu bermain dengan peralatan pembedahan dan biomaterial, Elies sentiasa menggunakan deria mata hati, malah beliau tidak pernah gagal melihat peluang di pasaran.

Pasti ramai yang ingin tahu bagaimana namanya meledak di UK. Segalanya bermula apabila tudung rekaannya dikenali sebagai MoreSlim telah dipilih sebagai aksesori seragam pasukan polis wanita Muslim negara itu.

Foto: Pinterest

Tidak lama kemudian, tudung rekaannya mendapat pula perhatian daripada pihak bomba wanita Islam UK diikuti polis wanita Muslim unit taktikal negara berkenaan.

Semuanya bermula apabila mengambil langkah kanan ketika berjumpa beberapa polis ketika menghadiri satu pameran di UK. Bertitik tolak daripada pertemuan itu juga didorong keberaniannya, MoreSlim menjadi pembekal rasmi tudung seragam polis wanita Muslim di UK, sejak dua tahun lalu.

Hijab istimewa itu dihasilkan menggunakan fabrik bersifat ringan, antibakteria dan antipeluh yang sesuai dipakai untuk tempoh masa panjang.

Pada masa sama, koleksi tudung yang hadir dalam empat rona hitam, biru, kelabu dan putih itu turut mendapat pengesahan daripada International Organization for Standardization, European Standard dan American Association of Textile Chemists and Colorists.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 12 Jun 2018
Featured Sun, 19 Apr 2020

Tempoh pendaftaran kelahiran, kematian dilanjutkan

Denda turut dimansuhkan sekiranya lambat daftar

Featured Thu, 15 Apr 2021

Syabas! Ejen Ali The Movie Terpilih Mewakili Malaysia Ke Brazil

Filem animasi tempatan, Ejen Ali The Movie berjaya mencipta sejarah skali lagi apabila terpilih mewakili Malaysia dalam Pertandingan Filem Animasi di Festival Fantaspoa 2021, di Brazil. Pengarahnya, Usamah Zaid Yasin berkata, pencalonan itu semestinya cukup […]

Featured Tue, 20 Feb 2018

20 Foto Evolusi Fesyen Rihanna Dari 2005 Hingga Kini, Memang ‘Wow’!

Sejak muncul dengan lagunya Pon de Replay pada tahun 2005, Rihanna telah melakar namanya di arena seni bukan saja dengan lagu-lagu yang meletup, suara yang mantap, stage presence yang ikonik malah dia juga terkenal dengan citarasa fesyennya […]

Featured Sun, 15 Apr 2018

Menghasilkan Potret Dengan Gincu Dan Ciuman, Teknik Wanita Ini Memang Rare Habis

Ramai yang beranggapan dia kurang siuman apabila tekun mencium setiap sudut kanvas selebar dan setinggi satu meter. Namun selepas beberapa jam terbuai memperhatikan gerak-gerinya, pengunjung mulai kagum dengan kegilaan dan cara Alexis Fraser menghasilkan karya lukisan menggunakan teknik kucupan.

familuv Tue, 4 Sep 2018

Periksa Almari Anak Anda Untuk Ketahui Sama Ada Mereka Mempunyai Simptom Seorang Pengkid

Jika terdapat banyak barangan lelaki di dalam almari anak gadis anda, jelas sekali mereka sedang berdepan dengan krisis identiti.

Featured Wed, 15 Aug 2018

Semuanya Cantik-Cantik Belaka, Anak Selebriti Tempatan Yang Mana Pilihan Hati Anda?

Berstatus anak selebriti tempatan, lapan remaja ini membesar dengan pesona diwarisi kedua ibu bapa mereka.

Eat Travel Wed, 14 Nov 2018

The Billboard, Markas Baru Buat Penggemar Masakan Barat!

Sambil menikmati hidangan yang lazat, anda juga ditemani alunan muzik menggetar jiwa. Cool habis!

Featured Mon, 6 Aug 2018

Ubat Gigi Penyebab Diabetes. Betul Ke?

Titanium dioksida bahan penyebab diabetes jenis kedua.

Oh Lawa Thu, 14 Nov 2019

Kebaya labuh Kedah bakal diangkat ke pentas Ratu Dunia 2019

Dihiasi dengan selendang batik dan aksesori bermotif tradisional

| Live TV