Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA!
familuv By: Fadzlena Jafar April 21, 2020 @ 12:08pm

Wanita hamil boleh tinggal puasa dengan bersyarat

Antara isu bagi wanita terutama wanita yang hamil ketika berpuasa ialah keletihan yang ketara pada trimester pertama dan kedua.

Pada enam bulan pertama itu wanita dinasihatkan supaya mengambil makanan yang mencukupi bagi memastikan perkembangan janin yang sihat.

Pakar Perubatan Keluarga Klinik Kesihatan Mantin, Dr Zainab Kusiar menerusi tulisannya dalam portal MyHealth, berkata pengambilan makanan berkhasiat penting sepanjang kehamilan bukan sahaja untuk bayi dalam kandungan, tetapi juga kesihatan ibu berkenaan.

Pakar Perubatan Keluarga Klinik Kesihatan Mantin, Dr Zainab Kusiar. (Gambar hiasan/Kredit Facebook Klinik Kesihatan Nilai Official)

“Selain memastikan perkembangan janin yang sihat, wanita hamil perlu mengambil makanan seimbang untuk mengekalkan kesihatannya, terutama memenuhi keperluan khasiat dan memastikan penambahan berat badan yang bersesuaian ketika hamil.

“Jika wanita hamil kurang berat badan, dia perlu menambah antara 12 hingga 18kg, manakala jika berat badan normal sebelum hamil, dia perlu menambah antara 11 hingga 16kg,” tulisnya.

Keperluan itu menyebabkan timbul persoalan mengenai wanita hamil. Ramai wanita hamil yang bimbang mereka tidak mempunyai alasan kukuh untuk meninggalkan puasa ketika Ramadan.

Selain itu, timbul juga kekeliruan bagi wanita yang meninggalkan puasa pada Ramadan lalu kerana hamil, sama ada mereka perlu mengqada puasa dan membayar fidyah.   

Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri dalam tulisannya menerusi laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, berkata kebanyakan mazhab mempunyai pendapat yang berbeza mengenai hukum bagi wanita hamil untuk meninggalkan puasa.

Bagaimanapun, katanya, berdasarkan penelitian dan kecenderungan Malaysia terhadap pendapat mazhab Syafie, pihaknya membuat ketetapan persoalan mengenai keringanan bagi wanita hamil sepanjang Ramadan.

 Selepas meneliti dalil, kami lebih cenderung pada pendapat mazhab Syafie dan Hanbali yang menyatakan wanita hamil dibenarkan untuk meninggalkan puasa dan hendaklah wanita itu qada jika bimbang terhadap diri sendiri sahaja.

“Jika wanita berkenaan bimbang akan dirinya dan anaknya, maka hendaklah diqada tanpa perlu membayar fidyah, tetapi jika dia bimbang akan anak dalam kandungan tanpa dirinya, maka diwajibkan qada jika berbuka dan dibayar fidyah,” tulisnya.

Dr Zulkifli yang kini Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) menyatakan antara dalil umum dalam isu ini datangnya daripada hadis Anas bin Malik RA:

Pembayaran fidyah pula berdasarkan kadar harga beras semasa, iaitu makanan asasi penduduk yang disempurnakan mengikut bilangan hari ditinggalkan, manakala kadar bayaran fidyah berubah mengikut harga yang ditetapkan di sesuatu tempat.

Gambar utama: gambar hiasan/NSTP/e-mel

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 18 Oct 2018
Featured Fri, 9 Nov 2018

One Step Closer – Fasha Sandha Didakap Bahagia…

Masih berteka-teki tarikh pertunangannya, Fasha akan buat pengumuman rasmi.

Featured Fri, 15 Mar 2019
Featured Sun, 10 May 2020

Boleh sambut perayaan, tetapi had maksimum 20 orang dan tidak boleh rentas negeri

PKPB dilanjut sehingga 9 Jun, larangan pergerakan rentas negeri kekal

Eat Travel Fri, 7 Sep 2018

Anda Mungin Gunakan Cara Salah Untuk Makan Sushi, Chef Sushi Ini Ajarkan Cara Betul

Ha, check sama ada anda ada tersalah atau tidak selama ini.

Featured Fri, 14 Sep 2018

7 Lagu Bertemakan Malaysia Yang Boleh Membakar Semangat Anda

Jom sambut Hari Malaysia dengan menyanyikan lagu-lagi ini sama-sama.

Featured Fri, 15 Jun 2018
familuv Thu, 17 Jan 2019

7 peraturan keselamatan di dapur yang kanak-kanak perlu patuhi

Pastikan anak anda tahu jika dia menolong anda masak.

Featured Thu, 18 Jun 2020
Eat Travel Wed, 6 May 2020

| Live TV