Filem By: Atiqah Johari September 6, 2023 @ 7:36pm

Pilih Bergerak Sebagai ‘Fakir’ Untuk Hala Tuju Filem, Areel Abu Bakar Hasil Karya Baharu Judul ‘Walid’

Selepas kejayaan filem Geran pada 2019, pengarah filem Areel Abu Bakar tampil dengan filem aksi yang berjudul Walid dan tayangan bermula pada 14 September ini di seluruh pawagam di Malaysia.

Areel memaklumkan bahawa filem Walid ini dihasilkan dengan menggunakan dana sendiri dan memilih untuk bergerak sebagai ‘fakir’ daripada mengorbankan tujuannya sebagai pengarah.

“Fakir maksudnya kerdil, kecil, sendiri dan berdikari. Ini adalah filem kedua saya dan filem ini juga adalah filem yang kosnya ditanggung sendiri. Mungkin untuk filem ketiga akan datang, akan ada perubahan.

“Saya masih mencari rakan yang mempunyai misi sama, tanpa menolak atau membuang sasaran saya untuk sesuatu filem. Dalam kata lain, kalau ada pihak yang berjiwa besar nak berkolaborasi, mereka masih kena ikut apa yang saya sudah susunkan.

“Maksudnya, saya tak berkompromi dari sudut struktur skrip, artis-artis yang saya pilih untuk jalankan dan sebagainya,” ujarnya ketika ditemui di Malam Gala Tayangan Filem Walid di Petaling Jaya, Selangor.

Bukan itu sahaja, Areel juga memaklumkan bahawa permohonan Dana Kandungan Digital (DKD) gagal kerana tidak memenuhi prosedur dalam beberapa perkara.

“Untuk filem ketiga selepas ini iaitu filem Abang, mungkin Finas dah nampak sebab saya ada mohon dana. Mungkin kalau dapat suntikan dana, dapatlah satu per empat daripadanya datang daripada Finas.

“Untuk Walid juga, saya sebenarnya ada mohon, tapi permohonan kami gagal kerana ada beberapa perkara yang tidak menepati prosedur,” jelasnya lagi.

Susulan itu, Areel berharap agar penonton dapat menerima karya terbaharunya ini yang mana mengetengahkan isu kemanusiaan seperti pendidikan dan pemerdagangan kanak-kanak di samping mengangkat warisan budaya dengan elemen seni silat.

Lebih membanggakan, filem Walid telah ditayangkan di Amerika Syarikat iaitu di Cine Village, New York (28 Julai – 3 Ogos) dan Leammie Glendale, Los Angeles (11 Ogos – 17 Ogos).

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 4 Jan 2022

Fedtri Yahya Tampil Dengan Bual Bicara ‘Aduan Jiwa’, Dalami Kisah Sebalik Tirai Kehidupan

Terbaharu di TV9, program bual bicara ADUAN JIWA yang dikendalikan oleh pengacara berpengalaman iaitu Ahmad Fedtri Yahya bakal bersua dengan para penonton bermula 2 Januari lalu, setiap hari Ahad, pukul 8.30 malam hingga 9.00 malam […]

Featured Mon, 27 Mar 2023
Featured Wed, 3 Aug 2022

Shila Amzah Nasihat Jangan Bercinta Dengan Lelaki Panas Baran… Siap Beri Ciri-Ciri Lelaki ‘Red Flag’

Fuh, siapa pernah ada pengalaman bercinta dengan lelaki panas baran? Serammm, hati hati buat wanita di luar sana

Trending Fri, 12 Mar 2021
Trending Thu, 15 Feb 2018

12 ‘PANTANG’ EVERYONE MUST KNOW BEFORE THIS CHINESE NEW YEAR

Just like any other Asian cultures and celebrations, Chinese New Year has got quite a few do’s and don’ts too. Here are a few don’ts for your information just so you don’t accidentally do something silly.

Featured Thu, 1 Jun 2023
Filem Wed, 28 Feb 2018

那些年,我们一起追过的本地电视剧

还记得那些年,为了追剧会排除万难赶回家的日子吗?而且一旦错过就无法再看的心酸,说起来还真的是伤脑筋!随着技术发达和网路盛行,网络电视的出现似乎让人看见一道曙光。

error: Content is protected !!