Gaya Hidup By: Bibi Ramli December 31, 2019 @ 4:34pm

Daripada azam tahun baharu, 7 perubahan dalam hidup ini lebih mudah untuk dibuat

Setiap kali menyambut tahun baharu, pastinya kita ingin berazam untuk mengubah hidup ke arah kebaikan.

Antara azam tahun baharu yang sering digunakan adalah bersenam lebih banyak, menguruskan badan, mengamalkan pengambilan makanan sihat atau ingin mengumpul duit.

Pada mulanya memanglah semangat kita berkobar-kobar, tetapi hakikatnya lebih kurang 80 peratus orang gagal untuk kekal konsisten untuk melakukan usaha mereka hanya selepas enam minggu.

Kajian menunjukkan, jika azam anda tidak begitu jelas atau terperinci, besar kemungkinan anda tidak akan berjaya untuk mencapainya.

Oleh itu, daripada menggunakan azam yang sama setiap kali, tetapi akhirnya tidak menjadi, apa kata kita cuba melakukan perubahan lain yang lebih realistik dan mudah untuk dilaksanakan? Berikut adalah beberapa cadangan oleh Insider.

1. Kurangkan jejak karbon dengan membeli makanan diskaun

Ambil peluang untuk elakkan makanan daripada dibuang begitu sahaja. Sumber: USA Today

Dengan adanya masalah akibat perubahan iklim yang semakin berleluasa, kita perlu cuba menyelamatkan alam sekitar dengan mengitar semula barang buangan dan memasak sendiri hidangan harian di rumah.

Satu lagi cara adalah dengan menghabiskan makanan yang dijual dengan diskaun sebelum ia dibuang terus.

Bagi mengelakkan pembaziran, kebanyakan pasar raya akan mengurangkan harga makanan sebelum tutup kedai. Makanan berkenaan masih boleh dimakan, jadi kenapa perlu dibuang?

2. Tetapkan lima minit sehari untuk kesihatan mental

Luangkan sedikit masa untuk merehatkan minda. Sumber: Vashtie

Semua orang perlu berhadapan dengan tekanan, justeru kita perlu berazam untuk menanganinya dengan lebih baik. Sediakan masa khusus supaya anda boleh menenangkan fikiran setelah melalui hari yang penuh dengan cabaran. Lima minit pun sudah mencukupi!

Di laman YouTube, terdapat video yang dilengkapi dengan bunyi hujan turun, ataupun video yang mengajar anda cara untuk bermeditasi. Semuanya mampu membantu menghilangkan tekanan.

3. Lakukan senaman regangan setiap pagi

Sebaik sahaja anda bangun, regangkan badan. Sumber: Verlo

Ahli psikologi daripada Universiti Harvard, Amy Cuddy, berkata seseorang itu boleh memperbaiki hidup dengan membuat senaman regangan pada waktu pagi.

Setelah bangun dari tidur, angkatkan kedua-dua belah tangan dan buat bentuk V. Menurut Amy, besar kemungkinan anda akan rasa lebih gembira sepanjang hari itu.

Sebaliknya, jika anda bangun terus dari posisi tidur fetal (posisi janin), emosi anda mungkin tidak teratur pada hari itu.

4. Mulakan hobi baharu

Cuba aktiviti yang anda belum pernah cuba. Sumber: HolidayGoGoGo

Daripada menjadi ahli di sebuah gimnasium yang anda mungkin tidak akan pergi, cuba hobi baharu yang boleh memberikan kebaikan pada kesihatan.

Berlari di atas mesin pengisar injakan (treadmill) atau di pusat rekreasi sahaja amat membosankan. Aktiviti lain seperti jungle trekking, mendaki bukit ataupun memancing mungkin akan menarik minat anda.

5. Banyakkan aktiviti membaca

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hot Dudes Reading (@hotdudesreading) on

Budaya membaca sememangnya baik untuk perkembangan minda, tidak kira bagi golongan muda mahupun tua. Bagi sesetengah orang dewasa, masa terluang mereka dihabiskan dengan aktiviti yang dianggap lebih penting dan perlu diutamakan.

Jika ingin menambah ilmu, mereka perlu menyediakan masa sekurang-kurangnya 15 minit untuk membaca. Tuliskan senarai buku yang anda sudah baca, ataupun berazam untuk menjadikan aktiviti membaca sebagai sebahagian daripada amalan sepanjang tahun ini.

6. Ikuti diet ‘flexitarian’

Banyakkan pengambilan sayur. Sumber: 4 PM production / Shutterstock

Diet jenis vegetarianisme dan veganisme semakin popular, seiring dengan peningkatan kesedaran kesan pengambilan terlalu banyak daging dalam jumlah makanan harian terhadap alam sekitar dan kesihatan.

Jika belum bersedia, anda boleh cuba mengurangkan pengambilan daging dalam seminggu, ataupun ikuti diet ‘flexitarian’. Mungkin tidak masuk akal, tetapi menambahkan lebih banyak sayur-sayuran ke dalam diet anda memang bagus untuk alam sekitar, kesihatan dan juga kemahiran memasak anda.

Jika berani, anda juga boleh cuba memakan serangga!

7. Bangun 30 minit lebih awal

Bangun lebih awal supaya anda tidak terkejar-kejar. Sumber: Inc.com

Bukan mudah untuk bangun tepat pada waktunya, lebih-lebih lagi jika anda biasa tidur lambat. Daripada berazam untuk bangun seawal-awal yang mungkin, anda boleh tetapkan sasaran untuk bangun 30 minit lebih awal daripada biasa.

Mereka yang selalunya tiada masa untuk menikmati secawan kopi akan menyedari bahawa semuanya lebih teratur jika mereka meluangkan sedikit masa untuk menenangkan fikiran. Semestinya lebih baik daripada jika mereka terpaksa terkejar-kejar untuk ke pejabat.

Jika anda mempunyai tabiat untuk tekan butang ‘snooze’ setiap kali jam loceng anda berbunyi, cuba letakkan telefon atau jam anda jauh daripada katil. Untuk memadamkan bunyinya, anda perlu bangun daripada katil secara fizikal. Dengan cara ini, kemungkinan untuk anda kembali tidur akan berkurangan.

Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 22 May 2020
Featured Tue, 2 Jul 2019
Gaya Hidup Fri, 23 Nov 2018

Singkap Personaliti Anda Melalui Gaya Posisi Tidur

Agaknya yang mana satukah anda?

Gaya Hidup Tue, 11 Sep 2018

Para Ibu Segera Amalkan Petua Ini Agar Si Suami Kembali Memuji Anda!

Perubahan tona kulit di sekitar Miss V atau kelengkang wanita bertukar menjadi sedikit gelap selepas bersalin, adalah satu keadaan yang normal.

Gaya Hidup Wed, 8 Aug 2018

5 Tip Untuk Mencegah Uban Di Kepala. Baru Sentiasa Nampak Muda!

Jangan biar rambut beruban burukkan penampilan anda!

Gaya Hidup Mon, 8 Oct 2018

Bukan Saja Photographer, Che Ta Bawa Tukang Masak Peribadi Ketika Bercuti Di Luar Negara

Untungnya jadi jurugambar dan tukang masak Che Ta, sambil kerja sambil melancong!

Gaya Hidup Fri, 2 Mar 2018

18 Anak Selebriti Barat Yang Mirip Seperti Ibu Bapa Mereka, No. 14 Memang Sebiji!

Ada anak-anak artis yang ikuti jejak langkah mereka untuk menceburi bidang seni. Tapi ada juga anak-anak artis yang ikut rupa mereka, sampai nampak macam adik beradik! Yang macam kembar pun ada!

Gaya Hidup Fri, 18 Oct 2019

Apakah yang dimaksudkan dengan gangguan narsistik?

Ketahuinya sekarang, mungkin anda salah seorang daripadanya.

Acara Mon, 8 Jan 2018

Guna Ais Kiub Je Untuk Kulit Wajah Cantik? Biar Betul? Kami Kongsi Caranya

Selalu kita dengar bila berkenaan ais, mesti hanya pandangan negatif sahaja. Ais menggemukkan, ais akan menyebabkan masalah kesihatan dan macam-macam lagi. Tetapi, ais juga mempunyai kebaikkan dan faedahnya yang tersendiri. Yang menariknya, ais iaitu ais […]

| Live TV