Gaya Hidup By: tex_admin May 1, 2018 @ 11:00am

Perhatian Kepada Wanita Bekerjaya! Ini 5 Tanda Yang Akan Anda Alami Jika Terlalu Penat Bekerja

Wanita bekerjaya sebenarnya mempunyai cabaran yang tersendiri lebih-lebih lagi mereka juga memikul tanggungjawab sebagai isteri dan ibu. Yela, tidak habis penat di tempat kerja, dekat rumah kita perlu mengemas, memasak dan sebagainya. Pasti meletihkan!

Tapi, anda perlu berhati-hati ya, bila rasa penat menguasai diri ia akan memudaratkan anda. Penulis senaraikan 5 tanda-tanda yang akan anda alami apabila diri anda mengalami tahap kepenatan yang melampau.

1. Mudah lupa

Kalau anda perasan, pasti akan ada sahaja perkara yang anda lupa. Biasanya wanita mempunyai daya ingatan yang kuat jadi bila sudah lupa mana letak kunci kereta, dompet atau cermin mata yang biasa dipakai, maka sebaiknya anda bawa berehat!

2. Tidur tidak lena

Foto: Toronto Naturopathic Doctor

Bagi wanita yang mempunyai anak kecil pasti akan bangun malam untuk membuat susu. Sudahlah bangun buat susu ditambah pula dengan tidur yang tidak lena. Pasti tubuh badan anda akan merasa tersangat letih untuk melalui hari-hari yang berikutnya. Mungkin dekat pejabat, anda akan mudah tertidur.

3. Mudah marah

Foto: Parenting Tips

Apabila anda terlalu penat, perasaan mudah marah akan mempengaruhi anda. Biasanya, anda akan senang melayan karenah anak tapi bila anda penat, pasti anda akan memarahi anak sekiranya dia melakukan perkara yang salah. Padahal mereka masih kecil dan tidak tahu akan sesuatu perkara yang betul dan salah.

4. Wajah menjadi kusam

Foto: Beautifulskin

Kalau dah terlalu sibuk membuat kerja rumah, kita akan terlupa untuk mencantikkan diri. Betul tak? Biasanya, bila dah siap melakukan kerja rumah, anda akan sibuk pula melayan anak. Tidak ada masa untuk mengenakan krim muka apatah lagi masker atau solekan. Inilah yang menyebabkan wajah menjadi kusam.

5. Hilang keseimbangan

Foto: Boldsky.com

Sekiranya anda terasa pening yang berpanjangan sehingga boleh menyebabkan anda terjatuh, itu tandanya anda terlalu penat! Kemungkinan ada otot-otot di tubuh anda yang keletihan sehingga menyebabkan anda hilang keseimbangan.

Penulis nasihatkan, kalau anda sedang mengalami tanda-tanda yang penulis senaraikan itu, anda perlu mendapatkan rehat yang secukupnya. Mungkin anda boleh memohon cuti untuk pergi berehat dan holiday bagi tenangkan fikiran. Jangan ambil mudah ya!

Apapun, Selamat Hari Pekerja untuk seluruh wanita di luar sana!

Sumber: Utaranews

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 12 Jun 2020
Featured Wed, 3 Jul 2019

10 pemain paling berharga dalam Piala Dunia FIFA Wanita

Bukan saja hebat di padang, tetapi penampilan juga menawan

Featured Thu, 27 Feb 2020
Gaya Hidup Tue, 28 May 2019
Gaya Hidup Sun, 29 Apr 2018

Susah Nak Tidur? Cuba 6 Tip Cepat Lena Yang Terbukti Berkesan Oleh Sains

Mungkin anda ada petua tersendiri, tapi 6 cara ini telah dibuktikan oleh sains.

Gaya Hidup Sun, 15 Apr 2018

Belajar Cara Mudah Untuk Mengikat Tali Leher, Boleh Pikat Encik Suami!

Mungkin si suami dah tahu cara ikatannya, tapi apa salahnya kalau si isteri ingin menunjukkan perasaan sayangnya melalui aksi intim itu?

Gaya Hidup Mon, 8 Oct 2018

Bukan Saja Photographer, Che Ta Bawa Tukang Masak Peribadi Ketika Bercuti Di Luar Negara

Untungnya jadi jurugambar dan tukang masak Che Ta, sambil kerja sambil melancong!

Gaya Hidup Thu, 11 Jan 2018

Hidangan Menyelerakan di The Sumbs

The Sumbs, For Foodie By Foodie Café. Bagi warga Shah Alam, kafe ini tidak perlu diperkenalkan lagi kerana ramai yang tahu tentang kelazatan makanannya. Berkonsepkan makanan fusion, The Sumbs menampilkan kelainan dalam pilihan menu dan […]

Featured Mon, 4 Nov 2019

Bekas isteri Sultan Kelantan dedah wajah anaknya, Ismail Leon

Perkongsian gambar terbaru Rihana curi tumpuan

Featured Mon, 18 Jun 2018

Stres Dengan Masalah Rambut Berminyak & Berbau? Cuba 3 Petua Berkesan Ini

Jangan biarkan rambut anda berminyak, atasi dengan 3 cara ini.

| Live TV