Gaya Hidup By: Ad Ops November 12, 2019 @ 4:48pm

Perlukah cuci tuala wanita sebelum buang? Ini pendapat mufti KL

Pernahkah anda mendengar ura-ura ini? Kononnya jika anda tidak membasuh dahulu tuala wanita terpakai sebelum membuangnya, dipercayai jin akan datang dan memakan darah haid yang ada padanya. Menakutkan! 

Ternyata pasti ada golongan wanita yang percaya dan betul-betul membersihkan tuala wanita terpakai mereka sebelum membuangnya. Pada masa yang sama, ada juga wanita yang terus membuangnya tanpa berfikir panjang.

Persoalannya, adakah kebenaran di sebalik ura-ura ini dari segi kuasa ghaib? Betulkah jin akan muncul? Atau adakah ia hanya taktik untuk memastikan tuala terpakai itu tidak busuk?

Dan yang paling penting, wujudkah mana-mana hadis yang menyentuh hal ini dalam Islam?

Ini kata Mufti…

Menurut kenyataan pejabat Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, tiada sebarang hadis yang menyuruh kita membasuh dahulu tuala wanita yang dikotori sebelum membuangnya.

“Bahkan tidak ada riwayat daripada para sahabat wanita Nabi Muhammad SAW yang menyatakan bahawa mereka berbuat demikian. Juga tidak terdapat arahan dari Rasulullah SAW agar membasuhnya.”

Cuma Baginda mengarahkan supaya pakaian yang dikotori dengan darah haid dicuci, menurut hadis yang diriwayatkan oleh Asma’ Binti Abu Bakar:

“Aku bertanya kepada Nabi SAW tentang darah haid yang terkena pada pakaian. Nabi SAW bersabda: Basuhlah ia dan gosoklah ia dengan air serta siramlah ia (setelah digosok). Kemudian solatlah dengan pakaian tersebut.”

– Riwayat al-Tirmizi (138) & Abu Daud ( 362)

Pakaian yang dikotori haid perlu dibersihkan. Sumber: Refinery29

Menurut hadis yang diriwayatkan oleh Abu Said al-Khudri, Rasulullah SAW juga tidak pernah mengarahkan supaya tuala wanita dibasuh dahulu sebelum dibuang.

Seorang lelaki bertanya kepadanya: “Adakah boleh kami mengambil wudhu dari perigi yang dibuang ke dalamnya kain-kain yang terkandung darah haid, nanah dan daging anjing?”

Sabda Nabi Muhammad SAW: “Air itu suci dan tidak dinajiskan oleh sesuatu.”

– Riwayat al-Tirmizi (66) & Ahmad (11257) di dalam Musnadnya

Zahir hadis di atas menunjukkan bahawa pada zaman Nabi SAW, tuala wanita dibuang tanpa dibasuh dahulu. Jika ya, tidak mungkin akan ada orang yang bertanya mengenai kesucian air perigi berkenaan. Betul juga!

Buat pilihan sendiri sama ada mencucinya terlebih dahulu atau tidak sebelum dibuang . Sumber: Women’s Health

Kesimpulannya…

Berdasarkan hujah di atas, pihak pejabat Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur hanya mengesahkan bahawa tiada sebarang hadis yang mengatakan golongan wanita perlu membasuh tuala wanita mereka.

Sehubungan itu, memang tidak benarlah tanggapan yang mana ia akan menjadi makanan jin. Jadi golongan wanita bolehlah memilih sama ada mahu membasuhnya atau tidak sebelum dibuang. Mereka hanya perlu pentingkan kebersihan seperti yang disarankan dalam Islam.

Pihak pejabat Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur tidak menafikan bahawa syaitan memang tertarik kepada benda-benda yang kotor seperti najis. Ini adalah berdasarkan hadis daripada Anas bin Malik yang mengandungi doa Rasulullah ketika memasuki tandas.

“Ya Allah aku berlindung dengan Engkau daripada al-Khubuth dan al-Khabaith.”

– Riwayat al-Bukhari (6322)

Menurut al-Khattabi, ‘al-Khubuth’ ialah kata jamak bagi al-Khabith (syaitan jantan). ‘Al-Khabaith’ pula ialah kata jamak bagi al-Khabithah (syaitan betina).

– Rujuk Ma’alim al-Sunan (1/10)

Panduan untuk wanita

Dan dalam hal ini juga, pihak pejabat Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur ada kongsikan panduan mengenai penjagaan kebersihan wanita:

  • Buang tuala wanita terpakai di tempat yang khas. Jika boleh, asingkannya daripada tempat pembuangan sampah biasa, seperti di hospital.
  • Jangan buang tuala wanita di tempat yang tidak sepatutnya, kerana ia boleh menimbulkan suasana yang tidak menyelesakan. 

Semoga bermanfaat!

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 4 Jan 2023

Petik Kata Pujangga, Ucapan Tahun Baru Hana Ismail Bakar Semangat Netizen Mulakan Hidup Baru

Tahun 2022 sudah melabuhkan tirainya, pengacara Hana Ismail menzahirkan ucapan tahun baru buat warganet agar sentiasa menjadi lebih baik dan positif. @hanaalmauzah_Episod 4 | BISMILLAH 2023 ⚡️♬ original sound – Hana ismail Menerusi hantaran di […]

Gaya Hidup Mon, 7 Oct 2019

Gaya 90-an jadi inspirasi rekaan kasut ‘streetwear’ pertama Lacoste

Kekal elegan dengan kasut ‘streetwear’ Court Slam

Gaya Hidup Tue, 29 Jan 2019
Featured Wed, 20 Nov 2019

Ketahui rutin jaga kulit Wany Hasrita

Ini rutin mudah untuk kulit sihat

Gaya Hidup Fri, 12 Apr 2019
Acara Wed, 13 Nov 2019

Starbucks Malaysia perkenal 3 perisa istimewa sempena perayaan

Penggemar kopi jangan terlepas peluang cuba kopi enak!

Gaya Hidup Tue, 17 Apr 2018

Malu Bila Orang Tegur Ketiak Anda Basah? 4 Cara Ini Bantu Atasinya

Ketiak anda sentiasa berpeluh sehingga basah pada bahagian bawah lengan baju? 4 cara ini boleh membantu anda.

Gaya Hidup Mon, 19 Feb 2018

8 Ragam Wanita Yang Bikin Lelaki ‘Turn Off’ Dan Menyesal Dating Dengan Anda

Tetapi awas, lelaki biasanya mudah turn off dengan wanita yang banyak ragam!

Featured Wed, 9 May 2018

Periuk Nasi Tempat Bersemadinya Cicak. Biar Betul?

Periuk nasi jadi kubur buat cicak. Gelinya!