Acara By: Padin January 29, 2022 @ 12:17pm

Teater Tanjong Beri Wadah Kepada Remaja & Kanak-Kanak

Teater Tanjong merupakan sebuah teater anjuran Kelab Teater ASAR Negeri Sembilan dengan kerjasama JKKN Negeri Sembilan dan disokong oleh MyCreative, Cendana dan juga PRISMA.

Pementasan ini bertujuan untuk memberikan wadah buat anak remaja dan kanak-kanak komuniti ASAR untuk melakukan aktiviti bermanfaat, menyemai minat melakukan aktiviti keseniaan dan membentuk keyakinan diri menghadapi cabaran hidup sesuai dengan peredaran semasa.

Tanjong menceritakan mengenai krisis yang dilalui Luak Tanjong apabila Bugis dan Belanda menyerang Johor mengakibatkan Datok Penghulu Luak Tanjong, Tok Nagho, terpaksa berlayar ke Tanah Minangkabau untuk memohon perlindungan Pagaruyung.

Sementara ketiadaannya, Tok Nagho melantik anaknya Baroq untuk menjadi penghulu dan meminta Anjang, rakan karib Baroq dan bakal menantunya, untuk menjaga kelakuan ketika bersama dengan anak perempuannya, Tanjong.

Namun, dalam perjalanan ke Minangkabau, Tok Nagho meninggal dunia dan mengakibatkan kekosongan tampuk pemerintahan. Mengikut adat perpatih, tampuk pemerintahan seterusnya perlu diserahkan kepada Tok Pedano namun Baroq tidak mahu mengikut aturan adat perpatih dan ingin terus memegang kuasa.

Ketidaktentuan tampuk kepimpinan ini mengakibatkan berlakunya perselisihan faham dan pertumpahan darah di dalam luak Tanjong.

Dibarisi oleh sebahagian besar pelakon remaja dan kanak-kanak, sutradara teater tersebut, Dr Ahmadrashidi Hassan ingin melihat naskah tersebut diangkat untuk memartabatkan seni teater yang kian pudar di Negeri Sembilan dan juga untuk memberikan wadah terbaik buat komuniti anak-anak muda Kelab Teater ASAR melakukan aktiviti bermanfaat semasa musim Covid-19 melanda.

Ini merupakan kali ketiga karya Tanjong dipentaskan dan pertama kali dilakukan secara maya. Kali terakhir pementasan Tanjong dilakukan adalah pada Disember tahun 2019 sebelum pementasan pada tahun 2020 terpaksa ditangguhkan akibat Covid-19.

Walaubagaimanapun, setelah hampir dua tahun tertangguh, usaha untuk pementasan tetap diteruskan dengan mengubah format pementasan kepada format teater digital. Kelab Teater ASAR melakukan latihan bacaan skrip secara dalam talian melalui Google Meet dan rakaman teater dilakukan mengikut standard SOP yang telah ditetapkan oleh kerajaan sepanjang bulan Oktober 2021.

Teater Tanjong akan dipentaskan secara digital melalui saluran Facebook dan juga Youtube Kelab Teater ASAR Negeri Sembilan pada 29 Januari 2022, 9 malam.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Mon, 23 Dec 2019

Individu normal wajar pelajari bahasa insyarat

Bahasa isyarat sangat menarik sebenarnya!

Featured Fri, 29 Jun 2018
Featured Thu, 8 Aug 2019

Tengah cari kerja? Pastikan resume anda tiada bahagian yang tidak relevan ini

Pengurus pengambilan pekerja tiada masa nak tengok!

Featured Thu, 8 Mar 2018

Pengeluar Barbie Lancarkan Koleksi Patung Berinspirasikan Ikon Wanita Sempena Hari Wanita Sedunia

Pengeluar barang mainan Mattel meraikan kaum Hawa dengan melancarkan patung-patung Barbie yang berinspirasikan ikon-ikon wanita dahulu dan kini dari seluruh dunia.

Acara Mon, 9 Jul 2018

Di Sebalik Kemeriahan Majlis Rumah Terbuka Raya Anjuran Media Prima Berhad

Memang meriah majlis rumah terbuka Media Prima Berhad pada Jumaat lalu.

Featured Tue, 5 May 2020
Acara Tue, 17 Dec 2019

Pertunjukan dalam air di Aquaria KLCC ceriakan anak yatim

Kerjasama amal antara IJN dan Aquaria KLCC

Gaya Hidup Thu, 27 Sep 2018

Saksikan Persembahan Koir ‘Voci Vivace’ Oleh The Canticle Singers 6 & 7 Oktober Ini

Kalau anda nak tukar mood, cuba tonton seni muzik ini pula.

Gaya Hidup Tue, 17 Apr 2018

Inilah Rupa Hotel Dash Box Cyberjaya Yang Tular, Memang Syiok Dan Mengujakan

Dash Box menyediakan pelbagai fasiliti dan suasana yang berbeza berbanding hotel lain.

Featured Thu, 19 Mar 2020

Seramik Rohana letak Malaysia di peta dunia

Setanding buatan luar negara

| Live TV