Featured By: Maya Basir March 1, 2023 @ 6:01pm

10 Babak ‘Panas’ Dipotong, Terengganu Haramkan Tayangan Filem Pulau – “Kami Sudah Menghantar Rayuan…”

Jalan cerita filem Pulau terpaksa dipotong sebanyak 10 babak ‘panas’ bagi mendapatkan tayangan untuk klasifikasi PG13 di pawagam.

Menurut Fred Chong selaku penerbit naskhah itu, pemotongan babak-babak terbabit membuatkan filem Pulau berjaya ditayangkan di 127 pawagam berbanding 70 pawagam sahaja sebelum ini.

“Bagi mendapatkan klasifikasi PG13, kami terpaksa memotong 10 babak. Pada mulanya, Pulau berjaya mendapat 70 pawagam menerusi Skim Wajib Tayang sahaja.

“Tetapi pihak pengedar berjaya mendapatkan 127 pawagam. Cuma apabila Pulau diharamkan di Terengganu, jumlah berkurang kepada 124 pawagam,” katanya.

Fred ditemui semasa tayangan perdana filem Pulau bersama barisan pelakon lain di GSC, The Starling Mall, Petaling Jaya, semalam.

Sekadar info, filem terbitan My Way Pictures dengan kerjasama Film Force dan WebTVAsia melaporkan bahawa filem ini diharamkan tayangannya di Terengganu selepas kontroversi trailer itu tular.

Namun, Fred memberitahu pihak mereka masih menunggu keputusan rayuan untuk membolehkan tayangan filem di negeri pantai timur tersebut.

“Sejujurnya kami masih berharap ia dapat ditayangkan di sana. Malah kami sudah menghantar rayuan seminggu lalu tetapi masih menunggu jawapan daripada kerajaan negeri,” ujarnya.

Pada masa sama, Fred mengharapkan filem Pulau ini mendapat tempat di hati ramai penonton serta berjaya mendapat kutipan lebih RM7juta.

“Kami percaya Pulau adalah satu filem yang baik dan harus ditonton. Jadi kita berharap agar penonton terbuka dengan filem ini.

“Saya juga berharap Pulau dapat mengatasi rekod kutipan peribadi saya iaitu RM7 juta menerusi filem Nasi Lemak 2.0,” jelasnya.

Terdahulu, trailer filem Pulau ini mendapat kecaman dari pelbagai pihak kerana didakwa ada beberapa adegan panas serta pemakaian yang seksi yang tidak sesuai ditayangkan di negara ini.

Filem ini bakal ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia pada 9 Mac depan.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 17 Feb 2023
Trending Thu, 14 Jun 2018

Solat Sunat Aidilfitri Diawalkan

Keputusan itu dibuat bagi memastikan sambutan hari raya tidak menjejaskan kewajipan umat Islam menunaikan solat Jumaat.

TECH Thu, 4 Apr 2019

These 10 Tips and Tricks for Your Home Will Keep it Neat and Clean

These nifty ideas will help you save time and energy too from cleaning up.

Hiburan Thu, 12 Apr 2018

Nadzmi Adhwa Bawa Diri Sebab Tak Ada Job?

Tanpa menyalahkan mana-mana pihak, dia percaya, keputusan yang dibuat ini adalah yang terbaik untuk dirinya dan kariernya sebagai anak seni.

Cahaya Mata Tue, 8 Nov 2022

Anak Rahmad Mega Terima Ijazah Sarjana, Netizen Puji Kacak Macam Papa!

Pemenang program Terpaling Juara, Rahmad Mega menzahirkan rasa syukur di atas kejayaan anak lelakinya, Suhazri Amrin yang telah menamatkan pengajian dalam bidang Sains dan berjaya meraih ijazah sarjana di Universiti Malaysia Pahang (UMP).   View

Hiburan Thu, 1 Nov 2018

Transformasi Wajah Jadi Bualan Netizen, Apa Komen Alif Satar?

Agak-agak korang setuju tak dengan apa yang ditulis netizen? Betul ke duit boleh ubah segalanya?

Filem Sat, 8 Dec 2018

歌神加入!全新创作歌曲演员直呼难度高

八度空间2019年贺岁电视电影《春天花啦花啦啦!》开拍;除了有「神」的加入,歌舞方面更是全面升级,让演员大吐苦水直呼难度高!

Filem Mon, 7 May 2018

These 5 Other Actors Nearly Became Yoo Si Jin in Descendants of the Sun

Many people actually prefer the other actors too.

| Live TV