Hiburan By: SGMS Enal October 7, 2019 @ 10:42am

3 Dokumen Penting Perlu Ada Jika Masuk Thailand Dengan Kereta Sendiri

Jika baru pertama kali datang ke Thailand, pasti perasaan teruja membuak-buak. Ia juga menjadi sebuah negara yang dipenuhi dengan makanan yang lazat dan pelbagai. Pasti ramai yang bertanya, boleh ke bawa kenderaan sendiri masuk ke negera jiran tu? Jawapannya ya, boleh. Cuma ada beberapa perkara yang perlu anda menitikberatkan.

Lelaki ini kongsikan tips dan keperluan yang patut ada jika anda membawa kereta Malaysia ke Thailand.

Benda yang perlu ada;

  • Passport
  • Sijil pemilikan kenderaan
  • Insurance kereta (Thailand)

Passport

Mesti masih belum tamat tempoh. Isi borang ketibaan dan cop passport dikaunter. Borang ketibaan kalau tak pandai isi, ada kaunter yang boleh isi tapi diorang mintak rm 2. (isi sendiri free: mudah dan ringkas jer maklumat).

Sijil pemilikan kenderaan

Kata mudah adalah geran kereta. Kalau tak ada original, sila pergi ke JPJ tempat korang dan request salinan. Sekejap sahaja korang dapat copy dengan harga rm50.

Menurut lelaki ini, salinan geran sesetengah pintu masuk tidak akan diterima. Untuk pengetahuan anda, jika anda liminate geran korang berkemungkinan akan ditolak oleh pihak kastam Thailand.

Ada lagi satu perkara yang perlu anda tahu, iaitu jika anda membawa kenderaan bukan milik sendiri, anda memerlukan surat akuan sumpah yang lengkap jika tidak korang tidak dibenarkan masuk.

Kata lelaki ini lagi, ada juga kes kereta disita sebab masalah pemilikan.

Insurans kereta Thailand

Boleh beli di pintu sempadan Malaysia atau di kaunter semasa diorang nak isi simplified customer declaration form.

Untuk pengetahuan anda, ada harga untuk setahun, 6 bulan atau seminggu. Biasa ambil setahun insurance harga dalam RM 90. Untuk jenis pergi sekejap boleh minta seminggu dalam harga Rm 20.

Bila korang dah cop passport terus pergi special kaunter untuk kemasukan kereta. Bagi passport dan geran kereta. Di sini korang boleh beli insurance (biasa diorang offer). Diorang akan keluarkan Simplified customer declaration form untuk korang.

Untuk pengetahuan anda semua, jika anda merupakan orang yang baru pertama kali masuk ke Thailand, tempoh yang diambil untuk masukkan data dalam sistem agak lama tapi jika dah selalu masuk, masa yang diambil singkat dan mereka terus printkan simplified customer declaration form.

Kemudian, korang pergi minta cop dekat Pegawai diorang yang dekat luar. Biasanya diorang akan tanya mana kereta untuk pastikan betul. Pihak mereka akan cop dan kita kena sign macam perjanjian.

Jangan lupa bagi balik borang simplified declaration masa cop passport keluar.

Kalau tak, timbul lagi satu masalah bila nak masuk sekali lagi nanti.

Sumber: Krik Alfie

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 29 Dec 2019

Joe Flizzow, Marini Selamat Bertunang

Sama cantik sama tampan!

Hiburan Thu, 2 Aug 2018

Tak Sangka Pengacara TV3 Ini Kini Hangat Bercinta

Menerusi laman instagram milik Safawi Rasid, beliau mengakui kini dirinya itu sedang rapat dan personaliti TV3 ini

Hiburan Mon, 7 May 2018

Mana Ada Halang, Dia Yang Tak Nak

Kata Aepul, dia melihat isterinya seolah-olah hilang keyakinan untuk menyanyi di depan penonton yang ramai…Mungkin sudah terlalu lama dalam tempoh berehat.

Hiburan Wed, 14 Feb 2018

DAH BERGELAR DATUK, AARON AZIZ TUKAR HALUAN?

Barangkali kegigihannya turun padang dan membantu menyelesaikan masalah masyarakat membuat Aaron dipandang tinggi bagaikan ‘wakil rakyat’ pula.

Hiburan Thu, 15 Mar 2018

Ucapan Terima Kasih Intan Liana Buat Netizen

Beliau sendiri tidak menyangka akan mendapat perhatian sebegini terutamanya netizen yang sentiasa memberi kata-kata semangat terhadap dirinya.

Hiburan Thu, 16 Jan 2020

Sule Bakal Tamatkan Zaman Duda April 2020?

Pelawak terkenal Indonesia, Endang Sutisna atau lebih dikenali sebagai Sule dikhabarkan akan menamatkan zaman dudanya pada April 2020.  Hal ini disahkan oleh sumber yang rapat dengan Sule dan dikatakan ayah kepada Rizky Febian itu sepatutnya […]

Hiburan Mon, 1 Jul 2019

Elak Kontroversi, Dayang Areeda Lebih ‘Play Safe’

Mahu jadi artis bersih dari kontroversi, Dayang jaga nama baik keluarga…terbaiklah!

Hiburan Tue, 15 May 2018

Event Emcee Asks Audience to Chant Sexist Remark at TWICE

The emcee has apologised but people are still unhappy about the incident.

Hiburan Mon, 25 Nov 2019

Fikry Ibrahim Harap Aplikasi GoEat Mampu Membantu Bisnes Masakan Dari Rumah!

Wah! Ini dah macam FoodPanda atau Grab Food cuma makanan tu datang dari dapur di rumah! Menarik!

Hiburan Thu, 21 Feb 2019

Enggan Promosi Drama Dia Menantu Rahsia, Ashraf Muslim Buka Mulut

Pelakon Ashraf Muslim memaklumkan dia tidak pasti sama ada isu yang mengaitkan namanya dengan pelakon yang tidak mempromosikan drama sendiri merupakan sebuah gimik atau sebaliknya. Katanya ketika ditemui di sidang media Drama Festival Kuala Lumpur […]

| Live TV