Hiburan By: Padin September 1, 2021 @ 6:40pm

31 Anak Seni Bangkit Bersatu Dalam Kempen #RISEandUNITE

#RISEandUNITE, Bangkit dan Bersatu merupakan satu kempen bertujuan untuk menyemarakkan semangat kemerdekaan serta sinar ke dalam jiwa rakyat Malaysia.

Kempen ini juga adalah untuk memupuk rakyat agar bangkit untuk membela dan mengejar kejayaan, bersatu tanpa mengira bangsa kita, darah kita, Adam mahupun Hawa.

Ini adalah untuk mencapai keingkatan diversiti dan keharmonian yang lebih baik, demi negara tercinta.

Mike Manicka bersama Asmidar yang muncul dengan idea dan konsep kreatif menggabungkan 31 anak anak seni untuk mendedikasikan rasa cinta kepada negara semperna Hari Merdeka ke-64 dan juga Hari Malaysia.

“Saya tahu video ini tidak sempurna, tapi perkara terbabit yang menyatukan kita dan ia juga memberi peluang kepada wajah-wajah pentas yang jarang dilihat di kaca televisyen,” kata Mike.

Melalui gabungan bacaan sajak ‘Erti Kemerdekaan’, lagu patriotik ‘Malaysia Tanah Airku’ dan juga bacaan ikrar, video dengan durasi 6:18 minit ini menyuntik semangat patriotik dalam suasana sayu.

“Projek ini mungkin kecil, akan tetapi projek inilah yang menyatukan anak-anak seni dari pelbagai bidang tanpa mengenal warna kulit kerana seni tiada sempadan,” ulas Asmidar, penyanyi yang popular dengan lagu Biar Sampai Ke Bintang.

Selain Fauziah Nawi yang mendeklamasi sajak pada pembukaan, Asmidar, Rio Siwas, Melissa Ong, Nave Vj, Fiza Thomas, Brian Chan, Nadia Aqilah, Kayilainaathar, Bihzhu, Fitri Hiswady, Pavy, Anding Indrawani, Ku, Hans Shahredza, Lilo Lillove, Elvira Arul, Alesia Dhana yang menyumbangkan suara, manakala Karl Shafek, Nasz Sally, Ah Chai, Yusof Hashim, Farah Ahmad, Faez Malek, Prem Sagar Krishnan, Sri Idrina, Akmal Ahmad, Lavinya KC, Naque Ariffin, Chopie Cakap, Mei Fan dan Amandus Paul telah menyampaikan bacaan ikrar.

Muzik lagu Malaysia Tanah Airku telah digubah semula oleh penyanyi dan juga penerbit muzik Damian Mihkail dan Harith Augustin.

“Saya suka dengan video ini, saya tonton berulang kali dan meremang bulu roma saya. Saya rasa sedih pada masa yang sama rasa bangga kerana dapat berkerjasama dengan anak anak muda dalam projek ini,” kata Fauziah Nawi.

Kempen ini juga merupakan satu tanggungjawab sosial sesama anak anak seni dalam terus memupuk rasa cintakan negara melalui pendekatan di media sosial.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 26 Jun 2018

Iqram Dinzly Kembali Normal

Iqram Dinzly sudah kembali normal seperti manusia biasa setelah dilanda pelbagai kontroversi ke atas dirinya.

#tilljannah Wed, 14 Dec 2022

Zahirah Macwilson Selalu Dengar Lagu Aiman Hakim Sebelum Kahwin – “Not Knowing 4 Years Later…”

Pelakon cantik, Zahirah Macwilson mengimbas kembali momen ketika mendengar lagu Buatmu Cinta nyanyian suaminya, Aiman Hakim Ridza. Menerusi perkongsian di TikTok, Zahirah dalam perjalanan untuk ke set penggambaran dan sedang mendengar lagu tersebut dimainkan di

Trending Tue, 20 Nov 2018

OMG…Wanita Ini Nekad Masuk Landasan Kejar Pesawat

Difahamkan, Hana sepatutnya menaiki pesawat Citilink dari Denpasar menuju ke Jakarta.

Featured Sun, 13 Feb 2022
Hiburan Fri, 1 Jul 2022
Hiburan Tue, 24 Apr 2018

Cantiknya Kekasih Baru Ismail Izzani!

Mail juga kelihatan sering memuatnaik gambar mereka bersama dengan posing yang sangat manja dan mesra. Siapa gadis bertuah itu?

LIFESTYLE Fri, 16 Nov 2018

Here are 4 Great Places You Can Visit with the Family This Holiday Season

The long holidays are coming so it’s time to travel somewhere with the family.

| Live TV

error: Content is protected !!