Featured By: Arfah January 12, 2022 @ 2:39pm

Air Mata Nia Ramadhani Berlinangan Apabila Dijatuhi Hukuman Penjara

Pelakon terkenal Indonesia, Nia Ramadhani atau nama sebenarnya Ramadhania Ardiansyah Bakrie bersama suami, Ardie Bakrie dan pemandu mereka Zen Vivanto  dijatuhi hukuman penjara selama setahun atas penyalahgunaan dadah.

Menurut laporan media tempatan, pelakon drama Bawang Merah Bawang Putih itu kelihatan menangis dan terdiam apabila hukuman dijatuhkan kepadanya oleh Ketua Hakim, Muhammad Damis di Pengadilan Negeri (PN) Jakarta Pusat.

“Mengadili, menyatakan terdakwa Zen Vivanto, Nia Ramadhani dan Ardie Bakrie telah terbukti secara sah melakukan kesalahan,” kata Damis.

Dalam pertimbangannya, hakim berkata ada tiga unsur yang memenuhi kes Nia.

“Unsur setiap penyalah guna, unsur dadah dan unsur melakukan, menyuruh melakukan atau turut serta melakukan,” jelas Damis.

Sebelum ini Jaksa Penuntut Umum (JPU) Indonesia menuntut terdakwa Nia Ramadhani, Ardi Bakrie dan Zen Vivanto untuk menjalani rehabilitasi di RSKO Cibubur, Jakarta selama 12 bulan.

Namun begitu, mereka hanya sempat jalani rehabilitasi selama lima bulan di pusat pemulihan, Fan Campus, Cisarua, Jawa Barat.

Untuk info, pemandu Nia, Zen Vivanto telah ditahan polis selepas dia didapati mempunyai dadah jenis syabu seberat 0.78 gram pada pertengahan tahun lalu.

Dengan penangkapan Zen, polis kemudiannya menahan Nia semasa dia didakwa terlibat dalam aktiviti menggunakan syabu. Suami Nia menyerah diri di balai polis pada hari yang sama.

Sumber: Kompas & Astro Awani

Kredit foto: KapanLagi & Detik

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 28 Sep 2020
Trending Tue, 10 Jul 2018
Hiburan Mon, 25 Mar 2019

Ruffedge Lancar Kelab Peminat

Ini merupakan inisiatif para peminat sendiri untuk menjadikan sebuah platform yang menghubungkan dengan para peminat kami.

Events Sat, 2 Nov 2019

Ini Senarai Penuh Pemenang #ASK2019 Yang Patut Korang Tengok!

Tahniah Diucapkan buat semua pemenang #ASK2019

Featured Thu, 28 Oct 2021

Pemuda Bertindak Menjual Diri Untuk Lari Dari Kemiskinan

Polis agama Islam di utara Nigeria telah menahan seorang lelaki yang menjual dirinya untuk melarikan diri dari kemiskinan. Aliyu Idris, 26, ditahan polis di Kano selepas ternampak gambarnya di media sosial memegang plakad menunjukkan dirinya […]

Selebriti Fri, 24 Apr 2020
Trending Fri, 26 Jul 2019

“Not Every Hero Wears A Cape”, Malaysians Completely Drag Her to Filth!

Malaysians are something else, aren’t they? I mean, just have a look…

Events Mon, 2 Apr 2018

A Fan of One Republic? Here’s Your Chance to Win Their Concert Tickets!

If you can sing One Republic’s songs, you can stand a chance to win tickets to their concert in KL as well as some cold hard cash.

Trending Sun, 6 Jan 2019

Benarkah NASA Sembunyikan Ancaman NT7?

Marilah kita sama-sama berdoa agar dijauhkan dari bala bencana

| Live TV