Hiburan By: Del14 December 13, 2019 @ 12:20pm

Azhan Rani Mahu Lebih Dari Trofi?

Pelakon, Azhan Rani yang juga pemenang trofi Antagonis Pilihan, Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) 2019 berpendapat sudah tiba masanya pelakon diberi pengiktirafan selain daripada menerima trofi apabila memenangi sesuatu anugerah. 

Memetik laporan BH Online, Azhan berkata, dia tidak berniat untuk mempertikaikan keikhlasan pihak yang menganjurkan sesuatu anugerah.

Walau bagaimanapun, imbuhan seperti wang ringgit, percutian dan sebagainya mampu menjadi pemangkin semangat untuk pelakon-pelakon terus berkarya dan melakukan yang terbaik. 

“Jika pemenang acara nyanyian dan lawak sering menerima ganjaran lumayan, termasuk wang tunai, mengapa perkara sama tidak dipraktikkan untuk anugerah membabitkan pelakon?

“Kebanyakan acara yang mengiktiraf pelakon pada hemat saya, hanya terarah untuk nama semata-mata. Sesetengah anugerah, langsung tidak memberikan impak kepada pemenang.

“Kami hanya menerima trofi yang membuktikan bakat diiktiraf, sedangkan kami turut menyumbang kepada industri hiburan menerusi karya yang dijayakan,” luah pelakon yang popular melalui watak Ustaz Hamadi dalam drama Nur dan Nur 2 itu.

Tambah Azhan lagi, dia berharap pihak terbabit dapat mempertimbangkan cadangannya itu kerana pelakon juga sering mengeluarkan wang ringgit demi menjayakan sesuatu watak atau untuk menghadiri acara mengikut tema. 

“Saya mengharapkan akan ada perubahan dan penganjur tidak lagi mengulangi perkara sama apabila pemenang hanya diberikan trofi.  Namun, nampaknya perubahan itu belum berlaku. 

“Selepas menang, kami akan kembali menjalani rutin seperti biasa.  Tiada beza sama ada menang atau kalah, cuma yang berjaya akan pulang membawa trofi.  Sedangkan kami turut membuat pelaburan untuk menyarung persalinan mengikut tema dan mengeluarkan pelbagai perbelanjaan lain,” katanya lagi. 

Kredit Foto: Instagram @azhan_rani

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Thu, 3 Oct 2019

HUAWEI Lancar 13 Produk Terbaharu Hari Ini

Wow! So, apa tunggu lagi dapatkan produk terbaru yang pastinya hot dari HUAWEI

Hiburan Sun, 30 Dec 2018

Jutawan Alha Alfa Selamat Bertunang

Sama cantik sama padan… Tahniah Datuk Alha Alfa & pasangan!

Events Fri, 21 Jun 2019

I Can See Your Voice Musim Kedua Lebih Mencabar?

Jangan ketinggalan untuk saksikan ICSYVMY musim kedua pada AHAD Ini!

Hiburan Mon, 17 Jun 2019

Tukar Jantina? Merepeklah…

Usahawan kosmetik terkenal, Sajat menafikan mendapatkan bantuan individu bernama Yusmiliati Mohamed Yusof seperti yang didakwa wanita itu dalam sebuah sidang media, petang tadi.

Hiburan Wed, 10 Apr 2019

《郑伊健演唱会》 6月一起唱响云顶

《郑伊健演唱会》今年6月和郑伊健一起唱响云顶!

Hiburan Sun, 22 Sep 2019
Hiburan Sun, 3 Feb 2019

「WOW Your Home」竞赛成绩出炉!风水大师上门指点

「WOW Your Home」竞赛成绩出炉!风水大师Kenny Hoo亲自上门,提供风水咨询迎接春节的到来。

Hiburan Mon, 3 Sep 2018
Hiburan Wed, 30 Jan 2019

Ayu Damit Jadi ‘Gedik’ Untuk Tak Cari Lain

Tak Cari Lain juga merupakan percubaan pertama Ayu menyanyikan lagu berentak ala-ala Arab gitu…

| Live TV