Hiburan By: Del14 December 13, 2019 @ 12:20pm

Azhan Rani Mahu Lebih Dari Trofi?

Pelakon, Azhan Rani yang juga pemenang trofi Antagonis Pilihan, Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) 2019 berpendapat sudah tiba masanya pelakon diberi pengiktirafan selain daripada menerima trofi apabila memenangi sesuatu anugerah. 

Memetik laporan BH Online, Azhan berkata, dia tidak berniat untuk mempertikaikan keikhlasan pihak yang menganjurkan sesuatu anugerah.

Walau bagaimanapun, imbuhan seperti wang ringgit, percutian dan sebagainya mampu menjadi pemangkin semangat untuk pelakon-pelakon terus berkarya dan melakukan yang terbaik. 

“Jika pemenang acara nyanyian dan lawak sering menerima ganjaran lumayan, termasuk wang tunai, mengapa perkara sama tidak dipraktikkan untuk anugerah membabitkan pelakon?

“Kebanyakan acara yang mengiktiraf pelakon pada hemat saya, hanya terarah untuk nama semata-mata. Sesetengah anugerah, langsung tidak memberikan impak kepada pemenang.

“Kami hanya menerima trofi yang membuktikan bakat diiktiraf, sedangkan kami turut menyumbang kepada industri hiburan menerusi karya yang dijayakan,” luah pelakon yang popular melalui watak Ustaz Hamadi dalam drama Nur dan Nur 2 itu.

Tambah Azhan lagi, dia berharap pihak terbabit dapat mempertimbangkan cadangannya itu kerana pelakon juga sering mengeluarkan wang ringgit demi menjayakan sesuatu watak atau untuk menghadiri acara mengikut tema. 

“Saya mengharapkan akan ada perubahan dan penganjur tidak lagi mengulangi perkara sama apabila pemenang hanya diberikan trofi.  Namun, nampaknya perubahan itu belum berlaku. 

“Selepas menang, kami akan kembali menjalani rutin seperti biasa.  Tiada beza sama ada menang atau kalah, cuma yang berjaya akan pulang membawa trofi.  Sedangkan kami turut membuat pelaburan untuk menyarung persalinan mengikut tema dan mengeluarkan pelbagai perbelanjaan lain,” katanya lagi. 

Kredit Foto: Instagram @azhan_rani

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 23 May 2019
Hiburan Fri, 19 Oct 2018

Ariana Grande – Pete Davidson SAH Putus Tunang

Mula bercinta pada Mei lalu dan bertunang sebulan selepas itu, penyanyi terkenal Ariana Grande disahkan sudah putus dengan Pete Davidson.

Hiburan Tue, 26 Feb 2019

Bapa Aliff Syukri Meninggal Dunia, Al-Fatihah…

“ Abah kena kuat…saya tak puas berbakti pada abah…Syukri banyak dosa dengan abah,” tulisnya.

Hiburan Tue, 8 Oct 2019

Stacy Tunggu ‘Jodoh’ Terbaik?

Kerja tetap kerja…

Hiburan Tue, 28 Jan 2020
Hiburan Wed, 7 Aug 2019
Hiburan Fri, 19 Jan 2018

Tempoh Sebulan Jantina Sebenar Akan DiKetahui

Buat anda semua yang tertanya-tanya, dalam tempoh sebulan JAKIM bakal memberi jawapan ye

Hiburan Thu, 3 Oct 2019

Api Marak Menjulang Ke Langit Pusat Kualiti Alam Terbakar

Kebakaran melibatkan cecair serta bahan-bahan mudah terbakar di stor Pusat Kualiti Alam

Hiburan Thu, 28 Mar 2019

Kagum Semangat Bella, Kerjaya Didi Astillah Kini Diurus Kakak

Selepas lima tahun bernaung di bawah dua syarikat pengurusan terkenal sebelum ini, saya selesa kerjaya seni saya dipantau oleh kakak.

Hiburan Mon, 4 Dec 2017

Jangan Obses Dengan ‘Fattzura’

Gandingan yang digelar Fattzura ini terlalu taksub dan kekuatan sokongan peminat memang tidak dapat dinafikan

| Live TV