Hiburan By: Del14 December 13, 2019 @ 12:20pm

Azhan Rani Mahu Lebih Dari Trofi?

Pelakon, Azhan Rani yang juga pemenang trofi Antagonis Pilihan, Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) 2019 berpendapat sudah tiba masanya pelakon diberi pengiktirafan selain daripada menerima trofi apabila memenangi sesuatu anugerah. 

Memetik laporan BH Online, Azhan berkata, dia tidak berniat untuk mempertikaikan keikhlasan pihak yang menganjurkan sesuatu anugerah.

Walau bagaimanapun, imbuhan seperti wang ringgit, percutian dan sebagainya mampu menjadi pemangkin semangat untuk pelakon-pelakon terus berkarya dan melakukan yang terbaik. 

“Jika pemenang acara nyanyian dan lawak sering menerima ganjaran lumayan, termasuk wang tunai, mengapa perkara sama tidak dipraktikkan untuk anugerah membabitkan pelakon?

“Kebanyakan acara yang mengiktiraf pelakon pada hemat saya, hanya terarah untuk nama semata-mata. Sesetengah anugerah, langsung tidak memberikan impak kepada pemenang.

“Kami hanya menerima trofi yang membuktikan bakat diiktiraf, sedangkan kami turut menyumbang kepada industri hiburan menerusi karya yang dijayakan,” luah pelakon yang popular melalui watak Ustaz Hamadi dalam drama Nur dan Nur 2 itu.

Tambah Azhan lagi, dia berharap pihak terbabit dapat mempertimbangkan cadangannya itu kerana pelakon juga sering mengeluarkan wang ringgit demi menjayakan sesuatu watak atau untuk menghadiri acara mengikut tema. 

“Saya mengharapkan akan ada perubahan dan penganjur tidak lagi mengulangi perkara sama apabila pemenang hanya diberikan trofi.  Namun, nampaknya perubahan itu belum berlaku. 

“Selepas menang, kami akan kembali menjalani rutin seperti biasa.  Tiada beza sama ada menang atau kalah, cuma yang berjaya akan pulang membawa trofi.  Sedangkan kami turut membuat pelaburan untuk menyarung persalinan mengikut tema dan mengeluarkan pelbagai perbelanjaan lain,” katanya lagi. 

Kredit Foto: Instagram @azhan_rani

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 21 Jun 2021

Cara Mohon Dan Semak Kelayakan BPR Tambahan, Bayaran RM 100 Hingga RM 500 Akhir Jun Ini

Umum maklum, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa golongan B40 akan menerima bantuan tunai sekali beri sebanyak RM500 sementara penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) berpendapatan RM1,000 ke bawah akan menerima bayaran tambahan sebanyak RM500

Events Tue, 15 Jan 2019

Hangatkan Prelude AJL33 Di KL Live!

AJL33 lebih hangat dari biasa!

Events Thu, 15 Dec 2022

Pilih Sesuatu Ikut Keupayaan & Minat, Syamira Nazir Ingin Fokus Dalam Kerjaya

Pengacara Syamira Nazir yang mula mencari tapak dalam dunia seni menceburi sesuatu bidang mengikut keupayaan dan minat. Biarpun tidak muncul sebagai seorang pelakon di kaca televisyen, Syamira yang merupakan finalis Dewi Remaja 2019 memberitahu dia

Featured Wed, 1 Dec 2021
Fab Foodies! Fri, 15 Mar 2019
Hiburan Mon, 10 Jun 2019

Pakai Tudung Pun Masih Terima Mesej Lucah, Zizi Kirana Bengang!

Dah bertutup litup pun Zizi masih terima mesej lucah, ish…

Featured Sat, 22 Oct 2022
Events Fri, 20 Mar 2020

Siapa Kata #StayHome Boring? Jom Ikut Cara Angkasawan Negara Ini Habiskan Masa Di Rumah

So, boleh lah amalkan tips yang dibuat oleh angkasawan negara kita ni

Hiburan Fri, 16 Aug 2019

Jalan Licin, Kereta Afieq Shazwan Terbabas Di Lebuh Raya!

Berkongsi pengalaman cemas semalam, kereta Afieq tiba-tiba terbabas di tengah jalan akibat jalan licin ketika hujan. 

Featured Thu, 15 Dec 2022

| Live TV