Hiburan By: Del14 December 13, 2019 @ 12:20pm

Azhan Rani Mahu Lebih Dari Trofi?

Pelakon, Azhan Rani yang juga pemenang trofi Antagonis Pilihan, Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) 2019 berpendapat sudah tiba masanya pelakon diberi pengiktirafan selain daripada menerima trofi apabila memenangi sesuatu anugerah. 

Memetik laporan BH Online, Azhan berkata, dia tidak berniat untuk mempertikaikan keikhlasan pihak yang menganjurkan sesuatu anugerah.

Walau bagaimanapun, imbuhan seperti wang ringgit, percutian dan sebagainya mampu menjadi pemangkin semangat untuk pelakon-pelakon terus berkarya dan melakukan yang terbaik. 

“Jika pemenang acara nyanyian dan lawak sering menerima ganjaran lumayan, termasuk wang tunai, mengapa perkara sama tidak dipraktikkan untuk anugerah membabitkan pelakon?

“Kebanyakan acara yang mengiktiraf pelakon pada hemat saya, hanya terarah untuk nama semata-mata. Sesetengah anugerah, langsung tidak memberikan impak kepada pemenang.

“Kami hanya menerima trofi yang membuktikan bakat diiktiraf, sedangkan kami turut menyumbang kepada industri hiburan menerusi karya yang dijayakan,” luah pelakon yang popular melalui watak Ustaz Hamadi dalam drama Nur dan Nur 2 itu.

Tambah Azhan lagi, dia berharap pihak terbabit dapat mempertimbangkan cadangannya itu kerana pelakon juga sering mengeluarkan wang ringgit demi menjayakan sesuatu watak atau untuk menghadiri acara mengikut tema. 

“Saya mengharapkan akan ada perubahan dan penganjur tidak lagi mengulangi perkara sama apabila pemenang hanya diberikan trofi.  Namun, nampaknya perubahan itu belum berlaku. 

“Selepas menang, kami akan kembali menjalani rutin seperti biasa.  Tiada beza sama ada menang atau kalah, cuma yang berjaya akan pulang membawa trofi.  Sedangkan kami turut membuat pelaburan untuk menyarung persalinan mengikut tema dan mengeluarkan pelbagai perbelanjaan lain,” katanya lagi. 

Kredit Foto: Instagram @azhan_rani

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 13 Sep 2019

Tiz Zaqyah Kecewa Dengan Mentaliti Pengotor

Siapa tidak sedih dan kecewa, kalau tempat yang pernah memberi ketenangan, kini penuh sampah sarap dan bunyi bising lagu dangdut. Perasaan itulah diluahkan pelakon jelita, Tiz Zaqyah di Twitternya selepas melawat pulau pelancongan popular Langkawi, minggu […]

Events Wed, 5 Sep 2018

Ramli Sarip Tak Kesah Nyanyi Dengan BBNU

Beliau amat memilih lagu apa yang sesuai untuk dibawakan olehnya sebelum menerima tawaran

Hiburan Mon, 13 May 2019

Boleh Tengok Macam-Macam Ragam, Abam Seronok Berniaga Di Bazar Ramadan

Sebenarnya sebelum menjadi anak seni saya memang pernah berniaga. Saya tiada masalah menggoreng mi di bazar kerana memang puas hati.

Hiburan Mon, 8 Oct 2018

Menang Kategori Sama Lakar Sejarah Tersendiri Buat Fattzura

Kami berterima kasih dengan drama Hero Seorang Cinderella yang memberi banyak kenangan manis dan juga menjadi lokasi pertemuan kami, bercinta dan berkahwin.

Hiburan Wed, 10 Jul 2019

Nadia Brian Mohon Maaf Dengan Netizen

Nadia Brian Maaf pada siapa tu?

Hiburan Wed, 19 Jun 2019

‘’Boleh Guna Gajet Tapi Bukan Setiap Masa’- Amyra Rosli Tak Galak Anak Pegang Tablet 24 Jam

‘Saya faham gajet juga diperlukan untuk tujuan pendidikan. Tetapi perlu ada batasan terutama untuk kanak-kanak’

Hiburan Tue, 19 Jun 2018

Tahniah! Elvina Mohamad Bakal Jadi Ibu

Tulisnya, dia mengucapkan kesyukuran dan turut berterima kasih buat semua yang mendoakannya bersama suami. Alhamdulillah…Tahniah Elvina dan suami!

Hiburan Fri, 21 Jun 2019

“Menempah Bidan” Royal Ceremony Of Agung’s Daughter, Tunku Puteri Iman Afzan

Tengku Puteri Iman Afzan and Tengku Abu Bakar Ahmad Tengku Arif Bendahara Tengku Abdullah got married last year..

Hiburan Sun, 9 Sep 2018

Kasih Iris Leona Boleh Ganti Fazura

Anak Dara Azhar Sulaiman Jadi Perhatian, Boleh Ganti Fazura

Hiburan Wed, 2 May 2018

Kenapa Agaknya Janna Nick Pilih Lelaki Sederhana?

Menurut Janna, sekiranya hatinya terbuka untuk mendirikan rumah tangga, dia lebih selesa mencari lelaki yang sederhana kerana wang bukanlah penentu kebahagian seseorang

| Live TV