Featured By: Aqilah Paharuzi October 22, 2022 @ 1:47pm

Didakwa Nikah Tanpa Pengetahuan Keluarga, Abang Viva Tampil Buka Mulut – “Dah 5 Kali Cakap Pada Mak, Cuma Mereka Tak Setuju Dengan Pilihan Hati Saya…”

Nama Abang Viva hangat menjadi perbualan di serata media sosial setelah muncul kontroversi yang mendakwa dirinnya berkahwin tanpa pengetahuan dan restu keluarga.

Ia ekoran sebuah hantaran yang dikongsikan oleh kakaknya, Fauziyah Omar yang kesal atas sikap adiknya itu membelakangi keluarga terutamanya ibu dan ayah.

Artikel Berkaitan: Abang Viva Didakwa Kahwin Tanpa Restu Keluarga? Luahan Hati Kakak Curi Perhatian – “Mungkin Kami Hanya Beban, Rupa Buruk & Busuk!”

Tidak berdiam diri, Abang Viva atau nama sebenarnya Azwan Omar tampil menjelaskan keadaan sebenar sekaligus menafikan dakwaan tersebut.

Menurutnya, dia telah memaklumkan kepada kedua-dua orang tuanya sebanyak lima kali mengenai perancangannya untuk berkahwin.

Saya minta maaf atas segala kekeliruan. Yang sebetulnya saya bukan nikah hari ini (Jumaat, 21 Oktober 2022). Saya telah bernikah pada 14 Oktober 2022. Kami berkahwin secara senyap tetapi bukan tanpa pengetahuan emak ayah seperti yang didakwa. 

“Pada 13 Oktober emak saya ada kirimkan nota ucapan Selamat Pengantin Baru. Terus terang, saya telah beritahu mereka mengenai perkahwinan saya. Pada ayah, saya dah cakap sebanyak tiga kali dan untuk emak pula lima kali mengenai saya nak berkahwin. 

“Cuma… mereka tak berkenan dengan pilihan hati saya. Itu saja masalahnya. Iya, saya bersalah sebab teruskan juga perkahwinan ini. Tapi untuk makluman saya tekankan bukan tanpa pengetahuan emak dan ayah,” jelasnya.

Perbualan WhatsApp antara Emak & Abang Viva

Bagi mengukuhkan pengakuannya itu, Abang Viva berkata dia telah menghantar gambar perkahwinan dan video akad nikah sambil berkongsi perbualan WhatsApp antaranya dan emak kepada umum.

Saya bercakap berdasarkan bukti. Ini perbualan WhatsApp antara emak dan saya. Selepas nikah, pada 15 Oktober dan 16 Oktober saya ada beritahu kami telah bernikah. 

“Dan setelah saya beri penerangan yang saya telah bernikah kepada umum. saya terus hantar gambar kahwin termasuk video akad nikah pada emak saya. Kali terakhir saya beritahu emak saya nak bernikah pada 12 Oktober malam,” katanya.

Ditendang Keluar Dari Group WhatsApp

Menjawab persoalan netizen yang mengkritik caranya menyelesaikan masalah ini, Abang Viva mendedahkan dia telah ditendang keluar dalam group WhatsApp keluarga oleh kakaknya sekitar bulan lima lalu.

Orang tanya kenapa tak bincang sesama keluarga sebaliknya guna media sosial. Saya pun tak dapat jawab tu. Kalau semua ingat pada bulan 5 atau 6 saya ada misi banjir di Baling, Kedah dan ketika itu saya ditendang keluar daripada group WhatsApp keluarga. 

“Saya dikeluarkan oleh kakak saya sendiri, itulah sebabnya saya tak tahu apa yang terjadi dalam keluarga saya. 

“Saya mohon semua pihak untuk mendoakan kami dan beri saya dan keluarga peluang untuk berbincang mengenai masalah kami secara tertutup. Terima kasih, saya minta maaf,” ujarnya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 17 Jan 2018

6 Makanan Sihat, Tetapi Tinggi Kalori

Apabila anda sedang mencuba menurunkan berat badan, pasti anda akan memilih makanan yang menyihatkan serta dipercayai boleh membantu proses penurunan berat badan. Tetapi ramai yang sebenarnya tersilap langkah kerana ada makanan ‘sihat’ yang diambil itu

Hiburan Fri, 2 Mar 2018

Program Hip Terbaik Bakal Temui Penonton Pada 5 Mac Ini!

Kepada penonton yang terlepas mengikuti rancangan-rancangan menarik di ntv7, anda boleh menyaksikan program hebat ini menerusi portal video rasmi kami hanya tonton.com.my 

Trending Mon, 25 Jan 2021

Shuk Sahar Sah Digantung Dari Hot FM

Siasatan masih dijalankan…

Hiburan Thu, 14 Feb 2019
Hiburan Fri, 15 Nov 2019
Trending Thu, 4 Feb 2021

BPN 1.0 & BPN 2.0 Ringankan Beban Rakyat

Semoga segala bantuan yang diberikan kerajaan dapat dimanfaatkan sebaik-baiknya…

Trending Thu, 1 Mar 2018

Terlajak Awal! Gajah Pun Ke Sekolah Tau…

Kalau dilihat pada gambar di atas, gajah itu seolah-olah sesat kan? Nasib baiklah ketika kejadian, salah seorang kakitangan sekolah belum masuk tidur lagi.

Trending Wed, 24 Jan 2018

Lompat Sampai Mamp*s,” Gelagat ‘Hantu Pocong’

Lompat Sampai Mamp*s,” Gelagat ‘Hantu Pocong’ Takutkan Pengguna Jalan Raya Selepas Diberkas Pihak Polis

| Live TV