Featured By: Khairil Khusyairi May 11, 2023 @ 7:33pm

Dr Say Sayu Anak Sulung Terima Kad OKU – “Nak Kata Saya Malu, Sikit Pun Tak”

Selebriti media sosial, Dr Shazril Shaharuddin atau lebih mesra dikenali Dr Say sekali lagi menjadi perhatian di media sosial.

Menerusi perkongsian di Instagram, Dr Say memuat naik foto dia bergambar bersama Kad Orang Kurang Kupaya (OKU) anak sulungnya, Aezriel Muhammad Shazril atau dikenali sebagai Ace.

Menurut Dr Say, dia turut meluahkan rasa sedih ketika mengambil kad OKU tersebut malah sedikit pun tidak berasa malu anaknya bergelar seorang OKU.

“Terus terang cerita bila nak amik kad OKU harini terasa sangat berat, rasa macam “aku dah bersedia ke nak pegang kad ni untuk anakku?” tapi saya gagahkan jua sebab saya juga yang apply kad OKU tu.

“Sampai dekat JKM Sepang, sepi takde orang lain. Macam suasana dicipta untuk saya soaked in yang anak saya istimewa, anak saya kelainan upaya & ini buktinya.

“Dalam kereta saya amati elok-elok kad OKU tu. Besar-besar tulisan kad OKU. Ada nama penuh Ace, ada kategori ketidakupayaannya & ada gambar Ace senyum yg cukup suci, ikhlas & naive.

“Berjurai air mata saya. Saya taktau sebab apa. Nak kata saya malu pegang kad OKU ni sikit pun tak, sebab saya tahu kad inilah yang boleh menjadi bantuan terunggul kepada Ace sekiranya saya atau wife tiba-tiba tiada di dunia ini,” jelasnya.

Tambah Dr Say dia menerima anak istimewanya itu kini seorang yang memegang status OKU.

“Nak kata saya sedih anak saya OKU juga tak sebab OKU doesnt mean dia tak boleh enjoy the world like other kids do.

“Saya serius taktahu kenapa saya sayu tapi it took me quite some time to accept that my son is now “OFFICIALLY” different,” tulisnya lagi.

Dalam pada itu, Dr Say yang sering berkongsi ilmu dan tips kesihatan di media sosial turut memaklumkan bahawa kad OKU mempuyai pelbagai manfaat kepada pemegang dan ibu bapa.

“Kad OKU ni ada banyak keistimewaannya antaranya pengecualian bayaran MyKad, pengecualian bayaran rawatan perubatan, butterfly effect bila travel tapi ultimatumnya adalah sekiranya penjaga anak OKU meninggal, kad OKU lah yang akan menjadi hak yang sepatutnya anak istimewa kita dapat,” kongsinya.

Malah Dr Say turut mengajak orang ramai yang mempunyai anak istimewa untuk mendaftar kad OKU.

“Kalau anda atau anak anda OKU, jangan malu, jangan segan sebab kerajaan betul-betul nak tolong kita dengan pelbagai kelebihan & keistimewaan sebagai pemegang kad OKU. My son has an OKU card & i am content.

Pada 2021, doktor mengesahkan anak sulung Dr Say, Aezriel atau panggilan manjanya Ace menghidap autisme tahap sederhana.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Wed, 8 Apr 2020
Events Fri, 26 Jul 2019

杨丞琳秘密来马!惊喜现身推介活动宣布11月来马开唱

杨丞琳秘密来马!惊喜现身JStarS Group推介礼,宣布11月将来马举办《青春住了谁》巡演大马站。

Hiburan Fri, 22 Jun 2018

Betul Ke Haqiem Rusli Perasan Diri Bagus?

Haqiem Rusli dikecam oleh netizen kerana perasan bagus namun dia menyuarakan pendapatnya.

Featured Sat, 6 May 2023
Hiburan Tue, 10 Sep 2019

Gandingan Mantap Neelofa Dan Tommy Hilfiger

Orang cantik pakai apa pun lawa…

Featured Wed, 7 Dec 2022
Hiburan Mon, 16 Dec 2019

Sertai Misi Kemanusiaan, Ardell Aryana Terbang Ke Syria

Semoga dipermudahkan urusan buat Ardell dan suami di sana nanti!

Featured Fri, 1 Apr 2022

Syed Saddiq Jawab Salam Yasin Sulaiman – “Bukan Satu Tugas Mudah, Tapi..”

Syed Saddiq menegaskan akan tetap berpegang teguh kepada pendiriannya..

Hiburan Tue, 25 Jun 2019

Isu Rumah Tangga Bergolak, Fizo Omar Nafi Wujud Orang Ketiga

Berita pergolakan rumah tangga pelakon Fizo Omar dan isterinya, Mawar Abdul Karim terus mendapat perhatian warganet.