Featured By: Salma Syahbuddin September 30, 2022 @ 6:43pm

“Gedik & Terkinja-Kinja Bukan ‘Tiket’ Dilabel Gay” – Syafiq Naser

Walaupun namanya tidaklah segah seperti nama-nama pelakon lain,  namun selebriti yang juga merupakan pempengaruh media sosial, Syafiq Naser berjaya membawakan wataknya dengan baik menerusi teater Maduku Terpaling Kalut yang mula dipentaskan semalam.

Menurut Syafiq atau nama sebenarnya, Nursyafiq Naser, sebagai seorang yang baru terlibat dalam dunia pementasan dan lakonan, segala persediaan dibuat awal termasuklah belajar berlakon dengan orang yang berpengalaman dalam bidang teater dan berlatih untuk menghafal skrip setiap hari.

“Betul, ini adalah pengalaman pertama saya berlakon teater. First berlakon dan first teater.

“Kalau nak kata pasal preparation sebagai orang baru, kita dah siapkan awal iaitu sebulan sebelum. Setakat ini, Alhamdulillah segalanya berjalan lancar kerana kita akan berlatih setiap hari dengan mereka yang berpengalaman, baca skrip dan sebagainya,” katanya kepada XTRA.

Selain itu, Syafiq mengakui turut berdepan cabaran sepanjang berlakon dalam teater tersebut namun kehadiran pelakon hebat seperti Puteri Sarah, Azrel Ismail dan Anna Jobling sedikt sebanyak membantu dalam menjayakan wataknya dalam teater ini.

“Cabaran dia adalah kena marah dengan pengarah. Tapi itu semua proses pembelajaran. Kalau tak ada orang tegur, sampai bila kita nak improve kan?

“Cabaran lain pula, semestinya menghafal skrip… sebab kita tak tengok sebelum ni punya teater jadi cabaran disitu agak besar jugalah. Nasib baik ada mereka yang berpengalaman jadi kita belajar daripada mereka,” kongsinya.

Dalam pementasan Maduku Terpaling Kalut, Syafiq membawakan watak lelaki lembut bernama Amy Amiro dan karakternya berjaya membuatkan penonton tidak kering gusi.

Ketika disoal mengenai status dirinya yang didakwa gay kerana berjaya membawakan watak lembut serta gedik dan terkinja-kinja dalam teater serta video yang sering dikongsikan di media sosial, Syafiq sama sekali menolak tuduhan tersebut.

Baginya, memiliki sifat lembut, gedik dan terkinja-kinja tidak boleh dijadikan tiket untuk memanggilnya dengan gelaran sebegitu apatah lagi itu adalah salah satu ‘alter ego’ Syafiq terutamanya ketika bersama dengan rakan-rakan terdekat.

Itu adalah cerita sahaja. Dalam watak sahaja… So, bukan!

“Kalau kat luar mestilah ‘straight’. Itu sebenarnya alter ego saya. Kalau orang kenal Syafiq Naser, kita memang ada watak tu dalam media sosial and my alter ego is there.

“Tapi dalam teater ni… watak Amy Amiro dia kena extra gedik. Sebab… kita tak rasa ‘extra’ itu di luar atau normal punya harian. Jadi tiada istilah kaitkan saya dengan gelaran sebegitu,”  jelasnya semasa ditemui ketika sesi latihan teater terbabit.

Selain Syafiq, teater Maduku Terpaling Kalut akan menampilkan barisan pelakon hebat lain seperti Puteri Sarah, Anna Jobling, Azrel Ismail, Aya Amiruddin dan Curly Jow yang boleh disaksikan pada 29 & 30 September dan 1 & 2 Oktober di Petaling Jaya Performing Arts Centre (PJPAC), 1 Utama.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 5 Apr 2022

“Bahasa Indonesia Lebih Diiktiraf Di Peringkat Antarabangsa,” – Menteri Indonesia Tolak Bahasa Melayu Jadi Bahasa Rasmi Kedua ASEAN

Menteri Indonesia turut bercadang untuk menggunakan Bahasa Indonesia sebagai bahasa perantaraan ASEAN.

Featured Thu, 19 Mar 2020
Trending Wed, 21 Nov 2018

日本麦当劳推「超Q」薯条饮料提篮!

说到日本就一定会跟「限定」扯上边!日本麦当劳今年冬天不仅推出了许多限定餐点,还与Sanrio三丽鸥及TOMY PLARAIL铁道王国合作,推出了超实用的饮料提篮!

Trending Mon, 19 Oct 2020
Featured Tue, 11 Oct 2022

Azhan Rani Dedah Pernah Alami Nasib Sama Seperti Wafariena – “Siapa Nak Tanggungjawab?”

Hmm siapa tak sayang nyawa kan? Semoga perkara ini ada jalan penyelesaiannya

Trending Sun, 16 Dec 2018

Mayat Digital’ Dan Dihiris 27,000 Kali Untuk Ujikaji Sains

Wanita Merelakan Dirinya Dijadikan ‘Mayat Digital’ Dan Dihiris 27,000 Kali Untuk Ujikaji Sains

Trending Mon, 16 Apr 2018

忘拉手煞爱车被风吹跑「自动倒退还会转弯」

买个东西出来车就不见了?山东省青岛市黄姓男子本月6日开车前往当地某购物中心血拼,没想到30分钟后出来爱车却消失无踪,以为是遇上偷车贼急得打电话报警,结果警员调阅监视器画面一看……

| Live TV