Featured By: Salma Syahbuddin September 30, 2022 @ 6:43pm

“Gedik & Terkinja-Kinja Bukan ‘Tiket’ Dilabel Gay” – Syafiq Naser

Walaupun namanya tidaklah segah seperti nama-nama pelakon lain,  namun selebriti yang juga merupakan pempengaruh media sosial, Syafiq Naser berjaya membawakan wataknya dengan baik menerusi teater Maduku Terpaling Kalut yang mula dipentaskan semalam.

Menurut Syafiq atau nama sebenarnya, Nursyafiq Naser, sebagai seorang yang baru terlibat dalam dunia pementasan dan lakonan, segala persediaan dibuat awal termasuklah belajar berlakon dengan orang yang berpengalaman dalam bidang teater dan berlatih untuk menghafal skrip setiap hari.

“Betul, ini adalah pengalaman pertama saya berlakon teater. First berlakon dan first teater.

“Kalau nak kata pasal preparation sebagai orang baru, kita dah siapkan awal iaitu sebulan sebelum. Setakat ini, Alhamdulillah segalanya berjalan lancar kerana kita akan berlatih setiap hari dengan mereka yang berpengalaman, baca skrip dan sebagainya,” katanya kepada XTRA.

Selain itu, Syafiq mengakui turut berdepan cabaran sepanjang berlakon dalam teater tersebut namun kehadiran pelakon hebat seperti Puteri Sarah, Azrel Ismail dan Anna Jobling sedikt sebanyak membantu dalam menjayakan wataknya dalam teater ini.

“Cabaran dia adalah kena marah dengan pengarah. Tapi itu semua proses pembelajaran. Kalau tak ada orang tegur, sampai bila kita nak improve kan?

“Cabaran lain pula, semestinya menghafal skrip… sebab kita tak tengok sebelum ni punya teater jadi cabaran disitu agak besar jugalah. Nasib baik ada mereka yang berpengalaman jadi kita belajar daripada mereka,” kongsinya.

Dalam pementasan Maduku Terpaling Kalut, Syafiq membawakan watak lelaki lembut bernama Amy Amiro dan karakternya berjaya membuatkan penonton tidak kering gusi.

Ketika disoal mengenai status dirinya yang didakwa gay kerana berjaya membawakan watak lembut serta gedik dan terkinja-kinja dalam teater serta video yang sering dikongsikan di media sosial, Syafiq sama sekali menolak tuduhan tersebut.

Baginya, memiliki sifat lembut, gedik dan terkinja-kinja tidak boleh dijadikan tiket untuk memanggilnya dengan gelaran sebegitu apatah lagi itu adalah salah satu ‘alter ego’ Syafiq terutamanya ketika bersama dengan rakan-rakan terdekat.

Itu adalah cerita sahaja. Dalam watak sahaja… So, bukan!

“Kalau kat luar mestilah ‘straight’. Itu sebenarnya alter ego saya. Kalau orang kenal Syafiq Naser, kita memang ada watak tu dalam media sosial and my alter ego is there.

“Tapi dalam teater ni… watak Amy Amiro dia kena extra gedik. Sebab… kita tak rasa ‘extra’ itu di luar atau normal punya harian. Jadi tiada istilah kaitkan saya dengan gelaran sebegitu,”  jelasnya semasa ditemui ketika sesi latihan teater terbabit.

Selain Syafiq, teater Maduku Terpaling Kalut akan menampilkan barisan pelakon hebat lain seperti Puteri Sarah, Anna Jobling, Azrel Ismail, Aya Amiruddin dan Curly Jow yang boleh disaksikan pada 29 & 30 September dan 1 & 2 Oktober di Petaling Jaya Performing Arts Centre (PJPAC), 1 Utama.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 15 Feb 2019
Featured Thu, 27 Oct 2022

Terpesona Dengan Suasana KL Setiap Kali Tonton Laungan Azan Di TV, Kisah Hidup Atu ‘Lari Rumah’ Selepas 17 Tahun Di Kampung Jadi Inspirasi

Sebut saja nama pelawak Atu Zero, sudah pasti ramai yang mengenali dirinya oleh kerana perwatakan lucu dan gila-gila. Terbaharu, Atu atau nama sebenarnya Sharid Kunal Doli Sharif, 30, berkongsi kisah lampaunya mengenai dirinya yang tidak […]

Hiburan Tue, 25 Jun 2019

Isu Rumah Tangga Bergolak, Fizo Omar Nafi Wujud Orang Ketiga

Berita pergolakan rumah tangga pelakon Fizo Omar dan isterinya, Mawar Abdul Karim terus mendapat perhatian warganet.

Hiburan Wed, 26 Dec 2018

李幸倪3月登顶!首次个人大型演唱会

李幸倪明年3月登云顶舞台,在大马首次举办个人大型演唱会,唱出9年出道以来梦想路!

Hiburan Thu, 1 Feb 2018

MIRA FILZAH TUKAR ANGIN?

Mira berkata dia sudah bersedia menerima segala kritikan dan kecaman netizen sepanjang dia mengendalikan program tersebut

Hiburan Wed, 31 Jan 2018

Suara Anuar Zain ‘Ubat’ Mujarab Betul Ke?

BCL, Anuar Zain & Yuna Kharisma Live in Concert’ akan menampilkan gabungan tiga artis serumpun itu dalam satu pentas

Hiburan Mon, 9 Jul 2018

Bekas Pengacara Popular TV3 Ini Jalani Pembedahan?

Nak tahu siapa agaknya bekas pengacara TV3 ini yang terpaksa jalani pembedahan? Kenalah baca artikel ini ya!

Featured Tue, 4 Jan 2022
Hiburan Sat, 29 Dec 2018

《比悲伤》首日开映票房破百万!导演林孝谦放话「带双豪来谢票」

《比悲伤更悲伤的故事》首日开映票房累积破百万令吉!导演林孝谦放话 “带刘以豪和张书豪来谢票!”