Hiburan By: SGMS Faida May 10, 2019 @ 12:28am

’Gerobok Rezeki’ Bantu Penuntut Universiti Kurang Berkemampuan

Jabatan Berita dan Hal Ehwal Semasa (NCA) Media Prima Berhad sekali lagi melancarkan program kemasyarakatan sempena Ramadan, dengan menyediakan sajian berbuka dan bersahur kepada penuntut universiti awam di Lembah Klang.

Diterajui Team Berita TV9, program Gerobok Rezeki Ramadan 2019 (GRR2019) bertujuan membantu penuntut universiti awam dari keluarga kurang berkemampuan, untuk menikmati makanan berkhasiat sepanjang bulan Ramadan.

Menerusi Gerobok Rezeki (atau FoodBank), penuntut boleh mengambil makanan kering, minuman dan buah-buahan dari pantri GRR yang ditempatkan di masjid universiti untuk berbuka dan bersahur.

Antara juadah disediakan ialah pek lengkap sajian berbuka manakala untuk bersahur, penuntut boleh memilih untuk mengambil roti, kek, pek lauk pauk segera untuk dimakan bersama nasi atau roti, sapuan tuna, biskut, jus dan buah-buahan.

Pengarang Urusan NCA, Datuk Manja Ismail, berkata pembabitan NCA menerusi TV9 dalam program ‘foodbank’ adalah satu usaha murni yang tercetus daripada laporan berita mengenai kesengsaraan sebahagian penuntut yang terpaksa mengikat perut disebabkan masalah kemiskinan

“ Selain melaporkan berita, kami terpanggil untu menggembeling usaha turun padang bersama-sama penaja untuk menempatkan Gerobok Rezeki Ramadan di empat universiti awam.

Tiada soal, tiada pendaftaran, mana-mana penuntut yang memerlukan makanan, boleh terus datang ke GRR TV9 di masjid universiti untuk mengambil makanan berbuka dan bersahur,” beliau, pada majlis perasmian GRR209 di Masjid Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin UiTM Shah Alam, hari ini.

Selain diUiTM, Gerobok Rezeki Ramadan juga ditempatkan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Gombak, Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Program makanan untuk mahasiswa turut mendapat kerjasama anak syarikat Kerajaan Negeri Selangor, Menteri Besar Selangor Pemerbadanan), Worldwide Holdings Berhad, Tabung Koperasi NSTP dan Media Prima Berhad, serta beberapa penaja lain.

Turut hadir pada majlis perasmian itu ialah Naib Canselor UiTM, Profesor R. Dr Azraa Kassim dan Pengurus Besar NCA, Wan Sabariah Shikh Ali serta personaliti TV9, TV3 dan ntv7. Antaranya Amin Hayat Abdul Rahim, Nur Affiza Azmi, Suzila ldayu Yaacob, Taufiq Mohd Noh, Hani Fadzilah, Hawa Ridzwana Redzuan, Asrulnizam Abdul Kadir dan beberapa lagi

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 26 Jan 2019

Demi Save Bidadari, Ismail Izzani Alami Bengkak Badan

Wah, sampai macam tu sekali. Powerlah!

Hiburan Fri, 18 Oct 2019

FS合体蔡恩雨自组「SPF」新组合!打造属于三人的小时光

FS和蔡恩雨合作过数次,这次带来的这首《小时光》是否就代表着他们三位的小时光呢?是还是互相吐槽的友谊呢?

Hiburan Fri, 7 Dec 2018

‘Pose Hebat Tapi Hutang Liat Nak Bayar’, Aliff Syukri Sindir Siapa?

Hello, dah berhutang tu pandai-pandailah bayar balik eh…

Hiburan Tue, 5 Mar 2019

Alycia 323 办「我不完美」音乐会

去年12月推出第二张专辑的Alycia,将敲定于3月23日举办《我不完美》音乐会。

Hiburan Wed, 17 Jul 2019

Kemelut Selesai…Vida Pamer Barang Kemas Untuk Aishah!

Vida memasukkan dua batu berlian 1 karat potongan bulat bernilai RM 27,100 dan 0.70 karat berlian potongan `puteri’ bernilai RM12,920 ke balang makanan ringan produk miliknya.

Hiburan Thu, 11 Oct 2018

HyunA Posts Cute Pictures of Date with E’Dawn in Japan

They look like any cute couple in love.

TECH Fri, 18 May 2018

Gmail for iOs Kini Menerima Ciri Bayaran Google Pay

Google Pay yang membolehkan korang ‘membayar sesiapa saja menggunakan alamat emel’

Hiburan Thu, 20 Jun 2019

Lelaki Hina Abam Isu DNA Anak, Tampil Mohon Maaf!

Tahniah Abam kerana memaafkan tindakan lelaki tersebut terutamanya dibulan mulia ini.

Hiburan Fri, 27 Dec 2019

‘Takkan Nak Menangis Di Instagram’- Zara Zya Sudah Move On?

Kami putus tunang secara baik dan tidak bergaduh pun…

| Live TV