Hiburan By: SGMS Faida May 10, 2019 @ 12:28am

’Gerobok Rezeki’ Bantu Penuntut Universiti Kurang Berkemampuan

Jabatan Berita dan Hal Ehwal Semasa (NCA) Media Prima Berhad sekali lagi melancarkan program kemasyarakatan sempena Ramadan, dengan menyediakan sajian berbuka dan bersahur kepada penuntut universiti awam di Lembah Klang.

Diterajui Team Berita TV9, program Gerobok Rezeki Ramadan 2019 (GRR2019) bertujuan membantu penuntut universiti awam dari keluarga kurang berkemampuan, untuk menikmati makanan berkhasiat sepanjang bulan Ramadan.

Menerusi Gerobok Rezeki (atau FoodBank), penuntut boleh mengambil makanan kering, minuman dan buah-buahan dari pantri GRR yang ditempatkan di masjid universiti untuk berbuka dan bersahur.

Antara juadah disediakan ialah pek lengkap sajian berbuka manakala untuk bersahur, penuntut boleh memilih untuk mengambil roti, kek, pek lauk pauk segera untuk dimakan bersama nasi atau roti, sapuan tuna, biskut, jus dan buah-buahan.

Pengarang Urusan NCA, Datuk Manja Ismail, berkata pembabitan NCA menerusi TV9 dalam program ‘foodbank’ adalah satu usaha murni yang tercetus daripada laporan berita mengenai kesengsaraan sebahagian penuntut yang terpaksa mengikat perut disebabkan masalah kemiskinan

“ Selain melaporkan berita, kami terpanggil untu menggembeling usaha turun padang bersama-sama penaja untuk menempatkan Gerobok Rezeki Ramadan di empat universiti awam.

Tiada soal, tiada pendaftaran, mana-mana penuntut yang memerlukan makanan, boleh terus datang ke GRR TV9 di masjid universiti untuk mengambil makanan berbuka dan bersahur,” beliau, pada majlis perasmian GRR209 di Masjid Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin UiTM Shah Alam, hari ini.

Selain diUiTM, Gerobok Rezeki Ramadan juga ditempatkan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Gombak, Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Program makanan untuk mahasiswa turut mendapat kerjasama anak syarikat Kerajaan Negeri Selangor, Menteri Besar Selangor Pemerbadanan), Worldwide Holdings Berhad, Tabung Koperasi NSTP dan Media Prima Berhad, serta beberapa penaja lain.

Turut hadir pada majlis perasmian itu ialah Naib Canselor UiTM, Profesor R. Dr Azraa Kassim dan Pengurus Besar NCA, Wan Sabariah Shikh Ali serta personaliti TV9, TV3 dan ntv7. Antaranya Amin Hayat Abdul Rahim, Nur Affiza Azmi, Suzila ldayu Yaacob, Taufiq Mohd Noh, Hani Fadzilah, Hawa Ridzwana Redzuan, Asrulnizam Abdul Kadir dan beberapa lagi

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 30 Oct 2018

Indah Ruhailah Makin Teliti Cari Lagu?

Peminat Indah Ruhailah, jangan risau Indah masih aktif menyanyi okay!

FESYEN Mon, 20 Aug 2018

Hitam Putih Taruhan Koleksi Musim Bunga 2018

Potongan ringkas begini pasti menambat hati sesiapa yang melihatnya. Saya mensasarkan golongan muda yang ingin menyerlahkan kelainan dalam berfesyen. Jangan takut untuk bergaya dengan pemilihan warna hitam putih untuk pakaian harian

Trending Thu, 25 Jun 2020
Hiburan Sun, 24 Nov 2019

赴中国年度盛典领殊荣!玛莎以「最具潜力新人」姿态进军中国

继茜拉成第二位受王炳智力捧的马来歌手,玛莎以「最具潜力新人」姿态 强势进军中国 。

Hiburan Sat, 7 Sep 2019

不老男团草蜢再次跳上云星剧场!带来第二季《17385》

不老男团再次跳上云星剧场!带来草蜢《17385世界巡回演唱会–云顶站》第二季,继续为粉丝带来一场精彩无比的视听享受。

Hiburan Wed, 6 Feb 2019

Sibuk Urus Anak, Niena Baharun Tiada Masa Layan Sosial Media

Rindu nak tengok Niena berlakon balik…Agak-agak bila eh?

Events Fri, 24 Aug 2018

#daiTV3 : Adakah Penyingkiran Dua Peserta Sekaligus Pada Malam Ini?

Adakah momentum pada minggu lepas masih sama pada minggu ini? Sama-sama kita saksikan #daiTV3 Pendakwah Nusantara

Hiburan Fri, 8 Feb 2019

12 Hari Di ICU, Mamat Khalid Mula Buka Mata Buat Kali Pertama

Semoga abang Mamat Khalid sembuh seperti sedia kala

| Live TV