Hiburan By: SGMS Faida May 10, 2019 @ 12:28am

’Gerobok Rezeki’ Bantu Penuntut Universiti Kurang Berkemampuan

Jabatan Berita dan Hal Ehwal Semasa (NCA) Media Prima Berhad sekali lagi melancarkan program kemasyarakatan sempena Ramadan, dengan menyediakan sajian berbuka dan bersahur kepada penuntut universiti awam di Lembah Klang.

Diterajui Team Berita TV9, program Gerobok Rezeki Ramadan 2019 (GRR2019) bertujuan membantu penuntut universiti awam dari keluarga kurang berkemampuan, untuk menikmati makanan berkhasiat sepanjang bulan Ramadan.

Menerusi Gerobok Rezeki (atau FoodBank), penuntut boleh mengambil makanan kering, minuman dan buah-buahan dari pantri GRR yang ditempatkan di masjid universiti untuk berbuka dan bersahur.

Antara juadah disediakan ialah pek lengkap sajian berbuka manakala untuk bersahur, penuntut boleh memilih untuk mengambil roti, kek, pek lauk pauk segera untuk dimakan bersama nasi atau roti, sapuan tuna, biskut, jus dan buah-buahan.

Pengarang Urusan NCA, Datuk Manja Ismail, berkata pembabitan NCA menerusi TV9 dalam program ‘foodbank’ adalah satu usaha murni yang tercetus daripada laporan berita mengenai kesengsaraan sebahagian penuntut yang terpaksa mengikat perut disebabkan masalah kemiskinan

“ Selain melaporkan berita, kami terpanggil untu menggembeling usaha turun padang bersama-sama penaja untuk menempatkan Gerobok Rezeki Ramadan di empat universiti awam.

Tiada soal, tiada pendaftaran, mana-mana penuntut yang memerlukan makanan, boleh terus datang ke GRR TV9 di masjid universiti untuk mengambil makanan berbuka dan bersahur,” beliau, pada majlis perasmian GRR209 di Masjid Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin UiTM Shah Alam, hari ini.

Selain diUiTM, Gerobok Rezeki Ramadan juga ditempatkan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Gombak, Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Program makanan untuk mahasiswa turut mendapat kerjasama anak syarikat Kerajaan Negeri Selangor, Menteri Besar Selangor Pemerbadanan), Worldwide Holdings Berhad, Tabung Koperasi NSTP dan Media Prima Berhad, serta beberapa penaja lain.

Turut hadir pada majlis perasmian itu ialah Naib Canselor UiTM, Profesor R. Dr Azraa Kassim dan Pengurus Besar NCA, Wan Sabariah Shikh Ali serta personaliti TV9, TV3 dan ntv7. Antaranya Amin Hayat Abdul Rahim, Nur Affiza Azmi, Suzila ldayu Yaacob, Taufiq Mohd Noh, Hani Fadzilah, Hawa Ridzwana Redzuan, Asrulnizam Abdul Kadir dan beberapa lagi

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 31 Jan 2019

Jom Throwback Senarai Juara Lagu 2010-2014!

Jom kami kasi throwback sikit…

Hiburan Sat, 29 Jun 2019

Mad August《Fighter》演唱会!830摇滚引爆

大马摇滚乐团Mad August今年迎来出道8周年,即将在来临的8月30日首办主题为《Fighter》售票演唱会!

Hiburan Sun, 7 Jul 2019

‘Tiada Istilah Kalah Menang…’- DS Vida Mohon Maaf Kepada Aishah

Datuk Seri Vida membuat permohonan maaf secara terbuka kepada penyanyi, Wan Aishah Wan Ariffin atau Aishah.

Hiburan Wed, 4 Dec 2019

《国民女神》特别企划全面招募中!打造 POTV大马国民女神

POTV《国民女神》特别企划全面招募中!寻找自信和魅力的你,展现最真实的一面。

Hiburan Sat, 29 Sep 2018

‘Saya Mualaf’ Bawa Tuah Buat Da’i Adam, Tahniah!

Pemuda berusia 26 tahun dan merupakan mualaf ini memukau hadirin yang ada di dalam studio Sri Pentas 2 dengan persembahan diluar kotak. Judulnya ringkas namun menyentuh jiwa.

Hiburan Mon, 2 Sep 2019

‘Ya Allah Bersihnya Muka Dia…’- Ashraf Muslim Kongsi Pengalaman Terindah Di Tanah Suci

Beruntung sungguh Ashraf…doakan kesejahteraan kami di sini ya! 

Hiburan Fri, 9 Feb 2018

HERE’S THE TOP 10 MOST LISTENED-TO KPOP GROUPS ON SPOTIFY

These bands are doing really well and the stats are here to prove it.

Hiburan Tue, 17 Dec 2019

Berdepan Masalah Teknikal, Konsert Repvblik and Friends Batal

Sepatutnya konsert terbabit bakal berlansung pada 20 Disember ini.

LIFESTYLE Fri, 13 Apr 2018

Alamak…Ribut Kuat Jejas Taj Mahal!

Seorang wakil daripada agensi Archaeological Survey of India, Bhubanesh Kumar menyifatkan kerosakan itu sebagaikecil dan akan dibaik pulih oleh satu kumpulan pakar.

Hiburan Tue, 12 Dec 2017

Saya Tanya Aishah Guna Produk Saya Atau Tak

Saya Tanya Aishah Guna Produk Saya Atau Tak, Bukan Nak Perli Elyana,” – Dato Vida

| Live TV