Hiburan By: SGMS Faida May 10, 2019 @ 12:28am

’Gerobok Rezeki’ Bantu Penuntut Universiti Kurang Berkemampuan

Jabatan Berita dan Hal Ehwal Semasa (NCA) Media Prima Berhad sekali lagi melancarkan program kemasyarakatan sempena Ramadan, dengan menyediakan sajian berbuka dan bersahur kepada penuntut universiti awam di Lembah Klang.

Diterajui Team Berita TV9, program Gerobok Rezeki Ramadan 2019 (GRR2019) bertujuan membantu penuntut universiti awam dari keluarga kurang berkemampuan, untuk menikmati makanan berkhasiat sepanjang bulan Ramadan.

Menerusi Gerobok Rezeki (atau FoodBank), penuntut boleh mengambil makanan kering, minuman dan buah-buahan dari pantri GRR yang ditempatkan di masjid universiti untuk berbuka dan bersahur.

Antara juadah disediakan ialah pek lengkap sajian berbuka manakala untuk bersahur, penuntut boleh memilih untuk mengambil roti, kek, pek lauk pauk segera untuk dimakan bersama nasi atau roti, sapuan tuna, biskut, jus dan buah-buahan.

Pengarang Urusan NCA, Datuk Manja Ismail, berkata pembabitan NCA menerusi TV9 dalam program ‘foodbank’ adalah satu usaha murni yang tercetus daripada laporan berita mengenai kesengsaraan sebahagian penuntut yang terpaksa mengikat perut disebabkan masalah kemiskinan

“ Selain melaporkan berita, kami terpanggil untu menggembeling usaha turun padang bersama-sama penaja untuk menempatkan Gerobok Rezeki Ramadan di empat universiti awam.

Tiada soal, tiada pendaftaran, mana-mana penuntut yang memerlukan makanan, boleh terus datang ke GRR TV9 di masjid universiti untuk mengambil makanan berbuka dan bersahur,” beliau, pada majlis perasmian GRR209 di Masjid Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin UiTM Shah Alam, hari ini.

Selain diUiTM, Gerobok Rezeki Ramadan juga ditempatkan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Gombak, Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Program makanan untuk mahasiswa turut mendapat kerjasama anak syarikat Kerajaan Negeri Selangor, Menteri Besar Selangor Pemerbadanan), Worldwide Holdings Berhad, Tabung Koperasi NSTP dan Media Prima Berhad, serta beberapa penaja lain.

Turut hadir pada majlis perasmian itu ialah Naib Canselor UiTM, Profesor R. Dr Azraa Kassim dan Pengurus Besar NCA, Wan Sabariah Shikh Ali serta personaliti TV9, TV3 dan ntv7. Antaranya Amin Hayat Abdul Rahim, Nur Affiza Azmi, Suzila ldayu Yaacob, Taufiq Mohd Noh, Hani Fadzilah, Hawa Ridzwana Redzuan, Asrulnizam Abdul Kadir dan beberapa lagi

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 8 Feb 2018

AJL 32: HAZAMA TAK KECIL HATI, JANJI PERSEMBAHAN MANTAP

Andai kata kononnya pemilihan saya di AJL sekadar memenuhkan ruang, ia tidak mengapa. Saya tetap akan memberikan persembahan terbaik.

Events Fri, 25 Oct 2019
Hiburan Thu, 20 Jun 2019

周秀娜来马大方分享瘦身秘籍!

本地极具影响力微商企业日前推介高质量新品,邀来了香港性感女神Chrissie周秀娜作为特别嘉宾,为新产品美丽加持!

Hiburan Fri, 24 Aug 2018

Penyanyi Rock Naik Angin Dengan Donald Trump?

Penyanyi terkenal ini mendakwa presiden Amerika Syarikat itu telah melanggar undang-undang dengan memainkan lagu mereka.

Hiburan Tue, 18 Jun 2019
Hiburan Wed, 14 Mar 2018

These 15 Dogs are the Luckiest Animals on Earth because They Belong to Celebrities

These dogs get treated with so much care. They get to be hugged, kissed and loved by these celebrities too!

Hiburan Sat, 30 Jun 2018

Pelakon Popular Ini Bakal Dapat Anak Kembar Di Usia 44!

Tahniah! Akhirnya penantian pelakon popular ini bakal berakhir. Khabarnya kembar lagi. Auwww, mesti comel kan?

Hiburan Thu, 1 Nov 2018

Yeay! Yusuf Iskandar Bakal Dapat Adik

Alhamdulillah… Tahniah Hairul & Hanis Zalikha!

Hiburan Fri, 8 Dec 2017

Dua Lagenda Metal Bakal Berkongsi Pentas

Konsert Metal Legends ini dibawa khas oleh JMP Production dan LIFESCAPE dengan sokongan pihak pengurusan MAEPS Serdang

Hiburan Thu, 5 Jul 2018

当年红遍半边天的棒棒堂Lollipop,现在都去哪了呢?

相信许多90后,应该都对「我爱棒棒堂」不陌生吧!而当时红到不行的Lollipop,相隔多年的现在都跑到哪里了呢?

| Live TV