Hiburan By: Del14 September 5, 2019 @ 12:49pm

Hantu Jalan Kengkang Ejek Fazura?

Filem seram arahan Glen Goei dan Gavin Yap, dua pengarah yang berasal dari Singapura ini berlatar belakangkan zaman 60an dan pontianak lakonan Nur Fazura ini bukan ‘standard‘ hantu berambut panjang dan serabai ala Kak Limah, tetapi berkebaya pendek dan bersanggul tinggi. Pontianak ini juga bukan seperti mitos yang kita selalu dengar iaitu roh wanita yang  mati semasa melahirkan anak, tetapi dalam cerita ini ia adalah roh seorang wanita yang menyimpan dendam terhadap lelaki kesayangannya yang tidak menunaikan janji cinta mereka apabila dia berkahwin dengan orang lain.

 

Adatlah, kalau cerita hantu..mesti ada kejadian mistik yang berlaku semasa penggambaran. Filem Dendam Pontianak juga tidak terkecuali. Krew penggambaran mengimbas kembali kesukaran yang dilalui sewaktu penggambaran di Hulu Langat. 

 

Salah seorang krew filem Dendam Pontianak ini  berkongsi pengalaman seramnya sewaktu penggambaran filem itu di rumah usang di Hulu Langat. Menurut Syada melalui laman twitternya @Syadaabd_ , lokasi di mana kejadian mistik itu berlaku adalah set yang sama filem Pontianak Harum Sundal Malam lakonan Maya Karin. Selain mendengar benda-benda pelik seperti bunyi orang lepak di dalam gelap, suara perempuan gelak waktu Maghrib, bunyi barang jatuh, orang ketuk tingkap…krew juga termasuk Fazura sendiri pernah lihat kelibat ‘orang’ di lokasi terbabit.

 

“Bila part Fazura nak keluar, berkebaya merah, berkuku buruk, ada team wardrobe ni nampak ada orang pakai macam mask kuda kepang tu, jalan kengkang sambil menari.

 

“Katanya, orang tu hidung merah, muka merah, muka bengis macam tengah marah. 

 

“Ohh btw, crew ada guna kemenyan nak buat asap-asap tu. Maybe tu punca dia keluar kot. Then masa Fazura tengah buat scne dia jalan macam tu lah, orang yang sama nampak ada seorang lagi pakai baju kebaya merah sebijik macam baju Fazura pakai, dia jalan belakang Fazura macam mengejek.” jelas Syada

 

“Cara Fazura jalan, agak kengkang tapi macam menganjing cat walk Fazura. Mungkin dia nak jadi model tapi tidak kesampaian. Then break, time makan, Fazura kata ada seseorang tengah tenung dia, perempuan rambut panjang.”  (Eh buat lawak pulak awak ni…kalau saya dah kecut perut dah!!)

 

 

 

“Masa tengah shoot, dia dok gelak kuat, dia dok terbang sana sini. Crew-crew semua nampak kot. Ya Tuhan kau bayangkan kita orang shoot dalam keadaan macam tu,” sambungnya lagi.

 

Krew itu juga berkongsi pengalaman Tony Eusoff yang mempunyai babak naik atas pokok dan “masa dia on the way  naik tu, pokok sebelah dah ada kakak ponti tunggu kat atas.” 

 

 

Haihhhh, kalau akak lah Tony Eusoff, mau kejung kat atas tu terus jatuh pokok! Benda-benda ghaib ni memang wujud. Sebolehnya kalau nak masuk hutan ke apa ke, bacalah ayat-ayat pendinding yang diajar oleh Rasulullah s.a.w seperti baca 3 Qul dan Ayatul Kursi. Tapi memang idok lerrr teman nak jadi krew filem cerita seram kalau macam niiii. Apa-apa pun tak sabar nak tengok Hero Pujaan Malaya, abang Remy dan buah hati Fattah Amin, Nur Fazura dalam Dendam Pontianak 12 September nanti. Mark your calendars people!

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 11 Jul 2018

Susah Bangun Pagi? Aplikasi Loceng Ini Boleh Bantu Anda!

Selama ni anda selalu snooze kan alarm bila tiba je waktu bangun kan? Bila dah terlambat, anda salahkan jam loceng pula. Cuba muat turun aplikasi ‘annoying’ ini, mesti dah tak lambat lagi!

Events Fri, 1 Nov 2019

Syamel Nervous Jumpa Ernie Zakri?

Aik…kenapa tu Syamel?

Hiburan Sat, 29 Sep 2018

‘Saya Mualaf’ Bawa Tuah Buat Da’i Adam, Tahniah!

Pemuda berusia 26 tahun dan merupakan mualaf ini memukau hadirin yang ada di dalam studio Sri Pentas 2 dengan persembahan diluar kotak. Judulnya ringkas namun menyentuh jiwa.

Hiburan Mon, 18 Jun 2018

Bercerai Hidup, Intan Masih Ralat…

Tak apa Kak Intan, kami doakan anda temui kebahagiaan hakiki…Jika tidak di dunia, mungkin di akhirat sana nanti. Insha Allah. Kuat untuk anak-anak ya kak!

Hiburan Tue, 3 Apr 2018

Rebut Peluang, Hefny Sahad Mahu Asah Bakat Lagi

Bagi pengacara Muzik-muzik 33 ini, Hefny mengakui walaupun jadualnya padat dengan penggambaran drama dan pengacaraan, namun beliau mahu menunjukkan keyakinan pihak penerbit terhadapt bakat yang dimilikinya

Hiburan Thu, 16 May 2019

‘Tak Semua Wanita Sabar Macam Bella’-Aliff, Bella Cerai Talak Satu

Beri saya ruang memperbaiki diri. Selebihnya saya serahkan kepada Allah SWT, maafkan kesalahan saya…

Hiburan Mon, 7 Jan 2019

’Lama Jomblo Untuk Dapat Wanita Begini’- Baim Wong Minta Lelaki Bujang Di Luar Sana Lebih Bersabar

Aduh, sweet betul pasangan sejoli ni tau! Semoga cepat dapat momongan. Insha Allah…

Hiburan Tue, 6 Feb 2018

李幸倪大哭自认在感情中过份理性

在香港乐坛一直努力耕耘的Gin李幸倪,日前推出《很坚强》打响2018年首炮!全新一年被赋予新称号「坚Lee」的她笑指,新称号有让她多了一份亲切感,似乎拉近了她与大家的距离。

Hiburan Fri, 25 Jan 2019

It’s Gong Xi RIUH This Weekend at the Gasket Alley

There will be a bunch of special shows too!

Hiburan Wed, 19 Dec 2018

Popular Sekelip Mata Di Indonesia, Nissa Sabyan Masih Terkejut

Dengan pengikut seramai lebih 8 juta di Instagram, populariti Nissa sebagai penyanyi lagu dakwah dikagumi ramai.

| Live TV