Hiburan By: Del14 September 5, 2019 @ 12:49pm

Hantu Jalan Kengkang Ejek Fazura?

Filem seram arahan Glen Goei dan Gavin Yap, dua pengarah yang berasal dari Singapura ini berlatar belakangkan zaman 60an dan pontianak lakonan Nur Fazura ini bukan ‘standard‘ hantu berambut panjang dan serabai ala Kak Limah, tetapi berkebaya pendek dan bersanggul tinggi. Pontianak ini juga bukan seperti mitos yang kita selalu dengar iaitu roh wanita yang  mati semasa melahirkan anak, tetapi dalam cerita ini ia adalah roh seorang wanita yang menyimpan dendam terhadap lelaki kesayangannya yang tidak menunaikan janji cinta mereka apabila dia berkahwin dengan orang lain.

 

Adatlah, kalau cerita hantu..mesti ada kejadian mistik yang berlaku semasa penggambaran. Filem Dendam Pontianak juga tidak terkecuali. Krew penggambaran mengimbas kembali kesukaran yang dilalui sewaktu penggambaran di Hulu Langat. 

 

Salah seorang krew filem Dendam Pontianak ini  berkongsi pengalaman seramnya sewaktu penggambaran filem itu di rumah usang di Hulu Langat. Menurut Syada melalui laman twitternya @Syadaabd_ , lokasi di mana kejadian mistik itu berlaku adalah set yang sama filem Pontianak Harum Sundal Malam lakonan Maya Karin. Selain mendengar benda-benda pelik seperti bunyi orang lepak di dalam gelap, suara perempuan gelak waktu Maghrib, bunyi barang jatuh, orang ketuk tingkap…krew juga termasuk Fazura sendiri pernah lihat kelibat ‘orang’ di lokasi terbabit.

 

“Bila part Fazura nak keluar, berkebaya merah, berkuku buruk, ada team wardrobe ni nampak ada orang pakai macam mask kuda kepang tu, jalan kengkang sambil menari.

 

“Katanya, orang tu hidung merah, muka merah, muka bengis macam tengah marah. 

 

“Ohh btw, crew ada guna kemenyan nak buat asap-asap tu. Maybe tu punca dia keluar kot. Then masa Fazura tengah buat scne dia jalan macam tu lah, orang yang sama nampak ada seorang lagi pakai baju kebaya merah sebijik macam baju Fazura pakai, dia jalan belakang Fazura macam mengejek.” jelas Syada

 

“Cara Fazura jalan, agak kengkang tapi macam menganjing cat walk Fazura. Mungkin dia nak jadi model tapi tidak kesampaian. Then break, time makan, Fazura kata ada seseorang tengah tenung dia, perempuan rambut panjang.”  (Eh buat lawak pulak awak ni…kalau saya dah kecut perut dah!!)

 

 

 

“Masa tengah shoot, dia dok gelak kuat, dia dok terbang sana sini. Crew-crew semua nampak kot. Ya Tuhan kau bayangkan kita orang shoot dalam keadaan macam tu,” sambungnya lagi.

 

Krew itu juga berkongsi pengalaman Tony Eusoff yang mempunyai babak naik atas pokok dan “masa dia on the way  naik tu, pokok sebelah dah ada kakak ponti tunggu kat atas.” 

 

 

Haihhhh, kalau akak lah Tony Eusoff, mau kejung kat atas tu terus jatuh pokok! Benda-benda ghaib ni memang wujud. Sebolehnya kalau nak masuk hutan ke apa ke, bacalah ayat-ayat pendinding yang diajar oleh Rasulullah s.a.w seperti baca 3 Qul dan Ayatul Kursi. Tapi memang idok lerrr teman nak jadi krew filem cerita seram kalau macam niiii. Apa-apa pun tak sabar nak tengok Hero Pujaan Malaya, abang Remy dan buah hati Fattah Amin, Nur Fazura dalam Dendam Pontianak 12 September nanti. Mark your calendars people!

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 25 Apr 2018

Fathia Latif Terima Padah Akibat Lantang Bersuara Di Media Sosial?

Fatiya dilihat sering meluahkan rasa tidak puas hatinya di laman sosial twitter dan instagram. Selepas menerima arahan untuk tampil memberi penjelasan oleh SKMM, Fatiya berang dan mempersoalkan perkara berkenaan.

LIFESTYLE Fri, 4 Jan 2019
Hiburan Thu, 21 Dec 2017

IS DWAYNE ‘THE ROCK’ JOHNSON REALLY RUNNING AS PRESIDENT?!

From professional wrestler to movie star, now The Rock plans on becoming America’s next president?

Hiburan Tue, 10 Dec 2019

Tak Puas Bersanding, Che Ta dan Zain Naik Pelamin Lagi?

Tak sabar nak tunggu persandingan Che Ta dan Zain! Pasti macam pasangan baru berkahwin!

Hiburan Sat, 20 Jan 2018

Bukan Soal Peluang Kedua, Saya Masih Sayangkan Dia

Disebabkan rasa sayang yang masih menebal, pasangan ini kembali bernikah dalam sebuah majlis tertutup di ibu kota

Hiburan Sat, 22 Jun 2019

原腾凭电影《乐园》上海勇夺新人影帝

第22届《上海国际电影节亚洲新人奖》原腾首尝影帝滋味!两届影帝陈泽耀秦勇「王见王」同台飙唱。

LIFESTYLE Tue, 1 Oct 2019

6 Fakta Tentang Serangga Bernama Lipas

Korang Takut Lipas? Baca ini

Events Mon, 29 Jul 2019

Pertama Kali Turun Jom Heboh, Ini Reaksi Ac Mizal!

Suasana Karnival Jom Heboh malam kelmarin bertambah riuh apabila Datuk AC Mizal membuat persembahan solo dan berduet bersama Masdo dengan lagu ‘Dinda’ di pentas utama karnival itu!

Hiburan Mon, 12 Feb 2018

HAEL TAK BOLEH BAYANG HIDUP TANPA HELENA

Helena merupakan anugerah terindah dalam hidupnya dan kemenangan ini ditujukan khusus untuk bayi comel itu…Alahai, sweet la daddy Hael ni…

Hiburan Tue, 17 Jul 2018

Tawaran Berlakon Dah Tak Macam Dulu, Fauzi Nawawi Buka Hotel Bajet

Memulakan perniagaan bisnes hotel bajet sejak dua bulan lalu, Fauzi Nawawi mencontohi rakan artis lain yang sudah berjaya seperti Datuk Rosyam Nor, Datuk Yusof Haslam dan Fattah Amin yang turut memiliki perniagaan sendiri.

| Live TV