Hiburan By: Del14 September 5, 2019 @ 12:49pm

Hantu Jalan Kengkang Ejek Fazura?

Filem seram arahan Glen Goei dan Gavin Yap, dua pengarah yang berasal dari Singapura ini berlatar belakangkan zaman 60an dan pontianak lakonan Nur Fazura ini bukan ‘standard‘ hantu berambut panjang dan serabai ala Kak Limah, tetapi berkebaya pendek dan bersanggul tinggi. Pontianak ini juga bukan seperti mitos yang kita selalu dengar iaitu roh wanita yang  mati semasa melahirkan anak, tetapi dalam cerita ini ia adalah roh seorang wanita yang menyimpan dendam terhadap lelaki kesayangannya yang tidak menunaikan janji cinta mereka apabila dia berkahwin dengan orang lain.

 

Adatlah, kalau cerita hantu..mesti ada kejadian mistik yang berlaku semasa penggambaran. Filem Dendam Pontianak juga tidak terkecuali. Krew penggambaran mengimbas kembali kesukaran yang dilalui sewaktu penggambaran di Hulu Langat. 

 

Salah seorang krew filem Dendam Pontianak ini  berkongsi pengalaman seramnya sewaktu penggambaran filem itu di rumah usang di Hulu Langat. Menurut Syada melalui laman twitternya @Syadaabd_ , lokasi di mana kejadian mistik itu berlaku adalah set yang sama filem Pontianak Harum Sundal Malam lakonan Maya Karin. Selain mendengar benda-benda pelik seperti bunyi orang lepak di dalam gelap, suara perempuan gelak waktu Maghrib, bunyi barang jatuh, orang ketuk tingkap…krew juga termasuk Fazura sendiri pernah lihat kelibat ‘orang’ di lokasi terbabit.

 

“Bila part Fazura nak keluar, berkebaya merah, berkuku buruk, ada team wardrobe ni nampak ada orang pakai macam mask kuda kepang tu, jalan kengkang sambil menari.

 

“Katanya, orang tu hidung merah, muka merah, muka bengis macam tengah marah. 

 

“Ohh btw, crew ada guna kemenyan nak buat asap-asap tu. Maybe tu punca dia keluar kot. Then masa Fazura tengah buat scne dia jalan macam tu lah, orang yang sama nampak ada seorang lagi pakai baju kebaya merah sebijik macam baju Fazura pakai, dia jalan belakang Fazura macam mengejek.” jelas Syada

 

“Cara Fazura jalan, agak kengkang tapi macam menganjing cat walk Fazura. Mungkin dia nak jadi model tapi tidak kesampaian. Then break, time makan, Fazura kata ada seseorang tengah tenung dia, perempuan rambut panjang.”  (Eh buat lawak pulak awak ni…kalau saya dah kecut perut dah!!)

 

 

 

“Masa tengah shoot, dia dok gelak kuat, dia dok terbang sana sini. Crew-crew semua nampak kot. Ya Tuhan kau bayangkan kita orang shoot dalam keadaan macam tu,” sambungnya lagi.

 

Krew itu juga berkongsi pengalaman Tony Eusoff yang mempunyai babak naik atas pokok dan “masa dia on the way  naik tu, pokok sebelah dah ada kakak ponti tunggu kat atas.” 

 

 

Haihhhh, kalau akak lah Tony Eusoff, mau kejung kat atas tu terus jatuh pokok! Benda-benda ghaib ni memang wujud. Sebolehnya kalau nak masuk hutan ke apa ke, bacalah ayat-ayat pendinding yang diajar oleh Rasulullah s.a.w seperti baca 3 Qul dan Ayatul Kursi. Tapi memang idok lerrr teman nak jadi krew filem cerita seram kalau macam niiii. Apa-apa pun tak sabar nak tengok Hero Pujaan Malaya, abang Remy dan buah hati Fattah Amin, Nur Fazura dalam Dendam Pontianak 12 September nanti. Mark your calendars people!

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 19 Apr 2019

#SetulusIkhlas : Semai Keikhlasan Sempena Ramadan Raya Tahun Ini Bersama TV3!

Semuanya yang terbaik dari kami di TV3 semepna sambutan Ramadan dan Syawal ini!

Hiburan Fri, 20 Dec 2019

城市巨响音乐节1月4日举行!台湾人气歌手9M88领衔26组歌手演出

第二届城市巨响音乐节1月4日举行,台湾人气歌手9M88领衔26组歌手展现音乐巨响力量!

Hiburan Mon, 27 Aug 2018

Memang Trend Artis Tutup Ruangan Komen Ke?

Kenapa agaknya? Adakah ini antara langkah berjaga-jaga seseorang artis untuk tidak dikecam?

Hiburan Sat, 10 Nov 2018

“Baiklah Saya Akur Ini Salah Saya Tapi Lihatlah Mesej Yang Baik Ya!”

“Ya, Saya Salah Tapi Ambillah Mesej Yang Baik”

Hiburan Tue, 26 Nov 2019
Hiburan Wed, 10 Jan 2018

《金环奖》入围名单出炉 陈泽耀「有望」再封影帝

第二届《马来西亚国际电影节暨金环奖》入围名单出炉啦!共有12部竞赛电影入围,而本地电影《分贝人生》、伊朗电影《封锁》和台湾电影《大佛普拉斯》共获6项提名,成为入围大赢家!

Hiburan Mon, 11 Feb 2019

Siti Elizad Masih Bahagia?

Sebagai peminat lebih elok jika kita doakan yang baik-baik sahaja

Hiburan Sat, 3 Nov 2018

Dukun Muncul Sebagai Filem Terbaik Di ASK 2018

Walau ‘diperam’ sejak 2006, ternyata berbaloi juga akhirnya. Tahniah Dukun!

Hiburan Mon, 13 May 2019

E1 Gamit Raya Zaman Dulu Dalam Rindu Lebaran

Babak mengejar ayam memang paling mencabar tambah pula kami bertiga tak pandai pegang ayam sangat.

Hiburan Sun, 27 May 2018

Al-Fatihah…Pengurus Artis Terkenal Meninggal Dunia

Sam mengendalikan syarikat pengurusan acaranya yang ditubuhkannya. Antara artis yang pernah menggunakan perkhidmatan Sam adalah Anuar Zain, Ning Baizura, Aiman Tino dan ramai lagi.

| Live TV