Featured By: Salma Syahbuddin January 19, 2023 @ 5:35pm

Hidap Sindrom ADHD & Cepat Lupa, Diana Danielle Jadikan Al-Quran Dan Solat Sebagai Sumber Rujukan

Pelakon dan penyanyi, Diana Danielle mengaku menghidap penyakit sindrom Kecelaruan Hiperaktif Kurang Daya Tumpuan (ADHD) sehingga membuatkan dia mempunyai masalah memori dan menjadikannya cepat lupa.

Namun begitu, perkara tersebut tidak menghalangnya untuk memberikan pendedahan dan kesedaran kepada masyarakat mengenai isu kesihatan mental.

Malah, aktres ini juga berkongsi bahawa setiap beberapa bulan, dia akan berjumpa dengan doktor pakar untuk  mengetahui kondisi dirinya.

“Saya sudah di diangnos dengan penyakit ADHD dah lama, dan setiap beberapa bulan saya akan pergi berjumpa doktor pakar dan mereka akan tanya keadaan saya, jadual saya macam mana, hubungan dengan suami dan anak-anak bagaimana.

“Sebab, perkara-perkara sebegini kita boleh ‘crosscheck’ dengan orang. Keadaan kita ni okay ke atau tidak dan dari situ kita boleh tahu jenis ‘suppot’ yang macam mana saya perlukan.

“Macam saya, menghidapi ADHD membuatkan saya mempunyai masalah memori. Saya jadi cepat lupa,” katanya.

Memetik laporan mStar, Diana turut menjelaskan, sokongan suami, anak-anak dan orang sekeliling antara kunci dan penguat semangat untuknya menjadi lebih posiitf.

Malah, nasihat yang kerap diberikan suaminya yang juga pelakon, Farid Kamil juga sangat membantunya iaitu, sentiasa menjaga solat dan membaca Al-Quran.

“Memang suami saya akan sentiasa mengingatkan agar sentiasa jadikan Al-Quran dan menjaga solat sebagai rujukan, kerana dia memang sangat menjaga bab itu.

“Anak-anak saya pula bila saya lihat mereka gembira dan hidup mereka teratur automatik saya rasa hidup saya sendiri juga akan teratur. Jadi dengan anak-anak lain sikit lah sebab kita yang atur hidup mereka bukan mereka yang atur hidup kita.

“Dan bila kita tengok kita boleh bagi yang terbaik untuk anak-anak dan suami juga sedikit sebanyak dengan sokongan mereka, saya pun gembira dengan hidup dan tak rasa tension dan stress tak tentu hala and i feel good,” jelasnya.

 

Sumber: mStar

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Fri, 23 Feb 2018

THE WHISPERING CINEMA: A NEW MOVIE WATCHING EXPERIENCE

The Whispering Cinema is the first ever programme created by Think.Web in order to create awareness on blindness.

Featured Fri, 2 Apr 2021

12 April Tarikh Lihat Anak Bulan Ramadan

Bulan Ramadan menjelang tiba.. Tarikh melihat anak bulan Ramadan di Malaysia adalah pada petang Isnin, 12 April ini iaitu bersamaan 29 Syaaban 1442 Hijrah. Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-raja dalam kenyataan pada Jumaat menyatakan tempat

familuv Tue, 6 Dec 2022

Berjaya Miliki Kereta Mewah Porsche 911 Carrera 4s Hampir RM1 Juta, Aisyah Hijanah Zahirkan Rasa Syukur

Personaliti Personaliti media sosial, Aisyah Hijannah menjadi tumpuan warganet setelah memuat naik hantaran momen memiliki kereta impian.   View this post on Instagram   A post shared by AISYAH HIJANAH (@aisyahhijanah) Menerusi entri tersebut, Aisyah

Featured Thu, 21 Apr 2022
Trending Wed, 13 Apr 2022

Peminat Puji Hasil Karya Filem Pendek Imran Bard

Imran Bard tonjol bakat berkarya

familuv Mon, 7 Jan 2019

3 Genius Decorating Ideas For The Perfect Baby Shower

Not only are they cute, some of them can be eaten!

Trending Fri, 5 Jun 2020

| Live TV