Featured By: Salma Syahbuddin October 30, 2021 @ 7:19pm

“Jangan Buat-Buat Lupa, Dia Buat Saya Macam Tunggul” – Isu Langgar Kontrak, Rafiena ‘Warning’ Zizi Kirana

Penerbit dan pengarah drama Jamu Nesan, Datuk Rafiena kesal dengan tindakan pelakon dan penyanyi, Zizi Kirana yang dilihat seolah-olah tidak mahu bertanggungjawab terhadap kerja yang diamanahkan tanpa perlu mencari kesalahannya.

Tegasnya, selepas pelbagai usaha dan cadangan diberikan oleh pihak produksi, Zizi dilihat melengah-lengahkan tanggungjawab yang telah diberikan sedangkan masalah itu boleh diselesaikan dengan cepat.

“Dia jangan buat-buat lupa. Masa mula-mula bertudung dia beritahu pihak produksi dia bersetuju untuk buka tudung di set penggambaran. Kalau ada yang bertanya dia akan beritahu babak berkenaan dilakukan sebelum dia bertudung.

“Kemudian dia berubah hati dan mahu fikir cara lain. Dia biarkan saya macam tunggul apabila terpaksa menunggunya berminggu-minggu untuk tahu keputusan rasmi daripadanya,” katanya.

Hormati keputusan mahu bertudung

Selain itu, Rafiena juga memberitahu bahawa pihaknya menghormati keputusan Zizi kerana mahu mengenakan hijab. Oleh sebab itu, produksi mahu berbincang dan menyelesaikan masalah ini namun, selepas perbincangan demi perbincangan, pelantun lagu Eh itu seakan-akan cuba melengahkan penggambaran drama tersebut.

“Dia dan pengurusnya jangan lupa yang mereka bersetuju untuk mengikut segala jadual yang ditetapkan oleh pihak produksi. Malah, ketika kerajaan membenarkan aktiviti penggambaran dibuka semula, pihaknya ada mengambil tawaran lain tanpa maklumkan kepada saya sehingga menjejaskan jadual pelakon lain. Dia langsung tidak kasihankan pelakon-pelakon lain yang menunggu jawapan daripadanya,” jelasnya.

Menurut Rafiena, sebagai anak seni dia perlu sedar yang pekerjaan ini menuntut kerja berpasukan dan apa yang dilakukannya itu  menyusahkan semua pihak.

Dan, disebabkan perkara ini terjadi pihak produksi terpaksa menggugurkan namanya dan digantikan dengan Didie Astillah.

“Selama ini saya tiada masalah dengan Zizi. Dia seorang yang baik dan cuba menjayakan watak sebaik mungkin, tapi isu berlaku apabila dia memakai tudung dan enggan melakonkan watak yang sedia ada iaitu ketika dirinya tidak bertudung,” 

“Saya tidak mahu mendengar alasan, sebaliknya saya nak tahu pendirian yang teguh. Jika dia tidak berminat untuk membawakan watak itu selepas bertudung, cakap saja. Janganlah selepas saya bagi pendapat untuk memakai rambut palsu dia minta masa untuk berbincang sedangkan perkara ini boleh diselesaikan dalam tempoh kurang sehari serta beri apa cadangan terbaik,” ujarnya.

Malah, Rafiena turut meminta agar Zizi Kirana atau nama sebenarnya, Nur Fazelah Mad Tahil, 36, tidak memutar belit cerita kerana semua kru produksi dan pelakon drama berkenaan tahu cerita sebenar.

Terdahulu, Zizi didakwa melanggar kontrak dan banyak karenah menyebabkan beliau digugurkan daripada meneruskan watak dalam drama, Jamu Nesan.

 

Sumber : Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 26 Mar 2020

Roti Gardenia dijual pada harga RM500? Cekik darah betul!

Perbuatan individu tidak bertanggungjawab

Hiburan Wed, 1 May 2019

Nabila Razali Muntah

Nabila Razali ‘muntah-muntah’ sebelum tampil ke pentas membuat persembahan.

Trending Fri, 4 Jun 2021

Tindakan Undang-Undang Buat Golongan Antivaksin – PM

Haa, jangan hasut orang lain wahai si antivaksin

Hiburan Thu, 7 Nov 2019
Trending Thu, 12 Nov 2020
Hiburan Tue, 18 Sep 2018

‘Semalam Di Malaya’ Tak Mengecewakan, Antara Konsert Terbaik Tahun 2018

Vokal bertenaga Liza Hanim yang memulakan persembahan tidak langsung ‘tergugat’ biarpun penyanyi berusia 39 tahun ini sedang sarat mengandung. Vokal Liza dalam membawakan lagu-lagu klasik sememangnya pilihan paling tepat. 

Hiburan Sat, 2 Dec 2017

Hadiah Kereta Untuk Ibu Dan Ayah

Sempena dengan kejayaan tersebut juga, Fattah menjelaskan bahawa kereta berkenaan yang dimenangi hasil sokongan setia peminat akan diberikan kepada ibu bapanya, Mohd Amin Muda, 50, dan Azizah Abdul Ghani, 47.  Umpama hadiah perkahwinannya bersama pelakon, […]

Trending Fri, 30 Aug 2019

Arca Putrajaya, hasil kerja tangan gadis autistik ini luar biasa cantik!

Wan Jamila hasil lukisan bertemakan Hari kebangsaan

LIFESTYLE Wed, 3 Apr 2019

Hilton Garden Inn South Offers Families a Home Away from Home

You don’t need to go far for a nice stay away from our usual hectic lives.

| Live TV