Featured By: Salma Syahbuddin October 30, 2021 @ 7:19pm

“Jangan Buat-Buat Lupa, Dia Buat Saya Macam Tunggul” – Isu Langgar Kontrak, Rafiena ‘Warning’ Zizi Kirana

Penerbit dan pengarah drama Jamu Nesan, Datuk Rafiena kesal dengan tindakan pelakon dan penyanyi, Zizi Kirana yang dilihat seolah-olah tidak mahu bertanggungjawab terhadap kerja yang diamanahkan tanpa perlu mencari kesalahannya.

Tegasnya, selepas pelbagai usaha dan cadangan diberikan oleh pihak produksi, Zizi dilihat melengah-lengahkan tanggungjawab yang telah diberikan sedangkan masalah itu boleh diselesaikan dengan cepat.

“Dia jangan buat-buat lupa. Masa mula-mula bertudung dia beritahu pihak produksi dia bersetuju untuk buka tudung di set penggambaran. Kalau ada yang bertanya dia akan beritahu babak berkenaan dilakukan sebelum dia bertudung.

“Kemudian dia berubah hati dan mahu fikir cara lain. Dia biarkan saya macam tunggul apabila terpaksa menunggunya berminggu-minggu untuk tahu keputusan rasmi daripadanya,” katanya.

Hormati keputusan mahu bertudung

Selain itu, Rafiena juga memberitahu bahawa pihaknya menghormati keputusan Zizi kerana mahu mengenakan hijab. Oleh sebab itu, produksi mahu berbincang dan menyelesaikan masalah ini namun, selepas perbincangan demi perbincangan, pelantun lagu Eh itu seakan-akan cuba melengahkan penggambaran drama tersebut.

“Dia dan pengurusnya jangan lupa yang mereka bersetuju untuk mengikut segala jadual yang ditetapkan oleh pihak produksi. Malah, ketika kerajaan membenarkan aktiviti penggambaran dibuka semula, pihaknya ada mengambil tawaran lain tanpa maklumkan kepada saya sehingga menjejaskan jadual pelakon lain. Dia langsung tidak kasihankan pelakon-pelakon lain yang menunggu jawapan daripadanya,” jelasnya.

Menurut Rafiena, sebagai anak seni dia perlu sedar yang pekerjaan ini menuntut kerja berpasukan dan apa yang dilakukannya itu  menyusahkan semua pihak.

Dan, disebabkan perkara ini terjadi pihak produksi terpaksa menggugurkan namanya dan digantikan dengan Didie Astillah.

“Selama ini saya tiada masalah dengan Zizi. Dia seorang yang baik dan cuba menjayakan watak sebaik mungkin, tapi isu berlaku apabila dia memakai tudung dan enggan melakonkan watak yang sedia ada iaitu ketika dirinya tidak bertudung,” 

“Saya tidak mahu mendengar alasan, sebaliknya saya nak tahu pendirian yang teguh. Jika dia tidak berminat untuk membawakan watak itu selepas bertudung, cakap saja. Janganlah selepas saya bagi pendapat untuk memakai rambut palsu dia minta masa untuk berbincang sedangkan perkara ini boleh diselesaikan dalam tempoh kurang sehari serta beri apa cadangan terbaik,” ujarnya.

Malah, Rafiena turut meminta agar Zizi Kirana atau nama sebenarnya, Nur Fazelah Mad Tahil, 36, tidak memutar belit cerita kerana semua kru produksi dan pelakon drama berkenaan tahu cerita sebenar.

Terdahulu, Zizi didakwa melanggar kontrak dan banyak karenah menyebabkan beliau digugurkan daripada meneruskan watak dalam drama, Jamu Nesan.

 

Sumber : Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 3 Apr 2018

Ibu Terkejut Bateri Kalkulator Tersekat Pada Usus Anak

Hasil pemeriksaan di klinik pertama dan kedua doktor menolak kemungkinan anak tertelan bateri kerana tidak menunjukkan tanda-tanda seperti muka berubah kebiruan. Uish…Bahaya tu!

Trending Wed, 11 Jul 2018

马上找「这种叶子」蟑螂再也不敢出现!

蟑螂到处都在,而蟑螂不死的生命力也让人相当头痛……

Trending Tue, 14 May 2019

#SetulusIkhlas: “RM 500 Sedekah Tanpa Soal Selidik, Saya Nak Masukkan RM50 Dalam Tabung Masjid Menggigil Tangan”

Selain itu, Muhammad Hassan sendiri mengakui amalan sedekah mempunyai keistimewaan tersendiri dan mampu membantu merawat penyakit.

Featured Fri, 8 Jul 2022

[VIDEO] Jemaah Haji Terkandas Dedah Perbualan Agensi Penipu.. Songlap Lebih RM14 Juta!

Taburkan janji bulan bintang. Punah, hancur, kecewa harapan lebih 400 bakal jemaah Haji. Bila calll, macam ni pula..

Hiburan Wed, 24 Apr 2019

Tak Jadi Saman, Pak Ya Maafkan Lan Pet Pet

Saya bukannya pendendam. Segala perbuatan dan kekhilafan Lan terlerai sebaik kami bersemuka…

Trending Fri, 31 Jan 2020

| Live TV