Contest By: Marcella November 1, 2021 @ 12:22pm

Lagu Cinta Kita 3: Tak Nampak Chemistry, 2 Couple Tersingkir… Jom Recap Episod 1!

Gandingan pengacara popular Kamal Adli dan Ain Edruce menghangatkan lagi pentas Lagu Cinta Kita 3 (LCK3) yang baru sahaja bermula malam tadi.

Persembahan peserta dan komen dari juri cinta yang ‘panas’ ternyata lebih menarik perhatian ramai.

ARTIKEL BERKAITAN: Kamal Adli & Ain Edruce Hos Baru Program Lagu Cinta Kita Musim Ke-3!

Ajai dan Mas Idayu bertindak sebagai juri cinta dan tiada juri jemputan untuk minggu pertama ini.

Jom kita recap komen dan persembahan episod pertama LCK3.

Kay & Ika

Membawakan lagu Terlukis Indah, kedua-dua peserta nampaknya memberikan persembahan yang baik walaupun pertama kali berjumpa dan menyanyi di atas pentas sehingga juri cinta mengakui ada ‘chemistry’ antara mereka berdua.

Mas Idayu: Dalam nyanyian dah ada ‘chemistry’, dalam percintaan belum Mummy nampak tapi Mummy rasa kalau berterusan, Insya-Allah awak berdua akan menjadi satu. Tiada yang dominan. Cantik.

Ajai: Chemistry of suara tu dengar. Tapi of course pitching tu ada here and there tapi kita anggap ini adalah pertama kali, masih boleh develop lagi. Pitching masih ada masalah sikit tapi untuk penyanyi wanita, dia boleh pergi ke ‘second’, dia boleh sama jatuh dengan ‘main’ vokal lelaki tu. It’s a good start.

Shaszdan & Xantia

Pasangan kedua memilih lagu Bruno Mars, Leave The Door Open. Bagaimanapun, juri cinta berpendapat mereka mempunyai ‘chemistry’ tetapi terdapat kekurangan dari segi nyanyian.

Mas Idayu: Sebenarnya, dia menyanyi ni nasib baik dibantu dengan ‘sound system’ dengan baik. Seandainya Mummy membayangkan benda itu kering, tiada apa-apa macam dalam studio. Dengan projection yang tak berapa cantik, pitching here and there. Sebenarnya, chemistry tu ada tapi apa yang Mummy nampak di sini hanya chemistry awak sahaja tapi dalam nyanyian awak memang kedua-duanya ada kekurangan.

Ajai: Yang tadi dah start tu sedap. Bila datang yang ‘second’ peserta ni, beza sikit dengan yang ‘first’ tu. ‘Benchmark’ tu kita dah ada yang ‘starting’ tu.

Azumi & Nyna

Gandingan suara rock menerusi lagu Memori Berkasih ini ternyata mendapat perhatian juri cinta kerana kedua-duanya mempunyai suara yang sedap dan padan dengan lagu persembahan mereka.

Ajai: Dia punya kemelayuan itu nyanyi tu sedap. Pada awal lelaki tu dah bagi, lepas tu bila perempuan tu tone dia different, tone tak stereotype. Saya rasa tinggi tu untuk wanita tu. Adalah pitching sana sini tapi dia pergi kepada kemampuan juga.

Mas Idayu: Kalau dibagi markah pun, markah dia lebih banyak dari Azumi. Mummy memberi peluang sebenarnya untuk awak, nak kata sedap sangat sebab dia di sebelah pihak sebenarnya lebih kepada Azumi punya vokal. Azumi ni walaupun suara dia rock tapi bagi Mummy ini adalah style dia, cara dia menyampaikan lagu ini. Mummy sangat suka. Nyna, kalau boleh awak bagi lagi ‘chemistry’ vokal anda untuk ‘next round’.

Dean & Amanda

Memilih lagu Haram, Dean dan Amanda tidak berjaya memikat hati juri cinta apabila persembahan mereka dianggap sumbang.

Mas Idayu: Kedua-duanya sumbang. Dari awal masuk, setiap bait-bait lagu walaupun ada yang sikit okay, tapi kena garang sakit dengan saya. Sebenarnya, Mummy tak tau kenapa awak pilih lagu ni untuk awak. Bagi Mummy terlalu berat untuk orang yang kurang boleh bagus menyanyi ini. Awak bila harmonise pun sumbang.

Ajai: Saya dengar ‘pitching’, saya dengar penghayatan, dua-dua ‘shaky’. Banyakkan lagi menyanyi. Masalahnya bila Lagu Cinta Kita ni dia mula dengan lagu. Lain lah kalau dia kata Berlakon Cinta Kita.

Hariz & Wanie

Ternyata persembahan duet antara Hariz dan Wanie berjaya mendapat pujian dari juri cinta menerusi lagu pilihan mereka, Senja Nan Merah. Bukan itu sahaja, suara mereka juga sangat power dan sedap didengar.

Mas Idayu: Kenapa Mummy lambat tu sebab Mummy nak tengok dia punya harmonise, ‘chemistry’. Hariz ni ‘projection’ sangat bagus, sangat baik dan dinamik pun sangat bagus. Wanie sebenarnya suara awak bagus tau. So nanti awak belajar ‘projection’, kena ‘balance’ dengan Hariz. Selebihnya, I love you so much!

Ajai: Chemistry suara tu mereka berdua memang seiring. Walaupun yang seorang, loghat dia pekat sangat. Tapi bila kita boleh nyanyi balik tu, sedaplah budak ni.

Bagaimanapun, episod pertama LCK3 menyaksikan penyingkiran dua pasangan iaitu Shaszdan dan Xantia serta Dean dan Amanda.

Jangan lupa untuk teruskan sokongan anda dalam Lagu Cinta Kita 3 setiap hari Ahad, jam 9 malam hanya di TV3 dan ia juga boleh distrim live HD di www.tonton.com.my.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 4 Nov 2022
Featured Fri, 1 Jul 2022

“Ada Niat Nak Jauhkan Anak Dengan Aku Atau Daddy Dia… You Die!” – Shakilla Khoriri Beri Amaran Dekat Siapa Tu?

Fuh, pedas pesan ‘maut’ Shakilla ni 🤭 Siapa yang berani cuba nak pisahkan mereka ni aish 🤔😣

Trending Thu, 19 Aug 2021

Kes Gangguan Seksual: Pendakwah Popular Diminta Hadir Ke Bukit Aman Bantu Siasatan

Seorang pendakwah popular berusia dalam lingkungan 30-an akan dipanggil ke Ibu pejabat Polis Bukit Aman bagi memberikan keterangan berhubung siasatan berkaitan dakwaan gangguan seksual. Menurut sumber, difahamkan pendakwah terbabit telah diminta hadir pada hari ini. […]

Contest Wed, 12 Dec 2018

#xtra好康头 | 送你去看《草蜢17385世界巡回演唱会–云顶站》

草蜢重登云顶云星剧场大舞台,去年没看到的歌迷们,机会来了;而且 #xtra好康头 将送出入门票!

Hiburan Sat, 2 Nov 2019

Beri Bayangan Mahu Bersara…Sheila Rusly Minta Petunjuk

Harap-harap Sheila dapat pertimbangkan kembali…

Featured Mon, 5 Feb 2018

Tips Redakan Kemarahan

Sesabar mana pun kita, semua orang tidak dapat lari daripada perasaan marah. Turun naik emosi yang tidak menentu, apatah lagi ketika berdepan dengan tekanan kerja, rakan sepejabat, keluarga serta gejolak perubahan hormon sendiri, sukar sebenarnya menghindari kemarahan.

#tilljannah Sat, 11 Jun 2022

[VIDEO] Sofyank Tamat Zaman Bujang, Video Pre-Wedding Gempak! – “Teaser Je Dah Meremang”

Fuhh romantik habis min tengok video pre-wedding Pian ni 🔥🔥 Apapun tahniah dan selamat pengantin baru ❤️