Contest By: Marcella November 1, 2021 @ 12:22pm

Lagu Cinta Kita 3: Tak Nampak Chemistry, 2 Couple Tersingkir… Jom Recap Episod 1!

Gandingan pengacara popular Kamal Adli dan Ain Edruce menghangatkan lagi pentas Lagu Cinta Kita 3 (LCK3) yang baru sahaja bermula malam tadi.

Persembahan peserta dan komen dari juri cinta yang ‘panas’ ternyata lebih menarik perhatian ramai.

ARTIKEL BERKAITAN: Kamal Adli & Ain Edruce Hos Baru Program Lagu Cinta Kita Musim Ke-3!

Ajai dan Mas Idayu bertindak sebagai juri cinta dan tiada juri jemputan untuk minggu pertama ini.

Jom kita recap komen dan persembahan episod pertama LCK3.

Kay & Ika

Membawakan lagu Terlukis Indah, kedua-dua peserta nampaknya memberikan persembahan yang baik walaupun pertama kali berjumpa dan menyanyi di atas pentas sehingga juri cinta mengakui ada ‘chemistry’ antara mereka berdua.

Mas Idayu: Dalam nyanyian dah ada ‘chemistry’, dalam percintaan belum Mummy nampak tapi Mummy rasa kalau berterusan, Insya-Allah awak berdua akan menjadi satu. Tiada yang dominan. Cantik.

Ajai: Chemistry of suara tu dengar. Tapi of course pitching tu ada here and there tapi kita anggap ini adalah pertama kali, masih boleh develop lagi. Pitching masih ada masalah sikit tapi untuk penyanyi wanita, dia boleh pergi ke ‘second’, dia boleh sama jatuh dengan ‘main’ vokal lelaki tu. It’s a good start.

Shaszdan & Xantia

Pasangan kedua memilih lagu Bruno Mars, Leave The Door Open. Bagaimanapun, juri cinta berpendapat mereka mempunyai ‘chemistry’ tetapi terdapat kekurangan dari segi nyanyian.

Mas Idayu: Sebenarnya, dia menyanyi ni nasib baik dibantu dengan ‘sound system’ dengan baik. Seandainya Mummy membayangkan benda itu kering, tiada apa-apa macam dalam studio. Dengan projection yang tak berapa cantik, pitching here and there. Sebenarnya, chemistry tu ada tapi apa yang Mummy nampak di sini hanya chemistry awak sahaja tapi dalam nyanyian awak memang kedua-duanya ada kekurangan.

Ajai: Yang tadi dah start tu sedap. Bila datang yang ‘second’ peserta ni, beza sikit dengan yang ‘first’ tu. ‘Benchmark’ tu kita dah ada yang ‘starting’ tu.

Azumi & Nyna

Gandingan suara rock menerusi lagu Memori Berkasih ini ternyata mendapat perhatian juri cinta kerana kedua-duanya mempunyai suara yang sedap dan padan dengan lagu persembahan mereka.

Ajai: Dia punya kemelayuan itu nyanyi tu sedap. Pada awal lelaki tu dah bagi, lepas tu bila perempuan tu tone dia different, tone tak stereotype. Saya rasa tinggi tu untuk wanita tu. Adalah pitching sana sini tapi dia pergi kepada kemampuan juga.

Mas Idayu: Kalau dibagi markah pun, markah dia lebih banyak dari Azumi. Mummy memberi peluang sebenarnya untuk awak, nak kata sedap sangat sebab dia di sebelah pihak sebenarnya lebih kepada Azumi punya vokal. Azumi ni walaupun suara dia rock tapi bagi Mummy ini adalah style dia, cara dia menyampaikan lagu ini. Mummy sangat suka. Nyna, kalau boleh awak bagi lagi ‘chemistry’ vokal anda untuk ‘next round’.

Dean & Amanda

Memilih lagu Haram, Dean dan Amanda tidak berjaya memikat hati juri cinta apabila persembahan mereka dianggap sumbang.

Mas Idayu: Kedua-duanya sumbang. Dari awal masuk, setiap bait-bait lagu walaupun ada yang sikit okay, tapi kena garang sakit dengan saya. Sebenarnya, Mummy tak tau kenapa awak pilih lagu ni untuk awak. Bagi Mummy terlalu berat untuk orang yang kurang boleh bagus menyanyi ini. Awak bila harmonise pun sumbang.

Ajai: Saya dengar ‘pitching’, saya dengar penghayatan, dua-dua ‘shaky’. Banyakkan lagi menyanyi. Masalahnya bila Lagu Cinta Kita ni dia mula dengan lagu. Lain lah kalau dia kata Berlakon Cinta Kita.

Hariz & Wanie

Ternyata persembahan duet antara Hariz dan Wanie berjaya mendapat pujian dari juri cinta menerusi lagu pilihan mereka, Senja Nan Merah. Bukan itu sahaja, suara mereka juga sangat power dan sedap didengar.

Mas Idayu: Kenapa Mummy lambat tu sebab Mummy nak tengok dia punya harmonise, ‘chemistry’. Hariz ni ‘projection’ sangat bagus, sangat baik dan dinamik pun sangat bagus. Wanie sebenarnya suara awak bagus tau. So nanti awak belajar ‘projection’, kena ‘balance’ dengan Hariz. Selebihnya, I love you so much!

Ajai: Chemistry suara tu mereka berdua memang seiring. Walaupun yang seorang, loghat dia pekat sangat. Tapi bila kita boleh nyanyi balik tu, sedaplah budak ni.

Bagaimanapun, episod pertama LCK3 menyaksikan penyingkiran dua pasangan iaitu Shaszdan dan Xantia serta Dean dan Amanda.

Jangan lupa untuk teruskan sokongan anda dalam Lagu Cinta Kita 3 setiap hari Ahad, jam 9 malam hanya di TV3 dan ia juga boleh distrim live HD di www.tonton.com.my.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 27 Aug 2019

Nelissa Nezam langgar pantang?

Tapi kalau macam ni punya ‘hot’ lah, terus berkobar-kobar rasa nak ke gim. 

Featured Thu, 1 Dec 2022

Anak Rela Dipenjara Kerana Mahu Merasai Kasih Sayang Ibu, Rindu Kasih Isi Slot Samarinda TV3

Tiada harta yang setinggi nilai curahan kasih sayang ibu kepada anak. Namun begitu, Khalid perlu menyara dan membesarkan anaknya, Salina, yang masih kecil seorang diri tanpa kasih sayang daripada seorang ibu. Mengisi slot Samarinda TV3,

Trending Wed, 28 Nov 2018

Kediaman Rasmi Perdana Menteri, Kompleks Seri Perdana Dibuka Kepada Orang Awam

Kompleks itu beroperasi pada setiap hari termasuk cuti sekolah, kecuali Jumaat dan hari kelepasan am ditutup untuk tujuan penyelenggaraan.

Hiburan Wed, 19 Dec 2018
Featured Fri, 19 Mar 2021
Hiburan Wed, 29 Jan 2020

Tengah Sental Kuali, Tapi Selipar Kak Lina Pom Pom Yang Jadi Perhatian

Untungnya Azlan…pandai Kepom ambil hati keluarga Papa Awan Nano!

Trending Mon, 3 Aug 2020
Hiburan Mon, 5 Aug 2019

Bob林盛斌担正《财神2020》男一!首次挑战爸爸角色思绪混乱

贺岁电影《财神2020》 正式拜神开镜!男主角也揭晓由香港喜剧演员Bob林盛斌出演,这次在片中他更会有20岁的儿子,让39岁的他顿时陷入混乱,直呼「到底他是我弟弟或是儿子?」

| Live TV