Contest By: Marcella November 1, 2021 @ 12:22pm

Lagu Cinta Kita 3: Tak Nampak Chemistry, 2 Couple Tersingkir… Jom Recap Episod 1!

Gandingan pengacara popular Kamal Adli dan Ain Edruce menghangatkan lagi pentas Lagu Cinta Kita 3 (LCK3) yang baru sahaja bermula malam tadi.

Persembahan peserta dan komen dari juri cinta yang ‘panas’ ternyata lebih menarik perhatian ramai.

ARTIKEL BERKAITAN: Kamal Adli & Ain Edruce Hos Baru Program Lagu Cinta Kita Musim Ke-3!

Ajai dan Mas Idayu bertindak sebagai juri cinta dan tiada juri jemputan untuk minggu pertama ini.

Jom kita recap komen dan persembahan episod pertama LCK3.

Kay & Ika

Membawakan lagu Terlukis Indah, kedua-dua peserta nampaknya memberikan persembahan yang baik walaupun pertama kali berjumpa dan menyanyi di atas pentas sehingga juri cinta mengakui ada ‘chemistry’ antara mereka berdua.

Mas Idayu: Dalam nyanyian dah ada ‘chemistry’, dalam percintaan belum Mummy nampak tapi Mummy rasa kalau berterusan, Insya-Allah awak berdua akan menjadi satu. Tiada yang dominan. Cantik.

Ajai: Chemistry of suara tu dengar. Tapi of course pitching tu ada here and there tapi kita anggap ini adalah pertama kali, masih boleh develop lagi. Pitching masih ada masalah sikit tapi untuk penyanyi wanita, dia boleh pergi ke ‘second’, dia boleh sama jatuh dengan ‘main’ vokal lelaki tu. It’s a good start.

Shaszdan & Xantia

Pasangan kedua memilih lagu Bruno Mars, Leave The Door Open. Bagaimanapun, juri cinta berpendapat mereka mempunyai ‘chemistry’ tetapi terdapat kekurangan dari segi nyanyian.

Mas Idayu: Sebenarnya, dia menyanyi ni nasib baik dibantu dengan ‘sound system’ dengan baik. Seandainya Mummy membayangkan benda itu kering, tiada apa-apa macam dalam studio. Dengan projection yang tak berapa cantik, pitching here and there. Sebenarnya, chemistry tu ada tapi apa yang Mummy nampak di sini hanya chemistry awak sahaja tapi dalam nyanyian awak memang kedua-duanya ada kekurangan.

Ajai: Yang tadi dah start tu sedap. Bila datang yang ‘second’ peserta ni, beza sikit dengan yang ‘first’ tu. ‘Benchmark’ tu kita dah ada yang ‘starting’ tu.

Azumi & Nyna

Gandingan suara rock menerusi lagu Memori Berkasih ini ternyata mendapat perhatian juri cinta kerana kedua-duanya mempunyai suara yang sedap dan padan dengan lagu persembahan mereka.

Ajai: Dia punya kemelayuan itu nyanyi tu sedap. Pada awal lelaki tu dah bagi, lepas tu bila perempuan tu tone dia different, tone tak stereotype. Saya rasa tinggi tu untuk wanita tu. Adalah pitching sana sini tapi dia pergi kepada kemampuan juga.

Mas Idayu: Kalau dibagi markah pun, markah dia lebih banyak dari Azumi. Mummy memberi peluang sebenarnya untuk awak, nak kata sedap sangat sebab dia di sebelah pihak sebenarnya lebih kepada Azumi punya vokal. Azumi ni walaupun suara dia rock tapi bagi Mummy ini adalah style dia, cara dia menyampaikan lagu ini. Mummy sangat suka. Nyna, kalau boleh awak bagi lagi ‘chemistry’ vokal anda untuk ‘next round’.

Dean & Amanda

Memilih lagu Haram, Dean dan Amanda tidak berjaya memikat hati juri cinta apabila persembahan mereka dianggap sumbang.

Mas Idayu: Kedua-duanya sumbang. Dari awal masuk, setiap bait-bait lagu walaupun ada yang sikit okay, tapi kena garang sakit dengan saya. Sebenarnya, Mummy tak tau kenapa awak pilih lagu ni untuk awak. Bagi Mummy terlalu berat untuk orang yang kurang boleh bagus menyanyi ini. Awak bila harmonise pun sumbang.

Ajai: Saya dengar ‘pitching’, saya dengar penghayatan, dua-dua ‘shaky’. Banyakkan lagi menyanyi. Masalahnya bila Lagu Cinta Kita ni dia mula dengan lagu. Lain lah kalau dia kata Berlakon Cinta Kita.

Hariz & Wanie

Ternyata persembahan duet antara Hariz dan Wanie berjaya mendapat pujian dari juri cinta menerusi lagu pilihan mereka, Senja Nan Merah. Bukan itu sahaja, suara mereka juga sangat power dan sedap didengar.

Mas Idayu: Kenapa Mummy lambat tu sebab Mummy nak tengok dia punya harmonise, ‘chemistry’. Hariz ni ‘projection’ sangat bagus, sangat baik dan dinamik pun sangat bagus. Wanie sebenarnya suara awak bagus tau. So nanti awak belajar ‘projection’, kena ‘balance’ dengan Hariz. Selebihnya, I love you so much!

Ajai: Chemistry suara tu mereka berdua memang seiring. Walaupun yang seorang, loghat dia pekat sangat. Tapi bila kita boleh nyanyi balik tu, sedaplah budak ni.

Bagaimanapun, episod pertama LCK3 menyaksikan penyingkiran dua pasangan iaitu Shaszdan dan Xantia serta Dean dan Amanda.

Jangan lupa untuk teruskan sokongan anda dalam Lagu Cinta Kita 3 setiap hari Ahad, jam 9 malam hanya di TV3 dan ia juga boleh distrim live HD di www.tonton.com.my.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 14 Oct 2019
Hiburan Sun, 24 Feb 2019

’Terlalu Banyak Kebetulan Antara Kami’- Nazim Othman Jawab Gosip Bercinta Dengan Fatin Afeefa

Kalau betul pun apa salahnya kan, dua-dua pun tengah single…

Featured Tue, 23 Nov 2021
Selebriti Sat, 10 Feb 2018

BUKTI SHEILA ON 7 MASIH ‘BERBISA’

Walaupun hanya mengenakan seluar jeans dan tshirt hitam, aura Duta ternyata masih kuat! Tanpa perlu bertukar ganti baju, susunan muzik yang padu, kumpulan yang dianggotai oleh  Adam, Eross Chandra, Brian Kresno Putro dan Duta selaku vokalis ini sememangnya layak mendapat standing ovation!

Hiburan Wed, 15 May 2019

Dulu Playboy, Amir Hasan Mengaku Dah Insaf

Wow, betul power ni ada 13 bekas teman wanita.

Hiburan Fri, 5 Jan 2018

TAEYANG TIE THE KNOT 3 FEBRUARI INI?

Taeyang dan Hyo Rin juga dikatakan bakal mengadakan upacara perkahwinan mereka secara tertutup dan akan dihadiri oleh teman-teman rapat mereka sahaja

Hiburan Tue, 17 Sep 2019

Sekitar Majlis Aqiqah anakanda Che Puan Juliana Evans

Che Puan Juliana Evans makin anggun selepas bergelar ibu…

FESYEN Thu, 11 Apr 2019

Rizalman Ibrahim Tampil Dengan Koleksi Raya Bertemakan Diraja Britain, Hanya di E! News

Koleksi raya Rizalman bertemakan Konsep Diraja Britain Hanya di E! News.

Hiburan Fri, 13 Jul 2018

Tiket Tak Laku Punca Konsert Radja Batal?

Dengan pengumuman di saat terakhir, sudah tentu peminat yang sudah mendapatkan tiket naik angin! Bayangkan ada peminat yang sanggup datang dari jauh untuk menyaksikan artris kegemaran mereka beraksi, sudahnya…dibatalkan pula.

| Live TV