Featured By: Maya Basir November 14, 2022 @ 7:04pm

Mas Khan Dikecam Netizen Bela Anjing, Ada Tatu – “Saya Hanya Jadi Diri Sendiri”

Pelakon Mas Khan mengundang kecaman netizen apabila membela seekor anjing untuk menjaga premis perniagaannya dan dilihat mempunyai tatu di bahagian leher dan lengan.

Menerusi perkongsiannya di Instagram, Mas memperkenalkan anjing peliharaannya yang diberi nama Cash iaitu baka German Shepherd.

Menurut Mas, dia sedia maklum mengenai hukum bersentuhan dengan haiwan yang dilarang dipegang dalam agama Islam ini.

“Anjing ni kita tahu kalau basah memang tak boleh pegang dan kita ada sabun samak, sertu samak. Jadi tiap kali kita pegang anjing tu dalam keadaan kering atau basah tetap akan gunakan sabun samak.

“Jadi tiada isu. Kalau korang (netizen) nak kecam ke apa, kecam lah. Saya hanya jadi diri sendiri. Ini bukan tatu. Ini adalah lukisan sahaja. Jadi korang nak cakap apa, cakap lah. Saya tak peduli,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mas Khan (@maskhan_)

Kemudiannya, pelakon drama Bukan Gadis Biasa ini memohon maaf kepada orang ramai jika tersinggung dengan tindakannya memegang anjing.

Namun, dia menegaskan anjing itu dibela adalah untuk menjaga keselamatan kawasan perniagaannya yang terletak di tengah pusat bandar.

“Saya minta maaf kalau ada menyinggung hati dan perasaan orang dekat luar sana sebab aku main dengan anjing. Tapi yang paling penting sekali, ini adalah pendapat saya.

“Benda ni memang kita tahu. Kita bukan tak tahu tentang halal atau haram cuma nak beritahu yang penting nawaitu kita dan niat saya bela anjing ni sebab dia memang jaga kawasan kita ni dimana kat tengah-tengah KL ni macam-macam boleh jadi,” ujarnya.

Selain itu, anjing baka German Shepherd ini juga dikenali sebagai anjing polis Unit Pengesanan (K9) Polis Diraja Malaysia.

Meninjau diruangan komen, rata-rata netizen mengecam dan mempertikaikan niatnya membela anjing dan mempersoalkan tentang tatu di badannya.

Tetapi, ada juga yang mengatakan membela anjing atas dasar menjaga kawasan sudah lama dilakukan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 20 Oct 2018

Tahniah Nabil Ahmad – Dinobat Pengacara Terbaik Asia

Tahniah buat Nabil dinobatkan sebagai Pengacara Hiburan Terbaik pada Anugerah Asian Academy Creative Awards (AAA)

Trending Mon, 21 Dec 2020
Trending Fri, 26 Jul 2019

“Not Every Hero Wears A Cape”, Malaysians Completely Drag Her to Filth!

Malaysians are something else, aren’t they? I mean, just have a look…

Featured Fri, 10 Dec 2021
Hiburan Mon, 18 Feb 2019

Altimet Lega Aplikasi Recite Kini Terima 57,000 Pengguna, Alhamdulillah!

Besar harapan saya untuk membangunkan aplikasi agar lebih maju di masa hadapan. Jika berjaya dan pulangannya besar, saya berniat untuk bawa sekampung mengerjakan Umrah

Hiburan Fri, 6 Dec 2019

Nadia Aqilah Lahirkan Cahaya Mata Sulung

Tahniah Nadia dan suami!

Trending Sat, 4 Aug 2018
Hiburan Tue, 27 Nov 2018

Bella Hadid Making Headlines for Appearance in Kuala Lumpur

Fans crowded The Gardens when rumours of her visiting was leaked.

Hiburan Tue, 26 Dec 2017

张祖诚比赛唱一半中断!全场评审傻住

大马创作歌手张祖诚在24日播出《不凡的改变》中,致敬周蕙《好想好好爱你》,他的微醺嗓音,让所有评审包括原唱周蕙都按铃通过。没想到当最后一位评审按铃,全场灯亮时,张祖诚却突然停下来傻笑,引起现场一片惊呼。

| Live TV