Featured By: Salma Syahbuddin July 21, 2022 @ 3:54pm

“Pelanggan Saya Takkan Rugi Melainkan….”- DSV Akui Jual Beli Produk Ikut Trend ‘Cedok Live’ Patuh Syariah

Sejak trend penjualan secara cedok tular baru-baru ini, ramai nampaknya barisan peniaga dan usahawan tampil mempromosikan barangan mereka menerusi platform media sosial masing-masing.

Meskipun, difahamkan trend ini adalah haram dan mengandungi unsur gharar namun, berlainan pula dengan pendapat yang diberikan oleh usahawan selebriti, Datuk Seri Vida (DSV) atau nama sebenarnya, Hasmiza Othman, 51.

Memetik laporan Mstar, Vida memaklumkan yang trend penjualan secara cedok yang dilakukannya tidak meragukan malah memberi keuntungan kepada semua pelanggannya.

Ini kerana, barangan yang dijual secara cedok itu lebih besar nilainya berbanding jumlah yang dibayar oleh pelanggan.

“Pada saya yang cedok-cedok ni yang kata gharar tu.. pada saya punya pelanggan je lah. Kerana tidak merugikan mereka.

“Pelanggan saya takkan rugi melainkan untung sahaja. Sebab saya beri barang yang nilainya lebih dari apa yang mereka bayar. Malah, lebih dari apa yang saya promosikan.

“Maksudnya, dalam mencedok tu saya bagi lebih dan kalau saya offer di platform lain tu tak sama dan saya juga akan bagi kepada sesiapa yang tengok live saya sebagai giveaway kepada peminat,” katanya.

@datoserividaofficialGuys jom join live Cedok-cedok DSV di Intagram, TikTok, dan Facebook. Murah je guys RM79 untuk satu cedok. RM158.00 untuk 2 cedok. Semua produk ada guys.Tapi apa yang paling best ada LUCKY DRAW ye. Macam-macam benda korang boleh dapat. So apa lagi guys jom join live DSV.♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

Tambahnya lagi, urusan jual beli cedoknya juga berunsur akad dan patuh syariah dimana ada persetujuan diantara kedua belah pihak ketika sesi jualan dijalankan.

“Pada saya niat dan akad… apa yang saya bagi ni mereka setuju tak? Dan, saya bagi tu lebih dari harga sebenar dan bagi saya tiada istilah haram kerana, bagi saya ia cedok yang patuh syariah,” jelasnya.

Terdahulu,  pendakwah selebriti, PU Amin ada mengulas mengenai isu menjual secara ‘cedok live’ yang menurutnya, cara berniaga tersebut adalah tidak digalakkan dalam agama Islam.

ARTIKEL BERKAITAN:[VIDEO] “Trend Niaga ‘Cedok Live’ Di TikTok Wujud Unsur Gharar” – PU Amin

ARTIKEL BERKAITAN:“Siapa Dah Dajalkan Aku Ni… Aku Nak Buang S*al!”- DSV Arah Tebang Pokok Pisang Pukul 3 Pagi, Percaya Kedai Cik B Disihir

ARTIKEL BERKAITAN:Suka Pergi Shopping Salah ‘Timing’, DSV ‘Disekolahkan’ Netizen

 

Sumber: Mstar

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 18 Aug 2019

Wow…Tiket Konsert Exists Reunion Licin Habis!

Walaupun tiket konsert di Singapura sudah habis terjual, peminat dari negara itu masih boleh menonton persembahan Exist dengan membeli tiket konsert yang akan berlangsung di Stadium Malawati Shah Alam pada 28 September nanti.

Featured Wed, 10 Feb 2021

Cara Tukar Kata Laluan Bantuan Prihatin Rakyat Secara Dalam Talian – LHDN

Berita gembira buat pemohon Bantuan Prihatin Rakyat (BPR)! Dalam satu kenyataan rasmi, Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN) mengumumkan mereka yang ingin menukar kata laluan BPR boleh melakukannya di laman web BPR tanpa perlu ke […]

Trending Hari Ini Wed, 3 Jun 2020
Featured Wed, 23 Nov 2022

“Saya Inginkan Exposure” – Berbanding Watak, Nabil Aqil Lebih Memilih…

Pelakon Nabil Aqil memberikan fokus kepada pemilihan stesen televisyen (TV) untuk mencipta nama dalam industri. Menurut Nabil, pemilihan stesen TV penting kerana dia mahu hasil kerjanya ditonton orang ramai. “Saya nak exposure, nak orang tengok! […]

Events Fri, 30 Nov 2018

Zoo Negara to Celebrate 55th Birthday with a Fiesta

It’ll be happening in December!

Trending Tue, 10 Nov 2020
Trending Fri, 26 Jun 2020