Featured By: Salma Syahbuddin July 21, 2022 @ 3:54pm

“Pelanggan Saya Takkan Rugi Melainkan….”- DSV Akui Jual Beli Produk Ikut Trend ‘Cedok Live’ Patuh Syariah

Sejak trend penjualan secara cedok tular baru-baru ini, ramai nampaknya barisan peniaga dan usahawan tampil mempromosikan barangan mereka menerusi platform media sosial masing-masing.

Meskipun, difahamkan trend ini adalah haram dan mengandungi unsur gharar namun, berlainan pula dengan pendapat yang diberikan oleh usahawan selebriti, Datuk Seri Vida (DSV) atau nama sebenarnya, Hasmiza Othman, 51.

Memetik laporan Mstar, Vida memaklumkan yang trend penjualan secara cedok yang dilakukannya tidak meragukan malah memberi keuntungan kepada semua pelanggannya.

Ini kerana, barangan yang dijual secara cedok itu lebih besar nilainya berbanding jumlah yang dibayar oleh pelanggan.

“Pada saya yang cedok-cedok ni yang kata gharar tu.. pada saya punya pelanggan je lah. Kerana tidak merugikan mereka.

“Pelanggan saya takkan rugi melainkan untung sahaja. Sebab saya beri barang yang nilainya lebih dari apa yang mereka bayar. Malah, lebih dari apa yang saya promosikan.

“Maksudnya, dalam mencedok tu saya bagi lebih dan kalau saya offer di platform lain tu tak sama dan saya juga akan bagi kepada sesiapa yang tengok live saya sebagai giveaway kepada peminat,” katanya.

@datoserividaofficialGuys jom join live Cedok-cedok DSV di Intagram, TikTok, dan Facebook. Murah je guys RM79 untuk satu cedok. RM158.00 untuk 2 cedok. Semua produk ada guys.Tapi apa yang paling best ada LUCKY DRAW ye. Macam-macam benda korang boleh dapat. So apa lagi guys jom join live DSV.♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

Tambahnya lagi, urusan jual beli cedoknya juga berunsur akad dan patuh syariah dimana ada persetujuan diantara kedua belah pihak ketika sesi jualan dijalankan.

“Pada saya niat dan akad… apa yang saya bagi ni mereka setuju tak? Dan, saya bagi tu lebih dari harga sebenar dan bagi saya tiada istilah haram kerana, bagi saya ia cedok yang patuh syariah,” jelasnya.

Terdahulu,  pendakwah selebriti, PU Amin ada mengulas mengenai isu menjual secara ‘cedok live’ yang menurutnya, cara berniaga tersebut adalah tidak digalakkan dalam agama Islam.

ARTIKEL BERKAITAN:[VIDEO] “Trend Niaga ‘Cedok Live’ Di TikTok Wujud Unsur Gharar” – PU Amin

ARTIKEL BERKAITAN:“Siapa Dah Dajalkan Aku Ni… Aku Nak Buang S*al!”- DSV Arah Tebang Pokok Pisang Pukul 3 Pagi, Percaya Kedai Cik B Disihir

ARTIKEL BERKAITAN:Suka Pergi Shopping Salah ‘Timing’, DSV ‘Disekolahkan’ Netizen

 

Sumber: Mstar

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 31 Jul 2019

Wow…Isteri Dedah Sikap Sebenar Alif Satar Di Rumah!

Alif ni macam mana agaknya bila di rumah ya?

Hiburan Wed, 2 May 2018

Sajat Banyak Drama Dalam…?

Dalam episod yang lepas, beliau bukan sahaja takut ketika berdepan dengan para wartawan tetapi, beliau juga mengakui bahawa dirinya itu sedikit blur tentang sidang media yang bakal berlangsung ini

Hiburan Thu, 16 Aug 2018

Wow…Tiket Konsert Hujan X Kugiran Masdo Laku Macam Goreng Pisang Panas!

Difahamkan setakat ini, 1000 keping tiket sudah habis dijual. Untuk anda yang belum bepeluang mendapatkan tiket, sila lakukan dalam kadar segera! Pihak penganjur juga akan cuba menambah kapasiti ruangan namun bergantung kepada permintaan tiket.

Hiburan Tue, 10 Jul 2018

Lakonan Sofi Jikan, Aprena, Abam Bocey, Wan Hanafi Su & Fauziah Nawi Dalam ‘Jodoh Syaitan’

Asey menegaskan biarpun pasaran filem tempatan buat masa ini dilihat tidak menentu namun ia bukan halangan untuknya menerbitkan filem Jodoh Syaitan.

familuv Sun, 18 Aug 2019

5 panduan setiap bapa baharu perlu tahu

Kongsikan info ini kepada suami anda!

Hiburan Fri, 6 Aug 2021

Selamat Lahirkan Bayi Lelaki, Siti Sarah Masih Belum Sedarkan Diri

Penyanyi Siti Sarah Raissuddin selamat melahirkan bayi lelaki kira-kira jam 5 petang tadi. Namun begitu, penyanyi yang dikenali menerusi lagu Kesetiaan itu masih belum sedarkan diri lagi. Berita ini disampaikan oleh pengurus Sarah, Nana Mohamad

Trending Wed, 15 May 2019

Biadap! Remaja Bersikap Kurang Ajar Tolak Motosikal Pak Cik Tua Kini Viral Di Twitter

Kurang ajar! Bayangkan kalau situasi ini berlaku kepada ayah kita sendiri..

Trending Wed, 11 Sep 2019

| Live TV