Featured By: Dharnieya Nur Amelsa January 12, 2023 @ 2:46pm

Alif Satar Kongsi Tip Untuk Mula Aktiviti Berlari & Jogging – “Jangan Letak Target Terlalu Tinggi…”

Penyanyi dan pelakon Alif Satar sering berkongsi video mengenai tip untuk berlari atau jogging kepada pengikutnya yang baru ingin berjinak melakukan aktiviti kecergasan.

@itsalifsatar Yang baru nak mula,takyah beli mahal-mahal dulu.. dah serious esok baru beli yang baek punya👍🏽 #Tips #Jogging #Exercise #AlifSatar ♬ original sound – alifsatar

Baru-baru ini, tular sebuah perkongsian yang dimuat naik Alif di platform TikTok yang memaparkan dirinya memberi tip dan pesanan kepada pengikutnya untuk tidak meletakkan target yang terlalu besar.

Menurut Alif, untuk memulakan aktiviti larian, tidak perlu letak target untuk bangun pagi atau membuat keputusan untuk berlari berapa kilometer sehari.

Sebaliknya, Alif menasihatkan pengikutnya untuk lebih mengutamakan pemilihan masa dan menikmati proses perlarian.

“Okey dengar ni, kalau korang baru nak start lari atau nak start jogging. Start life active. Korang tak perlu nak letak target yang besar. Kononnya korang bangun pagi, korang rasa hari ini aku nak lari 5 km. Tak payah. Alif sendiri pun tak buat macam itu.

“So what you do is, korang letak time je. Ok, hari ini aku nak lari 30 minit. And then orang cakap enjoy the process. Bila korang dah letak target 30 minit kan. Contohnya, minggu pertama 30 minit korang lari 2 km je. Pastu korang continue routine yang sama.

“Datang minggu yang kedua tiba-tiba 30 minit tu korang boleh lari 3 km. Pastu three months down the road korang boleh lari 30 minit ni 4 km. Tiba-tiba one year 30 minit korang boleh lari 6 km maybe.

“Itulah yang orang cakap enjoy the process. Korang enjoy badan korang. Makin lama makin power. Tiap hari makin laju.

Tambah Alif di akhir video, dia memberi kata-kata semangat pada pengikutnya dan memohon mereka untuk mengutamakan masa dan bukannya jarak.

Alif juga berharap pengikutnya dapat menikmati proses kecergasan ini.

“Alif pernah cakap ni it doesn’t get any easier, it’s you to get better. So number 1 jangan letak target terlalu tinggi. 30 minit setiap kali lari itu saja. The time not the distance and enjoy the fitness process. Alright!” akhirinya.

@itsalifsatar 30minit.. Buat tu je dulu💯👍🏽 #FitnessTips #RunningTips #ActiveLifestyle #alifsatarsong ♬ original sound – alifsatar

Meninjau ke ruangan komen, rata-rata warganet mengucapkan terima kasih kepada Alif atas tip dan peringatan yang diberikan.

Malah, ada juga segelintir yang bersetuju dengan apa yang dikatakan Alif.

“Betul! We go for the time instead of distance, pelan-pelan je asal kita buat!

“Betul. Baru jantung paru-paru semua berdamai. Enjoy. Santai-santai je. Nanti tak sedar sejam dah capai 5/6 km.

“Betul bang. Kadang kat rumah duk kata aku nak lari 2 km lepastu sampai-sampai lari sikit je selebihnya makan McD.

“Betul tu Alif. Percaya tak this year saya dapat run 3-4 km tanpa stop. Selalu run, stop, run. Letih. Now Alhamdulillah okay,” komen netizen.

Setakat artikel ini ditulis, video tersebut telah meraih sebanyak 884,000 tontonan, 114,000 tanda suka dan lebih 1338.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 31 Oct 2019

玛莎出道一年即办演唱会!李佩玲三度开场更显大将之风

Jeryl 李佩玲和玛莎(Masya Masyitah )成功于屠妖节假期,在云顶云星剧场完成了两人首场合办的千人演唱会。

Featured Fri, 10 Jun 2022

Didakwa Sengaja Ingin Populariti & Ambil Kesempatan, ‘Kembar’ Arwah Siti Sarah Tampil Beri Penjelasan

Dia tak minta pun nak wajah mirip dengan Allahyarham Siti Sarah.. Semua ni kan kuasa Allah SWT. Yang mengecam pun lahaiii 😌🤔

Hiburan Wed, 28 Mar 2018

Ini Drama Hantu Popular Di Tonton?

Kalau korang rasa drama cinta selalu mendapat tempat dihati peminat dan penonton maka, tekaan anda ternyata salah. Kenapa? Kerana, untuk minggu ini drama seram menjadi pilihan penonton menerusi laman portal kami hanya di tonton. Nak tahu apakah antara drama seram tersebut, jom kita layan!

Featured Fri, 7 Oct 2022

[VIDEO] Tak Sabar Nak Cium Isteri, Suami Tasnim Shah Dikecam – “Gaya Macam Mat Rempit, Tak Jaga Aib!”

Alamak, apa kes ni gais? Tengah kecoh kat Twitter tuu 🥵 Mungkin Amin Daniel saja bergurau tapi…. 🥲

Featured Fri, 17 Dec 2021

Gara-gara Pakai Seluar Dalam Wanita Sebagai Pelitup Muka, Penumpang Lelaki Dipaksa Keluar Dari Pesawat

Seorang penumpang lelaki dipaksa keluar dari sebuah pesawat di Florida selepas dia berkeras untuk memakai sehelai seluar dalam perempuan berwarna merah sebagai pelitup muka. Lelaki berkenaan, Adam Jenne, 38, diminta turun sebelum pesawat itu berlepas

Trending Sat, 18 Dec 2021

Banjir Melanda Pusat Dagangan Dunia KL, Anugerah Drama Sangat 2021 Ditangguhkan

Anugerah Drama Sangat 2021 yang berlangsung sebentar tadi terpaksa ditangguhkan dan pemenang bagi lima kategori lain bakal diumumkan esok. Penangguhan ini disebabkan oleh bencana banjir yang melanda Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTC KL), tempat

Hiburan Sat, 28 Aug 2021

“Bukan Nak Berahsia, Tapi…” – Syafiq Farhain Mengaku Sudah Ada Teman Istimewa

Penyanyi Syafiq Farhain atau nama sebenarnya, Nursyafiq Farhain A M Salim, 27, mengakui sudah mempunyai teman istimewa yang menghuni hatinya. Namun begitu, anggota bomba ini enggan mengulas lebih lanjut mengenai gadis yang menjadi pilihannya. “Sejujurnya,

Hiburan Fri, 11 Oct 2019

Timang Anak Di Usia 60 Tahun, Power Lah Datuk Jamal Abdillah!

Tahniah Xtra ucapkan buat Datuk Jamal Abdillah dan keluarga.

Trending Fri, 23 Apr 2021

Tarikh Bayaran BPR Fasa 2, Jom Semak Jumlah Baki Mengikut Kategori

Byaaran akan dibuat pada bulan hadapan….

Hiburan Tue, 1 Mar 2022

Hattan Terima Tawaran Berlakon Filem Kerana Dialek Negeri Sembilan

Penyanyi Datuk Hattan menerima tawaran berlakon filem Gadis Jolobu The Movie kerana ia mengetengahkan dialek Negeri Sembilan. Menurut Hattan atau nama sebenarnya, Mohd Shukri Shahabudin, 57, dia membintangi filem komedi itu kerana mahu mengangkat budaya

| Live TV