Featured By: Salma Syahbuddin January 13, 2022 @ 11:52am

#SeoulSaranghae : Pemain Squid Game 001 Menang Golden Globe Awards, Ini Komen Ogy Ahmad Daud – “Tak Perlu Followers Berjuta, Tapi Dihormati Sebab…”

Semestinya siri fenomena global, Squid Game menjadi contoh bahawa bakat lakonan seseorang pelakon harus datang bersama pakej penting iaitu kualiti lakonan tanpa mengira usia dan pengaruh jumlah followers.

Buktinya, kemenangan pelakon veteran Korea Selatan yang juga pemain bernombor ‘001’ dalam siri popular Squid Game, Oh Young Soo yang dinobatkan sebagai Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik pada Golden Globes Awards Ke-79 baru-baru ini.

Kemenangan aktor yang berusia 77 tahun itu sekaligus membuatkan pelakon dan penerbit, Ogy Ahmad Daud tampil menyuarakan pendapatnya mengenai isu pelakon dan jumlah followers yang ramai seperti yang sedang hangat dipertikaikan di negara kita.

“Ini baru aktor hebat, terus menang Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Golden Globe Awards 2022.

““Tak perlu juta-juta followers. Mutu lakonan dan fahaman watak menambat para juri Hollywood menganugerahkan Oh Young Soo Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik untuk siri Squid Game,” katanya.

Menurutnya, apa yang penting dalam diri seseorang anak seni itu adalah bakat, pengalaman dan juga ilmu.

“Tiada pun dia terima panggilan ‘otai’ tapi dia dihormati sebagai aktor senior.

“Yang dihargai bakat, pengalaman, ilmu yang ada pada dirinya,” jelasnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fauziah Ahmad Daud (@kak_ogy)

 

Pada anugerah berkenaan juga, Young Soo berjaya mengenepikan saingan daripada pelakon hebat lain seperti Kieran Culkin yang dicalonkan menerusi siri Succession, Brett Goldstein (Ted Lasso), Mark Duplass (The Morning Show) dan Billy Crudup (The Morning Show).

Selain Young Soo, aktres berusia 73 tahun, Youn Yuh-jung menjadi pelakon pertama Korea Selatan memenangi trofi Oscar pada Anugerah Grammy 2021 yang berlangsung di Dolby Theatre, Los Angelas.

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 25 Nov 2020
Hiburan Wed, 4 Sep 2019

Syafie Naswip ‘Move On’ Dengan Uqasha?

Biar betul?? Jangan-jangan cinta sudah berputik ya?

Hiburan Thu, 16 Jan 2020
Hiburan Thu, 3 Oct 2019

Selepas Bekerja Keras, Mira Filzah…

Tidak dapat dinafikan tahun 2018-2019 adalah tahun-tahun yang sibuk untuk pemenang Anugerah Bintang Paling Popular ABPBH ke-32, Mira Filzah.  Namanya disebut-sebut kerana lakonan yang berkesan bagi drama-drama seperti Lelaki Kiriman Tuhan, Pujaan Hati Kanda dan […]

Trending Tue, 28 Jan 2020
Trending Tue, 16 Oct 2018