Featured By: Salma Syahbuddin July 5, 2023 @ 9:07pm

“Perangai Serupa T*ik” – Tuntut Hutang! Iddin Syah Mengamuk, Dakwa Pengasas Produk & Penyanyi Tak Pulangkan RM150,000

Nama pengasas produk yang juga pempengaruh media sosial, Muhammad Iddin Syah Mohd Fuzi (Iddin) mencuri perhatian selepas dia berkongsi beberapa hantaran panas membabitkan seorang pengasas produk merangkap penyanyi dan suami yang menipu wang sebanyak RM150,000.

Dakwa pengasas produk ESW itu, wang terbabit digunakan untuk membayar satu perkhidmatan, namun selepas wang diberikan, mereka mendiamkan diri serta mengelak untuk bertemu mata atau berhubung.

“C** T* dan suami sila pulangkan duit saya! Tempoh dua minggu diberikan untuk kamu berdua jelaskan hutang sebanyak RM150,000 sudah tamat. Sekarang lebih tiga minggu, satu sen duit pun saya belum terima.

“Saya ada bukti surat peguam mereka yang bertarikh 7 Jun 2023, antara lainnya menyebut anak guaman mereka M** R** b. A** B** (A** L**) berjanji untuk membayar wang kepada saya sebanyak RM150,000 secara berperingkat bermula tarikh 14, 20 dan 25 Jun, dengan jumlah sekali transaksi RM50,000,” katanya.

Iddin membuat pendedahan terbabit di laman Instagram dan TikTok miliknya.

@iddinsyah.eswCHE TA & SUAMI TIPU DUIT SAYA RM150,000! Memandangkan ramai followers dan pihak media bertanya, ini kenyataan saya berhubung perkara ini. Sudah lama saya berdiam diri. Pihak yang berhutang dengan saya adalah seorang pengasas produk bernama Che Ta dan suami, Aaron Lee. Saya telah ditipu sebanyak RM150,000 oleh Cheta dan suami, Aaron Lee untuk membayar satu perkhidmatan, namun selepas wang diberikan pasangan itu sepi seribu bahasa serta mengelak dari bertemu atau berhubung. Sila pulangkan duit saya! Tempoh dua minggu diberikan untuk kamu berdua jelaskan hutang sebanyak RM150,000 sudah tamat. Sekarang lebih tiga minggu, satu sen duit pun saya belum terima. Saya ada bukti surat peguam mereka yang bertarikh 7 Jun 2023, antara lainnya menyebut anak guaman mereka Mohd Rosli bin Abu Bakar (Aaron Lee) berjanji untuk membayar wang kepada saya sebanyak RM150,000 secara berperingkat bermula tarikh 14, 20 dan 25 Jun, dengan jumlah sekali transaksi RM50,000. Oleh kerana jaminan surat dari peguam, saya ambil pendekataan berdiam sepanjang Jun lalu kerana mahu memberi peluang dan melihat sejauh mana komitmen mereka dalam menyelesaikan masalah ini. Malangnya seperti dijangka mereka mungkir janji. Pasangan ini siap pukul canang kononnya mereka difitnah. Fitnah apa bendanya? Semua bukti saya ada! Perbuatan khianat Cheta dan suami yang sebelum ini merupakan sahabat saya terbongkar selepas saya memuat naik satu video pada 1 Jun yang lalu. Bayangkan, bermula sebagai sahabat, kini menjadi musuh! Ketika itu, saya kongsikan video selepas saya baru sahaja selesai membuat satu laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Prai Utara. Saya akui, ketika itu saya berada dalam keadaan marah menuntut agar wang saya segera dikembalikan oleh mereka. Rupa-rupanya, mereka bukan sahaja mensasarkan saya sebagai mangsa, tetapi turut ‘mengenakan’ lingkungan rakan-rakan pengasas produk rapat yang lain, termasuk dakwaan menipu ramai cawangan pengedar mereka sendiri yang selama ini membantu mengembangkan pasaran produk. Timbul banyak dakwaan ramai yang dah terkena, ramai yang datang mengadu kepada saya, di mana sebahagiannya membenarkan saya membuat perkongsian di TikTok. Saya kesal kerana mereka bukan main lagi ‘show off’ kehidupan mewah, pergi sana-sini, berjoget sana-sini, joli sana-sini, duk tunjuk dekat orang kononnya mereka kaya dan gah sangat tetapi perangai sebenar mereka sebaliknya. Saya mohon Che Ta dan suami tolong pulangkan duit saya dan semua kawan-kawan yang mereka khianati. Ekoran kegagalan mereka untuk menjelaskan bayaran mengikut tarikh yang ditetapkan, saya mempunyai rancangan untuk mengadakan sidang media dalam masa terdekat ini yang turut disertai mangsa-mangsa lain. Saya dan pihak guaman sudah siap siaga dan tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang ke atas mereka jika tidak mengembalikan wang saya dalam kadar segera.♬ Powerful songs like action movie music

 

Tidak habis disitu,  Iddin memaklumkan, dia mengambil pendekatan untuk berdiam diri sejak bulan lalu kerana mahu melihat komitmen pasangan ini untuk melangsaikan hutang mereka selain mempunyai jaminan surat dari peguam.

Bagaimanapun, sebelum ini, pasangan suami isteri itu pernah mengeluarkan kenyataan bahawa mereka telah difitnah berhubung isu tersebut.

“Oleh kerana jaminan surat dari peguam, saya ambil pendekataan berdiam sepanjang Jun lalu kerana mahu memberi peluang dan melihat sejauh mana komitmen mereka dalam menyelesaikan masalah ini. Malangnya seperti dijangka mereka mungkir janji.

“Pasangan ini siap pukul canang kononnya mereka difitnah. Fitnah apa bendanya, semua bukti ada!,” dakwanya.

 

Perangai serupa dengan t*ik!

Dakwa Iddin lagi, selain menjadi mangsa sahabat sendiri, pasangan ini juga turut menjalankan modus operandi mereka dengan mensasarkan lingkungan rakan-rakan pengasas produk yang rapat dengannya termasuk menipu ramai cawangan pengedar mereka sendiri.

“Ramai yang dah terkena, ramai yang datang mengadu kepada saya, dimana sebahagiannya membenarkan saya membuat perkongsian di TikTok.

“Bukan main lagi ‘show off’ kehidupan mewah, pergi sana-sini, berjoget sana-sini, joli sana-sini, duk tunjuk dekat orang kononnya mereka kaya dan gah sangat! Perangai serupa dengan t*ik!

“C** T* dan suami tolong pulangkan duit aku dan semua kawan-kawan yang kau khianat!,” tegasnya.

 

Bahkan, Iddin bersama mangsa-mangsa penipuan usahawan dan suaminya itu akan merancang untuk mengadakan sidang media dalam masa terdekat dan akan mengambil tindakan undang-undang sekiranya wang tersebut tidak dipulangkan dalam masa yang ditetapkan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iddin Syah (@iddinsyah)

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 7 Dec 2018

Final Piala AFF, Vietnam Airlines Tambah Penerbangan Ke Malaysia

Aksi final pertama antara Vietnam dan Malaysia berlangsung di Kuala Lumpur pada 11 Disember manakala final kedua empat hari kemudian di Stadium My Dinh Hanoi.

Featured Thu, 3 Nov 2022
Hiburan Fri, 23 Jun 2023
Featured Thu, 16 Sep 2021

Ini Senarai 5 Lagu Patriotik Yang Membangkitkan Semangat Hari Malaysia!

Bila dengar balik lagu-lagu ni, goosebump lah min!

Hiburan Fri, 28 Jul 2023
LIFESTYLE Sun, 26 Jan 2020

Hilangkan Parut Jerawat Guna 2 Bahan Mudah.

Dengan menggunakan 2 bahan yang mudah yang mudah didapati dari dapur untuk hilangkan parut jerawat

Cahaya Mata Wed, 21 Dec 2022

“Macam Nampak Baby Bump” – Netizen Dakwa Isteri Sedang Hamil, Ini Jawapan Zaki Azeman

Pelakon Zaki Azeman tular di media sosial apabila dia dan isteri, Raa Suzuran melakukan trend tarian di TikTok. @zakiazeman94 Hi @AdamLee @Sweet Qismina ♬ 原聲 – ABCandE Menerusi hantaran yang dikongsikan oleh Zaki, dia dan […]