Featured By: Fatin Nurain August 24, 2022 @ 4:12pm

Pikul Amanah Besar TUDM, Adi Putra Akui Sukar Bawa Imej Tentera

Pelakon Datuk Adi Putra mengakui dirinya memikul amanah yang besar ketika menyarung seragam Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) menerusi filem Air Force The Movie: Selagi Bernyawa.

Menurut Adi, dia perlu mencari cara untuk meyakinkan penonton untuk membawakan watak sebagai seorang pegawai TUDM.

“Cabaran terbesar selain lakonan seperti yang saya kongsi tadi adalah dimana saya menyarungi seragam TUDM.

“Bagi saya bukan mudah untuk menyarung baju TUDM kerana baju TUDM ni adalah satu amanah yang besar, seragam yang besar kerana ia adalah penjagaan benteng negara.

“Bagi saya itu yang sangat-sangat mencabar kerana sebagai seorang pelakon bukan sahaja kita nak tumpukan daripada segi sudut lakonan, tapi bagaimana kita nak meyakinkan yang kita adalah salah seorang pegawai TUDM,” katanya.

Selain itu, pelakon itu juga mendedahkan setiap pelakon filem itu perlu terlibat dengan latihan intensif sebelum penggambaran dijalankan.

“Intensif sebelum kita mula penggambaran filem Air Force The Movie ni kita ada latihan di Jugra, dan latihan ni mendidik kita sebagai seorang recruit, apakah prosedurnya, pantang larangnya.

“Itulah yang harus diterapkan bila kita membawa watak sebagai pegawai di TUDM. Jadi imej itu harus ada persamaan di luar untuk meyakinkan mata dan mata hati tak sama. Tapi itulah yang paling mencabar,” katanya.

Pendedahan itu telah dikongsikan oleh Adi Putra ketika ditemui di Majlis Pra Tonton dan Sidang Media Filem Air Force The Movie: Selagi Bernyawa, baru-baru ini.

Biarpun sering tampil berlakon dalam filem aksi, Adi tetap menyifatkan segala latihan yang dijalankan ketika di Jugra tidak mudah.

Malah, dia turut menyifatkan kecederaan yang diterima sepanjang sesi latihan dan penggambaran sudah menjadi kebiasaan buatnya sebagai pelakon genre tersebut.

“Bagi saya tak ada benda yang mudah dan latihan sangat susah, keletihan, keringat, dan membawa senjata tu dah ada muatan dan beratnya sendiri jadi bagi saya bukan mudah.

“Cedera perkara yang biasa bila kita melibatkan diri dalam filem aksi dan bagi saya satu penghormatan dan penghargaan yang besarlah bagi saya,” kongsinya.

Selepas menerima kejayaan yang luar biasa menerusi filem Mat Kilau: Kebangkitan Pahlawan, Adi Putra turut berharap filem Air Force ini turut mendapat kutipan yang baik daripada masyarakat.

“Harapan pun sama besar seperti filem Mat Kilau, sebab sampai bila lagi kalau kita tidak ada harapan besar untuk filem-filem kita untuk mendapat kutipan yang baik sebab kita ada kualitinya.

“Jadi harap filem Air Force ini mendapat kutipan yang baik, sokongan yang baik, hati yang terbuka oleh semua masyarakat dan mudah-mudahan juga daripada anak-anak menyukai seragam TUDM ataupun ATM dan keseluruhannya,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 11 Sep 2018

Setahun Bergelar Isteri, Laudya Cynthia Bella Sangat Bahagia

Pelakon berusia 30 tahun ini mengaku harus mengutamakan suami sebelum melakukan sebarang keputusan.

Hiburan Fri, 5 Aug 2022
Hiburan Tue, 18 Feb 2020

[VIDEO] Jenazah Ashraf Sinclair Kini Dibawa Ke Rumah

Semoga seluruh keluarga tabah dan kuat

Filem Sun, 14 Apr 2019

BENTO EXPO: A Variety of Bento Recipes from Across the World

Find some ideas for your own bento lunch!

Hiburan Thu, 7 Mar 2019

Terkilan Permohonan Ditolak, Man Bai Mahu Sistem Pengurusan Istana Budaya Berubah

Man Bai dan Rahim Maarof dijangka mengadakan konsert 2V pada 6 April 2019 (Sabtu) di Dewan Tunku Abdul Rahman MaTiC Kuala Lumpur. Jom dapatkan tiket di www.ilassptickets.com sekarang!

Hiburan Thu, 7 Nov 2019

Penyanyi Anta Permana Masih Menjadi Teka-Teki?

Hm siapalah yang bertuah tu ya?

Featured Wed, 21 Sep 2022

[VIDEO] Isu Packaging Sambal Dikritik, Ini Respons ‘Win’ Khairul Aming – “Bila Orang Bijak Berbicara…”

Penjelasan yang cukup baik. Bagi semua orang faham…Kudos Khairul Aming!💪💪💪

Featured Sat, 16 Apr 2022

| Live TV