Featured By: Khairil Khusyairi February 10, 2023 @ 7:39pm

Serina Redzuawan Hilang Hak Penjagaan Kekal Anak Kedua

Mahkamah Tinggi Syariah memerintahkan hak penjagaan kekal anak kedua pelakon Serina Redzuawan, Isabella Saffiya O’luanaigh diberikan kepada bekas suaminya Gavin Edward O’luanaigh atau nama Islamnya, Salahudin Ghafar.

Memetik laporan Kosmo! peguam syarie, Datuk Zainul Rijal Abu Bakar yang mewakili Gavin, 46, berkata mahkamah memutuskan demikian selepas menemu bual Isabella yang kini berusia 12 tahun yang mana prosiding berlangsung di hadapan Hakim Syarie Zalinah Ahmad.

“Mahkamah membuat keputusan setelah menemu ramah Isabella tentang pilihannya hendak tinggal dengan siapa selama hampir 30 minit selain mahkamah turut mendengar keterangan Gavin serta hujahan pihak kami,” kata peguam syarie itu.

Zainul Rijal berkata meskipun mahkamah sebelum ini memberikan hak penjagaan kekal Isabella kepada Serina dan seorang lagi anak mereka Tristan Tareef O’luanaigh,13, kepada Gavin, tetapi Serina tidak pernah mengambil anak tersebut (Isabella) tinggal bersamanya sehingga hari ini.

Tambahnya, semasa prosiding, Gavin turut memaklumkan kepada mahkamah dia percaya Serina kini tinggal di Perlis setelah berkahwin baharu.

“Berdasarkan keputusan hari ini, hak penjagaan kedua-dua anak tersebut Tristan dan Isabella kini diberikan kepada Gavin dan Serina diberikan hak lawatan dua minggu sekali,” ujar peguam syarie itu lagi.

Bagaimanapun semasa prosiding itu berlangsung semalam Serina, 39, tidak hadir ke mahkamah walaupun saman telah diserahkan kepadanya.

Sementara itu, ditanya perasaan Gavin terhadap keputusan tersebut, peguam syarie itu memaklumkam anak guamnya bersyukur kerana anak-anaknya tidak lagi berisiko dan dipisahkan tempat tinggal mereka.

Berdasarkan dokumen tuntutan yang difailkan pada 9 Februari tahun lalu, antara alasan Gavin menuntut hak penjagaan kekal terhadap Isabella adalah disebabkan, Serina telah berkahwin lain selain kerap berpindah tempat tinggal.

Gavin juga turut menyatakan, bekas isterinya itu didapati telah berpindah ke Arau, Perlis sekaligus menyukarkan wanita berkenaan untuk menjalankan tanggungjawabnya memelihara kebajikan serta keselamatan Isabella.

Pada 26 Ogos 2020, Mahkamah Tinggi Syariah di sini memutuskan Serina mendapat hak penjagaan kekal terhadap Isabella sementara Gavin mendapat hak penjagaan kekal terhadap anak sulung lelaki mereka, Tristan.

Mahkamah ketika itu membuat keputusan tersebut selepas meneliti fakta dan berpuas hati dengan permohonan yang dikemukakan Serina selaku pemohon untuk mengubah perintah hadanah (hak penjagaan anak) kekal.

Serina memfailkan permohonan untuk mengubah perintah hadanah kekal pada 26 Februari 2018 atas alasan antaranya Gavin yang juga warga Britain itu tidak mengamalkan hidup secara Islam dan bimbang anak-anaknya akan murtad.

Pada masa sama Serina juga khuatir anak-anaknya akan dibawa keluar dari Malaysia memandangkan keluarga bekas suaminya itu berada di London.

Sebelum ini Serina telah memberikan hak penjagaan kekal dua anaknya itu kepada Gavin melalui satu penghakiman persetujuan berdasarkan beberapa syarat dan terma lawatan yang telah dipersetujui bersama.

Untuk info, Serina dan Gavin berkahwin pada 1 Januari 2010 namun bercerai talak satu di Mahkamah Rendah Daerah Petaling pada 1 Ogos 2017. Hasil perkongsian hidup, mereka dikurniakan dua anak Tristan dan Isabella.

Sumber: Kosmo!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Thu, 8 Aug 2019

Parut Makin Hilang, Ini Perkembangan Terbaru Adik Ainul Mardhiah !

Semoga terus sihat ye adik Ainul Mardhiah sayang!

Hiburan Sat, 3 Nov 2018

#ASK2018: Selesa Gandingan Dengan Syafiq Kyle, Amyra Tak Sabar Tunggu Nur 2

Bukan Amyra je tak sabar, kami pun dah tak sabar nak tengok sambungan kisah Ustaz Adam & Nur dalam Nur 2.

Featured Mon, 9 Aug 2021

Permohonan & Semakan PSU 4.0, Bantuan RM 600 Buat Semua Pekerja

Para majikan kini boleh mula memohon bantuan di bawah Program Subsidi Upah 4.0 yang dibuka bermulai 1 Ogos sehingga 31 Oktober. Menerusi PSU 4.0, bantuan berjumlah RM 600 akan disalurkan terus kepada majikan dan terhad

Featured Tue, 15 Nov 2022
Featured Mon, 15 Jan 2018

Mandi Malam Banyak Manfaat

Ramai yang sering salah faham tentang isu mandi malam dan berpendapat amalan ini boleh memberi efek pada kesihatan badan.

Trending Fri, 26 Jun 2020

PTPTN & PERKESO Buka Peluang Kerja Termasuk Peminjam Yang Disenarai Hitam

Mungkin ini berita baik buat mereka yang blacklisted

Trending Sat, 9 Jan 2021
Hiburan Fri, 20 Jul 2018

Selfie Depan Jenazah Bapa, Wanita Ini Dikecam ‘Kaw Kaw’

Gambar tersebut kemudian dimuat naik di media sosial sebelum Jelica menerima kecaman daripada netizen di atas tindakannya itu.

Events Thu, 27 Jun 2019

《财神2020》汇集马新港台演员!陈立谦自爆被骗?

鼠年贺岁电影《财神2020》汇集马新港台演员,八月正式开拍!陈立谦不满,记者会上自爆被骗当导演?

| Live TV