Featured By: Khairil Khusyairi February 10, 2023 @ 7:39pm

Serina Redzuawan Hilang Hak Penjagaan Kekal Anak Kedua

Mahkamah Tinggi Syariah memerintahkan hak penjagaan kekal anak kedua pelakon Serina Redzuawan, Isabella Saffiya O’luanaigh diberikan kepada bekas suaminya Gavin Edward O’luanaigh atau nama Islamnya, Salahudin Ghafar.

Memetik laporan Kosmo! peguam syarie, Datuk Zainul Rijal Abu Bakar yang mewakili Gavin, 46, berkata mahkamah memutuskan demikian selepas menemu bual Isabella yang kini berusia 12 tahun yang mana prosiding berlangsung di hadapan Hakim Syarie Zalinah Ahmad.

“Mahkamah membuat keputusan setelah menemu ramah Isabella tentang pilihannya hendak tinggal dengan siapa selama hampir 30 minit selain mahkamah turut mendengar keterangan Gavin serta hujahan pihak kami,” kata peguam syarie itu.

Zainul Rijal berkata meskipun mahkamah sebelum ini memberikan hak penjagaan kekal Isabella kepada Serina dan seorang lagi anak mereka Tristan Tareef O’luanaigh,13, kepada Gavin, tetapi Serina tidak pernah mengambil anak tersebut (Isabella) tinggal bersamanya sehingga hari ini.

Tambahnya, semasa prosiding, Gavin turut memaklumkan kepada mahkamah dia percaya Serina kini tinggal di Perlis setelah berkahwin baharu.

“Berdasarkan keputusan hari ini, hak penjagaan kedua-dua anak tersebut Tristan dan Isabella kini diberikan kepada Gavin dan Serina diberikan hak lawatan dua minggu sekali,” ujar peguam syarie itu lagi.

Bagaimanapun semasa prosiding itu berlangsung semalam Serina, 39, tidak hadir ke mahkamah walaupun saman telah diserahkan kepadanya.

Sementara itu, ditanya perasaan Gavin terhadap keputusan tersebut, peguam syarie itu memaklumkam anak guamnya bersyukur kerana anak-anaknya tidak lagi berisiko dan dipisahkan tempat tinggal mereka.

Berdasarkan dokumen tuntutan yang difailkan pada 9 Februari tahun lalu, antara alasan Gavin menuntut hak penjagaan kekal terhadap Isabella adalah disebabkan, Serina telah berkahwin lain selain kerap berpindah tempat tinggal.

Gavin juga turut menyatakan, bekas isterinya itu didapati telah berpindah ke Arau, Perlis sekaligus menyukarkan wanita berkenaan untuk menjalankan tanggungjawabnya memelihara kebajikan serta keselamatan Isabella.

Pada 26 Ogos 2020, Mahkamah Tinggi Syariah di sini memutuskan Serina mendapat hak penjagaan kekal terhadap Isabella sementara Gavin mendapat hak penjagaan kekal terhadap anak sulung lelaki mereka, Tristan.

Mahkamah ketika itu membuat keputusan tersebut selepas meneliti fakta dan berpuas hati dengan permohonan yang dikemukakan Serina selaku pemohon untuk mengubah perintah hadanah (hak penjagaan anak) kekal.

Serina memfailkan permohonan untuk mengubah perintah hadanah kekal pada 26 Februari 2018 atas alasan antaranya Gavin yang juga warga Britain itu tidak mengamalkan hidup secara Islam dan bimbang anak-anaknya akan murtad.

Pada masa sama Serina juga khuatir anak-anaknya akan dibawa keluar dari Malaysia memandangkan keluarga bekas suaminya itu berada di London.

Sebelum ini Serina telah memberikan hak penjagaan kekal dua anaknya itu kepada Gavin melalui satu penghakiman persetujuan berdasarkan beberapa syarat dan terma lawatan yang telah dipersetujui bersama.

Untuk info, Serina dan Gavin berkahwin pada 1 Januari 2010 namun bercerai talak satu di Mahkamah Rendah Daerah Petaling pada 1 Ogos 2017. Hasil perkongsian hidup, mereka dikurniakan dua anak Tristan dan Isabella.

Sumber: Kosmo!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 9 Mar 2019

Penantian 20 Tahun, Exist Kembali Kongsi Pentas

Penyanyi dan bekas anggota kumpulan Exist, Ajai mengesahkan kumpulan itu bakal membuat konsert reunion tahun ini. Selepas 20 tahun tidak mengadakan persembahan bersama, Ajai dan ahli kumpulan lain bakal mengubati kerinduan peminat dalam konsert itu […]

Events Sat, 29 Feb 2020

Ini Reaksi Bapa Ashraf Saat BCL Tampil Di atas Pentas

Mungkin ini juga antara sumber kekuatan BCL untuk terus kuat

Trending Fri, 2 Nov 2018

Selamat Tinggal JDT, Ke Mana Safiq Rahim Selepas Ini?

Bagaimanapun Tunku Ismail berkata kelab itu sentiasa membuka pintu buat Safiq kembali.

Featured Tue, 8 Feb 2022
Hiburan Mon, 2 Apr 2018

Nana Tolak Lamaran Jadi Isteri Kedua

Nana berharap pendapat peribadinya tidak disalah erti atau mengguris perasaan insan lain kerana ia bukan ditujukan kepada sesiapa, sebaliknya hanya untuk diri sendiri.

Featured Thu, 6 May 2021

“Tak Semua Orang Suka Apa Yang Kita Tunjuk…”- Naim Daniel Komen Isu Selebriti Rentas Negeri

Penyanyi Naim Daniel menyuarakan pandangan beliau berkenaan isu rentas negeri yang melibatkan selebriti dan influencer. Menurut pemenang Anugerah Juara Lagu 34 ini, seseorang selebriti akan menjadi rujukan dan ikutan kepada para pengikut di sosial media. […]

Hiburan Fri, 2 Aug 2019

出道30载赵氏经典情歌!赵传1019云顶再现

台湾流行音乐歌坛常青树赵传将于2019年10月19日重登云顶云星剧场,为歌迷带来赵传《老男孩》云顶演唱会2019。

Featured Mon, 7 Aug 2023
error: Content is protected !!