Hiburan By: Del14 October 6, 2019 @ 4:59pm

“Siapalah Saya…” – Fad Anuar

Fad Anuar bukanlah baharu dalam dunia seni, namun mungkin kerana pelakon ini belum pernah membintangi mana-mana filem sebelum ini, namanya masih asing kepada masyarakat.

Pelakon berusia 30 tahun ini mula menceburi bidang lakonan pada 2014 dan muncul sebagai watak tambahan dalam drama-drama seperti ‘Dia Anak Jeneral’ di samping Fattah Amin dan ‘Sumpah Ibu’ untuk TV9.

Mempunyai latar belakang seni pesilatan dari umur 16 tahun, semua babak aksi dalam filem Geran dilakukan oleh dirinya sendiri, tanpa ‘stunt double’.  

Apabila ditanya cabaran-cabaran yang dihadapi oleh Fad yang membawa watak Mat Arip dalam filem ini, dia berkata selain mempelajari bercakap loghat Kedah, babak-babak aksi yang begitu memakan masa untuk dirakamkan adalah cabaran utamanya. 

“Pengalaman yang tidak dapat saya lupakan ialah semasa melakukan aksi-aksi pergaduhan di mana saya terpaksa berlawan dengan ramai orang.  Rakaman babak pergaduhan itu bermula dari jam 7 pagi hingga 7 malam, satu hari suntuk saya buat babak itu, berhenti hanya untuk makan dan minum petang kemudian sambung lagi.

“Tenaga saya gunakan cukup-cukup…sampai akhir-akhir saya sebenarnya memang dah tak larat dah…dah lemah habis untuk lakonkan aksi-aksi pergaduhan,” ujar Fad ketika ditemui Xtra selepas pra-tonton filem Geran baru-baru ini.

Pelakon yang berasal dari negeri Terengganu ini tidak asing dalam dunia pengiklanan, dan sering mendapat tawaran kerana wajahnya yang komersial. Pabila ditanya tentang drama atau filem terbaru;

Setakat ini belum ada lagi…tak ada tawaran untuk drama mahupun filem. Kebanyakkannya tawaran untuk iklan. Dalam drama selalunya mereka dah ada orang yang spesifik untuk watak-watak tertentu. Siapalah saya? Orang tak kenal…Geran adalah filem pertama saya,” jawab Fad Anuar

Pada pendapat saya, Fad melakonkan watak Mat Arip dengan baik terutama sekali apabila dalam babak-babak pergaduhan yang begitu realistik.  Mungkinkah Fad Anuar bakal menjadi pelapis Hero Malaya seperti Remy Ishak dan Zul Ariffin? Adililah sendiri dengan menonton filem Geran, dari Layar Pictures yang akan menemui penonton di pawagam 10 Oktober ini. 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 26 Mar 2019

‘Ada Orang Cakap Jadi Busker Tiada Masa Depan’- Pasya Kongsi Pengalaman 10 Tahun Jadi Penyanyi Jalanan

Walaupun ada suara sumbang yang berkata jadi busker tiada masa depan, kenyataan itu tidak pernah melunturkan semangat saya…

Events Sat, 17 Feb 2018

DJ.DAVE RANCANG HIMPUN ARTIS 70’AN

Dave berharap golongan muda boleh membantu membeli tiket untuk dihadiahkan kepada ibu bapa masing-masing yang membesar dengan lagu popular 70;an malah mereka juga boleh berhibur bersama dalam semangat kekeluargaan.

Hiburan Thu, 6 Jun 2019

Baju Raya Sepasang, Aidilfitri Sherry Ibrahim Tetap Meriah!

Benda boleh jimat, buat apa nak membazir kan?

Hiburan Mon, 23 Jul 2018

#tontonRaisha2 : Mawar Rashid Tak Berhenti Berlakon Selagi…

Dalam pada itu, Mawar juga bersedia untuk membawakan watak jahat dengan syarat tiada adegan sentuhan.

Hiburan Sun, 21 Jul 2019

Menang Atau Kalah, Nana Redha…

Nana serah kepada peminat?

Hiburan Fri, 20 Jul 2018

Pulang The Movie; Watak Lum Buat Alvin Wong ‘Geli’?

Bayangkan dua bahagian sungai disekat bagi memastikan air bertakung, semua pelakon yang jadi mayat disiram dengan darah palsu dan mentega kacang.

Hiburan Tue, 26 Mar 2019

Hot FM Big Jam 2019 Lebih Gempak, Lebih Hangat!

Hot FM Big Jam kembali lagi selepas 7 tahun!

Events Fri, 1 Jun 2018

Take Your Online Business Offline

Yes, it’s the other way around and for a good reason.

Hiburan Tue, 3 Aug 2021

Diaib Bekas Kekasih, Video Separuh B*g*l Tular – Shuk Sahar Bakal Fail Saman Fitnah

Pelawak, pengacara dan bekas penyampai radio, Shuk Sahar dan isteri, Rossalennah Natassyiah Asshaferah atau Sera dalam proses untuk memfailkan saman fitnah terhadap bekas kekasih Shuk yang dikenali sebagai Fara Salleh. Memetik laporan Harian Metro, Shuk […]

Hiburan Thu, 30 Aug 2018

tonton「零收费」供马来西亚人免费观赏节目

首要媒体集团电视网络宣布,大马影视串流第一平台tonton将启动零收费模式,供马来西亚人免费观赏精彩节目。

| Live TV