Hiburan By: SGMS Faida May 22, 2018 @ 1:57pm

Syabas! Festival Martabat Warisan Bangsawan Jelajah Lapan Negeri

Syabas buat Pat Ibrahim Project Entertainment (PIPE) atas usaha berterusan memperkenalkan beberapa program dalam terus memperkasakan warisan tidak ketara ( Intangible Heritage).

Antaranya, produksi ini bakal muncul dengan persembahan Bangsawan Dendam Laksamana yang akan memulakan siri jelajah pada Jun 2018 dengan melibatkan lapan buah negeri di Semenanjung Malaysia.

Terdahulu, PIPE pernah muncul dengan produksi berjudul Pekan Bangsawan Warisan Budaya dan persembahan Bangsawan Dendam Laksamana pada November 2017. Namun kali ini, acara di bawah program Siri Semarak Bangsawan dipersembahkan dengan skala yang lebih besar!

Bersesuaian dengan jenama festival iaitu Jerayawara Pekan Bangsawan Warisan Budaya (JPBWB), terdapat empat komponen yang terdiri daripada forum, pameran dan jualan, bengkel dan persembahan bangsawan.

Matlamat utama festival ini sudah tentu untuk memelihara santun Melayu, budaya dan warisan terutamanya warisan tidak ketara dalam konteks bangsawan.

Teater Bangsawan Dendam Laksamana yang pernah dipentaskan tahun lalu akan menampilkan wajah-wajah lama dan juga baharu. Gandingan segar tahun ini membariskan pelakon antaranya Nadia Aqilah Bajuri, Hairi Safwan, Asmidar, Jay Iswazir, Anwar Rusdini, Fitri, Naque Ariffin, Nazurah, Tria Aziz, Ucop, Azman Hassan dan ramai lagi.

Para peminat teater Bangsawan dan orang ramai boleh menyaksikan teater ini di lapan buah negeri termasuk Johor, Melaka, Pahang, Terengganu, Pulau Pinang, Kedah Perak dan berakhir di Kuala Lumpur. Sesi jelajah bermula pada 25 Jun dan dijangka berakhir pada 11 November 2018.

Untuk mendapatkan tiket, anda boleh membelinya menerusi pipent.peatix.com bermula Jumaat 25 Mei ini atau hubungi 019- 303 6008 pada harga RM 30, RM 50 dan RM 80.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 28 May 2018

Video Lucah Syafiq Kyle M*****p Jadi Buruan!

Lebih memeranjatkan, video itu mula tular sejak malam tadi di laman Twitter dan boleh dibeli pada harga RM 20. Hurm… betul ke ni?

Hiburan Fri, 16 Feb 2018

PRINCHIQY DINZLY MOHON MAAF, AKUI TERLAMPAU ASYIK TENGOK ALTIMET?

Selepas pelbagai kontroversi timbul akibat dakwaan mahu menceroboh persembahan Altimet semasa Anugerah Juara Lagu 32 lepas, akhirnya Iqram tampil memberikan penjelasan berkaitan isu tersebut

Hiburan Mon, 1 Jul 2019

Kenapa Cemburu Dengan Sherry?

Bawak banyak bersabar

Trending Wed, 22 Apr 2020

Air Asia Umum Penerbangan Beroperasi Semula 29 April Ini

Wah, Air Asia bakal menerbangkan sayapnya tak lama lagi..

Hiburan Sun, 21 Jan 2018

钟铉遗作《Poet | Artist》藏洋葱!1月23日推出

韩国歌手金钟铉在2017年12月忽然离世,由于他轻生10天前才在个人演唱会上宣布新专辑消息,令歌迷错愕不已;为缅怀他对音乐的热情,所属经纪公司SM娱乐决定正常贩卖新专辑,遗作名称为《Poet | Artist》。

Hiburan Mon, 7 Oct 2019

3 Dokumen Penting Perlu Ada Jika Masuk Thailand Dengan Kereta Sendiri

Tips dan keperluan yang patut ada jika anda membawa kereta Malaysia ke Thailand.

Hiburan Tue, 20 Mar 2018

“Suara Ke Laut” Janna Nick DiKecam Hebat Nyanyi Lagu Sufian Suhaimi

Menerusi video yang dimuat naik dilaman Youtube baru-baru ini, Janna dilihat menyanyikan lagu tersebut sambil diiringi alunan bunyi gitar oleh suami kepada Sheila Rusly, Jinggo

Hiburan Thu, 16 Aug 2018

Madonna Just Turned 60 but Still Looking Hot as Ever

She celebrated her birthday in style too.

Hiburan Wed, 14 Aug 2019

Semoga Lekas Sembuh…Doakan Shalma Eliana!

Sweet Ismail Izzani, semoga cepat sembuh!

| Live TV