Hiburan By: SGMS Faida May 22, 2018 @ 1:57pm

Syabas! Festival Martabat Warisan Bangsawan Jelajah Lapan Negeri

Syabas buat Pat Ibrahim Project Entertainment (PIPE) atas usaha berterusan memperkenalkan beberapa program dalam terus memperkasakan warisan tidak ketara ( Intangible Heritage).

Antaranya, produksi ini bakal muncul dengan persembahan Bangsawan Dendam Laksamana yang akan memulakan siri jelajah pada Jun 2018 dengan melibatkan lapan buah negeri di Semenanjung Malaysia.

Terdahulu, PIPE pernah muncul dengan produksi berjudul Pekan Bangsawan Warisan Budaya dan persembahan Bangsawan Dendam Laksamana pada November 2017. Namun kali ini, acara di bawah program Siri Semarak Bangsawan dipersembahkan dengan skala yang lebih besar!

Bersesuaian dengan jenama festival iaitu Jerayawara Pekan Bangsawan Warisan Budaya (JPBWB), terdapat empat komponen yang terdiri daripada forum, pameran dan jualan, bengkel dan persembahan bangsawan.

Matlamat utama festival ini sudah tentu untuk memelihara santun Melayu, budaya dan warisan terutamanya warisan tidak ketara dalam konteks bangsawan.

Teater Bangsawan Dendam Laksamana yang pernah dipentaskan tahun lalu akan menampilkan wajah-wajah lama dan juga baharu. Gandingan segar tahun ini membariskan pelakon antaranya Nadia Aqilah Bajuri, Hairi Safwan, Asmidar, Jay Iswazir, Anwar Rusdini, Fitri, Naque Ariffin, Nazurah, Tria Aziz, Ucop, Azman Hassan dan ramai lagi.

Para peminat teater Bangsawan dan orang ramai boleh menyaksikan teater ini di lapan buah negeri termasuk Johor, Melaka, Pahang, Terengganu, Pulau Pinang, Kedah Perak dan berakhir di Kuala Lumpur. Sesi jelajah bermula pada 25 Jun dan dijangka berakhir pada 11 November 2018.

Untuk mendapatkan tiket, anda boleh membelinya menerusi pipent.peatix.com bermula Jumaat 25 Mei ini atau hubungi 019- 303 6008 pada harga RM 30, RM 50 dan RM 80.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 28 Aug 2018

Pakai Apa Yang Kita Rasa Cantik, Dottie Kongsi Tips Untuk Wanita Plus Size

Sejak muncul cantik dalam muzik video itu, Dottie turut dihujani soalan daripada peminat yang mahu tahu bagaimana dia membina keyakinan diri dan tampil dengan imej cantik.

Hiburan Wed, 19 Sep 2018

“Kita Ni Bukan Elok Sangat” – Noorkhiriah Jawab Komen Samakan Diri Beliau Dengan Beruk

Kak Noorkhiriah cantik okay! Tolong jangan samakan manusia dengan haiwan ye.

Hiburan Sun, 12 Jan 2020

Sherry Ibrahim Mahu Terus Berniaga Walaupun…

Kalau buat betul-betul, memang boleh untung banyak berniaga ni…

Hiburan Sun, 12 May 2019

Cabaran Bersaing Dengan BBNU, Dazrin Sanggup Tolak Nasi!

Alhamdulillah dengan saiz tubuh sekarang, saya menerima banyak tawaran berlakon.

Hiburan Thu, 12 Jul 2018

Ziana- Armin Bercerai Talak Satu

20 tahun berkongsi kasih, saya tidak berdendam kerana saya bukan orang begitu. Saya sudah lama maafkan dia. Untuk Kak Ziana, semoga terus kuat untuk anak-anak…

Hiburan Fri, 28 Jun 2019

‘Syukur…Isteri Mula Bertudung’- Nabil Ahmad

Nabil Ahmad meminta orang ramai untuk tidak menghakimi niat baik wanita yang berusaha untuk memperbaiki diri menjadi lebih baik.

Hiburan Sun, 10 Feb 2019

Rai Ulang Tahun Ke 30, Neelofa Anjur Majlis Keagamaan

Alhamdulillah… Selamat Hari Jadi Neelofa!

Fab Foodies! Thu, 28 Jun 2018

Jangan Bazir Makanan, Alam Flora Kutip 22,000 Tan Sisa Makanan!

Tabiat pembaziran semasa menghadiri majlis rumah terbuka dapat dielakkan sekiranya masyarakat mengamalkan konsep 5R iaitu Refuse (menolak), Reduce (mengurangkan), Reuse (guna semula), Recycle (kitar semula) dan Recovery (pemulihan/diperbaharui).

Hiburan Mon, 5 Nov 2018

Bekas Isteri Ahmad Dhani Bernikah Dengan Ahli Perniagaan Terkenal Indonesia

Bukan itu saja, ayahanda kesayangan Maia, Harjono Sigit turut kelihatan sebak di majlis pernikahan tempoh hari.

Hiburan Wed, 24 Jan 2018

BE PREPARED TO SAY GOODBYE TO ED SHEERAN BECAUSE HE’S GONNA QUIT MUSIC

Ed Sheeran has confirmed his leave from the music scene in a recent interview!

| Live TV