Hiburan By: SGMS Faida May 22, 2018 @ 1:57pm

Syabas! Festival Martabat Warisan Bangsawan Jelajah Lapan Negeri

Syabas buat Pat Ibrahim Project Entertainment (PIPE) atas usaha berterusan memperkenalkan beberapa program dalam terus memperkasakan warisan tidak ketara ( Intangible Heritage).

Antaranya, produksi ini bakal muncul dengan persembahan Bangsawan Dendam Laksamana yang akan memulakan siri jelajah pada Jun 2018 dengan melibatkan lapan buah negeri di Semenanjung Malaysia.

Terdahulu, PIPE pernah muncul dengan produksi berjudul Pekan Bangsawan Warisan Budaya dan persembahan Bangsawan Dendam Laksamana pada November 2017. Namun kali ini, acara di bawah program Siri Semarak Bangsawan dipersembahkan dengan skala yang lebih besar!

Bersesuaian dengan jenama festival iaitu Jerayawara Pekan Bangsawan Warisan Budaya (JPBWB), terdapat empat komponen yang terdiri daripada forum, pameran dan jualan, bengkel dan persembahan bangsawan.

Matlamat utama festival ini sudah tentu untuk memelihara santun Melayu, budaya dan warisan terutamanya warisan tidak ketara dalam konteks bangsawan.

Teater Bangsawan Dendam Laksamana yang pernah dipentaskan tahun lalu akan menampilkan wajah-wajah lama dan juga baharu. Gandingan segar tahun ini membariskan pelakon antaranya Nadia Aqilah Bajuri, Hairi Safwan, Asmidar, Jay Iswazir, Anwar Rusdini, Fitri, Naque Ariffin, Nazurah, Tria Aziz, Ucop, Azman Hassan dan ramai lagi.

Para peminat teater Bangsawan dan orang ramai boleh menyaksikan teater ini di lapan buah negeri termasuk Johor, Melaka, Pahang, Terengganu, Pulau Pinang, Kedah Perak dan berakhir di Kuala Lumpur. Sesi jelajah bermula pada 25 Jun dan dijangka berakhir pada 11 November 2018.

Untuk mendapatkan tiket, anda boleh membelinya menerusi pipent.peatix.com bermula Jumaat 25 Mei ini atau hubungi 019- 303 6008 pada harga RM 30, RM 50 dan RM 80.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 8 May 2018

Drama Korea Baharu SUITS Bakal Curi Perhatian

Drama 16 episod yang diadaptasi daripada siri popular America ini bukan sahaja menampilkan pelakon ternama seperti Jang Dong Gun, malah turut menampilkan pelakon muda yang terkenal menerusi drama bersiri Hwarang: The Poet Warrior Youth, Park Hyung- Sik. Duo ini sekaligus nyata akan memberikan sedikit kelainan jika dibandingkan dengan drama asalnya? Nak tau kenalah saksikan SUITS!

Hiburan Fri, 29 Nov 2019
Events Sun, 11 Nov 2018

Konsert Lazada 11.11 Super Show Gempak Habis!

Overall, memang happening tau. Thank you Lazada! 

Hiburan Wed, 3 Apr 2019

Sibuk Di Kolej Tak Halang Syafiq Popularkan Single ‘Sakit’

Single sulungnya ini merupakan ciptaan Candy Rozie ini sebagai ‘salam’ pengenalannya kepada muzik Nusantara.

Hiburan Wed, 7 Mar 2018

“Happy Birthday B***”, Ayah Dua Lipa Dikecam Netizen Malaysia?

Dua Lipa lantas menukar caption tersebut tanpa membalas komen yang ditinggalkan. Namun, terdapat segelintir rakyat di negara ini berasa malu dengan tindakan sesetengah netizen Malaysia yang tidak tahu menghormati bahasa ibunda negara lain

Hiburan Mon, 29 Apr 2019

MV Terbaru Taylor Swift “ME!” Catat Tontonan Tertinggi Di Youtube Dalam Masa 24 Jam

Taylor Swift sekali lagi mencipta magis apabila  berjaya mendapat tontonan tertinggi di Youtube menerusi muzik video terbaru beliau,’ME!’. 

Events Tue, 2 Oct 2018

Sam Hui & Alan Tam to Make a Stop in Malaysia this December!

The Cantopop legends are coming to town.

LIFESTYLE Mon, 30 Apr 2018

Planning a Holiday Soon? Here’s 16 Hot Destinations to Check Out

You can check out these places as inspirations for your next travel plans.

Hiburan Tue, 9 Apr 2019

Sheila Majid Bengang Dituduh Bakal Bersara

Penyanyi terkenal ini juga seolah-olah memberi bayangan mahu menyaman pihak tidak bertanggungjawab itu.

Hiburan Sat, 29 Jun 2019

Mad August《Fighter》演唱会!830摇滚引爆

大马摇滚乐团Mad August今年迎来出道8周年,即将在来临的8月30日首办主题为《Fighter》售票演唱会!

| Live TV