Hiburan By: SGMS Faida May 22, 2018 @ 1:57pm

Syabas! Festival Martabat Warisan Bangsawan Jelajah Lapan Negeri

Syabas buat Pat Ibrahim Project Entertainment (PIPE) atas usaha berterusan memperkenalkan beberapa program dalam terus memperkasakan warisan tidak ketara ( Intangible Heritage).

Antaranya, produksi ini bakal muncul dengan persembahan Bangsawan Dendam Laksamana yang akan memulakan siri jelajah pada Jun 2018 dengan melibatkan lapan buah negeri di Semenanjung Malaysia.

Terdahulu, PIPE pernah muncul dengan produksi berjudul Pekan Bangsawan Warisan Budaya dan persembahan Bangsawan Dendam Laksamana pada November 2017. Namun kali ini, acara di bawah program Siri Semarak Bangsawan dipersembahkan dengan skala yang lebih besar!

Bersesuaian dengan jenama festival iaitu Jerayawara Pekan Bangsawan Warisan Budaya (JPBWB), terdapat empat komponen yang terdiri daripada forum, pameran dan jualan, bengkel dan persembahan bangsawan.

Matlamat utama festival ini sudah tentu untuk memelihara santun Melayu, budaya dan warisan terutamanya warisan tidak ketara dalam konteks bangsawan.

Teater Bangsawan Dendam Laksamana yang pernah dipentaskan tahun lalu akan menampilkan wajah-wajah lama dan juga baharu. Gandingan segar tahun ini membariskan pelakon antaranya Nadia Aqilah Bajuri, Hairi Safwan, Asmidar, Jay Iswazir, Anwar Rusdini, Fitri, Naque Ariffin, Nazurah, Tria Aziz, Ucop, Azman Hassan dan ramai lagi.

Para peminat teater Bangsawan dan orang ramai boleh menyaksikan teater ini di lapan buah negeri termasuk Johor, Melaka, Pahang, Terengganu, Pulau Pinang, Kedah Perak dan berakhir di Kuala Lumpur. Sesi jelajah bermula pada 25 Jun dan dijangka berakhir pada 11 November 2018.

Untuk mendapatkan tiket, anda boleh membelinya menerusi pipent.peatix.com bermula Jumaat 25 Mei ini atau hubungi 019- 303 6008 pada harga RM 30, RM 50 dan RM 80.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 6 Aug 2018

Aliff Syukri Says It’s OK to Buy Fake Items Instead of Original Products

He seems to be very supportive about stealing intellectual property.

Hiburan Thu, 8 Feb 2018

蔡依林♥潘玮柏?情人节礼卡露馅 粉丝狂拱:在一起!

Jolin蔡依林最近送了巧克力给李冰冰,还附上亲笔卡片,意外让工整秀丽的字迹曝光,成为话题焦点。近日,「潘帅」潘玮柏也收到她的礼物,没想到一样的礼物,「待遇」却大不同,让好友收到超傻眼,让男方私下小名曝了光,还被粉丝力拱「快点在一起!」

Featured Tue, 3 Aug 2021

Nur Dhabitah Akui Sudah Ada Kekasih?

Nama atlet Nur Dhabitah Sabri tidak asing lagi apabila beliau menjadi kebanggaan negara dan berjaya mengharumkan Malaysia dalam temasya-temasya sukan besar. Namun sejak penglibatannya dalam Sukan Olimpik Tokyo 2020, segala yang dilakukan oleh Dhabitah mula […]

Featured Thu, 24 Nov 2022
Hiburan Sat, 6 Apr 2019

Nelydia Senrose Sah Bergelar Isteri Hafez

Pelakon Lafazkan Kalimah Cintamu ini menyifatkan suaminya seorang yang melengkapi dan menenangkan hati.

Selebriti Fri, 20 Oct 2023
Hiburan Thu, 3 Jan 2019
FESYEN Wed, 13 Feb 2019

Pertama Kali Potong Rambut, Gambar Anak Kourtney Kardashian Curi Tumpuan

Comelnya! Sekali pandang nampak macam Khloe pula kan?

error: Content is protected !!