Events By: Salma Syahbuddin March 7, 2019 @ 11:57am

Tahniah! Staff Media Prima Menang Di Portugal

Siapa sangka pemuda berusia 37 tahun ini mampu mencipta nama diperingkat antarabangsa apabila menang di Anugerah  Sophia pada acara Academia Portuguesa de Cinema di Portugal.

Mula berkhidmat di Media Prima Berhad (MPB) sejak 2010 sebagai pereka grafik, Mohd Firdaus Mustapha Rusely banyak mencurahkan idea kreatifnya dalam pelbagai program hiburan TV3, termasuklah Mentor 7.

Dan, kali ini nama beliau  diumumkan sebagai pemenang dalam penghasilan poster bagi filem arahan Bruno Gascon, Carga dalam acara yang berlangsung pada 28 Februari lalu.

Menurut Firdaus, dia dimaklumkan acara tersebut seperti Anugerah Oscar tetapi dalam versi Portugis.

“Saya dimaklumkan mengenai kejayaan ini oleh pihak produksi filem terbabit menerusi Facebook minggu lalu. Beberapa anugerah teknikal diumumkan lebih awal sebelum majlis kemuncak berlangsung.” 

” Sangat bersyukur dengan kemenangan ini, dan ia adalah anugerah pertama saya diperingkat antarabangsa. Sebelum ini saya hanya menang kategori Poster Terbaik, Festival Filem Malaysia 2010 menerusi Belukar” Katanya.

Tidak menyangka dan tidak pernah mengejar anugerah dalam menghasilkan karya terbaik, Carga adalah kerjasama kedua beliau bersama produksi bebas yang berpengkalan di Portugis. 

” Kami bekerjasama buat kali pertama pada 2014, menerusi filem pendek, Boy. Dan, ianya bermula apabila pihak berkenaan berminat melihat hasil kerja saya yang dikongsi oleh sebuah laman sesawang. Dari situ kami berhubung melalui e-mel. Tidak sangka, tahun lalu produksi berkenaan ingin meneruskan kerjasama untuk filem sulung mereka, Carga. Saya sempat menyiapkan tujuh poster untuk penilaian produksi tersebut pada Mac lalu. Dan, kesemua poster tersebut disiapkan dalam masa empat hari” Tambahnya.

Firdaus juga menganggap bahawa, menghasilkan sesebuah poster adalah suatu keghairahan dan minat dalam meluahkan emosi. Dan, kemenangan ini pastinya dianggap sebagai bonus buat buat diri beliau.

Turut berkongsi idea bersama agensi di serata dunia termasuklah Hollywood sejak sedekad lalu, kemenangan Firdaus pada FFM23 juga menjadi punca kenapa beliau memberi keutamaan dalam penghasilan poster sebagai skil penting.

Wah, tahniah sekali lagi diucapkan dari kami di Xtra. Bukan senang nak tengok anak Malaysia cemerlang diperingkat antarabangsa bukan?

Jadi bagi korang yang nak tengok hasil karya Firdaus, korang bolehlah stalk di https://mfirdaus.squarespace.com/

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 20 Feb 2019

‘Mula-Mula Takut…’- Jaja Iliyes Kongsi Pengalaman Berlakon Dengan Micheal Ang

Bintang semakin menyinar ini katanya teringin bawa watak perempuan psiko.

Hiburan Wed, 21 Aug 2019

Selepas Rossa, Afgan Pilih Penyanyi Malaysia?

Saya harap impian dapat jadi kenyataan tidak lama lagi…

Hiburan Fri, 7 Sep 2018

Awal Dan Scha Nak Anak Lagi?

Scha Mengandung Ke?

Hiburan Fri, 23 Nov 2018
Hiburan Sun, 14 Jan 2018

Fadh Mengaku Lebih ‘Over’ Berbanding Isteri

pelawak Fadh akui lebih ‘over’ berbanding isterinya dimana keinginannya membuak ketika berada di kedai kelengkapan bayi sewaktu membeli kelengkapan baby girl

TECH Thu, 6 Dec 2018
Hiburan Sun, 28 Oct 2018

Ini Senarai Pemenang Anugerah Skrin 2018 Kategori Bukan Drama & Teknikal

Tahniah kepada semua pemenang, jumpa pada 2 November nanti di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur.

Hiburan Fri, 21 Sep 2018

#daiTV3 : Siapakah Yang Bakal Berentap Di Pusingan Akhir Pentas Da’i Musim Ke-6?

Pastinya, pusingan separuh akhir pentas pencarian pendakwah nusantara musim ke-6 pada minggu ke-10 ini nyata akan memberikan persaingan sengit diantara barisan pendakwah kita.  Mana taknya, kalau pada minggu lepas sahaja juri telah mengeluarkan kenyataan mahu […]

Hiburan Fri, 9 Nov 2018

Saya Berpakaian Sebegitu Untuk Menghidupkan Jalan Cerita Dalam Muzik Video

“Walau Niat Dakwah Ianya Tetap Haram & Berdosa”

| Live TV