Events By: Salma Syahbuddin March 7, 2019 @ 11:57am

Tahniah! Staff Media Prima Menang Di Portugal

Siapa sangka pemuda berusia 37 tahun ini mampu mencipta nama diperingkat antarabangsa apabila menang di Anugerah  Sophia pada acara Academia Portuguesa de Cinema di Portugal.

Mula berkhidmat di Media Prima Berhad (MPB) sejak 2010 sebagai pereka grafik, Mohd Firdaus Mustapha Rusely banyak mencurahkan idea kreatifnya dalam pelbagai program hiburan TV3, termasuklah Mentor 7.

Dan, kali ini nama beliau  diumumkan sebagai pemenang dalam penghasilan poster bagi filem arahan Bruno Gascon, Carga dalam acara yang berlangsung pada 28 Februari lalu.

Menurut Firdaus, dia dimaklumkan acara tersebut seperti Anugerah Oscar tetapi dalam versi Portugis.

“Saya dimaklumkan mengenai kejayaan ini oleh pihak produksi filem terbabit menerusi Facebook minggu lalu. Beberapa anugerah teknikal diumumkan lebih awal sebelum majlis kemuncak berlangsung.” 

” Sangat bersyukur dengan kemenangan ini, dan ia adalah anugerah pertama saya diperingkat antarabangsa. Sebelum ini saya hanya menang kategori Poster Terbaik, Festival Filem Malaysia 2010 menerusi Belukar” Katanya.

Tidak menyangka dan tidak pernah mengejar anugerah dalam menghasilkan karya terbaik, Carga adalah kerjasama kedua beliau bersama produksi bebas yang berpengkalan di Portugis. 

” Kami bekerjasama buat kali pertama pada 2014, menerusi filem pendek, Boy. Dan, ianya bermula apabila pihak berkenaan berminat melihat hasil kerja saya yang dikongsi oleh sebuah laman sesawang. Dari situ kami berhubung melalui e-mel. Tidak sangka, tahun lalu produksi berkenaan ingin meneruskan kerjasama untuk filem sulung mereka, Carga. Saya sempat menyiapkan tujuh poster untuk penilaian produksi tersebut pada Mac lalu. Dan, kesemua poster tersebut disiapkan dalam masa empat hari” Tambahnya.

Firdaus juga menganggap bahawa, menghasilkan sesebuah poster adalah suatu keghairahan dan minat dalam meluahkan emosi. Dan, kemenangan ini pastinya dianggap sebagai bonus buat buat diri beliau.

Turut berkongsi idea bersama agensi di serata dunia termasuklah Hollywood sejak sedekad lalu, kemenangan Firdaus pada FFM23 juga menjadi punca kenapa beliau memberi keutamaan dalam penghasilan poster sebagai skil penting.

Wah, tahniah sekali lagi diucapkan dari kami di Xtra. Bukan senang nak tengok anak Malaysia cemerlang diperingkat antarabangsa bukan?

Jadi bagi korang yang nak tengok hasil karya Firdaus, korang bolehlah stalk di https://mfirdaus.squarespace.com/

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 7 Jan 2020
Hiburan Wed, 13 Nov 2019

Bukan Sorok Cuma…

Filem lakonan Reen, KL Vampire bakal menjengah pawagam bermula esok (14 November). 

Events Wed, 10 Apr 2019

Nur’s Capabilities and Success Shows by Taking Home Six Awards at DFKL 2019!

A good quality drama deserves this kind of recognition, congratulations!

Hiburan Wed, 23 Jan 2019

Mira Filzah Blocked Siapa Tu?

Apapun, semoga yang terbaik buat Mira Filzah!

Hiburan Tue, 18 Feb 2020

Selepas Empat Dekad, LEFTHANDED Dan Datuk Ramli Sarip Gegar Singapura Mac Ini!

Walaupun dah nak masuk 40 tahun dah penubuhannya, padu betul suara Dato’ Nash!

Hiburan Mon, 14 Oct 2019

Jerebu Terburuk Di Kota Palembang

Jarak Penglihatan Kurang 150 Meter

Hiburan Mon, 24 Sep 2018

Henry Golding Will Be Playing a Gay Man Soon

Interesting in light of the massive debate going on right now.

Events Thu, 14 Mar 2019

Tosca at Double Tree by Hilton Melaka Brings You a Reversal 5-Course Meal

Enjoy a delicacy of Italian dishes served backwards!

Featured Mon, 14 Jun 2021

“Selalu Tanya Abang Ahmad..”- Fedtri Yahya Dedah Kesungguhan Pelajar Raih A+ Subjek Tasawwur Islam Dalam SPM

Kisah seorang remaja berbangsa India, V Easwaran yang memperolehi keputusan cemerlang dalam subjek Tasawwur Islam  ketika menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tempoh hari mendapat perhatian ramai. Menurut  V. Easwaran yang ditemui di sidang media secara […]

| Live TV