Featured By: Salma Syahbuddin February 28, 2022 @ 7:31pm

“Tak Boleh Cakap Anak Tak Sah Taraf Kalau…” Peguam Ini Perjelas Isu Watak Cahaya Malaika Dalam Suamiku Lelaki Pendosa

Drama rantaian Suamiku Lelaki Pendosa yang bersiaran di slot Samarinda ini bukan sahaja mencetuskan kontroversi kerana mengetengahkan isu lelaki songsang dan sebagainya.

Namun, jalan cerita yang diadaptasi dari novel ini juga turut menjadi perhatian beberapa pihak apabila status watak utamanya, Cahaya Malaika yang dilakonkan oleh Sophia Barakbah menjadi persoalan dalam kalangan netizen.

Ekoran isu tersebut, peguam syarie dan juga Konsultan Perundangan Islam, Fahmi Ramli dalam Facebooknya tampil menerangkan mengenai status sebenar Cahaya Malaika dalam konteks guaman dan undang-undang islam.

Menurutnya, anak tidak sah taraf dari sudut undang-undang dan hukum syarak adalah anak yang lahir kurang daripada 6 bulan Qamariah selepas perkahwinan atau dalam masa 4 tahun Qamariah selepas perkahwinannya dibubarkan disebabkan kematian lelaki atau perceraian serta tidak berkahwin semula.

“Kalau ikut cerita ini, Cahaya Malaika dilahirkan dalam perkahwinan Firdaus dan isterinya. Cuma, selepas dilahirkan, ada tanda-tanda yang anak tersebut tidak serupa sifat fizikalnya dengan bapanya.

“Kemudian dikuatkan lagi dengan semakan DNA yang menunjukkan tidak ada darah/genetik Firdaus. Meskipun, isterinya mengakui yang dia ada terlanjur dengan lelaki lain, namun mereka tidak bercerai kerana demi melindungi maruah keluarga serta maruah anak tersebut,” katanya.

Tambahnya lagi, keputusan DNA (asid deoksiribonukleik) juga tidak boleh digunakan untuk menafikan nasab kerana ia perlu menggunakan kaedah Li’an seperti yang disebut dalam al-Quran.

“Keputusan analisa DNA walaupun lebih saintifik dan moden, ia tidak boleh digunakan untuk MENAFIKAN NASAB. Tetapi, kalau nak digunakan sebagai bukti MEMBUKTIKAN NASAB ia dibenarkan.

“Ini kerana hukum Syarak telah menetapkan cara khusus untuk menafikan nasab iaitu melalui kaedah Li’an. Penafian nasab bermakna suatu tuduhan (qazaf) isteri berzina dengan lelaki lain. Ini berpandukan kepada Firman Allah swt di dalam Surah An-Nur ayat 6 hingga 9,” jelasnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TV3 | TV9 Drama Squad (@dramasangat)

Justeru itu, Fahmi dalam hantarannya memberitahu bahawa kajian mendalam perlu dilakukan bagi mengelakkan sebarang kekeliruan dan mengelakkan isu sebegini menjadi ikutan dalam kalangan masyarakat.
“Dalam isu sebegini, sepatutnya kena ada pengkajian yang lebih mendalam sebelum dibawa kepada orang awam. Bukan apa, bimbang orang awam jadikan drama sebagai panduan.
“Dalam isu sebegini, sepatutnya kena ada pengkajian yang lebih mendalam sebelum dibawa kepada orang awam. Bukan apa, bimbang orang awam jadikan drama sebagai panduan.
“Drama yang complicated dan luar biasa ni bagus, cuma dapatkan nasihat terlebih dahulu jika ia melibatkan hukum dan undang-undang.
“Saya mohon agar perkongsian saya ini dipanjangkan kepada rakan-rakan anda yang lain. Semoga memberi manfaat,” katanya.
Perkongsian dan penjelasan Fahmi ini juga telah dikongsi lebih 5,000 kali sejak ia dimuat naik pada Ahad.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 14 Apr 2018

Insan Lain Punca Hubungan Putus – Zahirah MacWilson!

Apa maksudnya insan lain itu agaknya? Hanya kedua mereka yang faham kiasan masing-masing.

Featured Tue, 23 Mar 2021

Bantuan 4,000 Peranti Kepada Pelajar B40 – Menteri Pengajian Tinggi

Menerusi Inisiatif Pakej Pelan Data dan Peranti, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) telah mengagihkan kira-kira 200,000 pelan data dan 4,000 peranti kepada pelajar kumpulan B40 bagi membantu mereka mendapat akses kepada pendidikan berkualiti semasa pandemik. Menterinya, […]

Hiburan Thu, 31 May 2018

Tak Tahan Dikecam, Akhirnya Faiz Roslan…

Kita sesama manusia memaafkan satu sama lain. Saya minta maaf. Sudah banyak tweet yang buruk pasal saya, video saya di explore IG (Instagram), macam-macam lagi, well nama dah kotor, apa boleh buat. 

Hiburan Mon, 18 Mar 2019

林志炫511再来马开唱!誓为歌迷送上音乐盛宴

相隔3年,林志炫再来马开唱!5月11日再次登上云星剧场献唱,让歌迷再次见证他无可比拟的醇厚现场演唱实力。

Trending Sun, 28 Oct 2018

Isteri Mati Dipercayai Ditetak Suami

Tragedi Di Dapur Rumah, Isteri Mati Dipercayai Ditetak Suami

Featured Wed, 4 Jan 2023
Hiburan Wed, 26 Dec 2018

李幸倪3月登顶!首次个人大型演唱会

李幸倪明年3月登云顶舞台,在大马首次举办个人大型演唱会,唱出9年出道以来梦想路!

Hiburan Mon, 6 Aug 2018

Siapa Yang Tak Nak Kahwin Kan?

Tambahnya, bukan niat untuk mengelak tetapi dia belum bersedia berkahwin memandangkan banyak perkara berkaitan projek lakonan perlu diselesaikan.

error: Content is protected !!