Featured By: Khairil Khusyairi March 3, 2023 @ 5:16pm

Tampil Imej Bertudung, Vanidah Imran Mahu Betul-Betul Bersedia Sebelum Berhijrah – “Doakan…Saya Tahu Ia Tuntutan & Wajib”

Pelakon Vanidah Imran, 50, tampil mengenakan hijab ketika menghadiri malam gala & sidang media filem Imam di Istana Budaya baru-baru ini mendapat perhatian.

Ketika ditemu bual XTRA, Vanidah menjelaskan penampilannya berhijab pada malam tersebut hanyalah untuk menghormati majlis.

Bagi Vanidah, dia mahu bersedia sepenuhnya jika membuat keputusan untuk berhijrah malah mengakui perkara tersebut adalah proses.

“Doakan…kita nak tutup mulut tempayan susah, di usia begini, saya tak ambil peduli sebab ia adalah proses.

“Untuk saya nak berhijrah, saya perlu betul-betul pasti, saya tahu itu tuntutan dan wajib. Saya tak mahu nanti kalau saya pakai tudung, tapi jiwa saya meronta, saya masih lagi nak fit (berbaju ketat).

“Jadi bagi saya belajar dulu, bila saya pakai tudung itu ada proses. Allah knows, saya selalu percaya pada itu,” jelasnya.

Tambahnya, dia juga bimbang sekiranya hatinya berbolak-balik jika sudah mengenakan hijab kelak sebaliknya dia mahu menguatkan jiwanya terlebih dahulu.

“Saya ada kawan yang dah berhijrah semua cakap, ‘nanti bila tiba masanya you sarung tak fikir’. Bila you pakai tu dah tak fikir. Tapi kalau you pakai masih rasa macam tak sure, rasa macam nak buka, satu hari nanti akan rasa rengsek

“Saya nampak ada kawan pakai dah 12 tahun dan tiba-tiba buka. Katanya ‘itu bukan diri dia’. Saya takut, sebelum jatuh fitnah bagi saya perlahan-lahan.

“Buat masa sekarang, apa yang saya lakukan adalah cuba untuk kuatkan jiwa saya dulu. Saya belajar apa perkara yang saya tak pasti,” tutupnya.

Filem Imam menampilkan barisan pelakon-pelakon hebat seperti Datuk M Nasir, Faizal Hussein, Vanidah Imran, Natasha Charmain dan ramai lagi.

Filem Imam mula menemui penonton mulai 2 Mac 2023 di pawagam seluruh negara.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 28 Mar 2020

3 punca kematian akibat COVID-19

Jumlah kematian 26 kes

Hiburan Thu, 31 May 2018

Mana Ada Gaduh, Hubungan Kami Okay

Sejujurnya saya tidak tahu apa-apa. Saya tidak tahu pun Janna ada bercakap mengenai perkara itu. Saya tak tahu sama ada perlu terasa atau tidak. Saya rasa tidak, kerana hubungan kami okay sahaja…

Featured Tue, 30 Aug 2022

“Lebihkan Nyanyi, Kurangkan Bercakap” – Ziana Zain Terima Teguran Netizen

Respect betul sikap kak Ziana yang tak melenting pun malah terima lagi teguran dari peminat.

Events Sat, 2 Nov 2019

SYOKSYOK RIUH Invites You to Appreciate Arts and Cultures This Weekend!

Celebrate life with friends, family and food with plenty of festive flavours.

Hiburan Sat, 7 Apr 2018

Hadiah Misteri Buat Nora Danish Selepas Berpantang

Orang kata reward selepas berpantang untuk Nora.

Hiburan Sat, 25 Aug 2018

Nadiyah Shahab Tak Harap Majlis Kahwin Terlampau Gah

Untuk mengikuti lakonan terbaharu Nadiyah, anda boleh menyaksikan telefilem Mama Tak Akan Sama diportal rasmi  di www.tonton.com.my 

Hiburan Tue, 23 Jan 2018

Haqiem Rusli Menangis Depan Peminat

Penyanyi ini dikatakan menangis sewaktu mendendangkan salah sebuah lagu dari albumnya di majlis showcase baru-baru ini

| Live TV