Hiburan By: Maya Basir September 27, 2023 @ 6:54pm

Terpaksa Jual 3 Buah Kereta Demi Rawatan Kanser Limfoma, Ibnor Riza Gagahkan Diri Bekerja

Penyanyi Ibnor Riza terpaksa menjual tiga kereta idamannya bagi membiayai kos rawatan kanser limfoma yang dihidapinya.

Memetik laporan Harian Metro, wang simpanan yang dianggarkan sebanyak RM80,000 telah habis digunakan untuk merawat penyakit tersebut.

“Saya tiada aset melainkan memiliki empat kereta sebelum ini. Saya nampak itu saja cara untuk mendapatkan duit dengan segera.

“Sejak tahun lalu saya tidak boleh lagi keluar mencari rezeki. Jadi saya terpaksa gunakan segala duit simpanan yang ada termasuk menjual tiga kereta bagi menampung kos perubatan dan kelangsungan hidup.

“Namun, duit jualan kereta taklah banyak mana. Jadi, saya perlu cari lagi duit untuk kos rawatan kimoterapi di pusat perubatan swasta yang masih berbaki RM12,000,” katanya.

Menurut Ibnor, keadaan kesihatannya beransur pulih selepas menjalani beberapa rawatan kimoterapi dan membolehkan untuk keluar mencari rezeki.

“Salah satu faktor sumber pendapatan saya terjejas sejak tahun lalu kerana saya menghadapi masalah suara. Alhamdulillah saya kini sudah boleh kembali menyanyi. Sudah ada beberapa tawaran yang diterima.

“Saya sebolehnya tak nak minta simpati mana-mana pihak. Selagi boleh bekerja saya cuba gagahkan diri walaupun keadaan saya sekarang masih belum pulih sepenuhnya.

“Saya tidak pernah buat kerja lain selain menyanyi. Saya suka hiburkan orang tapi apabila keadaan sekarang tidak mengizinkan saya harap penganjur faham dan masih nak membantu saya,” jelasnya.

Tambahnya lagi, dia hanya mampu melakukan dua sesi rawatan kimoterapi daripada lima pusingan kerana membabitkan kos sebanyak RM32,000.

Sementara itu, dia memberitahu masih belum menerima sebarang maklum balas selepas memohon bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan pusat zakat.

“Insya-Allah mungkin dalam proses. Saya pun tak nak terlalu berharap, kalau boleh bekerja saya nak gagahkan diri,” ujarnya.

ARTIKEL BERKAITAN: Selepas Bengkak Dileher, Ibnor Riza Disahkan Hidap Kanser Limfoma – “Jantung Saya Akan Berhenti Pada…”

ARTIKEL BERKAITAN: Selepas Hidap 6 Penyakit Kronik, Ibnor Riza Kini Ditidurkan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Wed, 24 Aug 2022

Nama Tercicir Sebagai Tetamu KLFW 2022, Ning Baizura Bengang Dengan Sikap Segelintir ‘Orang Kaya’ – “Class Can’t Be Bought!”

Banyak je ‘orang kaya’ macam ni 😌 Bak kata Ning Baizura, That’s not classy at all!

Trending Wed, 19 Aug 2020

Penjara 3 Tahun Atau Denda RM20,000 Gara-Gara Pasang Bendera Malaysia Terbalik

Ingat! Jangan sesekali pasang bendera terbalik. check dulu okay!

Hiburan Sat, 14 Jul 2018

Doa Fazura Mahu Anak Tarik Perhatian Ramai

Tatkala Wani mengirimkan titipan doa saya yang ditulis kali ini hati saya terlebih sayu. Semoga kita semua sentiasa berada di dalam lindungan Allah SWT dan saya bermohon jika sudi anda semua mengaminkan juga doa-doa saya ini sempena solat Maghrib dan Isyak ini…

Featured Mon, 26 Sep 2022

[VIDEO] “Girlfriend Baba Ke Mommy Lagi Cantik?” – Soalan Cepumas Sharnaaz Ahmad Pada Jebat Jayden Mencuit Hati Netizen

Bijaknya Fiderman ni!! Geram min 🤪 Kemain lagi kawtim dengan Baba ek Jebat hehehe 🥰🤣

Hiburan Fri, 7 Dec 2018

Jom Membeli-Belah Di Anggun Life Pada 8 & 9 Disember Ini!

Lepasni bolehlah shopping sakan kat Anggun Life

Hiburan Mon, 20 Nov 2017

首韩团BTS帅踏《2017全美音乐奖》红毯

《2017全美音乐奖》20日(当地时间19日)在美国洛杉矶举行,然而除了欧美歌手齐聚一堂外,另一焦点就是来自韩国的防弹少年团(BTS)将以表演嘉宾的身份出席,也是韩团的第一人。

Events Thu, 26 Sep 2019

SuperPark’s Bringing “Super” to Your SuperHalloween Experience With Promos to Die For!

Swap screams for laughter this Halloween at SuperPark Malaysia.

error: Content is protected !!