Hiburan By: Del14 September 13, 2019 @ 1:34pm

Tiz Zaqyah Kecewa Dengan Mentaliti Pengotor

Siapa tidak sedih dan kecewa, kalau tempat yang pernah memberi ketenangan, kini penuh sampah sarap dan bunyi bising lagu dangdut.

Perasaan itulah diluahkan pelakon jelita, Tiz Zaqyah di Twitternya selepas melawat pulau pelancongan popular Langkawi, minggu lalu.

“Kali pertama saya pergi Pulau Dayang Bunting pada tahun. 2012. Cantik, tenang, air tasik sejuk dan bersih. Bunyi fauna dan tak begitu ramai pengunjung. Bestlah!

“Minggu lepas, saya pun excited lah nak terjun tasik tu lagi, selepas sekian lama kan! Sampai saja sana, terus potong mood happy tu.

“Ramainya manusia, ya Rabbi! Sampah hmmm… tak payah cakap lah! Depan mata orang buang tisu sana sini. It was SIMPLY TOO CROWDED! Entrance fee RM3,” luahnya.

Kata Tiz, keadaan terlalu ramai sehinggakan jadi ‘traffic jam’ di tangga ke tasik dan sebaik saja hampir tiba ke tasik, lagu dangdut ala ‘fengtau’ dipasang dengan kuat.

“Dum dum dum dum! I came here to enjoy the sounds of birds and view. Apa ni semua????

“Nak menangis tengok keadaan dasar kat tasik tu. Habis. Dengan air di pinggir tasik berbuih (stale dirty water). Human beings everywhere in the lake!”, katanya.

Tiz melihat ada keluarga tidak jadi masuk nak masuk berenang dan beberapa lagi patah balik kerana kecewa.

Dia kemudian meninggalkan lokasi itu dan cuba pergi ke Pulau Beras Basah pula.

“Ada la sorang dua yang kerja kutip sampah manja-manja. Sama juga! Cabut pula ke Pulau Singa Besar. Astaghfirullah, sampah sarap dihanyut begitu saja di pulau!

“Saya pernah ke banyak tempat dan sangat mengecewakan melihat perubahan yang berlaku di sini.

“Den duduk termonong jo lah flashback zaman pulau-pulau ni semua bersih, cantik. Semua salah kita! Manusia takde adab ni :(,” tulisnya lagi.

Tiz turut mempersoalkan kenapa tiada peraturan menghadkan jumlah pelancong, pemantauan dan kesedaran daripada pengusaha serta pelancong berkenaan kebersihan di lokasi tumpuan.

Katanya, apatah lagi apabila siap Taman Tema Air Mega di Langkawi kelak, pasti akan mengundang lebih banyak masalah sampah dan kepadatan pelawat melampau.

Oleh: Guy Masaki

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 3 Aug 2018

Neelofa Tells People to Buy Original Designer Items Instead of Fakes

This comes after she was cleared by the viral Instagram account set out to expose celebrities wearing fake items.

Hiburan Fri, 22 Jun 2018

Zul Ariffin Separuh Bogel Di Thailand, Undang Komen Lucah Netizen

Gambar yang dimuat naik beberapa jam ini telahpun mendapat 48, 940 likes. Difahamkan, Zul Ariffin kini sedang menikmati percutian beliau bersama teman-temannya di sebuah pantai peranginan yang popular di Thailand.

Hiburan Thu, 25 Oct 2018

Penyiar Antarabangsa German Jalinkan Hubungan Digital Bersama Tonton

Deutsche Welle (DW) mengumumkan bahawa mereka akan menjalinkan kerjasama bersama tonton. 

Hiburan Fri, 15 Dec 2017

MILIKI SENJATA? UNIC DITAHAN

UNIC telah berangkat ke Syiria bersama-sama Pihak Muslim Care Malaysia sejak 5 hari yang lalu. Sama-sama kita doakan perjalanan mereka disana.

Events Sat, 12 Oct 2019

Selamat Bertunang, Zara Zya Dan Hafreez Adam Bakal Nikah Oktober 2020

Wah, kita doakan yang baik-baik buat pasangan dua sejoli ini okay!

Hiburan Fri, 16 Mar 2018

Berbelanja RM 700 ribu Untuk Satu Percutian

setahun 2 kali bercuti dan setiap percutian perbelanjaan hampir RM 700 ribu cara untuk menghargai keluarga yang senantiasa bersamanya

Hiburan Fri, 23 Mar 2018

An Honest Mistake To Release Epic EP Album of All Your Favourite Songs

This epic band is basically standing up against all the ignorant people through their album. Plus, you can meet them and even get the chance to chill out with them!

Hiburan Fri, 12 Oct 2018

Munafik 2 ‘Bocor’ Di Internet, Skop Productions Saman Sasuke Kun

Suspek dikenali sebagai nama profil Sasuke Kun atau nama sebenarnya Muhammad Izwan Shah Bin Kamal Shah di dalam bentuk Facebook Wall Post dan Instagram Post dengan nama profil @muhammad_izwan_shah.

Hiburan Sun, 10 Jun 2018

Terserahlah…Janna Nick Tak Kisah Dah

Saya tahu tidak semua boleh menerima cara saya, namun terserah kepada penilaian mereka…Saya tidak melatah.

Hiburan Thu, 9 Jan 2020

Suami Bella Dally Diserang Virus Influenza

Suhu badannya juga agak tinggi dan perlu pemerhatian doktor sehingga pulih.

| Live TV