Hiburan By: Del14 September 13, 2019 @ 1:34pm

Tiz Zaqyah Kecewa Dengan Mentaliti Pengotor

Siapa tidak sedih dan kecewa, kalau tempat yang pernah memberi ketenangan, kini penuh sampah sarap dan bunyi bising lagu dangdut.

Perasaan itulah diluahkan pelakon jelita, Tiz Zaqyah di Twitternya selepas melawat pulau pelancongan popular Langkawi, minggu lalu.

“Kali pertama saya pergi Pulau Dayang Bunting pada tahun. 2012. Cantik, tenang, air tasik sejuk dan bersih. Bunyi fauna dan tak begitu ramai pengunjung. Bestlah!

“Minggu lepas, saya pun excited lah nak terjun tasik tu lagi, selepas sekian lama kan! Sampai saja sana, terus potong mood happy tu.

“Ramainya manusia, ya Rabbi! Sampah hmmm… tak payah cakap lah! Depan mata orang buang tisu sana sini. It was SIMPLY TOO CROWDED! Entrance fee RM3,” luahnya.

Kata Tiz, keadaan terlalu ramai sehinggakan jadi ‘traffic jam’ di tangga ke tasik dan sebaik saja hampir tiba ke tasik, lagu dangdut ala ‘fengtau’ dipasang dengan kuat.

“Dum dum dum dum! I came here to enjoy the sounds of birds and view. Apa ni semua????

“Nak menangis tengok keadaan dasar kat tasik tu. Habis. Dengan air di pinggir tasik berbuih (stale dirty water). Human beings everywhere in the lake!”, katanya.

Tiz melihat ada keluarga tidak jadi masuk nak masuk berenang dan beberapa lagi patah balik kerana kecewa.

Dia kemudian meninggalkan lokasi itu dan cuba pergi ke Pulau Beras Basah pula.

“Ada la sorang dua yang kerja kutip sampah manja-manja. Sama juga! Cabut pula ke Pulau Singa Besar. Astaghfirullah, sampah sarap dihanyut begitu saja di pulau!

“Saya pernah ke banyak tempat dan sangat mengecewakan melihat perubahan yang berlaku di sini.

“Den duduk termonong jo lah flashback zaman pulau-pulau ni semua bersih, cantik. Semua salah kita! Manusia takde adab ni :(,” tulisnya lagi.

Tiz turut mempersoalkan kenapa tiada peraturan menghadkan jumlah pelancong, pemantauan dan kesedaran daripada pengusaha serta pelancong berkenaan kebersihan di lokasi tumpuan.

Katanya, apatah lagi apabila siap Taman Tema Air Mega di Langkawi kelak, pasti akan mengundang lebih banyak masalah sampah dan kepadatan pelawat melampau.

Oleh: Guy Masaki

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 20 Nov 2017

KENAPA FAZURA MENANGIS?

Dia tidak kisah dengan segala kritikan lantas, memperbaiki diri dengan menghadiri kelas vokal dan sentiasa bekerja keras untuk peminat-peminatnya.

Hiburan Wed, 29 Aug 2018

Munafik 2 Bakal Saingi Kutipan Hantu Kak Limah?

Pihak Skop Productions turut positif dalam jumlah kutipan memandangkan kutipan filem Hantu Kak Limah berjaya mencecah sehingga RM 32 juta.

Hiburan Tue, 9 Apr 2019

Cukup-Cukuplah Kontroversi, Raja Azmi Tak Mahu Lagi…

Seiring dengan peningkatan usia bakal menjengah 60 tahun pada Jun ini, penerbit Raja Azmi Raja Sulaiman tidak mahu lagi dikaitkan dengan isu kontroversi. “Pada usia ini saya mahu hidup tenang dan fokus pada dunia seni […]

Featured Sat, 16 Oct 2021
Events Fri, 22 Jun 2018

Bekalan Darah Di Kedah, Perlis Kritikal

Justeru Jabatan Kesihatan Kedah menyeru orang ramai untuk menderma darah berikutan kekurangan bekalan semakin kritikal.

Hiburan Mon, 16 Dec 2019
Featured Fri, 10 Sep 2021

Transformasi TV9 Dengan Wajah Baru, #JanjiHappy Bakal Curi Perhatian Penonton

Saluran televisyen, TV9 tampil melakukan transformasi berwajah baru semalam. Menerusi slogan #JanjiHappy, stesen televisyen (TV) milik Media Prima Berhad (MPB) itu kini menjadi saluran hiburan yang menyasarkan penonton segenap lapisan umur bermula dari kanak-kanak hinggalah […]

Hiburan Thu, 4 Apr 2019

中田英寿——为世界带来清酒!

中田英寿:从「日本球王」到最具有国际范的顶级日本酒的第二人生。

Hiburan Mon, 6 Aug 2018

霍别三年Kenny G 1111重返云顶开演奏会

国际萨克斯风演奏家肯尼·基(Kenny G)霍别大马舞台三年,即将于11月11日,晚上8点30分,率领专属团队重返云顶云星剧场开办个人演奏会!

| Live TV