Hiburan By: Del14 September 13, 2019 @ 1:34pm

Tiz Zaqyah Kecewa Dengan Mentaliti Pengotor

Siapa tidak sedih dan kecewa, kalau tempat yang pernah memberi ketenangan, kini penuh sampah sarap dan bunyi bising lagu dangdut.

Perasaan itulah diluahkan pelakon jelita, Tiz Zaqyah di Twitternya selepas melawat pulau pelancongan popular Langkawi, minggu lalu.

“Kali pertama saya pergi Pulau Dayang Bunting pada tahun. 2012. Cantik, tenang, air tasik sejuk dan bersih. Bunyi fauna dan tak begitu ramai pengunjung. Bestlah!

“Minggu lepas, saya pun excited lah nak terjun tasik tu lagi, selepas sekian lama kan! Sampai saja sana, terus potong mood happy tu.

“Ramainya manusia, ya Rabbi! Sampah hmmm… tak payah cakap lah! Depan mata orang buang tisu sana sini. It was SIMPLY TOO CROWDED! Entrance fee RM3,” luahnya.

Kata Tiz, keadaan terlalu ramai sehinggakan jadi ‘traffic jam’ di tangga ke tasik dan sebaik saja hampir tiba ke tasik, lagu dangdut ala ‘fengtau’ dipasang dengan kuat.

“Dum dum dum dum! I came here to enjoy the sounds of birds and view. Apa ni semua????

“Nak menangis tengok keadaan dasar kat tasik tu. Habis. Dengan air di pinggir tasik berbuih (stale dirty water). Human beings everywhere in the lake!”, katanya.

Tiz melihat ada keluarga tidak jadi masuk nak masuk berenang dan beberapa lagi patah balik kerana kecewa.

Dia kemudian meninggalkan lokasi itu dan cuba pergi ke Pulau Beras Basah pula.

“Ada la sorang dua yang kerja kutip sampah manja-manja. Sama juga! Cabut pula ke Pulau Singa Besar. Astaghfirullah, sampah sarap dihanyut begitu saja di pulau!

“Saya pernah ke banyak tempat dan sangat mengecewakan melihat perubahan yang berlaku di sini.

“Den duduk termonong jo lah flashback zaman pulau-pulau ni semua bersih, cantik. Semua salah kita! Manusia takde adab ni :(,” tulisnya lagi.

Tiz turut mempersoalkan kenapa tiada peraturan menghadkan jumlah pelancong, pemantauan dan kesedaran daripada pengusaha serta pelancong berkenaan kebersihan di lokasi tumpuan.

Katanya, apatah lagi apabila siap Taman Tema Air Mega di Langkawi kelak, pasti akan mengundang lebih banyak masalah sampah dan kepadatan pelawat melampau.

Oleh: Guy Masaki

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 6 Nov 2019

“Dia Masih Suami Saya, Tapi…” – Adira Tetap Dengan Pendirian

All the best Adira untuk Separuh Akhir 34 Muzik Muzik nanti!

Hiburan Sun, 16 Dec 2018

Sufie Rashid Bertunang Dengan Ahli Perniagaan

Tahniah Sufie Rashid & Ain. Semoga segala urusan persiapan menuju ke alam perkahwinan dipermudahkan.

Events Thu, 13 Feb 2020
TECH Tue, 11 Dec 2018

Cara Unfollow Akaun yang Tidak Followback di Instagram

Berharap untuk memadamkan banyak akaun sekaligus yang tidak mengikuti Instagram kita kembali. Anda boleh menggunakan kaedah berikut.

Hiburan Tue, 21 May 2019

Jalaluddin Hassan Risau Dibilang Buang Tabiat?

Jika diberi peluang merakam single dalam masa terdekat, lagu bergenre balada bakal menjadi pilihan.

Events Sat, 1 Dec 2018

麦玲玲自嘲像老夫子!预测马国明拿奖运差一些

香港著名风水师麦玲玲来马拍摄节目,清一色服装打扮的她自嘲像老夫子!“颜色都一样,只是款式不同而已。”

TECH Wed, 27 Mar 2019

Estranged and unifi Team Up to Showcase Brand New Pre-5G Wireless Technology

unifi is bringing in a brand new level of technology into Malaysia.

Hiburan Tue, 28 Aug 2018

Bau Badan Dipertikaikan, Khai Bahar Tak Kisah

Penyanyi Khai Bahar mempunyai masalah bau badan? Betul ke?

Hiburan Tue, 12 Nov 2019

Netizen OKU Cari Pasal Dengan Azhan Rani?

Gunalah media sosial untuk kebaikan dan bukan sebaliknya ok?

Trending Hari Ini Mon, 25 May 2020

| Live TV