Hiburan By: Del14 September 13, 2019 @ 1:34pm

Tiz Zaqyah Kecewa Dengan Mentaliti Pengotor

Siapa tidak sedih dan kecewa, kalau tempat yang pernah memberi ketenangan, kini penuh sampah sarap dan bunyi bising lagu dangdut.

Perasaan itulah diluahkan pelakon jelita, Tiz Zaqyah di Twitternya selepas melawat pulau pelancongan popular Langkawi, minggu lalu.

“Kali pertama saya pergi Pulau Dayang Bunting pada tahun. 2012. Cantik, tenang, air tasik sejuk dan bersih. Bunyi fauna dan tak begitu ramai pengunjung. Bestlah!

“Minggu lepas, saya pun excited lah nak terjun tasik tu lagi, selepas sekian lama kan! Sampai saja sana, terus potong mood happy tu.

“Ramainya manusia, ya Rabbi! Sampah hmmm… tak payah cakap lah! Depan mata orang buang tisu sana sini. It was SIMPLY TOO CROWDED! Entrance fee RM3,” luahnya.

Kata Tiz, keadaan terlalu ramai sehinggakan jadi ‘traffic jam’ di tangga ke tasik dan sebaik saja hampir tiba ke tasik, lagu dangdut ala ‘fengtau’ dipasang dengan kuat.

“Dum dum dum dum! I came here to enjoy the sounds of birds and view. Apa ni semua????

“Nak menangis tengok keadaan dasar kat tasik tu. Habis. Dengan air di pinggir tasik berbuih (stale dirty water). Human beings everywhere in the lake!”, katanya.

Tiz melihat ada keluarga tidak jadi masuk nak masuk berenang dan beberapa lagi patah balik kerana kecewa.

Dia kemudian meninggalkan lokasi itu dan cuba pergi ke Pulau Beras Basah pula.

“Ada la sorang dua yang kerja kutip sampah manja-manja. Sama juga! Cabut pula ke Pulau Singa Besar. Astaghfirullah, sampah sarap dihanyut begitu saja di pulau!

“Saya pernah ke banyak tempat dan sangat mengecewakan melihat perubahan yang berlaku di sini.

“Den duduk termonong jo lah flashback zaman pulau-pulau ni semua bersih, cantik. Semua salah kita! Manusia takde adab ni :(,” tulisnya lagi.

Tiz turut mempersoalkan kenapa tiada peraturan menghadkan jumlah pelancong, pemantauan dan kesedaran daripada pengusaha serta pelancong berkenaan kebersihan di lokasi tumpuan.

Katanya, apatah lagi apabila siap Taman Tema Air Mega di Langkawi kelak, pasti akan mengundang lebih banyak masalah sampah dan kepadatan pelawat melampau.

Oleh: Guy Masaki

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 9 Jul 2018

Glamour Punya Pasal, Cinta Zayn Malik Dan Gigi Hadid Dibuat-Buat?

Baru-baru ini, media antarabangsa melaporkan Zayn meninggalkan kediaman Gigi di New York. Tapi bukan bergaduh tau! Difahamkan pasangan ini sempat bercium sebelum penyanyi lelaki itu keluar dari situ. Semoga baik-baik sajalah ya…

Hiburan Mon, 14 May 2018

Persiapan Menyambut Ramadhan Nabil Tahun Ini Luar Biasa!

Jadi, saya bertanggungjawab sepenuhnya kerana sudah berjanji. Saya anggap ini sebagai saham akhirat…Syabas Nabil!

Hiburan Wed, 20 Mar 2019

李俊颉连续25天连续挑战 #不麻木生活

Victor李俊颉日前释出新歌《麻木》MV,独角戏演出现实中的自己,社交网挑战 25天不间断分享「不麻木生活」。

Hiburan Tue, 7 Nov 2017

INIKAH ANAK IKAN DATO SRI VIDA?

Ahmad Iqbal Zulkefli, 23, merupakan Pentadbir Laman Sosial Pengasas Kosmetik Vida Beauty mengakui, dia tidak menolak sekiranya di takdirkan berkahwin dengan jutawan kosmetik tersebut.

Hiburan Fri, 20 Apr 2018

「跌倒女神」Hebe自嘲跌倒跌到来大马!

有「跌倒女神」之称的Hebe田馥甄19日来马为OPPO手机代言站台,踩着高跟鞋的她,二度因为舞台上的“陷阱”差点跌倒,让她不禁自嘲“真的跌倒跌到来马来西亚!”

Hiburan Fri, 10 Aug 2018

Word Searches Shoot Up Every Time BTS Releases Something New

They’ve indirectly become English teachers.

Hiburan Thu, 16 Aug 2018

Beto Kusyairy Tak Anggap Dirinya Pelakon Komersial

Ini kerana dalam dunia ini, ada macam- macam watak yang wujud. Baik atau hitam sesuatu watak itu, saya tak mampu untuk spesifik. Macam-macam ragam di dunia ini yang perlu kita faham dan teroka.

Hiburan Sat, 8 Dec 2018

#AnggunLife : Azwan Idam Watak Lelaki Lembut?

Bawa watak lelaki lembut, Azwan tak takut dikecam kali ni?

Hiburan Mon, 7 Jan 2019

Bahang Kian Terasa, Jom Dapatkan Tiket Anugerah Juara Lagu 33 Disini!

Jangan lepaskan peluang untuk dapatkan tiket AJL33 dan rasai kehangatan anugerah berprestij ini.

 

| Live TV