LIFESTYLE By: SGMS Enal July 26, 2019 @ 2:49pm

4 Tanda Anak Mula Jadi ‘Bos’ Dalam Keluarga

Pernah tak anda terfikir dan rasa semasa mereka meningkat usia, perangai dan sifat mereka seakan ‘boss’. Mana taknya, semua barang atau kehendak mereka mesti kita akan turuti jika tidak mereka akan buat perangai atau mengamuk.

Selalunya anak-anak yang bersifat seperti ini, kanak-kanak yang menjadi tumpuan keluarga iaitu berkemungkinan anak sulung, cucu sulung, anak tunggal atau satu-satunya anak lain jantina.

Ikuti perkongsian daripada Dr Taufiq Razif yang berkongsi tentang tanda-tanda anak kita mula menunjukkan sifat ‘boss’ kepada kedua ibu bapanya.

 

1. Bila mak ayah tak sampai hati nak sekat kebebasan anak dan bagi je anak tu nak buat apa sesuka hati mereka padahal perkara macam ni adalah sejenis Permissive Parenting. Ianya akan merosakkan anak tu suatu hari nanti.

2. Bila mak ayah dah tak berani nak tegur kesalahan anak sebab nak jaga hati anak padahal anak kita sangat perlukan Guidelines daripada mak ayahnya baik daripada segi pengurusan diri hinggalah kepada pengurusan emosi.

3. Bila mak ayah terlalu sayangkan anak sehingga merelakan dirinya dipijak kepala padahal anak kita sebenarnya perlukan seorang Leader untuk dijadikan idola dalam hidupnya, bukannya seorang pekerja apatah lagi hamba.

4. Bila mak ayah tunaikan semua permintaan anak tanpa batas kerana terlalu sayangkan anaknya padahal anak yang tak belajar berhadapan dengan Rejection akan mudah berputus asa.

 kita sebagai ibu bapa harus mengubah sikap kita dahulu. Sifat anak-anak di atas kerangsangan ilmu yang di ajar oleh ibu bapa sendiri.

Sumber: Dr Taufiq Razif

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Fri, 30 Nov 2018

使我们过早衰老的不良习惯!

在生活中,也许很多人会觉得自己比同龄的朋友看起来显得比较老,难免会有委屈、不平的感觉。事实上,使我们过早衰老的原因往往来自于我们的不良习惯。

LIFESTYLE Tue, 19 Nov 2019

Guna Bekas Plastik Yang Betul Untuk Letak Makanan

Berkongsi info yang mungkin diantara kita terlepas pandang

LIFESTYLE Sat, 8 Jun 2019

Khasiat Tersembunyi Dalam Garam Selain Penyedap Masakan

Garam mempunyai khasiatnya tersendiri dan bukan setakat menjadi penyedap sesuatu hidangan.

LIFESTYLE Wed, 30 Jan 2019

2019 Wedding Dress Trends: From Classic Looks to Bold and Modern Ones

Make your 2019 wedding memorable by following these Wedding Dress Trends.

Events Sun, 1 Jul 2018

Tolong Hentikan Perkahwinan Bawah Umur, Tiada Tempat Di Sini!

Selaras dengan manifesto kerajaan, beliau berkata, Pakatan Harapan akan menggubal undang-undang untuk menetapkan umur 18 tahun sebagai had umur minimum perkahwinan.

LIFESTYLE Mon, 25 Dec 2017

10 Perkara Penting Untuk Kawal Nafsu Makan Anda

Macam yang dikongsikan oleh seorang lelaki yang bernama Jazli Hassan ini, malah dia juga tidak keberatan untuk berkongsi tips yang diamalkan olehnya. Nak tahu tipsnya? Jom ikuti perkongsiannya di bawah. Hye semua, perjalanan dari 183 kilogram (kg) […]

Hiburan Tue, 26 Mar 2019

Hot FM Big Jam 2019 Lebih Gempak, Lebih Hangat!

Hot FM Big Jam kembali lagi selepas 7 tahun!

LIFESTYLE Sun, 17 Feb 2019

Anak Hidung Tersumbat Dan Susah Bernafas, Jangan Panik

Hidung Tersumbat Dan Susah Bernafas, Jangan Panik Dan Ikuti Panduan Rawatan Awal Yang Dikongsi Doktor Ini

LIFESTYLE Wed, 2 Jan 2019

乐高推出2019春节限定组!年夜饭完来舞龙

乐高为中国的农历新年,推出两组猪年春节限定组:齐聚围炉庆团圆的「年夜饭」和传统祈福闹新春的「舞龙」,内装细节丰富精致,诚意满满!

LIFESTYLE Wed, 27 Nov 2019

马来西亚人对独自旅行既爱又恨!

从前人们去旅行总是三五成群,但近年来越来越多人开始独自旅行,以享受独处时光……

| Live TV