LIFESTYLE By: SGMS Enal December 22, 2018 @ 11:46am

Festival Takanakuy, Penduduk Dibenarkan Bertumbuk, Menggigit Satu Sama Lain

Takanakuy adalah salah satu amalan yang dicipta masyarakat Peru untuk melepaskan geram antara satu sama lain pada setiap tahun, 25 Disember.

Amalan ini bermula di Santo Tomas, ibu kota Chumbivilcas dan sekarang sudah merebak di setiap kampung dan bandar-bandar lain.

Perayaan’ ini diselang-seli dengan tarian dan hiburan lain selain daripada aksi tumbuk-menumbuk, menggigit dan menarik rambut pihak lawan.

Selepas puas menumbuk, mereka perlu memeluk dan berjabat tangan tanda dendam yang dipendam itu sudah diselesaikan.

Tujuan ‘pertempuran’ ini adalah untuk menyelesaikan konflik sesama individu, sahabat, anggota keluarga atau menyelesaikan konflik wilayah yang telah datang sepanjang tahun

Gaya perjuangan yang digunakan semasa perayaan ini agak sama dengan seni mempertahankan diri yang melibatkan menendang, menumbuk, dan pergerakan kasar lain.

Tidak kira lelaki atau perempuan, setiap daripada mereka mengambil bahagian dalam ‘meluhurkan’ rasa ketidakpuasan hati melalui festival ini.

Sumber: Wiki

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 30 Sep 2019

“Motif” Sharifah Amani Kesal Di Laman Twitter?

Pelakon Harapan Wanita Festival Filem Malaysia ke-18, Sharifah Amani Syed Zainal Rashid Al-Yahya baru-baru ini meluahkan perasaannya di laman twitter apabila filem terbaru lakonannya, Motif tidak mendapat sambutan memberangsangkan di panggung.  Di manakah silapnya?   […]

Hiburan Fri, 15 Nov 2019
Events Mon, 2 Dec 2019

Resorts World Genting’s “Winter Wonderland” Is The Most Christmas Experience You’ll Ever Get In Malaysia!

A Christmas festival never seen before by Resorts World Genting featuring lights, ice-skates and musical show.

Fab Foodies! Sun, 10 Mar 2019

鸡蛋该冷藏吗?「放错位置」臭更快…

鸡蛋需要冷藏吗?大多数欧洲国家认为没有必要将鸡蛋冷藏储存,但美国却认为将鸡蛋储存在室温下是不安全的,谁才是正确的?

LIFESTYLE Sun, 3 Dec 2017

5 Tips Untuk Gadis Petite Kelihatan Tinggi

Adakah anda tergolong dalam gadis petite? Pastinya anda ingin kelihatan seperti model runaway dimana cantik dan kelihatan tinggi. Anda mungkin tidak menggemari memakai kasut tumit tinggi tetapi masih ingin kelihatan cantik, ini ada 5 tips untuk anda pratikkan. 

Hiburan Wed, 1 Aug 2018

Amira Rose Drama Paling Hangat, Catat 10 Juta Tontonan

Drama yang dibintangi pelakon hebat, Aiman Hakim dan Farah Nabilah ini telah mencatatkan sebanyak 10 juta tontonan menerusi platform TV, atas talian, dan media sosial.

Hiburan Mon, 2 Jul 2018

Cukuplah… Saya Tak Mahu Buat Kerja Gila Lagi

Iqram Dinzly juga memohon maaf atas segala perbuatannya terdahulu yang mungkin mengguris sesetengah pihak. Kita doakan Iqram terus bangkit dan sihat okay!

Hiburan Tue, 2 Jul 2019
Hiburan Mon, 10 Sep 2018

Fad Tak Kisah Kalau Tak Menang, Asalkan…

Tercalon dalam kategori Penyampai Radio Popular dan Artis Komedi Popular, Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) 31, Fad mengaku dia tidak meletakkan harapan tinggi untuk menang.

Trending Hari Ini Mon, 15 Jun 2020

| Live TV