LIFESTYLE By: SGMS Enal November 12, 2019 @ 10:18am

Kenapa Kucing Dicipta Mempunyai Misai, Tak Kira Jantan Atau Betina

Kucing merupakan haiwan yang kebiasaannya dipelihara oleh masyarakat pada hari ini. Hal ini mungkin kerana sifat manja yang ada pada kucing menjadi tarikan pada manusia untuk dijadikan haiwan peliharaan.

Sifatnya yang manja juga turut dapat menghiburkan hati kita sebagai tuannya. Kadangkala pengemar kucing ini jadikan kucing sebagai tempat mengadu untuk hilangkan stress atau tekanan di tempat kerja atau sebagainya.

Namun, masih ramai dalam kalangan kita yang tidak tahu kenapa wujudnya misai pada kucing. Ada juga yang suka-suka memotong misai kucing tanpa tahu kesannya. Ketahui mengapa wujudnya misai pada setiap kucing.

Apa fungsi misai pada kucing? 

Misai kucing merupakan bulu yang sangat sensitif. Hal ini kerana kucing menggunakan misainya untuk menentukan sesuatu ruang yang akan dilaluinya.

Sebagai contoh, kucing akan  menggunakan misainya bagi mengukur lubang yang bakal dilakuinya dilaluinya. Lazimnya, semakin besar kucing tersebut, semakin panjang misainya.

Selain itu, pergerakan misai kucing juga merupakan tanda mood kucing ketika itu. Jika kedudukan misai kucing tersebut kebelakang, emosi kucing tersebut dalam keadaan marah ataupun ketakutan.

Bagi misai kucing yang tiada pergerakan atau aras misainya biasa menandakan mood kucing tersebut dalam keadaan tenang.

Manakala jika misai kucing tersebut kehadapan ia menandakan kucing tersebut dalam keadaan agresif atau ingin memburu sesuatu.

Kucing turut menggunakan misainya untuk menentukan kedudukan mangsanya. Mereka akan menggunakan misai untuk menentukan jarak sebelum menyerang sesuatu mangsa.

Adakah misai kucing boleh dipotong?

Terdapat juga kucing yang mempunyai misai yang serabut. Tidak salah untuk memotong misai kucing kerana ianya tidak mendatangkan kecederaan kepada kucing tersebut.

Namun, kucing akan mengalami sedikit kesukaran apabila misainya dipotong. Hal ini kerana kucing akan merasa sedikit keliru dengan apa yang akan berlaku ke atas dirinya.

Ini disebabkan kucing menggunakan misainya untuk mengukur sesuatu jarak. Namun apabila misainya dipotong kedudukan atau jarak yang di lihat mungkin tidak tepat untuk dia melakukan sesuatu atau sebarang serangan.

Misai kucing juga akan gugur seperti rambut manusia. Namun, jangan risau kerana misai kucing yang gugur akan tumbuh kembali.

Misai kucing juga boleh berubah warna.

Jangan terkejut jika misai kucing anda yang biasanya bewarna hitam tiba-tiba berubah warna. Hal ini mungkin kerana perubahan pada umurnya.

Sumber:novacatclinic catster 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 29 May 2019

发脾气很正常,但你能够控制住自己的情绪吗?

发脾气很正常,但你能好好管理自己脾气,控制住自己的情绪吗?

LIFESTYLE Mon, 25 Nov 2019

Kenapa Tabiat Korek Telinga Perlu Berhenti Serta-Merta

Memang ‘layan’ tabiat korek telinga ni kalau kena pada tempatnya tapi lebih baik hentikan kalau boleh sebab….

Events Sat, 31 Mar 2018

Ganjaran Hebat Menanti Anda Di CJ Wow Shop!

Rangkaian membeli belah popular Malaysia, CJ Wow Shop telah mengumumkan pelancaran ‘2 Tahun, Lebih WOW!’. Sempena pencapaian ini, para pelanggan CJ WOW layak menyertai karnival membeli belah dari rumah yang turut menampilkan beberapa siri promosi selama sebulan menerusi CJ WOW SHOP

LIFESTYLE Sun, 14 Apr 2019

6 Sebab Mengapa Gagal Dalam Proses Berdiet

Dedikasi serta disiplin yang tinggi merupakan salah satu daripada kunci kejayaan bagi mendapatkan bentuk badan yang diimpikan. Ianya juga disusuli dengan pengambilan makanan yang seimbang serta jadual senaman yang konsisten. Diet yang betul juga turut […]

LIFESTYLE Mon, 15 Oct 2018

Lemak DiPerlukan Dalam Aturan Diet Seharian

Tidak percaya tetapi ini hakikatnya , Lemak DiPerlukan Dalam Aturan Diet Seharian

LIFESTYLE Tue, 22 May 2018

「过度使用社群软体」可能使女性对自己身材更不满

觉得每天滑脸书、Instagram,让妳对自己的身材越看越不开心吗?

LIFESTYLE Sun, 4 Nov 2018

6 Cara Semulajadi Putihkan Gigi Yang Kuning

Perbelanjaan untuk rawatan atau produk memutihkan gigi boleh mencecah ratusan hingga ribuan ringgit.

LIFESTYLE Tue, 10 Dec 2019

这个周末你不容错过的大促销!好天气好心情疯狂的购物

年终有好康!云顶年终大促销将于本周13日至15日引爆,让你在好天气和心情下,疯狂的购物。

Fab Foodies! Sat, 18 May 2019

You Can Now Use Your Touch ‘n Go eWallet to Pay at KFC

TNG Digital Sdn Bhd announced a strategic partnership with the country’s biggest quick service restaurant chain, KFC Malaysia. Customers can now make QR-payments across all KFC restaurants nationwide using Touch ‘n Go eWallet. Syahrunizam Samsudin, […]

LIFESTYLE Tue, 13 Feb 2018

儿童玩手机不应超过17分钟

家长们注意了!一项全球研究的结果指出,儿童玩平板电脑或手机每日不应该超过17分钟,以避免孩子的实力严重受损。

| Live TV