LIFESTYLE By: SGMS Enal November 12, 2019 @ 10:18am

Kenapa Kucing Dicipta Mempunyai Misai, Tak Kira Jantan Atau Betina

Kucing merupakan haiwan yang kebiasaannya dipelihara oleh masyarakat pada hari ini. Hal ini mungkin kerana sifat manja yang ada pada kucing menjadi tarikan pada manusia untuk dijadikan haiwan peliharaan.

Sifatnya yang manja juga turut dapat menghiburkan hati kita sebagai tuannya. Kadangkala pengemar kucing ini jadikan kucing sebagai tempat mengadu untuk hilangkan stress atau tekanan di tempat kerja atau sebagainya.

Namun, masih ramai dalam kalangan kita yang tidak tahu kenapa wujudnya misai pada kucing. Ada juga yang suka-suka memotong misai kucing tanpa tahu kesannya. Ketahui mengapa wujudnya misai pada setiap kucing.

Apa fungsi misai pada kucing? 

Misai kucing merupakan bulu yang sangat sensitif. Hal ini kerana kucing menggunakan misainya untuk menentukan sesuatu ruang yang akan dilaluinya.

Sebagai contoh, kucing akan  menggunakan misainya bagi mengukur lubang yang bakal dilakuinya dilaluinya. Lazimnya, semakin besar kucing tersebut, semakin panjang misainya.

Selain itu, pergerakan misai kucing juga merupakan tanda mood kucing ketika itu. Jika kedudukan misai kucing tersebut kebelakang, emosi kucing tersebut dalam keadaan marah ataupun ketakutan.

Bagi misai kucing yang tiada pergerakan atau aras misainya biasa menandakan mood kucing tersebut dalam keadaan tenang.

Manakala jika misai kucing tersebut kehadapan ia menandakan kucing tersebut dalam keadaan agresif atau ingin memburu sesuatu.

Kucing turut menggunakan misainya untuk menentukan kedudukan mangsanya. Mereka akan menggunakan misai untuk menentukan jarak sebelum menyerang sesuatu mangsa.

Adakah misai kucing boleh dipotong?

Terdapat juga kucing yang mempunyai misai yang serabut. Tidak salah untuk memotong misai kucing kerana ianya tidak mendatangkan kecederaan kepada kucing tersebut.

Namun, kucing akan mengalami sedikit kesukaran apabila misainya dipotong. Hal ini kerana kucing akan merasa sedikit keliru dengan apa yang akan berlaku ke atas dirinya.

Ini disebabkan kucing menggunakan misainya untuk mengukur sesuatu jarak. Namun apabila misainya dipotong kedudukan atau jarak yang di lihat mungkin tidak tepat untuk dia melakukan sesuatu atau sebarang serangan.

Misai kucing juga akan gugur seperti rambut manusia. Namun, jangan risau kerana misai kucing yang gugur akan tumbuh kembali.

Misai kucing juga boleh berubah warna.

Jangan terkejut jika misai kucing anda yang biasanya bewarna hitam tiba-tiba berubah warna. Hal ini mungkin kerana perubahan pada umurnya.

Sumber:novacatclinic catster 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Fri, 17 May 2019

炒比烫健康!高温水煮青菜营养恐流失

炒比烫健康,高温煮青菜流失营养!营养师:缺油恐排便困难。

Fab Foodies! Sun, 30 Sep 2018

Air Tebu Dikatakan Boleh Turun Berat Badan

Air tebu sama seperti yogurt yang bisa meningkatkan kesihatan usus. Sistem pencernaan dan usus sihat yang berkaitan dengan penurunan berat badan

Fab Foodies! Mon, 1 Apr 2019

Eat More Local Fruits and a Bunch of Delicious Malaysian Dishes at Paya Serai

A special themed Ramdan buffet is what you need to buka puasa to.

LIFESTYLE Sun, 8 Apr 2018

10 Things You Should Know Before Flying to the Philippines

Different countries have different cultures and rules. Here’s a 101 for any of you travelling to the Philippines soon.

Events Wed, 4 Dec 2019

Dato’ Sri Eizlan Yusof To Tie The Knot In December, Ending 2019 With A Beautiful Memory

Congratulations Dato’ Sri Eizlan Yusof and future wife! We wish you beauteous moments ahead.

LIFESTYLE Mon, 6 Aug 2018

Lebih Ramai Dijangka Alami Depresi Menjelang 2020

Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan pada tahun lepas menunjukkan 29 peratus rakyat Malaysia mengalami depresi dan gangguan kecelaruan berbanding 12 peratus pada 2011.

Fab Foodies! Mon, 29 Jan 2018

失眠一整晚?全都因为你吃「这6种食物」太多

常常睡不好,让人好烦恼?其实,失眠跟你的饮食习惯大有关系!生活中某些让你意想不到的食物,可能让你一夜无眠。国外网站《News.com.au》分享多位营养师的意见,并列出以下6种失眠食物,睡前建议你最好别吃,以免影响睡眠品质!

Fab Foodies! Mon, 25 Jun 2018

Masyuk…Tawaran Gaji Lebih Tinggi Untuk Penebar Roti Canai Tempatan

Gaji itu sama dengan gaji pekerja asing yang kita berikan malah ada tukang masak pekerja asing menerima gaji mencecah RM7,000 sebulan.

LIFESTYLE Sat, 19 Oct 2019

Dengar Lagu Guna ‘Earphone’ Ketika Tidur Ada Risikonya

Tak sangka sikit punya besar risiko dia

LIFESTYLE Mon, 11 Jun 2018

Malaysia Bakal Mula Projek Kereta Nasional Baharu

Aspirasi kita sekarang ialah untuk memulakan sebuah lagi projek kereta nasional, mungkin dengan kerjasama negara serantau.

| Live TV