LIFESTYLE By: SGMS Enal November 12, 2019 @ 10:18am

Kenapa Kucing Dicipta Mempunyai Misai, Tak Kira Jantan Atau Betina

Kucing merupakan haiwan yang kebiasaannya dipelihara oleh masyarakat pada hari ini. Hal ini mungkin kerana sifat manja yang ada pada kucing menjadi tarikan pada manusia untuk dijadikan haiwan peliharaan.

Sifatnya yang manja juga turut dapat menghiburkan hati kita sebagai tuannya. Kadangkala pengemar kucing ini jadikan kucing sebagai tempat mengadu untuk hilangkan stress atau tekanan di tempat kerja atau sebagainya.

Namun, masih ramai dalam kalangan kita yang tidak tahu kenapa wujudnya misai pada kucing. Ada juga yang suka-suka memotong misai kucing tanpa tahu kesannya. Ketahui mengapa wujudnya misai pada setiap kucing.

Apa fungsi misai pada kucing? 

Misai kucing merupakan bulu yang sangat sensitif. Hal ini kerana kucing menggunakan misainya untuk menentukan sesuatu ruang yang akan dilaluinya.

Sebagai contoh, kucing akan  menggunakan misainya bagi mengukur lubang yang bakal dilakuinya dilaluinya. Lazimnya, semakin besar kucing tersebut, semakin panjang misainya.

Selain itu, pergerakan misai kucing juga merupakan tanda mood kucing ketika itu. Jika kedudukan misai kucing tersebut kebelakang, emosi kucing tersebut dalam keadaan marah ataupun ketakutan.

Bagi misai kucing yang tiada pergerakan atau aras misainya biasa menandakan mood kucing tersebut dalam keadaan tenang.

Manakala jika misai kucing tersebut kehadapan ia menandakan kucing tersebut dalam keadaan agresif atau ingin memburu sesuatu.

Kucing turut menggunakan misainya untuk menentukan kedudukan mangsanya. Mereka akan menggunakan misai untuk menentukan jarak sebelum menyerang sesuatu mangsa.

Adakah misai kucing boleh dipotong?

Terdapat juga kucing yang mempunyai misai yang serabut. Tidak salah untuk memotong misai kucing kerana ianya tidak mendatangkan kecederaan kepada kucing tersebut.

Namun, kucing akan mengalami sedikit kesukaran apabila misainya dipotong. Hal ini kerana kucing akan merasa sedikit keliru dengan apa yang akan berlaku ke atas dirinya.

Ini disebabkan kucing menggunakan misainya untuk mengukur sesuatu jarak. Namun apabila misainya dipotong kedudukan atau jarak yang di lihat mungkin tidak tepat untuk dia melakukan sesuatu atau sebarang serangan.

Misai kucing juga akan gugur seperti rambut manusia. Namun, jangan risau kerana misai kucing yang gugur akan tumbuh kembali.

Misai kucing juga boleh berubah warna.

Jangan terkejut jika misai kucing anda yang biasanya bewarna hitam tiba-tiba berubah warna. Hal ini mungkin kerana perubahan pada umurnya.

Sumber:novacatclinic catster 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 1 Apr 2019

6种食物「越冰越毒」你放了几样?

冰箱对一般人而言,是保存新鲜食物的好地方,但是这种做法却未必适用所有食物……

LIFESTYLE Wed, 18 Dec 2019

Perubahan Kuku Mungkin Beri Petunjuk Ada Masalah

Beri Petunjuk Ada Masalah Pemakanan, Hati Atau Buah Pinggang

Fab Foodies! Thu, 25 Apr 2019

Buka Puasa at with a Variety of the Best Malaysian Cuisines All in One Place

You won’t have to travel far and wide just to find all your favourites.

LIFESTYLE Tue, 15 Oct 2019

Tun Dr Hasmah Kongsi Pengalaman Sebagai ‘Survivor’ Kanser Payudara

lebih 40 peratus daripada pesakit yang datang mendapatkan rawatan adalah pesakit pada peringkat ketiga dan keempat.

Fab Foodies! Sun, 17 Jun 2018

Elak Epal Lebam Lepas Dipotong Ikut Tips Ini

Petua ini juga boleh digunakan untuk buah pear, lai, pisang, atau buah-buahan lain

LIFESTYLE Wed, 21 Aug 2019

Patutlah Duit Syiling Ada Jalur Pada Bahagian Tepi

Baru tahu tentang fungsi jalur di tepi duit syiling

LIFESTYLE Tue, 2 Jan 2018

「西装教科书」洛基成2017年最帅型男

若要回想2017 “最有型”的男星,你脑海中第一个会浮现谁的名字呢?美国《GQ》交由200万网友投票,英国男星「洛基」汤姆希德斯顿(Tom Hiddleston)击败贝克汉、哈利斯泰尔斯、赞恩等,夺下最有型男人封号。

Fab Foodies! Fri, 6 Apr 2018

Rendang Ayam Disuruh Goreng Rangup? Chef Wan Selar Juri MasterChef UK

Sementera itu, Zaleha menerusi laman Instagramnya mengaku terkilan dan kecewa kerana tersingkir namun dia tetap yakin dan mempertahankan caranya memasak! Bagus, semangat itu yang kita perlukan.

Featured Thu, 17 Jun 2021

Fasih Cakap Melayu & Bijak, Duta Amerika Syarikat Ini Curi Tumpuan Ramai

Ketika negara masih dilanda pandemik Covid-19 dan lockdown, negara Amerika Syarikat telah bertindak membantu Malaysia dengan menghulurkan  bantuan tambahan  kesihatan. Menerusi perkongsian video oleh kedutaan Amerika Syarikat di Facebook, Duta Besar A.S ke Malaysia Brian

LIFESTYLE Wed, 13 Dec 2017

Klasik mewah taruhan ‘The Electricianz’

Bagi penggemar jam tangan, jangan lepaskan peluang untuk dapatkan The Electricianz sebagai salah satu collection item anda

| Live TV