Advertisement
Fab Foodies! By: SGMS Enal 09 April 2020 (04:49am)

Kempen Kesedaran Waspada Pembelian Ubat Dalam Talian #Biarbetuliklanni!

Ledakan teknologi moden telah memberikan impak yang amat besar kepada pengguna khususnya dalam sektor kesihatan. Hasil perkembangan teknologi ini dapat dilihat melalui pekembangan aktiviti-aktiviti dan iklan-iklan yang berkaitan kesihatan. Pada masa yang sama, mekanisme perniagaan secara konvensional telah beralih kepada perniagaan secara dalam talian termasuklah penjualan ubat-ubatan yang semakin berleluasa.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memandang serius penjualan ubat-ubatan secara dalam talian dan pengiklanan ubat-ubatan dengan pelbagai tuntutan yang diragui kesahihannya. Pengguna didedahkan kepada risiko mendapat ubat tidak berdaftar, ubat tiruan dan ubat dicampurpalsu Racun Berjadual yang boleh mengancam nyawa. Justeru pengguna perlu berwaspada apabila membuat pembelian ubat dalam talian.

Atas dasar ini, KKM melalui Program Perkhidmatan Farmasi terus mempergiatkan usaha dalam memberikan kesedaran kepada pengguna melalui Kempen Kesedaran Waspada Pembelian Ubat Dalam Talian sepanjang Oktober 2019. Kempen kesedaran dengan tag line #biarbetuliklanni! akan turut dijalankan sewaktu Program Santuni Rakyat, Kenali Ubat Anda pada 5 Oktober 2019 di Dewan Dato’ Penggawa Permatang, Kuala Selangor.

Kempen ini diadakan bertujuan memberi pendidikan kepada pengguna tentang risiko pembelian ubat secara dalam talian dan membolehkan mereka membuat pertimbangan wajar dengan menyemak terlebih dahulu semua maklumat yang terkandung dalam iklan ubat di Internet.

Antara aktiviti yang akan dijalankan sepanjang kempen ini adalah sebaran infografik di laman sosial rasmi KKM, sebaran mesej melalui aplikasi Whatsapp, ceramah, pameran dan wawancara di radio dan televisyen.

Hashtag #biarbetuliklanni! merupakan tag line yang dipilih dalam kempen ini bertujuan untuk menerapkan kewaspadaan di kalangan pengguna supaya tidak mudah percaya iklan-iklan ubat dan pelbagai testimoni yang meragukan di internet. Pengguna juga digalakkan untuk turut sama menularkan infografik waspada pembelian ubat dalam talian serta tagline #biarbetuliklanni! bagi tanda sokongan terhadap kempen ini.

Melalui kempen ini juga pelbagai tips yang berguna sebelum membuat pembelian ubat dalam talian dapat diaplikasikan iaitu pengguna perlu menyemak terlebih dahulu status pendaftaran ubat-ubatan dengan memastikan ubat-ubatan tersebut telah berdaftar dengan KKM. Seterusnya membuat semakan pengiklanan ubat-ubatan tersebut dan memastikan pengiklanannya telah diluluskan oleh Lembaga Iklan Ubat (LIU). Orang awam boleh merujuk Ahli Farmasi iaitu ‘Rakan Ubat Anda’ sekiranya benar-benar ingin membuat pembelian ubat-ubatan melalui dalam talian.

Orang awam dan pihak media boleh mengemukakan aduan dan menyalurkan maklumat mengenai penjualan atau pengiklanan ubat dalam talian yang disyaki meragukan melalui laman sesawang https://www.pharmacy.gov.my ATAU melalui portal Sistem Pengurusan Aduan Agensi Awam (SisPAA) di alamat https://moh.spab.gov.my ATAU mana-mana Cawangan Penguatkuasaan Farmasi yang berdekatan ATAU melalui talian 03-78413200 agar tindakan sewajarnya dapat diambil oleh pihak KKM bagi membanteras penjualan dan pengiklanan produk-produk dilarang di pasaran.

Waspada pembelian ubat dalam talian.

#biarbetuliklanni!

Sumber: Bernama

| ARTIKEL Xtra

Automobile Wed, 16 May 2018

Gadis Ini Jual 100 Buah Mini Cooper Di WeChat Dalam Masa 5 Minit

Pernah tak korang terfikir nak beli kereta melalui aplikasi WeChat?

LIFESTYLE Mon, 27 Nov 2017

可以计划下明年去哪里啦!2018年将有4个长周末

2018年公共假期多落在星期一及星期五﹐所以打工一族将有3天连续假期﹐可以轻松充电再冲刺﹗

Events Tue, 26 Nov 2019

It’s Tomorrow! Limited Edition Hello Kitty Holder Is Here At McDonald’s Malaysia!

Who could resist a cute Hello Kitty merchandise? NO ONE!

Fab Foodies! Tue, 22 Jan 2019

Learn to Make Your Own Special CNY Cookies to Serve Visitors This Year

It’ll be special, hand-made and absolutely delectable.

Fab Foodies! Mon, 17 Jun 2019
LIFESTYLE Wed, 17 Apr 2019

「生活总是不顺心」最近感到无力的原因是?

生活总是有些不顺心的事情?最近老觉得挺无力的,来试着了解最近的无力感是从何而来吧!

LIFESTYLE Sun, 14 Jan 2018

各年龄「黄金睡眠时间」大公开!每天睡足8小时了?

你一天都睡多久呢?相信许多人都曾听过每天最好睡满8小时比较健康的说法,但其实8小时只是一个平均值,并非都适合每一个人。各年龄层都有不同的「黄金睡眠时间」,所以你每天都有睡足吗?

LIFESTYLE Wed, 18 Sep 2019

Realizing Industry 4.0; Bosch Celebrates Its 100 Years in SEA

Technology, automation and innovation take center stage at Bosch Experience Day 2019.

FEATURED Sat, 21 Jul 2018

Ini Tips Berjaya Versi Vivy Yusof !

Rata-rata followers dan yang menjadikan wanita ini sebagai inspirasi bersetuju terhadap kenyataan yang dibuat oleh Vivy

LIFESTYLE Sat, 5 May 2018

14 Kali Mengundi, Nenek Dah Tak Sabar!

Walaupun saya tidak mampu lagi melihat dengan jelas, tanggungjawab untuk mengundi kali ini tidak akan saya lepaskan, saya berharap ada pihak yang sudi membantu saya ke pusat pembuangan undi di Sekolah Kebangsaan Pusat Air Tawar, Endau nanti…

| Live TV

Advertisement

| TRENDING

| DRAMA

| FILEM

| APLIKASI COOL