Fab Foodies! By: SGMS Enal October 3, 2019 @ 3:22pm

Kempen Kesedaran Waspada Pembelian Ubat Dalam Talian #Biarbetuliklanni!

Ledakan teknologi moden telah memberikan impak yang amat besar kepada pengguna khususnya dalam sektor kesihatan. Hasil perkembangan teknologi ini dapat dilihat melalui pekembangan aktiviti-aktiviti dan iklan-iklan yang berkaitan kesihatan. Pada masa yang sama, mekanisme perniagaan secara konvensional telah beralih kepada perniagaan secara dalam talian termasuklah penjualan ubat-ubatan yang semakin berleluasa.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memandang serius penjualan ubat-ubatan secara dalam talian dan pengiklanan ubat-ubatan dengan pelbagai tuntutan yang diragui kesahihannya. Pengguna didedahkan kepada risiko mendapat ubat tidak berdaftar, ubat tiruan dan ubat dicampurpalsu Racun Berjadual yang boleh mengancam nyawa. Justeru pengguna perlu berwaspada apabila membuat pembelian ubat dalam talian.

Atas dasar ini, KKM melalui Program Perkhidmatan Farmasi terus mempergiatkan usaha dalam memberikan kesedaran kepada pengguna melalui Kempen Kesedaran Waspada Pembelian Ubat Dalam Talian sepanjang Oktober 2019. Kempen kesedaran dengan tag line #biarbetuliklanni! akan turut dijalankan sewaktu Program Santuni Rakyat, Kenali Ubat Anda pada 5 Oktober 2019 di Dewan Dato’ Penggawa Permatang, Kuala Selangor.

Kempen ini diadakan bertujuan memberi pendidikan kepada pengguna tentang risiko pembelian ubat secara dalam talian dan membolehkan mereka membuat pertimbangan wajar dengan menyemak terlebih dahulu semua maklumat yang terkandung dalam iklan ubat di Internet.

Antara aktiviti yang akan dijalankan sepanjang kempen ini adalah sebaran infografik di laman sosial rasmi KKM, sebaran mesej melalui aplikasi Whatsapp, ceramah, pameran dan wawancara di radio dan televisyen.

Hashtag #biarbetuliklanni! merupakan tag line yang dipilih dalam kempen ini bertujuan untuk menerapkan kewaspadaan di kalangan pengguna supaya tidak mudah percaya iklan-iklan ubat dan pelbagai testimoni yang meragukan di internet. Pengguna juga digalakkan untuk turut sama menularkan infografik waspada pembelian ubat dalam talian serta tagline #biarbetuliklanni! bagi tanda sokongan terhadap kempen ini.

Melalui kempen ini juga pelbagai tips yang berguna sebelum membuat pembelian ubat dalam talian dapat diaplikasikan iaitu pengguna perlu menyemak terlebih dahulu status pendaftaran ubat-ubatan dengan memastikan ubat-ubatan tersebut telah berdaftar dengan KKM. Seterusnya membuat semakan pengiklanan ubat-ubatan tersebut dan memastikan pengiklanannya telah diluluskan oleh Lembaga Iklan Ubat (LIU). Orang awam boleh merujuk Ahli Farmasi iaitu ‘Rakan Ubat Anda’ sekiranya benar-benar ingin membuat pembelian ubat-ubatan melalui dalam talian.

Orang awam dan pihak media boleh mengemukakan aduan dan menyalurkan maklumat mengenai penjualan atau pengiklanan ubat dalam talian yang disyaki meragukan melalui laman sesawang https://www.pharmacy.gov.my ATAU melalui portal Sistem Pengurusan Aduan Agensi Awam (SisPAA) di alamat https://moh.spab.gov.my ATAU mana-mana Cawangan Penguatkuasaan Farmasi yang berdekatan ATAU melalui talian 03-78413200 agar tindakan sewajarnya dapat diambil oleh pihak KKM bagi membanteras penjualan dan pengiklanan produk-produk dilarang di pasaran.

Waspada pembelian ubat dalam talian.

#biarbetuliklanni!

Sumber: Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 25 Apr 2019

Spoil Mum & Dad This Parents’ Day with Classic Time Pieces

They’re gorgeous watches which your parents will absolutely treasure.

Featured Wed, 13 Oct 2021

Dah Suntik 2 Dos Vaksin, Melancong Pun Dah Dibenarkan… Negara Mana Yang Kita Boleh Pergi Ni?

Berikutan dengan pengumuman kebenaran rentas negeri, melancong dalam dan luar negara telah dibenarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bermula Isnin, pasti ramai yang tak sabar nak pergi menggunakan peluang tersebut. Nanti dulu! […]

Fab Foodies! Fri, 4 Oct 2019

Lukis Air Kopi Gambar Yang Dipertuan Agong & Raja Permaisuri

Cantiknya hasil lukisan walaupun menggunakan minuman kopi

LIFESTYLE Thu, 19 Jul 2018

SAH, Kasut Sekolah Hitam Bermula Tahun Depan!

Baiklah, mulai tahun depan, murid-murid akan memakai kasut hitam, bukan kasut putih lagi. No more kapur kasut lepas ni okay, adik-adik!

LIFESTYLE Sat, 21 Dec 2019

Jangan Selalu Berjaga Sampai Lewat Malam.

Mungkin Jadi Punca Obesiti Dan Diabetes

Fab Foodies! Fri, 15 Jun 2018

These 5 ‘Healthy’ Foods are Actually Really Bad For You

Some of these things are stuff we consume on a daily basis.

LIFESTYLE Tue, 7 Aug 2018

Cool! The Golden Bridge Mungkin Tempat Percutian Pilihan Anda Lepas Ni

Tahukah anda bahawa The Golden Bridge yang terletak di pinggiran Da Nang, Vietnam mempunyai panjang 150 meter dan terletak pada paras 1400 meter dari dasar laut

Fab Foodies! Thu, 1 Mar 2018

情侣都曾吵过的小事「Hangry」饿到怒

大概人人都有过「饿到怒」的经验,但肚子极为饥饿的时,情绪自然而然就不好,耐心下降、说话口气差,而这样的情形在2018年终于有个精准的英文单字来表达,它就是「Hangry」,是饥饿「Hungry」结合生气「Angry」的意思,Hangry被牛津字典列入2018新单字之一。

LIFESTYLE Mon, 10 Sep 2018

Gastrik Ketika Hamil Merungsingkan Ibu

Gastrik ketika hamil dan pedih ulu hati adalah suatu perkara yang normal dan dialami oleh 45%-80% wanita. Ia turut dikaitkan sebagai gastroesophageal reflux disease(GERD), di mana ia melibatkan ketidakselesaan pada bahagian sekitar perut dan ulu hati, terutamanya pada […]

Fab Foodies! Tue, 30 Oct 2018

Khasiat Ginseng Yang Perlu Tahu

Ginseng adalah perkataan yang berasal dari bahasa Cina iaitu rénshēn  yang bermaksud ‘akar tumbuhan berbentuk manusia’ di mana sejenis tumbuhan herba

| Live TV