Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
LIFESTYLE By: SGMS Enal July 9, 2019 @ 10:53am

Lipas Makin Kebal Kepada Racun Serangga

Susuk tubuhnya kecil tetapi menimbulkan ketakutan yang amat dasyat. Kelibatnya saja ibarat mimpi buruk, apatah lagi jika ia mendekat.

Apabila makhluk berkaki enam ini mula mengembangkan sayapnya dan terbang, pasti ada yang menjerit dan berlari untuk menyelamatkan diri.

Tak kurang, ada yang menyembur hampir sebotol racun serangga asalkan makhluk yang paling digeruni ini mati. 

Situasi ini hanya dilalui oleh ‘Katsaridaphobia’ iaitu orang yang takutkan lipas. Jika anda salah seorang daripadanya, apa yang kami kongsikan ini mungkin membawa ketakutan yang lebih lagi.

Para saintis dari Universiti Purdue, telah menjalankan uji kaji ke atas sebilangan lipas dari jenis yang berbeza. Menerusi kajian tersebut, saintis mendapati bahawa lipas kini bukan sahaja membangunkan daya tahan terhadap racun serangga yang disemburkan ke atas mereka tetapi juga racun serangga daripada jenis lain.

Malah, kajian mendapati serangga yang kebal ini boleh melepaskan daya tahan tersebut kepada anak-anaknya menjadikan populasi ini suatu hari nanti sebagai ‘kebal’ kepada semua racun serangga.

Menurut Michael Scharf yang mengetuai kajian ini :

”Ini merupakan cabaran dalam kajian lipas yang belum disedari sebelum ini.

”Lipas yang membangunkan daya tahan kepada beberapa jenis racun serangga akan menyukarkan manusia untuk mengawal serangga ini kerana hampir mustahil untuk menghapuskan dengan hanya menggunakan bahan kimia.”

Ini dibuktikan apabila lipas-lipas yang dijadikan bahan uji kaji kekal dengan bilangan yang sama. Saintis sama sekali tidak dapat mengurangkan jumlah lipas tersebut biarpun melalui pelbagai penukaran racun serangga yang berlainan untuk menghapuskanya.

Penyelidikan ini telah diterbitkan di dalam jurnal Laporan Saintifik dan akan dijadikan rujukan dalam ‘Global Cockroach Age’ yang akan datang.

Menurut Scharf, bagi mengatasi masalah ini, cara yang boleh digunakan adalah dengan mempelbagaikan kaedah rawatan menghapuskan serangga.

Ini termasuklah dengan menggunakan cara fizikal seperti perangkap dan pembersih hampagas selain menjaga kebersihan.

Patutlah selama ini penulis mendapati lipas disembur dengan racun serangga berulang kali pun susah untuk mati, rupanya makhluk ini semakin ‘kebal’ kerana mengeluarkan daya tahan tubuh yang kuat. Situasi ini memang gerun bagi si penakut lipas seperti penulis.

Sumber : CNN

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sun, 3 Dec 2017

5 Tips Untuk Gadis Petite Kelihatan Tinggi

Adakah anda tergolong dalam gadis petite? Pastinya anda ingin kelihatan seperti model runaway dimana cantik dan kelihatan tinggi. Anda mungkin tidak menggemari memakai kasut tumit tinggi tetapi masih ingin kelihatan cantik, ini ada 5 tips untuk anda pratikkan. 

LIFESTYLE Wed, 9 Oct 2019
LIFESTYLE Thu, 19 Sep 2019
Fab Foodies! Thu, 9 May 2019
LIFESTYLE Fri, 20 Jul 2018

Bila Anak Diserang HFMD, Apa Perlu Kamu Tahu?

Kanak-kanak berumur 10 tahun ke bawah sering menghidap jangkitan ini! Tapi, orang dewasa juga boleh terkena virus tau. Harus tahu, HFMD disebabkan jangkitan virus.

LIFESTYLE Thu, 25 Apr 2019

Spoil Mum & Dad This Parents’ Day with Classic Time Pieces

They’re gorgeous watches which your parents will absolutely treasure.

LIFESTYLE Fri, 6 Jul 2018

想靠游泳减肥?别想了~效果比跑步烂「因为你没掌握一个关键」

炎热的天气,游泳成了运动的好选择,既能消暑降温,又能减肥,对许多想减肥的人是一大乐事。但其实,可不是跳到水里游一游,就能成功瘦身……

LIFESTYLE Thu, 16 Nov 2017

12张图告诉你,旅游和旅行的区别在哪里?

世界那么大,当你想去看看时,你选择的是旅游还是旅行呢?旅游和旅行除了字眼之外,到底这两者有什么区别?

Hiburan Mon, 2 Dec 2019

It’s A Girl! Congratulations To Aeril Zafrel And Wife, Wawa Zainal

Wawa Zainal and Aeril Zafril welcomes their third child in the family with warmth.

LIFESTYLE Mon, 21 May 2018

「睡与醒的跷跷板」睡醒协调才好眠

最近有不少人问了睡眠管理职人相同的问题,为什么有时候到了晚上感觉很累,但还没到睡觉时间,撑着不睡,之后就清醒过来,要睡又睡不着了。你是不是也有过这样的经验?

| Live TV