LIFESTYLE By: SGMS Enal July 9, 2019 @ 10:53am

Lipas Makin Kebal Kepada Racun Serangga

Susuk tubuhnya kecil tetapi menimbulkan ketakutan yang amat dasyat. Kelibatnya saja ibarat mimpi buruk, apatah lagi jika ia mendekat.

Apabila makhluk berkaki enam ini mula mengembangkan sayapnya dan terbang, pasti ada yang menjerit dan berlari untuk menyelamatkan diri.

Tak kurang, ada yang menyembur hampir sebotol racun serangga asalkan makhluk yang paling digeruni ini mati. 

Situasi ini hanya dilalui oleh ‘Katsaridaphobia’ iaitu orang yang takutkan lipas. Jika anda salah seorang daripadanya, apa yang kami kongsikan ini mungkin membawa ketakutan yang lebih lagi.

Para saintis dari Universiti Purdue, telah menjalankan uji kaji ke atas sebilangan lipas dari jenis yang berbeza. Menerusi kajian tersebut, saintis mendapati bahawa lipas kini bukan sahaja membangunkan daya tahan terhadap racun serangga yang disemburkan ke atas mereka tetapi juga racun serangga daripada jenis lain.

Malah, kajian mendapati serangga yang kebal ini boleh melepaskan daya tahan tersebut kepada anak-anaknya menjadikan populasi ini suatu hari nanti sebagai ‘kebal’ kepada semua racun serangga.

Menurut Michael Scharf yang mengetuai kajian ini :

”Ini merupakan cabaran dalam kajian lipas yang belum disedari sebelum ini.

”Lipas yang membangunkan daya tahan kepada beberapa jenis racun serangga akan menyukarkan manusia untuk mengawal serangga ini kerana hampir mustahil untuk menghapuskan dengan hanya menggunakan bahan kimia.”

Ini dibuktikan apabila lipas-lipas yang dijadikan bahan uji kaji kekal dengan bilangan yang sama. Saintis sama sekali tidak dapat mengurangkan jumlah lipas tersebut biarpun melalui pelbagai penukaran racun serangga yang berlainan untuk menghapuskanya.

Penyelidikan ini telah diterbitkan di dalam jurnal Laporan Saintifik dan akan dijadikan rujukan dalam ‘Global Cockroach Age’ yang akan datang.

Menurut Scharf, bagi mengatasi masalah ini, cara yang boleh digunakan adalah dengan mempelbagaikan kaedah rawatan menghapuskan serangga.

Ini termasuklah dengan menggunakan cara fizikal seperti perangkap dan pembersih hampagas selain menjaga kebersihan.

Patutlah selama ini penulis mendapati lipas disembur dengan racun serangga berulang kali pun susah untuk mati, rupanya makhluk ini semakin ‘kebal’ kerana mengeluarkan daya tahan tubuh yang kuat. Situasi ini memang gerun bagi si penakut lipas seperti penulis.

Sumber : CNN

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Tue, 5 Jun 2018

Lebih Ramai Pasangan Bercerai Disebabkan Alasan Tak Masuk Akal!

Hanya kerana si isteri tertinggal barang yang dibeli di pasar berlaku pertengkaran ketika dalam perjalanan pulang dengan menaiki motosikal sehingga suami melafazkan talak kepada isterinya.

FESYEN Mon, 17 Jun 2019
LIFESTYLE Wed, 30 Oct 2019

这对象主动接近我的原因是?

现在的时代,好像在情感方面不再那么的畏缩;面对喜欢的对象,有时总会更加主动些。

Fab Foodies! Tue, 14 May 2019

晚餐这样吃?小心七大症状找上你!

注意!晚餐太晚吃、吃太好,当心「七大症状」悄悄缠上你!

Fab Foodies! Sat, 17 Feb 2018

MAKAN BUAH DAH BOLEH CANTIK, BIAR ‘BETIK’

Antara buah yang enak, boleh dibeli dengan harga ‘mampu milik’ dan mudah didapati, pengambilan betik adalah sangat digalakkan!

LIFESTYLE Sat, 4 Dec 2021

Sertai Bootcamp, 300 Peniaga Bangkit Selepas Pandemik

Susulan musim pandemik COVID-19 yang masih belum berakhir, banyak perniagaan tidak terkecuali yang didirikan secara kecil-kecilan oleh golongan usahawan dan peniaga tempatan menerima tempias akibat mata pencarian mereka yang terjejas. Bagaimanapun, harus diakui bahawa ramai […]

Fab Foodies! Thu, 30 May 2019

How to Be A Tea Connoisseur? Here’s 5 Interesting Facts About Tea That You MUST Know!

This particular brand of tea puts you to a deep restful night seep..

LIFESTYLE Tue, 21 Nov 2017

4 Tanda Kenal Pasti Sama Ada Si Dia Jujur Atau Tidak

Jujur ke tidak dalam perhubungan boleh di nilai dari antara tips yang dikongsikan

LIFESTYLE Sat, 21 Apr 2018

用力笑吧!「笑」为身心带来5大好处

你有多久没笑了呢?我们常常希望身边能够遇到风趣幽默的朋友,能够逗得自己哈哈笑,但距离上一次自己开怀大笑是什么时候呢?

LIFESTYLE Sat, 11 Aug 2018

Tips Elak Kulit Kering Sewaktu Melancong Musim Sejuk

Tahukah yang kulit muka lebih cepat kering dan menjadi tidak selesa sewaktu musim ini.

| Live TV