LIFESTYLE By: SGMS Enal August 7, 2019 @ 2:21pm

Kenapa ”Self-Reflection” Patut Ada Pada Diri?

Self-Reflection atau yang dikenali sebagai refleksi diri merupakan salah satu cara yang terbaik ketika anda merasa lelah dengan pelbagai aktiviti yang membuatkan anda tidak bersemangat. Refleksi diri boleh menjadi titik perhentian anda untuk membuat penilaian terhadap apa yang sudah berlaku dalam hidup anda dan apa yang harus anda lakukan ke hadapan.

Berikut merupakan 5 kepentingan untuk melakukan refleksi diri;

Membuatkan anda sedar akan matlamat sebenar anda

Ketika melakukan refleksi diri, kita berhadapan dengan pelbagai pemikiran dan aktiviti yang sudah kita lakukan. Di sini kita akhirnya berintrospeksi dengan setiap kenyataan yang telah kita lakukan. Melakukan semakan terhadap apa yang perlu ditinggalkan dan diteruskan merupakan kunci utama self-reflection. Sehingga pada keputusan akhir anda berjaya menemukan tujuan sebenar anda.

2. Mencari potensi terbaik anda

Potensi kadang boleh menjadi harta karun dalam diri anda yang agak sulit untuk ditemukan. Memerlukan proses yang lama dan merasakan jatuh bangun yang berkali-kali. Melalui self-reflection, evaluasi yang anda lakukan terhadap diri anda, boleh menjadi jalan untuk anda menemukan apa sebenarnya potensi tersebunyi dalam diri anda.

3. Membolehkan anda lebih peduli dan menjauhi ego

Melalui refleksi diri anda akan menyedari bahawa dunia ini disediakan bukan untuk diri anda sendiri. Masih ada orang lain bahkan makhluk lain yang ada bersama anda. Kemudian dengan refleksi diri ini juga anda akan lebih faham bahawa kehidupan ini tidak memerlukan keegoisan, namun dunia lebih memerlukan banyak perhatian dan kepedulian.

4. Masa adalah lawan yang paling sukar

Tidak kira betapa hebatnya anda dan sejauh mana anda berkuasa di dunia ini. Lawan paling sukar manusia adalah masa. Sukar untuk membuatkan diri anda kekal dengan kebahagiaan dan pelbagai kesenangan dunia. Oleh itu, anda memerlukan self-reflection sebagai tempat untuk memahami dan mengharagai masa. Jangan buang masa dengan kemalasan anda. Manfaatkan masa anda sebaik mungkin.

5. Anda akan lebih semangat menjalani kehidupan

Perkara terakhir mengapa anda perlu melakukan refleksi diri ialah, pendapatan yang anda peroleh melalui pemikiran anda dan bagaimana langkah anda yang seterusnya dalam kehidupan. Melalui refleksi diri anda menemui potensi, evaluasi diri terbaik untuk matlamat dan akhirnya anda akan menjadi lebih bersemangat untuk menghadapi setiap cabaran hidup.

Tidak bermaksud adanya refleksi diri ini anda terus akan menjadi orang yang hebat. Namun, dengan refleksi diri anda akan sedar bahawa anda sebenarnya tidak sempurna dan perlu belajar dan terus berkembang.

Sumber: IDN TIMES

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 25 Nov 2019

Kenapa Tabiat Korek Telinga Perlu Berhenti Serta-Merta

Memang ‘layan’ tabiat korek telinga ni kalau kena pada tempatnya tapi lebih baik hentikan kalau boleh sebab….

LIFESTYLE Fri, 30 Nov 2018

使我们过早衰老的不良习惯!

在生活中,也许很多人会觉得自己比同龄的朋友看起来显得比较老,难免会有委屈、不平的感觉。事实上,使我们过早衰老的原因往往来自于我们的不良习惯。

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:龙

龙(1940 / 1952 / 1964 / 1976 / 1988) 肖龙的朋友今年流年运程大有改善,可洗尽去年冲犯太岁的颓气,正是大展宏图的良机,因为今年命宫中有地位提升的吉星出现,再加上今年为肖龙朋友的红鸾桃花年,为正桃花、好桃花,代表交际人缘好,所以运程会有渐渐好转的迹象。 【事业运】 今年的事业运也有不错的表现,因为命宫中有贵人星的出现,容易得到人缘相助。虽然今年工作甚为忙碌,幸而多劳多得,绝不会劳而无功。不过今年切勿得意忘形而扩张过急,以免因而兵败如山倒。 【财运】 财运方面还算不错,尤其是正财运,财富会在不自不觉中增加,不过今年会有小破财,必须要小心保管财物以防盗贼。 【感情运】 今年由于红鸾星动, 所以感情方面将会多姿多彩,可觅得真爱。此外,今年正是缔结良缘的大好时机,有情人终成眷属。不过伴侣之间的争执问题也相当的多,同时还必须要防范第三者的介入,以免破坏感情。 【健康运】 今年的健康状况甚为反复,时好时坏,必须小心保养,特别需要慎防肾和泌尿方面疾病! ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 1520、 5050 【开运颜色】 橙色、黄色、红色 【开运贴士】 多参与群体活动或出席喜庆活动有助于提升运气。此外,建议在年头做身体检查!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

Fab Foodies! Wed, 24 Jul 2019
Fab Foodies! Mon, 20 May 2019
LIFESTYLE Sat, 3 Aug 2019
Fab Foodies! Wed, 14 Mar 2018

Epal Merah VS Hijau, Mana Lebih Baik?

Satu cawan epal hijau mengandungi 14 gram kabohidrat manakala epal merah, 15 gram kabohidrat. Tidak banyak beza dan pakar diet mengesyorkan untuk kamu mengambil 45% kalori daripada kabohidrat.

FESYEN Wed, 5 Sep 2018

Cara Merawat Kuku Agar Sihat & Cantik

Kuku dan jari adalah antara anggota yang penting dimana bila tidak dirawat dan dijaga dengan baik terutama kuku, nak tahu lebih jom baca

LIFESTYLE Sun, 4 Aug 2019

Boleh Mencecah RM 2,400 Sekilo, Daging Wagyu Kobe

Ini Sebabnya Kenapa Daging Wagyu Kobe Sangat Mahal

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:猴

猴(1944 / 1956 / 1968 / 1980 / 1992) 虽然今年为肖猴朋友的太岁相刑年+太岁相坡年,表示是非多,容易惹上意想不到的麻烦,带有轻微的犯太岁的意思,不过由于命宫中得到多颗吉星的照耀, 运势将大幅度彪升,凡事都能逢凶化吉,称心如意。 【事业运】 事业方面,今年可获得贵人指引提携,得以锦上添花。此外,今年肖猴的您将会成为焦点人物,所以必须勇于承担责任,展现潜力,以免令周围的人失望。不过,在工作上必须谨口慎言,以防泄漏商业秘密而自招败辱。 【财运】 财运方面相当畅旺,财源广进,会有多方面的收入。横财方面也不差,不时会有意外之财,但必须紧记钱财千万不可露眼,以免会有盗劫之灾。 【感情运】 感情方面因为人缘佳,所以进展也相当不错。今年容易遇到心仪的对象,可以放胆去追,成功率相当高。不过,今年宜多与家人乐聚天伦,以弥补家庭中的裂痕。 【健康运】 今年健康良好,但必须小心照顾家中老人健康,恐有孝服。 ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 2525 、 1929 【开运颜色】 蓝色、紫色、粉红色 【开运贴士】 今年在初一、十五不妨吃斋。同时也建议多做善事或义工「施比受更有福」!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

| Live TV