LIFESTYLE By: SGMS Enal August 7, 2019 @ 2:21pm

Kenapa ”Self-Reflection” Patut Ada Pada Diri?

Self-Reflection atau yang dikenali sebagai refleksi diri merupakan salah satu cara yang terbaik ketika anda merasa lelah dengan pelbagai aktiviti yang membuatkan anda tidak bersemangat. Refleksi diri boleh menjadi titik perhentian anda untuk membuat penilaian terhadap apa yang sudah berlaku dalam hidup anda dan apa yang harus anda lakukan ke hadapan.

Berikut merupakan 5 kepentingan untuk melakukan refleksi diri;

Membuatkan anda sedar akan matlamat sebenar anda

Ketika melakukan refleksi diri, kita berhadapan dengan pelbagai pemikiran dan aktiviti yang sudah kita lakukan. Di sini kita akhirnya berintrospeksi dengan setiap kenyataan yang telah kita lakukan. Melakukan semakan terhadap apa yang perlu ditinggalkan dan diteruskan merupakan kunci utama self-reflection. Sehingga pada keputusan akhir anda berjaya menemukan tujuan sebenar anda.

2. Mencari potensi terbaik anda

Potensi kadang boleh menjadi harta karun dalam diri anda yang agak sulit untuk ditemukan. Memerlukan proses yang lama dan merasakan jatuh bangun yang berkali-kali. Melalui self-reflection, evaluasi yang anda lakukan terhadap diri anda, boleh menjadi jalan untuk anda menemukan apa sebenarnya potensi tersebunyi dalam diri anda.

3. Membolehkan anda lebih peduli dan menjauhi ego

Melalui refleksi diri anda akan menyedari bahawa dunia ini disediakan bukan untuk diri anda sendiri. Masih ada orang lain bahkan makhluk lain yang ada bersama anda. Kemudian dengan refleksi diri ini juga anda akan lebih faham bahawa kehidupan ini tidak memerlukan keegoisan, namun dunia lebih memerlukan banyak perhatian dan kepedulian.

4. Masa adalah lawan yang paling sukar

Tidak kira betapa hebatnya anda dan sejauh mana anda berkuasa di dunia ini. Lawan paling sukar manusia adalah masa. Sukar untuk membuatkan diri anda kekal dengan kebahagiaan dan pelbagai kesenangan dunia. Oleh itu, anda memerlukan self-reflection sebagai tempat untuk memahami dan mengharagai masa. Jangan buang masa dengan kemalasan anda. Manfaatkan masa anda sebaik mungkin.

5. Anda akan lebih semangat menjalani kehidupan

Perkara terakhir mengapa anda perlu melakukan refleksi diri ialah, pendapatan yang anda peroleh melalui pemikiran anda dan bagaimana langkah anda yang seterusnya dalam kehidupan. Melalui refleksi diri anda menemui potensi, evaluasi diri terbaik untuk matlamat dan akhirnya anda akan menjadi lebih bersemangat untuk menghadapi setiap cabaran hidup.

Tidak bermaksud adanya refleksi diri ini anda terus akan menjadi orang yang hebat. Namun, dengan refleksi diri anda akan sedar bahawa anda sebenarnya tidak sempurna dan perlu belajar dan terus berkembang.

Sumber: IDN TIMES

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Fri, 29 Jun 2018

Sila Buang Air Mineral Yang Tertinggal Dalam Kereta

Tahukah anda, air yang terkandung dalam botol yang terdedah dengan panas yang melampau dan sinaran matahari itu akan mendorong terjadinya barah?

LIFESTYLE Sun, 22 Apr 2018

Ketahui Hukum Gantung Gambar Menurut Islam

Perkongsian daripada Said Saiful Fazli tentang perkara ini menambah lagi beberapa point penting mengapa kita sebagai umat islam wajib menurunkan gambar makhluk bernyawa didalam rumah bagi menghindarkan ketidak-sejahteraan keharmonian dalam rumah kerana tiada keberadaan malaikat rahmat.  Mari […]

LIFESTYLE Thu, 18 Jan 2018

5 Idea Bento Box Yang Super Mudah Untuk Anak-Anak Anda

Artikel kali ini berkongsi idea bento box atau lunch box menarik, mudah dah berkhasiat daripada Puan Yohana Sabri untuk anak-anak anda ke sekolah! Pencipta dan juga pengasas ‘Littlecupcakes’ ini telah berjinak-jinak dalam penyediaan bento box untuk anak-anaknya sejak dari tahun 2014 lagi.  […]

LIFESTYLE Thu, 22 Mar 2018

Tidur Dah Cukup, Tapi Kenapa Cepat Mengantuk?

Anda sering memikirkan hal berkaitan dengan pejabat meskipun anda sedang bercuti di rumah. Pada waktu cuti, anda sepatutnya merehatkan minda dan badan bukannya setiap jam, check e-mel pejabat dan menyelesaikan masalah berbangkit dari rumah.

LIFESTYLE Sat, 23 Feb 2019

你洗澡洗「对」了吗?

洗澡是日常生活中、每天都要做的事情之一,但你知道什么时候洗澡最合适吗?

LIFESTYLE Thu, 31 May 2018

世界最长!中国港珠澳大桥即将通车

中国的大型公共建设的规模并不是一般可以想像,像是即将要开幕的港珠澳大桥,一日生活圈连接珠海、香港、澳门,可以将原本的通勤时间缩短为一半。

LIFESTYLE Sun, 6 Jan 2019

Perokok Ambil Inisiatif ‘Standby’ Pita Ukur Dalam Poket Demi 3 Meter

Demi ingin merokok dan melepak dengan rakan sanggup dibawa pita ukur kemana sahaja

Fab Foodies! Mon, 25 Jun 2018

Masyuk…Tawaran Gaji Lebih Tinggi Untuk Penebar Roti Canai Tempatan

Gaji itu sama dengan gaji pekerja asing yang kita berikan malah ada tukang masak pekerja asing menerima gaji mencecah RM7,000 sebulan.

LIFESTYLE Sun, 24 Mar 2019

Harman Studio正式登入大马!提供一站式音响服务

Harman Studio正式登入大马,为音响爱好者提供一站式音响服务。

LIFESTYLE Thu, 13 Sep 2018

Dilabel Kejam Dan Gila, Dua Lelaki Ini Sanggup Masukkan Kucing Dalam Mesin Pengering Sehingga Mati

Kucing malang ini curi perhatian netizen dan Persatuan Haiwan Malaysia

| Live TV