LIFESTYLE By: SGMS Enal November 22, 2019 @ 11:07am

Makan Kicap Parut Luka Jadi Hitam?

Mesti ramai yang pernah mendengar pesanan seperti jangan makan kicap kerana boleh membuatkan parut luka menjadi hitam pada kulit. Ianya sudah menjadi pantang larang hingga ada yang mengelakkan untuk mengambil kicap bimbang parut meninggalkan kesan yang buruk pada kulit.

Namun sejauh manakah kenyataan ini? Adakah ianya sekadar mitos yang menjadi kepercayaan nenek moyang sejak dahulu lagi? Ikuti penjelasan di bawah untuk mendapatkan penjalasan yang jelas berdasarkan fakta.

Kicap buat parut luka jadi gelap?

Terdapat kepercayaan yang menyatakan jika anda mempunyai parut luka atau mendapat chicken pox, jangan sesekali memakan atau mengambil kicap. Ini kerana dikatakan warna gelap daripada kicap tersebut akan menyebabkan kuping parut menjadi gelap dan meninggalkan parut yang tidak dapat dihilangkan. 

Untuk pengetahuan anda, kacang soya mengandungi sejenis asid amino yang dinamakan sebagai tyrosine dan ia boleh menggelapkan warna kulit. Tyrosine akan bertukar menjadi melanin apabila anda terdedah kepada cahaya matahari.

Melanin pula adalah pigmen gelap yang bertanggungjawab terhadap warna kulit yang gelap. Walau bagaimanapun, di sebalik kewujudan tyrosine dalam kacang soya, ia masih bukan menjadi penyebab luka anda gelap. Mengapa? 

Ini kerana kacang soya bukanlah satu-satunya jenis makanan yang mengandungi tyrosine. Terdapat pelbagai lagi jenis makanan lain yang mengandungi tyrosine seperti keju, daging lembu, daging kambing, ikan, ayam, kekacang dan bijirin penuh. Senang kata, apa yang anda makan setiap hari sebenarnya mengandungi kandungan tyrosine. Anda makan ayam setiap hari, tetapi tyrosine dalam ayam tidak pula menyebabkan tubuh badan anda berwarna merah jambu. 

Tyrosine dan fungsinya terhadap tubuh

Fungsi sebenar tyrosine adalah untuk menghasilkan bahan kimia otak bagi membantu sel saraf berkomunikasi dan mengawal selia mood. Tyrosine juga meningkatkan kewaspadaan, perhatian dan fokus seseorang individu.

Tubuh badan anda hanya menggunakan tyrosine apabila diperlukan dan pengambilan banyak makanan yang mengandungi tyrosine tidak akan menjadikan tubuh badan anda lebih gelap. Ia juga tidak akan meningkatkan penghasilan melanin dalam tubuh anda kerana anda masih memerlukan sinar matahari untuk menggelapkan warna tubuh.

Pokok pangkalnya, tyrosine semata-mata masih tidak akan menggelapkan tubuh anda tanpa pendedahan terhadap sinar UV.

Parut chicken pox bukan sebab kicap?

Ya, kicap bukan penyebab terjadinya parut yang gelap pada chicken pox. Parut akibat chicken pox sebenarnya terbentuk disebabkan oleh aktiviti menggaru yang menjejaskan proses penyembuhannya dan meningkatkan risiko jangkitan bakteria.

Sekiranya anda mahu mengelakkan parut gelap akibat chicken pox, jangan sesekali menggarunya. Hilangkan kegatalan yang dialami dengan cara mandian air sejuk atau penggunaan losyen calamine.

ja

Secara logiknya, jika anda menganggap makan kicap boleh buat luka jadi hitam, anda mungkin boleh makan telur untuk jadikan parut anda berwarna putih atau kuning kan? Atau makan sawi hijau untuk menjadikan luka berwarna hijau, baru rare.

Tetapi pasti ramai yang tidak mempercayainya. Mengapa? Sebab ramai yang tahu ia tidak logik dan tidak boleh diterima akal. Begitu juga dalam kes kicap ini. Oleh itu, kongsikan artikel ini untuk bantu kami memecahkan mitos yang telah lama membelenggu masyarakat kita. Seiring kita bergerak menjadi anggota masyarakat yang lebih berilmu.

Sumber : Muhammad Wa’iz/Hello Doktor 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Thu, 7 Nov 2019

橄榄油营养价值有哪些?要如何正确摄取呢?

到底橄榄油的营养价值有哪些?又该如何正确的摄取才能达到保健功效?

Hiburan Mon, 15 Apr 2019

E! News Bongkar Rahsia Disebalik Wardrobe Super Gah Ella Unplugged

Check it out untuk berita hiburan lagi gempak!

Automobile Mon, 4 Mar 2019

Jangan Terlepas Untuk Menonton Rancangan Menarik Di Saluran DW Mac Ini!

Saluran rancangan Inggeris, DW tampil dengan pelbagai variasi rancangan menarik pada bulan ini

Fab Foodies! Sun, 28 Jan 2018

Minum Barli Boleh Kuruskan Badan Dan Cantikkan Kulit,

Resipi barli yang mudah untuk disediakan dan murah pula bahan-bahannya dapat pula membantu dalam mencantikkan kulit dan menjadi kurus

LIFESTYLE Mon, 26 Feb 2018

PLAN NAK BELI RUMAH TU ADA, TAPI…

Jangan asyik nak negatif saja kalau mengimpikan sesuatu. Ini tak bermaksud urusan pembelian rumah adalah mudah tetapi jika dengan caranya, korang pasti boleh!

Events Mon, 2 Sep 2019

Siapa Kat Sini Yang Suka Sangat Makan? Jom Ke Lokasi Ini!

Orang JB, jom ramai-ramai ke plaza Angsana Johor Bahru bermula 6-8 September!

LIFESTYLE Sat, 16 Nov 2019

Cara Mencegah Untuk Pneumonia!

Mencegah lagi baik daripada merawat

LIFESTYLE Mon, 22 Oct 2018

老人快走150 分钟!有助降慢性病风险

澳大利亚一项研究显示,与日常不运动的老年人相比,热爱运动的老人罹患慢性病的风险较低,有助健康长寿。

FESYEN Wed, 5 Sep 2018

Cara Merawat Kuku Agar Sihat & Cantik

Kuku dan jari adalah antara anggota yang penting dimana bila tidak dirawat dan dijaga dengan baik terutama kuku, nak tahu lebih jom baca

LIFESTYLE Thu, 17 Oct 2019

Model Victoria’s Secret Bella Hadid Wanita Tercantik Di Dunia

Bella Hadid adalah pemenang yang jelas apabila semua unsur wajah diukur untuk kesempurnaan fizikal

| Live TV