LIFESTYLE By: SGMS Enal January 6, 2020 @ 1:15pm

Antara Makanan Menjadi Penyumbang Kepada Risiko Keracunan Makanan

Keracunan makanan apabila anda terkena pastinya penat. Penat kerana berulang-alik ke tandas .

Penyebab keracunan boleh jadi dari makanan yang dimakan tercemar, penyediaan tidak betul, yang menyediakan tidak menjaga kebersihan, kawasan dimana masakan dimasak tidak terjaga ataupun memakan makanan yang sudah tamat tempoh. Ini diantara sebahagian punca atau penyumbang kepada risiko keracunan makanan.

Tetapi adakah anda tahu, sebenarnya terdapat makanan tertentu yang boleh meningkatkan risiko keracunan makanan. Ini dikongsikan diantara makanan yang menjadi penyumbang ya.

  1. Telur mentah

Telur mentah sering terdedah kepada pencemaran yang disebabkan oleh bakteria salmonella. Cara untuk mencegah keracunan ini adalah dengan mencuci telur sebelum dimasak dan memastikan ia masak sepenuhnya atau sekurangnya-kurangnya matang. Ibu yang mengandung harus mengelakkan daripada memakan telur separuh masak, okay?

  1. Sayuran 

Sayuran hijau seperti buncis, salad, sawi, bayam atau sayur-sayuran lain merupakan sajian yang baik dan menyihatkan. Tetapi tanpa anda sedari sayuran seperti ini juga berpotensi menjadi penyebab keracunan makanan.

Ini kerana sayur mudah tercemar dengan kotoran yang terdapat pada tanah. Penggunaan pisau yang sama dengan daging mentah juga boleh menyebabkan pencemaran silang. Jadi berhati-hati, ya?

  1. Tuna

Ikan seperti tuna juga boleh meningkatkan risiko keracunan apabila ia sudah tercemar dengan scombrotoxin. Masalah ini boleh menyebabkan anda berasa sakit kepala, kekejangan dan kemerahan pada seluruh badan.

Kaedah penyimpanan ikan tuna yang tidak betul atau disimpan pada tempat yang melebihi suhu 60 ℃ akan menyebabkan racun keluar daripada ikan. Bahaya!

  1. Daging merah

Hidangan daging yang tidak dimasak sempurna seperti daging mentah mengandungi racun dari pencemaran bakteria E.coli. Cara terbaik untuk mencegah keracunan disebabkan oleh daging adalah dengan memastikan ia dimasak dengan sempurna.

  1. Tiram

Makanan laut dari jenis kerang-kerangan boleh menjadi punca keracunan makanan. Tiram merupakan antara makanan yang boleh menjadi punca keracunan disebabkan pencemaran virus dan bakteria berbahaya dari air yang tersimpan di dalamnya.

Bahkan cara pengendalian tiram yang salah sebelum dan saat dimasak juga meningkatkan risiko keracunan. Tiram mentah biasanya mengandungi racun vibrio vulnificus dan ia boleh memberikan reaksi alahan teruk seperti muntah, cirit-birit dan mual berlebihan.

  1. Kentang

Biasanya kita akan membeli kentang dalam jumlah yang banyak, bukan? Tetapi selepas ini, mungkin anda ingin membelinya dalam jumlah yang sedikit sahaja. Ini kerana kentang yang disimpan terlalu lama berisiko terdedah kepada pencemaran silang dari Listeria, E.coli, Salmonella dan Shigella. Pencemaran ini boleh berlaku jika kentang disimpan bersama makanan lain seperti daging mentah.

Anda mungkin menganggap bahawa keracunan makanan adalah satu isu kecil. 

Jadi sebaiknya, pastikan anda mengutamakan soal kebersihan sama ada dalam aspek penyimpanan dan penyediaan makanan serta kebersihan diri seperti membasuh tangan sebelum makan.

Sumber :  Hello Doktor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Fri, 20 Apr 2018

「7种食物」便便卡住时千万别吃

根据美国国家卫生研究院的数据指出,便秘为每周排便少于3次,且粪便硬难以「通过」,这是一个常见的问题。有营养师指出,多吃高纤食物能使排便顺畅,前提是还要加入碳水化合物,吸取水分并软化粪便,最重要的是保持水份。

LIFESTYLE Wed, 11 Jul 2018

Susah Bangun Pagi? Aplikasi Loceng Ini Boleh Bantu Anda!

Selama ni anda selalu snooze kan alarm bila tiba je waktu bangun kan? Bila dah terlambat, anda salahkan jam loceng pula. Cuba muat turun aplikasi ‘annoying’ ini, mesti dah tak lambat lagi!

Fab Foodies! Sat, 10 Mar 2018

This Sheep Cafe In Korea Will Make You Go ‘Bah Bah’

Pet cafes are the in thing right now as it is the most trending cafe style. But have you ever seen sheep cafe before?!

LIFESTYLE Mon, 25 Dec 2017

10 Perkara Penting Untuk Kawal Nafsu Makan Anda

Macam yang dikongsikan oleh seorang lelaki yang bernama Jazli Hassan ini, malah dia juga tidak keberatan untuk berkongsi tips yang diamalkan olehnya. Nak tahu tipsnya? Jom ikuti perkongsiannya di bawah. Hye semua, perjalanan dari 183 kilogram (kg) […]

Fab Foodies! Wed, 18 Apr 2018

经痛时,吃颗巧克力就对了?

不少女性生发现在生理期前夕,特别渴望能来点巧克力。主要是因为月经来潮前,体内黄体素含量升高,会引起女性想吃高脂肪食物的欲望。但巧克力真能缓解经痛?

LIFESTYLE Tue, 27 Feb 2018

12星座「最讨厌的事」

身边总是有些人时不时的踩你的底线,又或者是一个小举动就可能让你断了理智线?只能说每个人讨厌的事情不一样,而你又是什么呢?

LIFESTYLE Thu, 12 Apr 2018

8 Misconceptions About Botox Debunked by an Aesthetic Doctor

It’s not as bad as we all think it is.

LIFESTYLE Tue, 25 Dec 2018

Alamak! Bahana Guna Perkakas Dapur Berkarat

Periksa Perkakas Sebelum Masak, Sudip Berkarat Boleh Memudaratkan Kesihatan

Fab Foodies! Mon, 6 Aug 2018

你挑食吗?8种「难吃蔬菜」每个都是营养高手

多吃蔬菜对身体好!蔬菜种类非常之多,但总有你不喜欢吃的食物,你最不喜欢吃哪一种?

LIFESTYLE Wed, 19 Dec 2018

努力许久都不见起色,我该选择放弃吗?

努力已久却始终不见起色,放弃有时不是件坏事,但选择放弃是对的吗?

| Live TV