LIFESTYLE By: SGMS Enal December 18, 2019 @ 10:14am

Makin Lama Wajah Kita Akan Jadi Seiras Dengan Pasangan?

Mesti ramai yang pernah mendengar kata-kata mengenai wajah pasangan yang dikatakan hampir sama dan mempunyai jodoh kuat.

Tetapi, adakah benar kenyataan tersebut bahawa semakin lama bersama wajah kita akan menjadi seiras dengan pasangan?

Sebenarnya, ia bukan hanya sekadar cakap kosong, tetapi terdapat beberapa teori yang menyokong kajian mengapa wajah setiap pasangan dikatakan seiras.

Untuk mengetahui lebih lanjut, ikuti kupasan menarik beserta fakta oleh Hello Doktor seperti di bawah.

Teori tarikan wajah seiras dengan pasangan

Tidak dinafikan, adakalanya apabila melihat mana-mana pasangan, sekali imbas, raut wajah mereka seakan-akan seiras.

Ada kajian yang mengatakan sebenarnya terdapat daya tarikan pada seseorang individu membuatkan kita cenderung untuk memilih pasangan yang mempunyai iras wajah seperti diri sendiri atau ibu mahupun bapa kita sendiri. Setuju ke tidak? 

Kecenderungan ini dikatakan mempunyai kaitan dengan teori assortative mating yang menjadikan seseorang untuk lebih memilih individu yang mempunyai fizikal yang sama atau hampir sama sebagai pasangan. 

Malahan, terdapat juga beberapa teori yang menyokong kajian mengapa wajah anda dan pasangan hampir seiras:

  1. Teori assostative mating menyimpulkan kita cenderung memilih individu yang mempunyai ciri fizikal yang sama (physical phenotype) dan strata sosial yang setara
  2. Pasangan juga cenderung untuk mempunyai tabiat, bahasa badan dan gaya yang sama dikatakan akan lebih menunjukkan ikatan emosi yang selesa dan saling mempercayai
  3. Dikatakan sistem imunisasi badan antara pasangan juga akan menjadi hampir sama jika sudah bersama untuk tempoh yang lama. Sebagai contoh, jika pasangan anda sakit, maka anda juga akan cenderung untuk tidak sihat, betul ke tidak?
  4. Pengalaman hidup yang dilalui bersama, melibatkan cabaran, rintangan dan pergolakan emosi akan membuatkan kedutan pada wajah akan berlaku di tempat yang sama. Haa…nanti bolehlah check muka pasangan anda, ya?

Dalam satu kajian yang dilakukan oleh seorang ahli psikologi sosial di Amerika Syarikat, Robert Zanjonc, telah membandingkan gambar pasangan yang diambil pada hari perkahwinan mereka dan gambar yang diambil 25 tahun kemudiannya.

Kajiannya menunjukkan bahawa walaupun pada awalnya pasangan suami isteri tersebut tidak mempunyai persamaan wajah langsung, namun setelah 25 tahun bersama dalam ikatan perkahwinan, raut wajah mereka kelihatan begitu seiras.

Fakta lain daripada kajian ini mengatakan semakin bahagia sesebuah perkahwinan itu, maka akan tinggi kemungkinan untuk berlaku kemiripan pada wajah kedua-dua pasangan. Anda mungkin boleh mencuba kesahihan teori ini dengan melihat wajah kedua ibu bapa anda, seiras tak?

Kaitan genetik?

Menurut laporan yang dari Boston University School of Public Health dan University of California, pasangan yang seiras ini mungkin mempunyai kaitan dengan genetik. 

Keadaan ini boleh berlaku apabila pasangan yang dipilih itu adalah dari masyarakat setempat dan itu mungkin membuatkan mereka adalah berketurunan yang sama. 

Laporan yang diterbitkan dalam PLOS Genetics ini telah menganalisis tiga generasi keluarga kulit putih dari Framingham Heart Study (FHS).

Kajian FHS yang dimulakan pada tahun 1948, melibatkan lebih 5,209 individu lelaki dan wanita yang berusia antara 30 hingga 62 tahun di bandar Framingham, Mass.

Penyelidikan ini menganalisis data genotip genom (genome-wide genotype data) atau kajian genetik terhadap 800 pasangan. Tujuan penyelidikan ini dilakukan adalah untuk menentukan ciri keturunan genetik mereka.

Menerusi catatan penyelidik di dalam jurnal tersebut “Dalam penyelidikan melibatkan pasangan suami isteri ini, penyelidik mendapati bahawa individu dari Eropah / Barat Utara, Eropah Selatan dan berketurunan Ashkenazi lebih gemar memilih pasangan daripada keturunan yang sama.

Walau bagaimanapun, tahap endogami ini menurun dari setiap generasi khususnya antara Eropah / Barat Utara dan Eropah Selatan.

Dari raut wajah

Faktor raut wajah yang serupa mungkin menjadi antara ciri-ciri dalam mencari pasangan. Menurut laporan kajian Personality and Social Psychology Bulletin, rata-rata individu akan tertarik kepada individu lain yang kelihatan seperti ibu bapa atau diri mereka sendiri.

Dalam dua kajian yang berasingan, responden yang terlibat dalam kajian diberikan gambar: yang pertamanya adalah gambar ibu atau bapa bersama individu asing dan yang keduanya adalah gambar individu asing dan responden sendiri.

Apabila subjek diminta untuk menentukan gambar yang mana lebih menarik perhatian, mereka biasanya akan memilih gambar individu asing dengan gambar sendiri.

Keadaan ini disimpulkan sebagai satu sifat semula jadi manusia yang akan mencari sesuatu yang biasa mudah untuk mereka ramalkan.

Menurut pakar mencari pasangan, Chantal Heide yang telah melakukan penyelidikannya sendiri, turut melihat corak serupa seperti kajian yang dilakukan oleh ahli psikologi sosial, Robert Zanjonc.

Chantal menyatakan, apabila seseorang individu melihat seseorang yang menyerupai mereka, maka secara automatik akan wujud rasa kepercayaan di dalam otak.

Bagi individu yang meletakkan syarat kepercayaan sebagai satu sifat penting dalam pasangan, tanpa sedar akan tertarik kepada mereka yang mempunyai raut wajah seiras. Sebenarnya dapat jodoh yang seiras adalah satu rezeki

Sumber :  Instagram edayubaharom &  Hello Doktor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Fri, 26 Jan 2018

Antara Makanan Yang Perlu DiElakkan Sewaktu Ingin Bersalin

Perkongsian daripada Dr Hafiz Sulaiman di laman facebook, diharap dapat membuka mata wanita di luar sana agar tidak terikut dengan petua-petua ini tanpa mengetahui kesahihannya. Nampak remeh, tapi sebenarnya bahaya yang menanti. Jom kita baca perkongsian beliau […]

LIFESTYLE Sat, 13 Jul 2019

Kurang Bau Durian Selepas Makan, Cuba Tips Ini

Pernah tak anda bercakap dengan mereka yang baru sahaja menikmati durian?

Fab Foodies! Sat, 12 May 2018

Nak Diet, Makanlah Halia

Halia bukan setakat membuang angin tapi dapat membantu dalam kecantikan dan kesihatan badan juga

LIFESTYLE Fri, 17 Jan 2020

给准备换新工作的你!选一张牌看转职运

每年的这个时候都有朋友面临转职问题,就连奥斯占卜的案例中也出现类似问题。

Featured Sun, 5 Sep 2021

Aktif Dalam Pementasan Teater Di Australia, Raja Emina Ashman Warisi Jiwa Seni Ibu

Personaliti dan jiwa seni yang dimiliki Raja Emina Aliyyah Raja Ashman Shah menjadikan beliau lebih menyerlah. Kini bergiat aktif dalam pementasan teater, puisi karya wanita yang dikenali dengan nama Emina Ashman ini semakin mendapat perhatian […]

LIFESTYLE Thu, 18 Jan 2018

不同睡姿休息效果差很大「5大睡姿」你有睡对吗?

你知道吗?睡觉睡对姿势,其实也能改善身体健康状态喔!国外网站《Remedy daily》引述了美国国家睡眠基金会(National Sleep Foundation)的说法指出,若长期有以下5种健康上的困扰,不妨改变一下「睡姿」吧!

Events Fri, 24 Aug 2018

Wow…Jenama Kereta Ini Rupanya Paling Laku Sepanjang Julai!

Honda City menjadi kegemaran Malaysia kerana berbaloi dengan nilainya selain cirinya yang ideal untuk kegunaan persendirian atau keluarga.

LIFESTYLE Wed, 24 Apr 2019

Experience Art & Cultures by Katja Loher During Your Stay at The House Collective

It’s a special type of experience indulging in art and fine hotels.

Automobile Tue, 24 Dec 2019
Fab Foodies! Wed, 18 Sep 2019

做错「这些事」你吃的鸡蛋都浪费了!

别再落入误区!做错这4件事,你吃的鸡蛋根本浪费了。

| Live TV