LIFESTYLE By: SGMS Enal December 18, 2019 @ 10:14am

Makin Lama Wajah Kita Akan Jadi Seiras Dengan Pasangan?

Mesti ramai yang pernah mendengar kata-kata mengenai wajah pasangan yang dikatakan hampir sama dan mempunyai jodoh kuat.

Tetapi, adakah benar kenyataan tersebut bahawa semakin lama bersama wajah kita akan menjadi seiras dengan pasangan?

Sebenarnya, ia bukan hanya sekadar cakap kosong, tetapi terdapat beberapa teori yang menyokong kajian mengapa wajah setiap pasangan dikatakan seiras.

Untuk mengetahui lebih lanjut, ikuti kupasan menarik beserta fakta oleh Hello Doktor seperti di bawah.

Teori tarikan wajah seiras dengan pasangan

Tidak dinafikan, adakalanya apabila melihat mana-mana pasangan, sekali imbas, raut wajah mereka seakan-akan seiras.

Ada kajian yang mengatakan sebenarnya terdapat daya tarikan pada seseorang individu membuatkan kita cenderung untuk memilih pasangan yang mempunyai iras wajah seperti diri sendiri atau ibu mahupun bapa kita sendiri. Setuju ke tidak? 

Kecenderungan ini dikatakan mempunyai kaitan dengan teori assortative mating yang menjadikan seseorang untuk lebih memilih individu yang mempunyai fizikal yang sama atau hampir sama sebagai pasangan. 

Malahan, terdapat juga beberapa teori yang menyokong kajian mengapa wajah anda dan pasangan hampir seiras:

  1. Teori assostative mating menyimpulkan kita cenderung memilih individu yang mempunyai ciri fizikal yang sama (physical phenotype) dan strata sosial yang setara
  2. Pasangan juga cenderung untuk mempunyai tabiat, bahasa badan dan gaya yang sama dikatakan akan lebih menunjukkan ikatan emosi yang selesa dan saling mempercayai
  3. Dikatakan sistem imunisasi badan antara pasangan juga akan menjadi hampir sama jika sudah bersama untuk tempoh yang lama. Sebagai contoh, jika pasangan anda sakit, maka anda juga akan cenderung untuk tidak sihat, betul ke tidak?
  4. Pengalaman hidup yang dilalui bersama, melibatkan cabaran, rintangan dan pergolakan emosi akan membuatkan kedutan pada wajah akan berlaku di tempat yang sama. Haa…nanti bolehlah check muka pasangan anda, ya?

Dalam satu kajian yang dilakukan oleh seorang ahli psikologi sosial di Amerika Syarikat, Robert Zanjonc, telah membandingkan gambar pasangan yang diambil pada hari perkahwinan mereka dan gambar yang diambil 25 tahun kemudiannya.

Kajiannya menunjukkan bahawa walaupun pada awalnya pasangan suami isteri tersebut tidak mempunyai persamaan wajah langsung, namun setelah 25 tahun bersama dalam ikatan perkahwinan, raut wajah mereka kelihatan begitu seiras.

Fakta lain daripada kajian ini mengatakan semakin bahagia sesebuah perkahwinan itu, maka akan tinggi kemungkinan untuk berlaku kemiripan pada wajah kedua-dua pasangan. Anda mungkin boleh mencuba kesahihan teori ini dengan melihat wajah kedua ibu bapa anda, seiras tak?

Kaitan genetik?

Menurut laporan yang dari Boston University School of Public Health dan University of California, pasangan yang seiras ini mungkin mempunyai kaitan dengan genetik. 

Keadaan ini boleh berlaku apabila pasangan yang dipilih itu adalah dari masyarakat setempat dan itu mungkin membuatkan mereka adalah berketurunan yang sama. 

Laporan yang diterbitkan dalam PLOS Genetics ini telah menganalisis tiga generasi keluarga kulit putih dari Framingham Heart Study (FHS).

Kajian FHS yang dimulakan pada tahun 1948, melibatkan lebih 5,209 individu lelaki dan wanita yang berusia antara 30 hingga 62 tahun di bandar Framingham, Mass.

Penyelidikan ini menganalisis data genotip genom (genome-wide genotype data) atau kajian genetik terhadap 800 pasangan. Tujuan penyelidikan ini dilakukan adalah untuk menentukan ciri keturunan genetik mereka.

Menerusi catatan penyelidik di dalam jurnal tersebut “Dalam penyelidikan melibatkan pasangan suami isteri ini, penyelidik mendapati bahawa individu dari Eropah / Barat Utara, Eropah Selatan dan berketurunan Ashkenazi lebih gemar memilih pasangan daripada keturunan yang sama.

Walau bagaimanapun, tahap endogami ini menurun dari setiap generasi khususnya antara Eropah / Barat Utara dan Eropah Selatan.

Dari raut wajah

Faktor raut wajah yang serupa mungkin menjadi antara ciri-ciri dalam mencari pasangan. Menurut laporan kajian Personality and Social Psychology Bulletin, rata-rata individu akan tertarik kepada individu lain yang kelihatan seperti ibu bapa atau diri mereka sendiri.

Dalam dua kajian yang berasingan, responden yang terlibat dalam kajian diberikan gambar: yang pertamanya adalah gambar ibu atau bapa bersama individu asing dan yang keduanya adalah gambar individu asing dan responden sendiri.

Apabila subjek diminta untuk menentukan gambar yang mana lebih menarik perhatian, mereka biasanya akan memilih gambar individu asing dengan gambar sendiri.

Keadaan ini disimpulkan sebagai satu sifat semula jadi manusia yang akan mencari sesuatu yang biasa mudah untuk mereka ramalkan.

Menurut pakar mencari pasangan, Chantal Heide yang telah melakukan penyelidikannya sendiri, turut melihat corak serupa seperti kajian yang dilakukan oleh ahli psikologi sosial, Robert Zanjonc.

Chantal menyatakan, apabila seseorang individu melihat seseorang yang menyerupai mereka, maka secara automatik akan wujud rasa kepercayaan di dalam otak.

Bagi individu yang meletakkan syarat kepercayaan sebagai satu sifat penting dalam pasangan, tanpa sedar akan tertarik kepada mereka yang mempunyai raut wajah seiras. Sebenarnya dapat jodoh yang seiras adalah satu rezeki

Sumber :  Instagram edayubaharom &  Hello Doktor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Sat, 2 Nov 2019

SYOKSYOK RIUH Invites You to Appreciate Arts and Cultures This Weekend!

Celebrate life with friends, family and food with plenty of festive flavours.

Fab Foodies! Tue, 13 Nov 2018

Teruk Dibahan’ Netizen Chef Selebriti Popular Dunia Keliru Nangka Dengan Durian

Martha Stewart mengundang kontroversi apabila keliru dengan gambar durian sebagai penghias gambar utama artikel, walhal tajuk artikel berkenaan adalah mengenai buah nangka.

Automobile Mon, 4 Mar 2019

Jangan Terlepas Untuk Menonton Rancangan Menarik Di Saluran DW Mac Ini!

Saluran rancangan Inggeris, DW tampil dengan pelbagai variasi rancangan menarik pada bulan ini

Events Mon, 5 Aug 2019

Artificially Intellect Robot by A&S will Magically Clean Your House with its Futuristic Innovation!

Easy peasy, lemon squeezy! Cleaning your house now doesn’t even require you to move a single inch! WOW!

LIFESTYLE Thu, 25 Jan 2018

Antara Checklist Barang Persiapan Ibu Dan Kelahiran Bayi

Ketika usia kandungan mencecah enam hingga ke tujuh bulan, pasti para ibu bapa yang bakal menimang cahaya mata sibuk membeli kelengkapan bayi dan persediaan untuk berpantang. Barangan penjagaan bayi dan keperluan ibu semasa melahirkan amat […]

LIFESTYLE Tue, 5 Nov 2019

Ibu Bapa Boleh Dikenakan Tindakan Jika Gagal Halang Anak Berbasikal Lajak

Halanglah kalau boleh agar tidak ada perkara yang tidak diingini berlaku

LIFESTYLE Mon, 13 Aug 2018
LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:猴

猴(1944 / 1956 / 1968 / 1980 / 1992) 虽然今年为肖猴朋友的太岁相刑年+太岁相坡年,表示是非多,容易惹上意想不到的麻烦,带有轻微的犯太岁的意思,不过由于命宫中得到多颗吉星的照耀, 运势将大幅度彪升,凡事都能逢凶化吉,称心如意。 【事业运】 事业方面,今年可获得贵人指引提携,得以锦上添花。此外,今年肖猴的您将会成为焦点人物,所以必须勇于承担责任,展现潜力,以免令周围的人失望。不过,在工作上必须谨口慎言,以防泄漏商业秘密而自招败辱。 【财运】 财运方面相当畅旺,财源广进,会有多方面的收入。横财方面也不差,不时会有意外之财,但必须紧记钱财千万不可露眼,以免会有盗劫之灾。 【感情运】 感情方面因为人缘佳,所以进展也相当不错。今年容易遇到心仪的对象,可以放胆去追,成功率相当高。不过,今年宜多与家人乐聚天伦,以弥补家庭中的裂痕。 【健康运】 今年健康良好,但必须小心照顾家中老人健康,恐有孝服。 ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 2525 、 1929 【开运颜色】 蓝色、紫色、粉红色 【开运贴士】 今年在初一、十五不妨吃斋。同时也建议多做善事或义工「施比受更有福」!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

LIFESTYLE Sun, 7 Jan 2018

看病时要跟医生说这些话……你有吗?

身体不舒服时,想找医师诊治,该如何精准描述病情?根据台湾三军总医院临床药学部资深药师叶爵荣药师提醒,就诊看病时可从5大问题着手,让医师能快速掌握病情与个人用药历程,亦有助精准用药、让病快快好唷!

Events Fri, 6 Jul 2018

Gelombang Haba Serang Kanada

Kebanyakan mangsa di bandar itu adalah lelaki berusia antara 53 hingga 85 yang tinggal di kawasan terdedah dan tanpa akses kepada penghawa dingin.

| Live TV