LIFESTYLE By: SGMS Enal December 6, 2019 @ 11:12am

Jantung Terhenti Boleh Terjadi Bila-Bila Masa Walaupun Sedang Bersukan

Kejadian pemain bola sepak profesional liga Inggeris Fabrice Muamba, 23, yang tiba-tiba rebah di tengah padang semasa perlawanan yang disiarkan secara langsung di televisyen pada Mac 2012, benar-benar mengejutkan.

Jantung pemain muda yang sihat itu terhenti berdegup selama 78 minit sebelum ia berfungsi semula.

Mujurlah tindakan pantas pasukan perubatan dan pakar kardiologi yang berada di lokasi dapat “menghidupkan ” Muamba kembali.

Selepas insiden itu, meskipun kesihatannya telah pulih dan beliau dapat menjalani hidup secara normal, Muamba terpaksa bersara sebagai pemain bola sepak profesional.

Kini, Muamba menjadi jurulatih kelab bola sepak belia, berumah tangga dan mempunyai dua anak lelaki. Beliau juga menyertai program tarian di televisyen British.

KEMATIAN MENGEJUT DI PADANG

Hakikatnya, insiden yang menimpa Muamba adalah kejadian jantung terhenti (cardiac arrest) iaitu keadaan apabila terhentinya fungsi jantung tanpa denyutan dan tekanan darah berlaku.

Ia ekoran detak ritma kardium (jantung) yang abnormal dan keadaan sedemikian boleh menjurus kepada kematian.

Pakar Kardiologi Pusat Perubatan Sunway, Datuk Dr Yap Yee Guan berkata orang ramai sering menyamakan kejadian jantung berhenti secara tiba-tiba sebagai serangan jantung, namun sebenarnya kedua-duanya adalah berbeza.

Beliau menjelaskan, serangan jantung berlaku apabila aliran darah ke jantung secara tiba-tiba berkurangan disebabkan oleh arteri koronari yang dihentikan daripada plak pecah.

Sementara itu, kejadian jantung berhenti secara tiba-tiba disebabkan berlakunya pergerakan pantas ritma elektrik yang tidak menentu (ketidaktekalan) jantung.

“Kejadian jantung berhenti secara mendadak boleh menyerang sesiapa sahaja sama ada atlet ataupun bukan atlet. Jika atlet muda, ia lazimnya disebabkan oleh faktor genetik.

“Kebanyakan kes kematian secara tiba-tiba akibat jantung dalam kalangan atlet muda disebabkan oleh aritmia ventrikular (jantung berdegup secara tidak normal) biasanya dikekalkan dari takikardia ventrikel (jantung berdegup dengan cepat) atau fibrilasi ventrikel (rentak jantung yang tidak normal, cepat dan tidak sekata),” jelasnya.

Menurut hasil penyelidikan di Amerika Syarikat, 80 peratus kes kematian mengejut yang melibatkan atlet berumur 35 tahun dan ke atas, adalah disebabkan oleh penyakit arteri koronari, manakala atlet muda yang meninggal akibat jantung berhenti secara tiba-tiba dikesan mewarisi penyakit jantung .

PENEBALAN DINDING JANTUNG

Kardiomiopati hipertrofi – penebalan dinding jantung yang menyebabkan gangguan keupayaan pengisian semula dan pengepaman jantung.

Dr Yap berkata kebanyakan atlet muda yang meninggal dunia akibat jantung berhenti berdegup secara tiba-tiba mempunyai genetik kardiomiopati hipertrofi (HCM), iaitu penyakit dinding berotot pada jantung atau miokardium menjadi tebal. Penebalan dinding jantung akan menyebabkan gangguan keupayaan pengisian semula dan pengepaman jantung.

“Otot jantung yang menebal akan membuatkan jantung sukar mengepam darah. Justeru jantung akan bekerja lebih kuat. Individu yang mempunyai masalah jantung seperti ini dilarang bersukan. Sekiranya tidak, mereka mungkin akan mati secara spontan akibat jantung berhenti secara tiba-tiba, ” katanya.ung

Individu yang menghidap HCM dan melakukan aktiviti sukan boleh menyebabkan tubuh mereka menjadi nyahidrat, kehilangan banyak garam dan mengalami ketakimbangan elektrolit.

Mereka juga mempunyai tahap adrenalin yang lebih tinggi ekoran daripada tindak balas badan untuk bersenam, serta ketidakseimbangan asid atau asidotik (peningkatan keasidan dalam darah dan tisu badan yang lain).

“Jantung boleh menjadi asidotik (keadaan asid darah yang kurang dari pH 7.35) iaitu seperti ketika mengalami kekejangan di kaki selepas bersenam dan jantung tidak boleh berhenti dalam keadaan normal. Bagi individu yang mengalami keadaan jantung tidak normal, kematian boleh berlaku sekiranya terdapat ketidakseimbangan berasaskan asid walaupun hanya sedikit, ” katanya.

Pakar Perunding Pusat Perubatan Sunway, Dr Ooh Ping Yee berkongsi beberapa langkah bagaimana untuk menyelamatkan nyawa seseorang pesakit yang diserang jatung terhenti secara tiba-tiba.

Beliau berkata usaha menyelamat termasuk: 1) segera bantu mengaktifkan sistem kecemasan perubatan 2) memberikan rawatan resusitasi kardiopulmonari (CPR) oleh responder pertama dalam masa kurang daripada dua minit, 3) defibrilasi awal (dalam dua hingga empat minit) defibrillator luaran (AED), 4) bantuan awal sokongan hidup lanjutan (kurang daripada lapan minit) dan 5) sokongan hayat lanjutan.

“Empat langkah pertama mesti dilakukan secepat mungkin untuk menyelamatkan mangsa.

“CPR dan penggunaan AED harus diteruskan sehingga pesakit sedar atau dapat menerima rawatan daripada pakar perubatan, ” katanya.

Sumber: Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 18 Jul 2018

8 Cara Menghapuskan Lemak Perut Yang Boroi

Perut boroi antara yang mencacatkan keterampilan individu dimana perlu cari jalan untuk mengelakkannya

LIFESTYLE Fri, 28 Dec 2018

#TindanChallenge, Tahukah Cabaran Ini Boleh Undang Risiko

Cabaran ‘tindan’ ini bermula dengan satu gambar sekumpulan lelaki yang viral mengambil gambar dengan cara ‘menindih’ satu sama lain daripada bawah hingga ke atas.

Fab Foodies! Mon, 19 Nov 2018

人到中年:不喝三酒、不去三地、不睡三觉

人到中年,随着年岁增长,身体器官的生理发生了变化,这时候的你已经不能再像以前一样经常熬夜加班、经常喝酒应酬了,这个时候的你需要健康的生活方式。

LIFESTYLE Thu, 16 Jan 2020

在办公桌上吃午餐不利健康!

医疗服务公司BUPA数据显示,约三分之一的英国上班族习惯在办公桌上吃午饭;而另一份来自隐形眼镜商AcuVue的调查,现代人均每年有1700个小时在电脑前度过。 伦敦卡斯商学院(Cass Business School)的行为学教授斯派塞(André Spicer)说,人们一天之内的工作效率从早上开始至下午递减,一个人的注意力只能集中有限的一段时间,需要放松一会才能恢复精力。 “午餐就是有助于恢复注意力的放松时间”。 而在萨里大学(University of Surrey)2012年的一份研究显示,一边工作一边吃饭容易吃太多。 研究者之一健康心理学教授奥格登(Jane Ogden)说,吃饭时工作分散人们对吃的注意力,大脑不记得吃了什么,身体对食物的感知度也下降,到了下午很容易又感到饿,又开始吃东西。 另外,这也是一种不良的办公室文化。一些员工觉得连午餐都在工作,是卖力工作的表现;逐渐这让离开吃饭的员工感到压力,担心雇主觉得他们工作量轻,有时间吃饭休息。 其实,边工作边吃饭既没效率、又对员工健康不利。英国人把这种不健康的文化称为「假积极表现主义」(Presenteeism)。 斯派塞建议,公司、企业应该鼓励员工离开办公桌吃饭,消除假积极表现主义。公司、企业的管理者应该邀请员工一起离开吃饭,或在工作场所开创就餐环境。   原文网址:阿波罗新闻网

Fab Foodies! Sat, 26 May 2018

百香果:缓解便秘的好帮手

百香果,不仅含有丰富的维生素而且浓郁的果香,酸酸甜甜的味道,都让吃客们无不喜欢。但针对百香果,又有什么好处和禁忌呢?

LIFESTYLE Tue, 28 Nov 2017

Tips Mudah Untuk Anda Semak Kemana Gaji Anda

”Tak Sampai Hujung Bulan Gaji Dah Habis”, Tips Mudah Untuk Anda Semak Kemana Gaji Anda

LIFESTYLE Wed, 5 Sep 2018

做事总是提不起劲?或许你该找朋友聚聚了

生活向来不是件容易的事,太多事情需要考虑、面对,今天就和奥斯一起来看看,目前你的内心状态如何吧!

LIFESTYLE Thu, 26 Apr 2018

Nafkah Isteri Dan Ibu Bapa, Mana Perlu Didahulukan?

Siapa yang patut didahulukan Nafkah Isteri Dan Ibu Bapa, Mana Perlu Didahulukan?

LIFESTYLE Fri, 5 Oct 2018

Melenggang Perut: Antara Budaya, Khurafat Dan Fakta Sains?

Melenggang Perut: Antara Budaya, Khurafat Dan Fakta Sains?

LIFESTYLE Fri, 26 Oct 2018

Parti ‘Chinckenpox’, Anjuran Ibubapa Anti-Vaksin

Parti ‘Chinckenpox’, Parti Pelik Anjuran Ibubapa Anti-Vaksin Untuk Bina Antibodi Anak Secara Semula Jadi

| Live TV