LIFESTYLE By: SGMS Enal August 4, 2019 @ 4:47pm

Boleh Mencecah RM 2,400 Sekilo, Daging Wagyu Kobe

Stik daging wagyu terkenal dengan keenakan rasa lemak yang cair di dalam mulut, membuatkannya menjadi salah satu hidangan mewah di banyak negara.

Daging ini dikenali dengan kewujudan lebih lapisan lemak di antara tisu otot berbanding daging biasa, membuatnya kelihatan seperti marmar atau dipanggil marbling.

Apabila dimasak, lapisan ini mencair dan menyerap di dalam daging, membuatkannya cair di dalam mulut.

Daging eksklusif dari negara matahari terbit ini dinamakan wagyu iaitu ‘wa’ bermaksud Jepun dan ‘gyu’ yang bermaksud daging. 

Harganya yang mahal mungkin tidak dipersoal oleh para penggemar daging, namun bagi sesetengah orang, pasti ada yang tertanya-tanya, apakah keistimewaan daging ini sehingga harganya boleh mencecah RM 1,000 sekilo?

Sebab utama yang mempengaruhi harga daging mewah ini ialah cara lembu tersebut dibesarkan dan dijaga

Anak lembu akan dijaga rapi sehingga berusia tujuh bulan. Setiap anak lembudiberi nama dan sijil yang memaparkan baka, tempat asal, jantina, pemilik serta nombor pengenalan haiwan tersebut.

Lembu yang dijaga akan diberus secara berkala bagi meningkatkan aliran darah serta melegakan tekanan haiwan berkenaan.

Bukan itu sahaja, ia juga akan dipakaikan jaket apabila musim sejuk. Anak lembu tersebut akan disuap susu khas secara manual menggunakan tangan.

Apabila berusia tujuh bulan, anak lembu akan dilelong kepada ladang penggemukan di mana ia akan ditempatkan di dalam bangsal.

Anak lembu tersebut akan diberi jerami padi sebagai makanan sehinggalah membesar mencapai 700 kilogram dalam tempoh kira-kira tiga tahun – lebih lama daripada spesies lembu lain yang hanya mengambil masa 15 bulan.

Daging Kobe

Kobe merupakan salah satu kawasan di Jepun di wilayah Hyogo, yang terkenal dengan daging wagyunya.

Hanya daging wagyu baka Tajima dengan kualiti paling tinggi di wilayah ini akan dijual dengan nama Kobe. Namun, kerana tidak dipatenkan, nama tersebut digunakan pada daging wagyu jenis lain.

Daging Kobe yang asli hanya boleh diperolehi daripada wilayah tersebut.

Disebabkan harganya yang tinggi dan sukar didapatkan, kebanyakan orang Jepun sendiri tidak pernah merasai daging tersebut yang hanya dihidangkan ketika acara istimewa.

Berharga dua kali ganda daripada wagyu biasa, daging Kobe import boleh dijual pada harga RM 200 untuk satu auns (kurang dari 30 gram).

Wagyu dengan kualiti terbaik

Wagyu dikelaskan kepada empat baka iaitu Japanese BlackJapanese BrownJapanese Poll, and Japanese Shorthorn.

Lembu Kobe, Tajima-gyu berasal daripada baka Japanese Black. Hanya daging terbaik daripada baka itu boleh dikategorikan sebagai daging Kobe.

Ada dakwaan menyatakan lembu untuk penghasilan daging Kobe ini diberi bir untuk meningkatkan seleranya serta diurut setiap hari (kadangkala menggunakan wain beras Jepun) untuk merangsang pembentukan marbling.

Penternak lembu juga dikatakan akan memasang muzik klasik ketika lembu sedang makan sebagai teknik relaksasi dan meningkatkan selera haiwan berkenaan.

Sumber: Metro.co.uk, Blackmore Wagyu, Notes Of Nomad

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Tue, 5 Jun 2018

Lebih Ramai Pasangan Bercerai Disebabkan Alasan Tak Masuk Akal!

Hanya kerana si isteri tertinggal barang yang dibeli di pasar berlaku pertengkaran ketika dalam perjalanan pulang dengan menaiki motosikal sehingga suami melafazkan talak kepada isterinya.

LIFESTYLE Thu, 13 Dec 2018
LIFESTYLE Tue, 22 May 2018

「过度使用社群软体」可能使女性对自己身材更不满

觉得每天滑脸书、Instagram,让妳对自己的身材越看越不开心吗?

LIFESTYLE Thu, 5 Sep 2019

前任还会主动和我联系吗?

分手后,有时被提分手的一方,总是苦苦守着手机,希望接到前任的联系……

Hiburan Tue, 7 May 2019

E! News Dedah Rahsia Kulit Cantik Pelakon Pujaan Hati Kanda Ini, No 3 Paling Penting!

Nak tahu apa sebenarnya skincare produk yang pelakon wanita ini gunakan? Jangan lupa temui jawapannya di E! News

Contest Fri, 18 Oct 2019

Stand A Chance To Be Up Close and Personal with KARD now!

ASICS combining with KARD to bring front bolder and more striking colourways for GEL-BND™ sneakers.

LIFESTYLE Wed, 17 Oct 2018

New Logo for Visit Sarawak Year Unveiled

2019 is THE year to visit Sarawak!

LIFESTYLE Thu, 13 Sep 2018

Kenali Label PAO Penentu Tarikh Luput Produk Kosmetik

Kenali Label PAO Penentu Tarikh Luput Produk Kosmetik, Jadi Tak Perlu Pelik Jika Perfume Dah Tak Wangi Lepas Ini

Fab Foodies! Sat, 25 Aug 2018

全新KFC「Dunk & Dip」美味一口接一口

大马KFC推出全新KFC「Dunk & Dip」在菜单中加入趣味元素,重新定义吃的法则,让您打破传统!

Fab Foodies! Thu, 27 Jun 2019

运动前喝咖啡速燃脂!「3种人」别碰

运动前喝咖啡有助加速燃脂,主要是跟咖啡因会加速心跳、增强血液循环有关,不过营养师警告,「高血压、慢性肾衰竭、肾功能不好者」不建议这样做,恐影响原本病情。

| Live TV