LIFESTYLE By: SGMS Enal August 4, 2019 @ 4:47pm

Boleh Mencecah RM 2,400 Sekilo, Daging Wagyu Kobe

Stik daging wagyu terkenal dengan keenakan rasa lemak yang cair di dalam mulut, membuatkannya menjadi salah satu hidangan mewah di banyak negara.

Daging ini dikenali dengan kewujudan lebih lapisan lemak di antara tisu otot berbanding daging biasa, membuatnya kelihatan seperti marmar atau dipanggil marbling.

Apabila dimasak, lapisan ini mencair dan menyerap di dalam daging, membuatkannya cair di dalam mulut.

Daging eksklusif dari negara matahari terbit ini dinamakan wagyu iaitu ‘wa’ bermaksud Jepun dan ‘gyu’ yang bermaksud daging. 

Harganya yang mahal mungkin tidak dipersoal oleh para penggemar daging, namun bagi sesetengah orang, pasti ada yang tertanya-tanya, apakah keistimewaan daging ini sehingga harganya boleh mencecah RM 1,000 sekilo?

Sebab utama yang mempengaruhi harga daging mewah ini ialah cara lembu tersebut dibesarkan dan dijaga

Anak lembu akan dijaga rapi sehingga berusia tujuh bulan. Setiap anak lembudiberi nama dan sijil yang memaparkan baka, tempat asal, jantina, pemilik serta nombor pengenalan haiwan tersebut.

Lembu yang dijaga akan diberus secara berkala bagi meningkatkan aliran darah serta melegakan tekanan haiwan berkenaan.

Bukan itu sahaja, ia juga akan dipakaikan jaket apabila musim sejuk. Anak lembu tersebut akan disuap susu khas secara manual menggunakan tangan.

Apabila berusia tujuh bulan, anak lembu akan dilelong kepada ladang penggemukan di mana ia akan ditempatkan di dalam bangsal.

Anak lembu tersebut akan diberi jerami padi sebagai makanan sehinggalah membesar mencapai 700 kilogram dalam tempoh kira-kira tiga tahun – lebih lama daripada spesies lembu lain yang hanya mengambil masa 15 bulan.

Daging Kobe

Kobe merupakan salah satu kawasan di Jepun di wilayah Hyogo, yang terkenal dengan daging wagyunya.

Hanya daging wagyu baka Tajima dengan kualiti paling tinggi di wilayah ini akan dijual dengan nama Kobe. Namun, kerana tidak dipatenkan, nama tersebut digunakan pada daging wagyu jenis lain.

Daging Kobe yang asli hanya boleh diperolehi daripada wilayah tersebut.

Disebabkan harganya yang tinggi dan sukar didapatkan, kebanyakan orang Jepun sendiri tidak pernah merasai daging tersebut yang hanya dihidangkan ketika acara istimewa.

Berharga dua kali ganda daripada wagyu biasa, daging Kobe import boleh dijual pada harga RM 200 untuk satu auns (kurang dari 30 gram).

Wagyu dengan kualiti terbaik

Wagyu dikelaskan kepada empat baka iaitu Japanese BlackJapanese BrownJapanese Poll, and Japanese Shorthorn.

Lembu Kobe, Tajima-gyu berasal daripada baka Japanese Black. Hanya daging terbaik daripada baka itu boleh dikategorikan sebagai daging Kobe.

Ada dakwaan menyatakan lembu untuk penghasilan daging Kobe ini diberi bir untuk meningkatkan seleranya serta diurut setiap hari (kadangkala menggunakan wain beras Jepun) untuk merangsang pembentukan marbling.

Penternak lembu juga dikatakan akan memasang muzik klasik ketika lembu sedang makan sebagai teknik relaksasi dan meningkatkan selera haiwan berkenaan.

Sumber: Metro.co.uk, Blackmore Wagyu, Notes Of Nomad

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Thu, 14 Feb 2019
Fab Foodies! Sat, 30 Jun 2018

Tips Agar Makan Malam Tidak Jadi Lemak

Alih-alih penurunan berat badan tidak menjadi tetapi berat badan kamu pula meningkat. Antara tips agar makan malam tidak jadi lemak 

Fab Foodies! Wed, 13 Jun 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda; Kek Vanilla Oren

Chef Imelda Harris berkongsi resepi bagaimana menghasilkan kek gebu berperisa oren untuk dihidangkan buat tetamu di pagi Syawal nanti, cuba tau!

Hiburan Tue, 27 Aug 2019

Nelissa Nezam langgar pantang?

Tapi kalau macam ni punya ‘hot’ lah, terus berkobar-kobar rasa nak ke gim. 

LIFESTYLE Wed, 28 Nov 2018

Peminjam PTPTN…Ini Mungkin Berita Baik Buat Anda!

Bagi peminjam di bawah kategori RM2,000 – RM2,500 yang sudah pun memulakan pembayaran balik, Maszlee berkata, mereka juga boleh melakukan penstrukturan semula mengikut kadar baharu itu.

Fab Foodies! Fri, 17 May 2019

Get Your Senses Tingled with Amazing Food and Drinks at The Wonderarium

The first of The Wonderarium events kicks off on 14 and 15 June at Babe, features a menu highlighting new ways to experience Umami & Smoke flavours.

LIFESTYLE Tue, 12 Jun 2018

Raya Macam VIP Di tonton Sehingga 30 Jun

Pengarah tonton, Pelesenan & Pembarangan, Rangkaian Televisyen, Media Prima Berhad, Airin Zainul memaklumkan usaha ini merupakan transformasi baharu yang terbaik tahun ini dari Tonton.

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:鸡

鸡(1945 / 1957 / 1969 / 1981 / 1993) 肖鸡的朋友今年流年虽然没有与“太岁” 刑冲破害,但是今年的流年运程并无多大改善,主要是因为命宫中依然有众多凶星汇集,而又毫无吉星化解之故,因此今年凡事都必须步步为营。 【事业运】 今年应该把时间放在工作上,多劳多得,不要作太多的变化和更动,也就是说如果有新的职业等待您,也应该慎重考虑,不要这么仓促作出决定。肖鸡朋友今年在工作上颇多挫折,而且会遇到许多小人阻扰,必须忍辱负重,冷静地在逆境中求变,以免一败涂地。但是在人际关系方面则要多加注意「多做事,少说话」以免因为工作是非而影响升职加薪!今年凡事都必须奉公守法,循规蹈矩,否则便难免会有牢狱之灾! 【财运】 财运方面,今年可说是乏善可陈,正财及横财均不宜憧憬,以免因贪变贫。此外,今年也不宜向人借贷,否则便会泥足深陷。 【感情运】 今年感情方面虽然没有什么桃花出现,不过感情进展却时好时坏,必须好好控制情绪,以免误己误人。 【健康运】 今年健康未如理想,故此必须多休息保养,以免积劳成疾。今年也比较容易有血光之灾,出入要小心,同时也必须多注意家中长辈的健康! ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 0926 、 1529 【开运颜色】 白色、银色、金色 【开运贴士】 不妨多出国旅游,春夏出生的您可以考虑出生地以北的国家,而秋冬出生的您则不妨到出生地以南的国家旅游!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

Fab Foodies! Fri, 17 Aug 2018

Jay Park’s Guide to Proper Soju Drinking Etiquette

Soju is more than just another alcohol; it’s South Korean culture.

LIFESTYLE Fri, 17 Aug 2018

Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Platform Bersepadu 28 Juta Masyarakat Malaysia

Langkah ini sekaligus memberi peluang kepada setiap rangkaian jenama dan pengiklanan untuk meraih pulangan komersial yang lebih tinggi melalui tayangan iklan tersebut di kaca TV

| Live TV