Fab Foodies! By: SGMS Enal July 4, 2018 @ 11:48am

Tips Hilangkan Bau Tangan Pijar Dan Bau Hanyir?

Selepas siang ikan ada masanya tangan akan berbau hanyir ada juga yang berpijar. Ini dikongsikan petua yang dikongsikan oleh puan Yatie Eimra ini agak lain daripada yang lain.

Mari kita lihat perkongsian tips mudah yang hanya menggunakan ubat gigi dan garam sebagai bahan utama. Semoga bermanfaat!

Petua Hilangkan Bau Hanyir & Rasa Pijar Pada Tangan

Pernah tak masa tengah siang ikan/bersihkan ayam, kebetulan ada tetamu datang.. Walaupun dah basuh tangan dengan sabun, tangan masih tetap berbau hanyir.

Kadang² saya tengah siang ikan, time tu lah anak nak susu bagai.. Tak pun tengah menggunting cili kering, anak poo² pulak.. Kalau setakat pegang cili sikit², bolehlah lumur minyak pada tangan sebelum pegang cili. Tapi kalau dah banyak cilinya, tangan tetap terasa pijar. Kalau terkena mata pun dah terasa azabnya, ni kan pula nak sentuh anak kecik. Sebelum ni saya lumur garam je pada tangan untuk hilangkan hanyir & pijar. Tapi kena buat beberapa kali untuk pastikan bau hanyir/rasa pijar tu hilang.

Bagi yang ada anak kecik, pasti pernah alami masalah macam saya ni.. Hari ni saya nak share petua dapur untuk cepat hilangkan bau hanyir & juga rasa pijar. Kalau kat rumah ada ubat gigi yang dah tinggal sikit/dah nak habis tu, jom buat cara ni. Cuma perlukan 2 bahan je..

Bahan-bahan:

Ubat gigi
Garam

Cara-Cara:

1. Gunting tub ubat gigi, masukkan baki ubat gigi ke dalam bekas (sebaik²nya bekas bertutup supaya ubat gigi tak kering).

2. Tambahkan garam sehingga adunan menjadi seperti scrub. Kacau sebati. Siap!

Bila nak guna, hanya lumur bancuhan ubat gigi+garam ni. Gosok tapak tangan & biarkan seketika. Ia juga berkesan menanggalkan warna kunyit/pewarna makanan pada tapak tangan (utk hilangkan warna perlu lumur, gosok & basuh beberapa kali)

Nota Kaki
*biasa saya guna ubat gigi biasa je, ni kebetulan ada baki ubat gigi kayu sugi ?
*jangan gunakan ubat gigi jenis gel (kurang berkesan)
*kesan hilangkan pijar mungkin berbeza pada individu bergantung pada keserasian. Jika tangan masih terasa pijar, boleh juga sapukan susu pekat/minyak/vaseline/vicks/losyen/toner wajah (jenis beralkohol) pada tangan.

Pasti tiada lagi bau hanyir atau pijar ditangan selepas ini. Nak siang-menyiang pun dah jadi lebih mudah dan gembira

Sumber- Yatie Eimra

 
 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Mon, 13 Aug 2018

Makanan Yang Dapat Menurunkan Kolestrol

Untuk itu menurunkan kolesterol jahat yang naik boleh cuba mengambil makanan yang dikongsikan

Fab Foodies! Tue, 14 Nov 2017

WHAT KIND OF NASI LEMAK PERSON ARE YOU?

There are all type of nasi lemak lovers our there and even haters (haters gonna hate). Some people love theirs in a certain way. Here, we have listed down 5 different types of nasi lemak person you are. Tell us which one are you!

Fab Foodies! Fri, 24 May 2019

Nah, Korang Wajib ke Bazar Ramadan di Puncak Pencakar Langit Kuala Lumpur!

Restoran ini hidangkan 188 variasi makanan di tingkat 39 pencakar langit KL? Biar betul, guys..

Fab Foodies! Tue, 22 Oct 2019

Nikmati Makan Malam Bertemakan Makanan Tradisional Cina Terbaik Di Genting Highlands!

Menarik menu di Restoran dan Bar FUHU ni. Apa lagi guys, try lah!

Fab Foodies! Sun, 7 Oct 2018

6 Jenis Green Tea Baik Untuk Diet

Setiap green tea mempunyai kelebihannya yang tersendiri.

Fab Foodies! Fri, 10 Aug 2018

番茄汁连喝8周「腹部脂肪少一半」研究证实:是真的!

承认吧!好吃懒做、宅在家吹冷气追剧的结果,就是你那圆滚滚的小腹。想瘦,却总是做个几下仰卧起坐就没力?

LIFESTYLE Sun, 11 Mar 2018

每天1颗蛋竟会延长「眼睛寿命」?

超级跌破眼镜! 3C产品已如病毒般肆虐着每个地球人,且大马人平均每天花费大约9小时用桌面和移动屏幕上,如此可怕的数据让民众急于借饮食补充叶黄素和玉米黄素,不过专家首推的「护眼食材」竟然不是菠菜或玉米,这到底是怎么一回事呢?

LIFESTYLE Wed, 4 Dec 2019

Braces; What Is It? Who Should Wear Them? And How Long Should It Be Worn?

Here’s 101 guide for braces beginners! You might want to read this first before getting yours!

LIFESTYLE Fri, 20 Dec 2019

10 Tips Untuk Newbie Nak Berjaya Jadi ‘Make Up Artist’

Harap MUA di luar sana dapat tips dari perkongsian ini

LIFESTYLE Thu, 22 Feb 2018

吃火锅烧烤衣服卡味道?专家教你2招去除……

喜欢吃火锅或烤肉的你,是不是通常在吃完后会有个一个烦恼,就是发现衣服沾上味道,到底该怎么办?有专家建议,可以利用浴室蒸气熏走异味,或者用吹风机热风吹5分钟试试。

| Live TV