Oh Lawa By: tex_admin November 13, 2018 @ 3:00pm

6 Kesilapan Yang Selalu Anda Buat Sehingga Hujung Rambut Bercabang

Cuba anda teliti pada setiap helaian hujung rambut, adakah ia kelihatan bercabang? Jika bercabang, anda mesti stress kan? Yela, rambut merupakan mahkota setiap wanita yang perlu dijaga sebaiknya.

Bila rambut dah bercabang pasti anda buntu untuk mencari salon untuk merawat masalah ini. Mungkin ada sesetengah wanita juga sanggup berhabis duit untuk merawat masalah rambut bercabang.

Tapi, daripada anda menghabiskan duit, anda juga perlu tahu punca sebenar rambut bercabang. Bila anda dah tahu puncanya, sedikit sebanyak anda boleh menjaga kesihatan rambut dengan lebih teliti. 

Sebenarnya, rambut bercabang ini berpunca daripada kesilapan diri anda sendiri! Penulis senaraikan 6 kesilapan yang selalu anda buat yang boleh menyebabkan hujung rambut bercabang.

1. Tidak menggunakan perapi rambut

Foto: Makeupandbeauty.com

Setiap kali anda mencuci rambut, anda guna tak perapi rambut? Mungkin ada dalam kalangan anda fikirkan bahawa menggunakan syampu sahaja sudah memadai dan tak perlu guna perapi. 

Tapi, perapi rambut sangat penting untuk menutup cuticles rambut yang mungkin terbuka apabila mencuci rambut. Cuticles rambut yang terlindung akan kurang mengalami kerosakan akibat terdedah kepada air, mengurangkan kerapuhan rambut sekaligus tidak bercabang.

2. Tidak trimmed rambut secara berkala 

Foto: StyleCaster

Untuk pengetahuan anda, rutin menggunting hujung rambut secara berkala sebenarnya dapat mengurangkan risiko hujung rambut bercabang. Anda perlu trimmed rambut setiap 6 minggu untuk membuang hujung rambut yang rosak.

3. Menggunakan alat pendandan rambut dengan kerap

Foto: Noticias24.com

Penggunaan hair dryer atau iron rambut dengan kerap boleh menyebabkan rambut anda mudah rapuh dan bercabang akibat daripada haba panas daripada alatan tersebut. Sebenarnya, anda boleh menggunakan alatan ini, tapi sebelum menggunakannya anda perlu menggunakan semburan pelindung haba pada rambut terlebih dahulu.

Awas! Jangan gunakan alatan ini ketika rambut anda masih basah! Keringkan rambut anda terlebih dahulu dan gunakan tahap kepanasan yang paling rendah pada alatan.

4. Menggunakan banyak bahan kimia pada rambut

Foto: Daily Vanity

Teknik meluruskan (rebonding), kerinting (perm), mewarnakan ataupun bleaching pada rambut akan menyebabkan rambut anda menerima bahan kimia. Penerimaan bahan kimia pada rambut merupakan punca utama rambut mudah bercabang ataupun rapuh. Sebaiknya, kekalkanlah original rambut anda dan lakukan rutin penjagaan rambut yang betul.

5. Rambut terdedah dengan cuaca panas

Foto: Daily Vanity

Rambut yang kerap terdedah dengan sinaran matahari lebih berisiko tinggi untuk rosak dan bercabang. Cahaya matahari yang panas akan menyebabkan kulit kepala dan rambut anda menjadi lebih kering. Sekiranya anda melakukan aktiviti luar yang terdedah dengan cahaya matahari, anda boleh menggunakan topi untuk melindungi kepala dan rambut anda.

6. Kurang minum air putih

Foto: Daily Vanity

Sangat penting untuk anda minum lebih banyak air putih untuk kesihatan mahupun diet seimbang. Selain itu, badan anda akan memperolehi semua nutrien yang diperlukan untuk menghasilkan rambut yang kuat dan bersinar!

Jadi, selepas ini elakkan daripada melakukan 6 kesilapan yang boleh merosakkan rambut anda. Amalkanlah penjagaan rambut dengan lebih teliti.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Daily Vanity

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Fri, 9 Feb 2018

Nak Rambut Panjang Atau Rambut Pendek? Ini Info Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Menyesal!

Dilema ini pasti sering dihadapi oleh mana-mana wanita. Tidak tahu fesyen rambut yang bagaimana sesuai dengan penampilan. Mahu dipotong pendek atau dibiarkan panjang menggurai?

Featured Fri, 23 Feb 2018

Lipstick Anda Patah Dua? Ini Cara Mudah Untuk ‘Cantumkan’ Semula Guna Lighter

Nak pilih lipstick yang perfect punyalah susah! Jadi kalau ia patah, mesti anda akan fikir dua tiga kali untuk buang atau simpan; lebih-lebih lagi kalau anda telah mengeluarkan wang yang banyak untuknya.

Featured Fri, 5 Oct 2018
Featured Tue, 20 Feb 2018

20 Foto Evolusi Fesyen Rihanna Dari 2005 Hingga Kini, Memang ‘Wow’!

Sejak muncul dengan lagunya Pon de Replay pada tahun 2005, Rihanna telah melakar namanya di arena seni bukan saja dengan lagu-lagu yang meletup, suara yang mantap, stage presence yang ikonik malah dia juga terkenal dengan citarasa fesyennya […]

Gaya Hidup Mon, 7 Oct 2019

Panduan penjagaan rambut bagi wanita bertudung

Dapatkan rambut yang cantik dengan penjagaan yang betul!

Oh Lawa Fri, 10 Aug 2018

Wajah-Wajah Popular Hiasi Pentas Peragaan The Melium Group Dan Farah Khan

Barisan selebriti yang terlibat, sebahagian besarnya merupakan trendsetter antaranya Fyza Kadir, Scha Alyahya, Awal Ashaari, Kavita Sidhu, Whulandary Herman, Ameera Khan (Little Miss Khan), Idris Khan, Siti Saleha, Syafiq Kyle, Anzalna Nasir dan Neelofa.

Featured Tue, 21 Aug 2018
Featured Fri, 23 Nov 2018

Tahukah Kamu Ladies, Lelaki Turn Off Melihat Wanita Bersolek Tebal!

Lelaki lebih menghargai kecantikan asli seseorang wanita berbanding fake beauty!

Featured Mon, 15 Jun 2020
Oh Lawa Wed, 24 Apr 2019

Makanan jadi bahan lukisan rekaan fesyen, kreatif betul!

Seni boleh dihasilkan dengan apa jua bahan.

| Live TV