Oh Lawa By: Nani Ramlee February 2, 2018 @ 11:00am

Bahaya Tester Alat Solek

Kebanyakan wanita yang berkunjung ke gedung kecantikan pasti mahu mencuba terlebih dahulu sesuatu produk sebelum membelinya. Ini bagi memastikan produk yang dibeli sesuai dengan warna kulit mereka.

Namun, tahukah anda tester atau sampel barangan kosmetik seperti gincu, maskara atau eyeliner yang terdapat di kaunter kecantikan boleh mengakibatkan risiko jangkitan Herpes jenis 1 (herpes oral). Herpes oral merupakan sejenis jangkitan yang menyebabkan bintik-bintik seperti kudis tumbuh di bahagian bibir, gusi, lidah dan dalam pipi. Ia boleh berjangkit melalui air liur atau kulit yang telah dijangkiti.

Pernahkah anda terfikir saat mengoles gincu sampel, sudah berapa banyak air liur yang terkena pada sampel tersebut. Menurut ahli mikrobiologi, titisan air liur ini boleh menyebabkan kongjungtivitis. Justeru, perkongsian gincu seumpamanya adalah berbahaya dalam kalangan individu yang tidak dikenali.

Selain Herpes, penggunaan tester juga mungkin mengakibatkan risiko lain seperti salmonella dan e.coli. Berus solekan dan gincu boleh menyebarkan jangkitan kepada orang lain kerana ia mengumpul bakteria termasuk staph aureus, e.coli dan streptococcus. Tanda dan gejala Herpes boleh menyebabkan ruam, kudis berisi air pada bibir atau di dalam mulut dan menyebabkan rekahan kulit (ulser) yang sakit.

Mata dan sistem saraf juga boleh terlibat sama. Gejala ini tidak akan terjadi serta merta selepas terkena jangkitan tetapi mungkin akan muncul selepas beberapa hari, minggu atau beberapa tahun lagi. Gejala-gejala lain termasuklah gusi bengkak serta merah, selaput putih pada lidah, bengkak kelenjar leher, demam dan sakit-sakit otot. Ianya boleh berlaku di awal jangkitan atau selepas beberapa hari, minggu atau beberapa tahun kemudian.

Herpes juga boleh menyebabkan lepuh pada bibir dan sekitar mulut. Rawatan Tiada ubat untuk menyembuhkan penyakit ini. Walaupun begitu, ubatan antivirus oral seperti acyclovir (Zovirax), famciclovir (Famvir) dan valacyclovir (Valtrex), boleh membantu menyembuhkan ruam kulit dan mengurangkan jangkitan ulangan.

Anda juga boleh mengamalkan tip di bawah untuk mengelakkan risiko terkena jangkitan Herpes.

1. Jangan cuba sampel terus ke atas kulit lebih-lebih lagi kulit yang terluka.

2. Jangan mengoles gincu sampel terus ke permukaan bibir. Jika ingin mencuba sekalipun, cukup sekadar mengoleskan di bahagian kulit tangan bagi melihat kepadanan warnanya dengan tona kulit.

3. Jangan sentuh tester yang kelihatan lama, rosak, merekah dan berbau pelik.

4. Dapatkan nasihat staf kaunter kecantikan sebelum mencuba sesuatu sampel.

5. Uji sampel di atas tangan atau bahagian yang kurang sensitif daripada muka.

6. Bersihkan serta-merta selepas menggunakan sampel untuk mengelakkan risiko jangkitan.

Sumber: Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di:

Google Play – http://bit.ly/WanitaAndroid

AppStore – http://bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 20 May 2018

Benarkah Gaun Perkahwinan Meghan Markle Khabarnya Lebih Mahal Dari Kate Middleton?

Pada hari bersejarahnya bergelar isteri kepada waris kedua takhta England itu, Markle memberi kepercayaan kepada Clare Waight Keller juga Pengarah Artistik wanita pertama Givenchy  yang dilantik tahun lalu untuk mereka cipta gaun perkahwinannya.

Featured Wed, 21 Feb 2018

Apa silapnya? Umur Baru 20-an, Tapi Nampak Macam 40-an

Tua sebelum usia, pasti anda tidak mahu perkara ini berlaku terhadap diri sendiri. Apa perasaan anda apabila ada orang yang meneka umur anda jauh lebih berusia daripada usia sebenar?

Oh Lawa Mon, 28 Jan 2019

Hendak cantik seperti Miranda Kerr, amalkan jus saderi setiap pagi! 

Jom amalkan budaya kecantikan secara organik! 

Oh Lawa Fri, 22 Mar 2019

Empat jenis sikat untuk rambut berbeza. Nombor 4 paling berguna!

Sikat penting untuk memastikan rambut tampak bermaya dan segar

Oh Lawa Mon, 7 May 2018

Ikuti Tip-Tip Fesyen Ini Ketika Hendak Ke Sesi Temuduga Kerja

penampilan anda tersangatlah penting jika anda ingin mendapatkan pekerjaan impian anda.

Featured Wed, 18 Mar 2020

Telekung bertangan mudahkan wanita jalani pelbagai aktiviti

Hijabista pasti perlukan persalinan sebegini

Oh Lawa Fri, 2 Nov 2018

Inilah Jenis & Bentuk Aksesori Yang Tengah Popular Sekarang

Wanita-wanita moden kini ramai yang memakai barang kemas jenis ini.

Oh Lawa Mon, 8 Jan 2018

Nak Nampak Comel Dan ‘Cute’ Macam Artis Korea? Rupanya Ini 10 Rahsia Mereka

“Alamak..alamak, mamat opis sebelah yang aku minat ada kat majlis ni. Aduh, apa aku nak buat ni. Okay, ‘appearance’ dah tiptop dan cun. Ah, aku tau, kena buat-buat ‘cute’ sikit bagi mamat tu perasan aku […]

Oh Lawa Mon, 14 May 2018

Emak Borek Anak Rintik, Lima Remaja Ini Mewarisi Genetik Supermodel Ibu Mereka

Mewarisi kejelitaan ibu masing-masing, perjalanan hidup lima gadis cantik ini bagai sudah tertulis untuk menjadi supermodel sebagaimana kegemilangan pernah dicipta ibu mereka di pentas peragaan.

Oh Lawa Mon, 20 Aug 2018

| Live TV