Oh Lawa By: Ad Ops February 2, 2018 @ 11:00am

Bahaya Tester Alat Solek

Kebanyakan wanita yang berkunjung ke gedung kecantikan pasti mahu mencuba terlebih dahulu sesuatu produk sebelum membelinya. Ini bagi memastikan produk yang dibeli sesuai dengan warna kulit mereka.

Namun, tahukah anda tester atau sampel barangan kosmetik seperti gincu, maskara atau eyeliner yang terdapat di kaunter kecantikan boleh mengakibatkan risiko jangkitan Herpes jenis 1 (herpes oral). Herpes oral merupakan sejenis jangkitan yang menyebabkan bintik-bintik seperti kudis tumbuh di bahagian bibir, gusi, lidah dan dalam pipi. Ia boleh berjangkit melalui air liur atau kulit yang telah dijangkiti.

Pernahkah anda terfikir saat mengoles gincu sampel, sudah berapa banyak air liur yang terkena pada sampel tersebut. Menurut ahli mikrobiologi, titisan air liur ini boleh menyebabkan kongjungtivitis. Justeru, perkongsian gincu seumpamanya adalah berbahaya dalam kalangan individu yang tidak dikenali.

Selain Herpes, penggunaan tester juga mungkin mengakibatkan risiko lain seperti salmonella dan e.coli. Berus solekan dan gincu boleh menyebarkan jangkitan kepada orang lain kerana ia mengumpul bakteria termasuk staph aureus, e.coli dan streptococcus. Tanda dan gejala Herpes boleh menyebabkan ruam, kudis berisi air pada bibir atau di dalam mulut dan menyebabkan rekahan kulit (ulser) yang sakit.

Mata dan sistem saraf juga boleh terlibat sama. Gejala ini tidak akan terjadi serta merta selepas terkena jangkitan tetapi mungkin akan muncul selepas beberapa hari, minggu atau beberapa tahun lagi. Gejala-gejala lain termasuklah gusi bengkak serta merah, selaput putih pada lidah, bengkak kelenjar leher, demam dan sakit-sakit otot. Ianya boleh berlaku di awal jangkitan atau selepas beberapa hari, minggu atau beberapa tahun kemudian.

Herpes juga boleh menyebabkan lepuh pada bibir dan sekitar mulut. Rawatan Tiada ubat untuk menyembuhkan penyakit ini. Walaupun begitu, ubatan antivirus oral seperti acyclovir (Zovirax), famciclovir (Famvir) dan valacyclovir (Valtrex), boleh membantu menyembuhkan ruam kulit dan mengurangkan jangkitan ulangan.

Anda juga boleh mengamalkan tip di bawah untuk mengelakkan risiko terkena jangkitan Herpes.

1. Jangan cuba sampel terus ke atas kulit lebih-lebih lagi kulit yang terluka.

2. Jangan mengoles gincu sampel terus ke permukaan bibir. Jika ingin mencuba sekalipun, cukup sekadar mengoleskan di bahagian kulit tangan bagi melihat kepadanan warnanya dengan tona kulit.

3. Jangan sentuh tester yang kelihatan lama, rosak, merekah dan berbau pelik.

4. Dapatkan nasihat staf kaunter kecantikan sebelum mencuba sesuatu sampel.

5. Uji sampel di atas tangan atau bahagian yang kurang sensitif daripada muka.

6. Bersihkan serta-merta selepas menggunakan sampel untuk mengelakkan risiko jangkitan.

Sumber: Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di:

Google Play – http://bit.ly/WanitaAndroid

AppStore – http://bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Mon, 15 Oct 2018

Labur RM1 Juta Untuk Kecantikan Demi Peroleh Wajah Seperti Patung Barbie? Wow Dahsyat!

Obsesi Bella pada kecantikan, berputik sedari usia remaja!

Oh Lawa Thu, 1 Mar 2018

Make Up Anda Mudah Cair? Guna Je Setting Spray! Ini Cara Mudah Untuk Buat Spray Anda Sendiri

Kalau berdiri di tengah panas dengan cuaca macam di Malaysia ni, memang tak sah kalau make up tak cair walaupun sedikit. Kalau foundation dan bedak lama-lama hilang, tak apa lagi. Kalau eyeshadow gelap anda cair? Tak pasal-pasal mata jadi macam mata panda.

Oh Lawa Mon, 7 May 2018

Ikuti Tip-Tip Fesyen Ini Ketika Hendak Ke Sesi Temuduga Kerja

penampilan anda tersangatlah penting jika anda ingin mendapatkan pekerjaan impian anda.

Oh Lawa Wed, 31 Oct 2018
Oh Lawa Tue, 18 Dec 2018
Oh Lawa Tue, 31 Jul 2018

Ini Perkara Penting Anda Perlu Buat Sebelum Makeup

Persediaan sebelum bersolek juga amat penting untuk dilakukan bagi memastikan impak solekan tampak gorgeous dan menawan.

Gaya Hidup Tue, 12 Nov 2019

Elemen inovasi, ‘sporty’ dan sejarah warnai koleksi terbaharu Onitsuka Tiger

Koleksi pakaian musim bunga dan musim sejuk tahun 2020

Oh Lawa Tue, 5 Mar 2019
Oh Lawa Mon, 2 Apr 2018

10 Selebriti Hollywood Dengan Sepasang Mata Cantik! No 5 Paling Unik.

Sepasang mata yang mempesona memang bisa membuatkan sesiapapun jatuh cinta kerana itu wujud istilah ‘dari mata jatuh ke hati’.

Di dunia selebriti Hollywood, ada 10 selebriti dilahirkan dengan sepasang mata indah. Siapakah mereka, lihat 10 senarai di bawah ini.

| Live TV