Oh Lawa By: tex_admin October 26, 2018 @ 3:00pm

Tip Untuk Hilangkan Jerawat ‘Komedo’ Di Bahagian Bawah Bibir

Anda tahu apa itu jerawat komedo?

Kalau anda perasan, di bahagian bawah bibir ada bintik-bintik putih kan? Itu sebenarnya bukanlah whiteheads, sebenarnya ia adalah sejenis jerawat yang dipanggil ‘Comenonal‘ ataupun jerawat komedo. 

Jenis jerawat ini sukar untuk dihilangkan kerana ia tidak mempunyai ‘mata’ seperti jerawat-jerawat yang lain. Ia akan kekal di permukaan kulit jika tidak dikeluarkan.

Untuk mengeluarkan isi putih jerawat ini, anda perlu melubangkan kulit dengan cara mencungkit sedikit pada bahagian kulit tersebut. Pastinya, cara ini akan meninggalkan bekas picitan yang akan ‘mencacatkan’ permukaan kulit anda.

Jangan risau, tak perlu picit lagi anda hanya perlu amalkan beberapa tip ini untuk mengatasi masalah jerawat komedo. Jom kita semak!

Foto: Daily Vanity

1. Selalu skrub wajah

Skrub wajah dengan kerap memang tak bagus kerana skrub boleh menghakis minyak wajah yang baik sekaligus buat kulit semakin kering dan nipis.

Tapi, kalau anda mahu kulit sentiasa bersih dan licin, boleh saja lakukan skrub setiap hari asalkan anda guna skrub daripada butir-butir skrub semula jadi. Contohnya dibuat daripada cengkerang kacang atau gula dan bertekstur halus agar lebih lembut pada kulit.

2. Cuci muka dengan bersih

Anda perlu menggunakan makeup remover yang berasaskan minyak untuk mencuci sisa solekan pada wajah. Ini kerana, makeup remover yang berasaskan minyak lebih berkesan menanggalkan sisa solekan degil terutamanya foundation serta maskara kalis air.

Cara menggunakan makeup remover adalah dengan basahkan kepingan kapas, perah lebihan air. Kemudian, tuang beberapa titis makeup remover dan gosokkan lembut pada wajah sehingga muka benar-benar bersih. Seterusnya, cuci wajah anda menggunakan pencuci muka.

3. Gunakan pelembap wajah

Bagi mengelakkan pertumbuhan jerawat komedo, anda perlu amalkan pemakaian pelembap wajah. Pelembap ini akan menyeimbangkan keadaan kulit dan ini mampu menghalang penghasilan minyak berlebihan pada wajah. Apabila wajah kurang berminyak, jerawat akan turut berkurang.

4. Buat rawatan wajah

Anda boleh lakukan rawatan wajah di spa ataupun klinik kulit yang biasanya mempunyai peralatan yang selamat dan mencukupi untuk mengekstrak isi-isi jerawat komedo. Bukan itu saja, rawatan ini juga dapat membuang blackheads dan whiteheads

Jadi, anda tak perlu memicit jerawat di rumah kerana dikhuatiri ada jangkitan kuman yang boleh menyebabkan radang pada kulit sekaligus menyebabkan jerawat tumbuh pada bahagian yang telah luka dan dijangkiti bakteria.

Jadi, amalkan tip-tip ini untuk menghilangkan jerawat komedo di samping dapat menjadikan wajah anda sentiasa bersih, licin dan bermaya.

Semoga bermanfaat! 

Sumber: Daily Vanity

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 3 Mar 2020

3 tekstil kraf ini dikatakan sesuai disimpan di muzium, ini cara memodenkannya

Pereka tempatan tampil dengan rekaan lebih santai

Oh Lawa Tue, 23 Oct 2018

Jika Mahu Jadi Model Kerana Mengejar Populariti, Lupakan Saja – Supermodel Tinie

Tinie masih lagi menyengat di pentas peragaan walaupun di usia 40-an!

Featured Tue, 17 Mar 2020
Featured Wed, 25 Mar 2020
Oh Lawa Thu, 23 Aug 2018

4 Cara Berkesan Hilangkan Bintik Hitam Pada Wajah Anda

Tak perlu berhabis duit, hanya guna bahan-bahan semula jadi!

Featured Tue, 27 Nov 2018
Oh Lawa Wed, 21 Feb 2018

Kulit Tumit Anda Selalu Kering Dan Merekah? Cuba Teknik Rendaman Kaki Ini, Mudah Je!

Leceh betul, kan, kalau kulit tumit kering? Yelah, orang lain bukannya nampak bahagian kaki kita tu, tapi yang tak syoknya kita akan rasa sakit dan tak selesa!

Gaya Hidup Mon, 23 Sep 2019

10 buah untuk kulit cantik

Guna bahan semula jadi

Oh Lawa Wed, 13 Jun 2018

Ikon Stail Fyza Kadir Kongsi Tip Tampil Stailish Di Hari Raya

Kehebatan wanita jelita persis patung Barbie dalam bergaya memang tidak dapat disangkal. Dia adalah Fyza Kadir.

Oh Lawa Thu, 6 Dec 2018

| Live TV