Oh Lawa By: tex_admin October 26, 2018 @ 3:00pm

Tip Untuk Hilangkan Jerawat ‘Komedo’ Di Bahagian Bawah Bibir

Anda tahu apa itu jerawat komedo?

Kalau anda perasan, di bahagian bawah bibir ada bintik-bintik putih kan? Itu sebenarnya bukanlah whiteheads, sebenarnya ia adalah sejenis jerawat yang dipanggil ‘Comenonal‘ ataupun jerawat komedo. 

Jenis jerawat ini sukar untuk dihilangkan kerana ia tidak mempunyai ‘mata’ seperti jerawat-jerawat yang lain. Ia akan kekal di permukaan kulit jika tidak dikeluarkan.

Untuk mengeluarkan isi putih jerawat ini, anda perlu melubangkan kulit dengan cara mencungkit sedikit pada bahagian kulit tersebut. Pastinya, cara ini akan meninggalkan bekas picitan yang akan ‘mencacatkan’ permukaan kulit anda.

Jangan risau, tak perlu picit lagi anda hanya perlu amalkan beberapa tip ini untuk mengatasi masalah jerawat komedo. Jom kita semak!

Foto: Daily Vanity

1. Selalu skrub wajah

Skrub wajah dengan kerap memang tak bagus kerana skrub boleh menghakis minyak wajah yang baik sekaligus buat kulit semakin kering dan nipis.

Tapi, kalau anda mahu kulit sentiasa bersih dan licin, boleh saja lakukan skrub setiap hari asalkan anda guna skrub daripada butir-butir skrub semula jadi. Contohnya dibuat daripada cengkerang kacang atau gula dan bertekstur halus agar lebih lembut pada kulit.

2. Cuci muka dengan bersih

Anda perlu menggunakan makeup remover yang berasaskan minyak untuk mencuci sisa solekan pada wajah. Ini kerana, makeup remover yang berasaskan minyak lebih berkesan menanggalkan sisa solekan degil terutamanya foundation serta maskara kalis air.

Cara menggunakan makeup remover adalah dengan basahkan kepingan kapas, perah lebihan air. Kemudian, tuang beberapa titis makeup remover dan gosokkan lembut pada wajah sehingga muka benar-benar bersih. Seterusnya, cuci wajah anda menggunakan pencuci muka.

3. Gunakan pelembap wajah

Bagi mengelakkan pertumbuhan jerawat komedo, anda perlu amalkan pemakaian pelembap wajah. Pelembap ini akan menyeimbangkan keadaan kulit dan ini mampu menghalang penghasilan minyak berlebihan pada wajah. Apabila wajah kurang berminyak, jerawat akan turut berkurang.

4. Buat rawatan wajah

Anda boleh lakukan rawatan wajah di spa ataupun klinik kulit yang biasanya mempunyai peralatan yang selamat dan mencukupi untuk mengekstrak isi-isi jerawat komedo. Bukan itu saja, rawatan ini juga dapat membuang blackheads dan whiteheads

Jadi, anda tak perlu memicit jerawat di rumah kerana dikhuatiri ada jangkitan kuman yang boleh menyebabkan radang pada kulit sekaligus menyebabkan jerawat tumbuh pada bahagian yang telah luka dan dijangkiti bakteria.

Jadi, amalkan tip-tip ini untuk menghilangkan jerawat komedo di samping dapat menjadikan wajah anda sentiasa bersih, licin dan bermaya.

Semoga bermanfaat! 

Sumber: Daily Vanity

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 4 Nov 2019

Produk kecantikan perlu disimpan di dalam peti sejuk?

Semakin ramai pengguna memilih untuk menyimpan produk kecantikan dan kosmetik mereka di dalam peti sejuk.  Ia kini menjadi gaya hidup, terutamanya bagi mereka yang bersolek setiap hari dan rutin mereka melibatkan lebih daripada 10 langkah. […]

Oh Lawa Fri, 21 Sep 2018

Fesyen Infiniti Tiada Batasan Meriahkan Karpet Merah ABPBH 31

Infiniti merujuk kepada ruang tanpa sempadan bertepatan dengan evolusi BH.

Featured Fri, 17 May 2019
Featured Fri, 10 Apr 2020
Featured Mon, 14 May 2018

8 Orang Yang Terlalu Obses Dengan Pembedahan Plastik Sampai Rupa Mereka Nampak Pelik

Kalau cantik, tak apalah. Ini ada yang macam rupa makhluk asing!

Oh Lawa Mon, 21 Jan 2019
Featured Fri, 21 Sep 2018

7 Cara Kegunaan Minyak Kelapa Dalam Rutin Kecantikan Anda

Ia boleh memperbaiki tahap kesihatan dalaman serta kecantikan luaran anda.

Oh Lawa Fri, 10 Aug 2018

Wajah-Wajah Popular Hiasi Pentas Peragaan The Melium Group Dan Farah Khan

Barisan selebriti yang terlibat, sebahagian besarnya merupakan trendsetter antaranya Fyza Kadir, Scha Alyahya, Awal Ashaari, Kavita Sidhu, Whulandary Herman, Ameera Khan (Little Miss Khan), Idris Khan, Siti Saleha, Syafiq Kyle, Anzalna Nasir dan Neelofa.

Featured Thu, 5 Mar 2020

Peragawati ini kekal langsing walaupun sudah beranak tiga

Kurus cara Fadzlun Abas, mudah sahaja

Oh Lawa Thu, 20 Sep 2018

Kehabisan Lipstick Favourite Dan Ada Temujanji? Usah Gusar, Ini Caranya Buat Lipstick DIY!

Tidak susah rupanya buat lipstick sendiri. Kacang sangat!

| Live TV