TECH By: SGMS Enal January 13, 2020 @ 12:31pm

Bagaimana Terciptanya Nama “Bluetooth” Dan Logo

Fungsi Bluetooth sudah tersedia digunakan pengguna sejak berbelas tahun lagi. Ia berfungsi enghubungkan antara peranti dengan fon telinga tanpa wayar, pembesar suara, papan kekunci, menghantar fail dan banyak lagi.

 

Jika Android ada sejarah sendiri bagaimana bermulanya maskot dan nama yang diberi, begitu juga dengan Bluetooth.

Teknologi isyarat radio jarak dekat sudah dimulakan sejak 1989 lagi oleh Nils Rydbeck,  pengawai eksekutif di Ericsson yang kemudiannya dibangunkan oleh jurutera elektrik syarikat itu, Jaap Haartsen pada 1994.

Pembentangan menunjukkan fungsi bluetooth untuk rangkaian kawasan persendirian (PAN) ketika pengenalan awal piawaia 

Wakil daripada syarikat-syarikat itu kemudiannya berbincang untuk memberikan satu nama tunggal bagi piawaian itu. Mereka bersatu dalam kumpulan yang dinamakan Special Interest Group (SIG) yang turut dianggotai oleh Tosbiba dan IBM. Intel mencadangkan kumpulan itu dipanggil dengan nama kod “Bluetooth” sehingga mendapat satu nama formal yang sesuai untuk piawaian teknologi berkenaan.

Menariknya mengenai Bluetooth, Jim Kardach dari Intel menyatakan ia adalah sempena nama Harald “Bluetooth”Gormsson, seorang raja yang terkenal menyatukan negara di Scandinavia. Beliau menyamakan perkara yang dilakukan oleh raja itu sama seperti mereka yang mahu menyatukan industri komputer dan selular dengan rangkaian isyarat radio jarak dekat.

Imej | EE Times

Gelaran Bluetooth diberikan pada Raja Harald kerana dikatakan beliau gemar memakan buah beri biru dan menyebabkan giginya kebiruan.

Berkenaan dengan logo Bluetooth pula, ia merupakan gabungan daripada huruf kuno; ᚼ dan ᛒ yang merupakan awalan kepada nama Harald Bluetooth. Imej ikonik itu kini boleh dilihat pada peranti yang membanjiri pasaran.

Sumber:wiser, IntelEE Times

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 22 Sep 2018

Cara Mudah Mengubah Laman Sesawang Kepada Fail Jenis PDF

Kepada anda yang masih tercari – cari cara untuk menyimpan laman sesawang yang anda gemari, berikut kami kongsikan cara untuk mengubah laman pada pelayar kepada jenis fail PDF.

TECH Wed, 15 Aug 2018

YouTube Perlahan Pada Safari, Edge Dan Firefox?

Berikut cara untuk mengatasi masalah YouTube Perlahan dialami pengguna pelayar Safari, Edge, Firefox, dan lain – lain.

TECH Thu, 29 Nov 2018

Serba boleh! Aplikasi Android ini mempunyai 48 fungsi penting

Tidak perlu memuat turun banyak aplikasi! Hanya dengan satu aplikasi mempunyai 48 fungsi yang berbeza.

TECH Tue, 4 Dec 2018

Tumblr将永久禁止色情内容!12月17日实行

社交平台Tumblr将从12月17日开始永久禁止平台上的全部成人内容!

TECH Wed, 17 Jul 2019

Tips Cantikkan Instagram dengan Template Gempak

Sebagai salah satu media sosial untuk berkongsi foto dan video terbesar di dunia, ia tidak boleh dikira berapa banyak kandungan dikongsi setiap hari. Jika anda adalah salah seorang pengguna aktif di Instagram, nampaknya anda boleh […]

TECH Tue, 11 Dec 2018

Cara Unfollow Akaun yang Tidak Followback di Instagram

Berharap untuk memadamkan banyak akaun sekaligus yang tidak mengikuti Instagram kita kembali. Anda boleh menggunakan kaedah berikut.

TECH Wed, 11 Jul 2018

Potongan Harga Sebanyak RM400 Untuk Huawei Mate 10 Pro

Hampir 8 bulan berada di pasaran Malaysia, harga jualan Huawei Mate 10 Pro dikemaskini dengan penurunan sebanyak RM400. Mula didagangkan pada tanda harga RM3099, peranti dengan skrin paparan 6 inci itu kini boleh dimiliki hanya pada nilai […]

TECH Wed, 6 Feb 2019

Here’s How You Can Legally Hack and Be Praised for Doing So

It’s a hackathon event by Amazon Web Services Inc. called the AWS Hackdays 2019: Hack for Good.

TECH Thu, 12 Jul 2018

Purata Kelajuan Internet Global Meningkat 23% Berbanding Tahun Lepas

Internet yang pantas amat penting bagi kehidupan seharian pada hari ini. Ia jelas penting dalam membantu manusia untuk menyelesaikan pelbagai tugasan kerja, membuat pesanan makanan mahupun untuk berhibur. Namun, adakah internet hari ini sudah cukup […]

TECH Thu, 2 Jan 2020

5 Gimbal Terbaik Bagi Telefon Pintar 2019

Telefon pintar pada masa kini sudah menjadi semakin baik dalam menstabilkan video dengan adanya Optical Image Stabilization dan Electronic Image Stabilization. Namun ia masih tidak dapat mengalahkan kecekapan dan kawalan gimbal. Apabila anda memegang peranti sambil merakam video, pasti […]

| Live TV