TECH By: SGMS Enal January 13, 2020 @ 12:31pm

Bagaimana Terciptanya Nama “Bluetooth” Dan Logo

Fungsi Bluetooth sudah tersedia digunakan pengguna sejak berbelas tahun lagi. Ia berfungsi enghubungkan antara peranti dengan fon telinga tanpa wayar, pembesar suara, papan kekunci, menghantar fail dan banyak lagi.

 

Jika Android ada sejarah sendiri bagaimana bermulanya maskot dan nama yang diberi, begitu juga dengan Bluetooth.

Teknologi isyarat radio jarak dekat sudah dimulakan sejak 1989 lagi oleh Nils Rydbeck,  pengawai eksekutif di Ericsson yang kemudiannya dibangunkan oleh jurutera elektrik syarikat itu, Jaap Haartsen pada 1994.

Pembentangan menunjukkan fungsi bluetooth untuk rangkaian kawasan persendirian (PAN) ketika pengenalan awal piawaia 

Wakil daripada syarikat-syarikat itu kemudiannya berbincang untuk memberikan satu nama tunggal bagi piawaian itu. Mereka bersatu dalam kumpulan yang dinamakan Special Interest Group (SIG) yang turut dianggotai oleh Tosbiba dan IBM. Intel mencadangkan kumpulan itu dipanggil dengan nama kod “Bluetooth” sehingga mendapat satu nama formal yang sesuai untuk piawaian teknologi berkenaan.

Menariknya mengenai Bluetooth, Jim Kardach dari Intel menyatakan ia adalah sempena nama Harald “Bluetooth”Gormsson, seorang raja yang terkenal menyatukan negara di Scandinavia. Beliau menyamakan perkara yang dilakukan oleh raja itu sama seperti mereka yang mahu menyatukan industri komputer dan selular dengan rangkaian isyarat radio jarak dekat.

Imej | EE Times

Gelaran Bluetooth diberikan pada Raja Harald kerana dikatakan beliau gemar memakan buah beri biru dan menyebabkan giginya kebiruan.

Berkenaan dengan logo Bluetooth pula, ia merupakan gabungan daripada huruf kuno; ᚼ dan ᛒ yang merupakan awalan kepada nama Harald Bluetooth. Imej ikonik itu kini boleh dilihat pada peranti yang membanjiri pasaran.

Sumber:wiser, IntelEE Times

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 3 Jul 2019

Facebook, Instagram Dan Whatsapp Alami Gangguan

Pengguna tidak dapat memuatnaikkan sebarang gambar dan video mahupun status

TECH Tue, 10 Jul 2018

Samsung Galaxy S10 Versi Bajet Bakal Hadir Tanpa Pengimbas Cap Jari Dalam Skrin

Samsung pernah dilaporkan bercadang untuk memperkenalkan tiga versi berbeza bagi peranti premium mereka, Galaxy S10 kelak. Versi yang digembar-gemburkan ialah Galaxy S10, S10+ dan sebuah lagi versi Galaxy S10 yang lebih mampu milik. Terdapat juga laporan yang […]

TECH Thu, 12 Jul 2018

Mak Cun’s Adventures Sees Massive Amount of Downloads

People are seriously loving the game.

Automobile Mon, 7 May 2018

Seat Belt 系错方法的后果,你有必要知道!

不系Seat Belt能致命,系上了但系错方式也一样会致命!

TECH Sat, 26 Oct 2019

Serangan Ransomware Menyebabkan Sistem Bandar Johannesburg Tergendala

Pada 25 Oktober lalu bandaraya terbesar Afrika Selatan, Johannesburg telah diserang ransomware. Serangna tersebut sekaligus menyebabkan sistem bandaraya itu termasuklah servis e-platfom, laman sesawang, sistem bayaran bil atas talian terpaksa diberhentikan oleh pihak berkuasa. Menerusi perkongsian oleh pihak media […]

Automobile Mon, 14 May 2018

Fast Lane开太慢原来是会收到传票的!

爱在 Fast Lane 慢慢思考人生的朋友们,这篇文章是专为你们而写的!

TECH Thu, 11 Oct 2018

Permainan Mudah Alih Nightstream Untuk Si Gamers

Dengan adanya Streamline Games yang menumpukan perkembangan permainan, kami boleh menggunakan kepakaran kami sebagai syarikat media bersepadu terbesar di Malaysia untuk mempromosikan Nightstream ke pasaran massa dan meniru semula kejayaan-kejayaan terdahulu seperti Ejen Ali dan Mak Cun’s Adventure.

TECH Thu, 5 Jul 2018

Reka Bentuk Serta Spesifikasi Huawei Nova 3 Tertiris

Pada ketika ini desas-desus mengenai kedatangan model baru, Huawei Nova 3 sudah mula hebat diperkatakan. Berada dalam kelas pertengahan, Huawei Nova 3 dijangkakan pelancarannya pada 18 Julai depan. Khabar angin paling menarik mengenai peranti ini adalah ia […]

TECH Wed, 23 Jan 2019

Bigger and Better Smartphone Experience with Nokia 3.1 Plus

They recently released a 6-inch version.

Automobile Wed, 22 Aug 2018

如何预防配有Keyless系统的汽车被窃贼盗走?

Keyless系统固然方便,但也「顺道」方便了偷车贼,有什么方法可以防止你的爱车被偷走呢?