TECH By: SGMS Enal January 13, 2020 @ 12:31pm

Bagaimana Terciptanya Nama “Bluetooth” Dan Logo

Fungsi Bluetooth sudah tersedia digunakan pengguna sejak berbelas tahun lagi. Ia berfungsi enghubungkan antara peranti dengan fon telinga tanpa wayar, pembesar suara, papan kekunci, menghantar fail dan banyak lagi.

 

Jika Android ada sejarah sendiri bagaimana bermulanya maskot dan nama yang diberi, begitu juga dengan Bluetooth.

Teknologi isyarat radio jarak dekat sudah dimulakan sejak 1989 lagi oleh Nils Rydbeck,  pengawai eksekutif di Ericsson yang kemudiannya dibangunkan oleh jurutera elektrik syarikat itu, Jaap Haartsen pada 1994.

Pembentangan menunjukkan fungsi bluetooth untuk rangkaian kawasan persendirian (PAN) ketika pengenalan awal piawaia 

Wakil daripada syarikat-syarikat itu kemudiannya berbincang untuk memberikan satu nama tunggal bagi piawaian itu. Mereka bersatu dalam kumpulan yang dinamakan Special Interest Group (SIG) yang turut dianggotai oleh Tosbiba dan IBM. Intel mencadangkan kumpulan itu dipanggil dengan nama kod “Bluetooth” sehingga mendapat satu nama formal yang sesuai untuk piawaian teknologi berkenaan.

Menariknya mengenai Bluetooth, Jim Kardach dari Intel menyatakan ia adalah sempena nama Harald “Bluetooth”Gormsson, seorang raja yang terkenal menyatukan negara di Scandinavia. Beliau menyamakan perkara yang dilakukan oleh raja itu sama seperti mereka yang mahu menyatukan industri komputer dan selular dengan rangkaian isyarat radio jarak dekat.

Imej | EE Times

Gelaran Bluetooth diberikan pada Raja Harald kerana dikatakan beliau gemar memakan buah beri biru dan menyebabkan giginya kebiruan.

Berkenaan dengan logo Bluetooth pula, ia merupakan gabungan daripada huruf kuno; ᚼ dan ᛒ yang merupakan awalan kepada nama Harald Bluetooth. Imej ikonik itu kini boleh dilihat pada peranti yang membanjiri pasaran.

Sumber:wiser, IntelEE Times

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 13 Jul 2018

Rakan Dagangan Google Mungkin Telah Dedahkan Nama Rasmi Android P Secara Tidak Sengaja

Google dijangka akan memperkenalkan sistem operasi Android terbaru mereka, Android P dalam masa terdekat. Ini kerana mereka telah pun mengeluarkan versi percubaan beta terakhir bagi sistem berkenaan awal bulan ini. Google mendakwa versi beta berkenaan adalah sangat […]

TECH Sun, 17 Mar 2019

Earbuds Tanpa Wayar Berkualiti Mampu Milik

Kepada anda yang pernah mencuba Earpod daripada Apple sememangnya akan terpesona dengan kualiti bunyi yang dihasilkan,oleh kerana harganya agak mahal maka tidak ramai pengguna yang mampu memilikinya. Berikut kami kongsikan 2 peranti Earbuds tanpa wayar dengan harga mampu milik.

TECH Tue, 2 Jul 2019

人高烧不退长期烧下去!最终会「烧」死

如果发高烧,最好还是不要硬抗,因为后果是在太严重了。

TECH Sat, 10 Aug 2019

Buat Kod “Barcode” Menggunakan Android!

Kod Bar rupanya boleh dibuat melalui peranti juga, menjadikan kerja lebih senang dan mudah

TECH Wed, 20 Nov 2019

Tiada Hak Untuk PDRM Semak Telefon Bimbit Orang Awam

PDRM Tidak Mempunyai Hak Menyemak Telefon Bimbit Orang Awam Secara Rambang

TECH Wed, 3 Oct 2018

Aplikasi Down Tiba-Tiba, 75,000 Carian ‘Instagram’ Di Twitter Hanya Dalam Sejam

Menurut lamam Independent.co.uk, aplikasi ini tiba- tiba terhenti di mana pengguna tidak dapat melihat gambar atau profil pengikut. Kenapa agaknya ya?

TECH Thu, 5 Sep 2019

Cara Menyunting Fail Muzik Jenis MP3

cara untuk menyuting fail muzik jenis MP3 tersebut. 

TECH Sun, 4 Feb 2018

Tips Aktifkan Fungsi Rakaman Skrin Pada iPhone

Pernahkah anda menggunakan Screen Recorder? Fungsi Screen Recorder sememangnya tidak asing lagi pada peranti pintar.

TECH Sun, 24 Mar 2019

Samsung’s New A30 and A50 Models Created Specifically for Younger Generations

It’s suitable for all ages but there are many features which youngsters in particular will truly enjoy.

TECH Sun, 19 May 2019

Kelangkapan Asus ZenFone 6!

Asus Zenfone 6 dilengkapi dengan skrin paparan IPS LCD 6.4 inci dan dilindungi dengan Corning Gorilla Glass 6. Panel belakangnya diperbuat daripada kaca sementara mengelilingi dibahagian tengah adalah aluminium siri-6000. Ia akan menjalankan sistem antaramuka ZenUI 6 berasaskan Android 9 Pie serta dijanjikan dengan naik taraf kepada Android Q kelak.

| Live TV