TECH By: SGMS Enal January 13, 2020 @ 12:31pm

Bagaimana Terciptanya Nama “Bluetooth” Dan Logo

Fungsi Bluetooth sudah tersedia digunakan pengguna sejak berbelas tahun lagi. Ia berfungsi enghubungkan antara peranti dengan fon telinga tanpa wayar, pembesar suara, papan kekunci, menghantar fail dan banyak lagi.

 

Jika Android ada sejarah sendiri bagaimana bermulanya maskot dan nama yang diberi, begitu juga dengan Bluetooth.

Teknologi isyarat radio jarak dekat sudah dimulakan sejak 1989 lagi oleh Nils Rydbeck,  pengawai eksekutif di Ericsson yang kemudiannya dibangunkan oleh jurutera elektrik syarikat itu, Jaap Haartsen pada 1994.

Pembentangan menunjukkan fungsi bluetooth untuk rangkaian kawasan persendirian (PAN) ketika pengenalan awal piawaia 

Wakil daripada syarikat-syarikat itu kemudiannya berbincang untuk memberikan satu nama tunggal bagi piawaian itu. Mereka bersatu dalam kumpulan yang dinamakan Special Interest Group (SIG) yang turut dianggotai oleh Tosbiba dan IBM. Intel mencadangkan kumpulan itu dipanggil dengan nama kod “Bluetooth” sehingga mendapat satu nama formal yang sesuai untuk piawaian teknologi berkenaan.

Menariknya mengenai Bluetooth, Jim Kardach dari Intel menyatakan ia adalah sempena nama Harald “Bluetooth”Gormsson, seorang raja yang terkenal menyatukan negara di Scandinavia. Beliau menyamakan perkara yang dilakukan oleh raja itu sama seperti mereka yang mahu menyatukan industri komputer dan selular dengan rangkaian isyarat radio jarak dekat.

Imej | EE Times

Gelaran Bluetooth diberikan pada Raja Harald kerana dikatakan beliau gemar memakan buah beri biru dan menyebabkan giginya kebiruan.

Berkenaan dengan logo Bluetooth pula, ia merupakan gabungan daripada huruf kuno; ᚼ dan ᛒ yang merupakan awalan kepada nama Harald Bluetooth. Imej ikonik itu kini boleh dilihat pada peranti yang membanjiri pasaran.

Sumber:wiser, IntelEE Times

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 2 Apr 2018

Cara Mudah Untuk Membuat Animasi Menggunakan Android

Pernahkah anda terfikir bahawa peranti Android anda mampu menghasilkan animasi? Kepada pengguna peranti Android, berikut kami kongsikan satu kaedah mudah untuk anda membuat animasi sendiri.

Hiburan Thu, 21 Mar 2019
TECH Mon, 1 Jul 2019

Modem LTE Untuk Simkad Unifi

Kepada anda yang bercadang untuk membeli modem bagi kegunaan simkad, berikut kami kongsikan 3 modem yang terdapat dipasaran yang menyokong fungsi band 5.

TECH Tue, 21 Aug 2018

Cara Mengesan lokasi Peranti Yang hilang Menggunakan SMS

Sedang cuba mengesan telefon pintar anda?Cubalah cara ini!

TECH Mon, 29 Apr 2019

Malaysian Startup rentDAX Raises RM5 Million Seed Funding to Democratise Home Rental in Malaysia

rentDAX, a fully-owned subsidiary of DAX Venture, is a mobile first platform
designed to Make Home Renting Safer and Easier with No Deposit Required.

TECH Thu, 19 Jul 2018

Instagram Uji Ciri Pengesahan Dwi Faktor Berasaskan Token

Instagram ketika ini menggunakan pengesahan dwi faktor berasaskan sistem pesanan ringkas (SMS). Ia lebih baik berbanding pengesahan faktor tunggal tetapi masih terdapat kerisauan jika pihak lain mempunyai akses jarak jauh kepada sistem mesej anda, dimana […]

TECH Mon, 23 Jul 2018

Promosi Streamxy Terbaru Dengan Kelajuan 4Mbps Dan 8 Mbps Mula Kelihatan

Bermula dari pertengahan Julai yang lalu, TM telah mengumumkan sejumlah penawaran serta naik taraf kepada pelanggan baru dan juga lama. Beberapa hari lepas pula, kelihatan satu penawaran baru untuk perkhidmatan Streamyx dimana promosi jalur lebar […]

TECH Tue, 15 Oct 2019

Isu Kebocoran 46.2 Juta Data Peribadi Pengguna Bakal DiSiasat!

Kontrak Nuemera (M) Sdn Bhd telah ditamatkan

Automobile Sun, 6 May 2018
TECH Sat, 13 Jan 2018

Jadikan Youtube Sebagai Pemain Lagu di iPhone

Pengguna iPhone yang masih bersedih kerana tidak dapat memainkan lagu daripada Youtube pada latar belakang ataupun semasa peranti di kunci, berikut kami kongsikan penyelesaiannya.

| Live TV